Äitylit-jäätelö

Äitylit-facebookryhmä on kuuluisa monesta, kesällä 2015 se oli kuuluisa siellä jaetusta jäätelöohjeestaan.

Alkuperäinen ohje kuului näin

Original Äitylit-jäätelö

  • 5 dl kermaa vaahdotettuna
  • 1 prk kondensoitua maitoa
  • makeisia
  • kastikkeita
  • (Baileys-likööriä tms)

Kermavaahto, joissain ohjeissa vaniljavaahto, sekoitetaan kondensoidun maidon kanssa ja laitetaan tuokioksi pakkaseen. Kun jäätelömassa on hitusen kovettunut siinä puolen tunnin, tunnin jälkeen, voi joukkoon sekoittaa makeisia. Toki jos käyttää keveitä karkkeja kuten vaahtokarkkeja voi ne sekoittaa heti joukkoon, ne kun eivät uppoa pohjalle painavien karkkien tapaan. Makeisia lisätessä voi jäätelön päälle pursottaa suklaa-, kinuski-, tai marjakastikkeita oman makunsa mukaan.

Jäätelö vaatii pakastusta viitisen tuntia ollakseen valmis nautittavaksi.

Osassa ohjeita neuvottiin lisäämään jäätelömassaan 1/2 dl glukoosisokeria, jotta jäätelön rakenne olisi silkkisempi.

Me teimme pienemmän satsin jäätelöä kolmelle ihmiselle ja käytimme seuraavanlaista muunnelmaa ohjeesta.

Helppo Daim-jäätelö

  • 2 dl kermaa vaahdotettuna
  • 1 dl kondensoitua maitoa
  • 50 g Daim-rakeita

Vatkasimme kerman ja sekoitimme sen maidon kanssa.
Laitoimme seoksen laakeapohjaiseen pakasterasiaan ja annoimme sen jähmettyä.
Lisäsimme osittain jähmettyneeseen massaan Daim-rakeita, osan kokonaisina osan pilkottuina.
Annoimme jäätelön jähmettyä pakkasessa loppuun.
Yhteensä jäätelö oli pakkasessa noin viisi tuntia.

Karkit olivat niin raskaita, että ne löytyivät jäätelön pohjalta. Puoli pussia Daim-rakeita oli hitusen liikaa näin imelässä jäätelössä.

Jäätelöstä saa vähemmän makean nostamalla kerman määrää.

Itse olisin kaivannut näin makeaan jäätelöön esimerkiksi puolukkahillo raitoja tai jotain muuta tujua. Talviseen herkuttelutuokioon voisi makeisiksi valita turkinpippureita, salmiakkia tai muuta vahvaa. Kesällä tehtynä mustaherukkasurvos ja muut vahvat maut toisivat kivan kontorastin jäätelön makeuteen.


4 thoughts on “Äitylit-jäätelö”

  1. Ohje muistuttaa karkkeja yms. lukuunottamatta marttojen tai kotiruokakirjan jotain aivan ikivanhaa ohjetta johon olen joskus törmännyt. Meillä on pari vanhaa kotiruokakirjan painosta (joissa ainakin toisessa tehdään vielä sianpääsylttyä) joista pitää tää tarkistaa jossain vaiheessa.
    Jotenkin fiilis on että ohje on marttojen jostain 1930 – luku.. ??
    Kyllä siihen aikaan, ylläri ylläri, jää kellarin avulla jädeä tehtiin jopa kesäisinkin isoissa taloissa maalla.
    Ohje on vähän niin kuin hengeltään joku orggis-jädeohje menneisyydestä jolloin ei ollut pakastus laitteita, ja sähkökoneita, vaan ainoastaan jääkellari.

    Reply
    • Voi hyvin olla, että ohjeen alkuperä on osa marttojen historiaa. Ohje on hauska ja ei vaadi ihmeellisiä aineita.

      Reply
      • Vanhat hyvät ohjeet jäävät usein elämään ja tupsahtavat esiin aina jossain vaiheessa.
        Meillä on juhlapäivä: tilattu arkkupakastin saapui ja säilöminen pakastaenkin taas toimii. Ylettömän tarpeellinen varsinkin lihalle ja kalalle.
        Jihuu ☺️

        Reply

Leave a Comment