Dave Ramseyn budjetti puutarhaan?

Joskus törmää johonkin mielenkiintoiseen asiaan ja alkaa miettimään miten se soveltuisi ihan johonkin muuhun. Näin minulla kävi Dave Ramseyn budjettiosuuksien kanssa.

Ajatukseni olivat pihan ja puutarhan hoidossa, joten aloin pyörittelemään mielessäni näiden asioiden yhdistelemistä. Ramseyn budjettiosuuksien nimet saivat mieleeni lukuisia kysymyksiä siitä, miten ne toimisivat tai mitä ne olisivat puutarhassa.

Todettakoon, etten ole tutustunut Dave Ramseyhin tai hänen budjetointiajatuksiinsa muutamaa näkemääni kuvaa enemmän. Liki täydellinen tietämättömyys aiheesta päästi ajatukset laukkaamaan villisti.

Käsittääkseni amerikkalainen Dave Ramsey on tehnyt tämän budjetin tavallisille kotitalouksille. Alle on koottu näkemäni kategoriat sekä niille tarkoitettu prosenttiosuus tuloista.

Dave Ramseyn budjettiosuudet

GivingHyväntekeväisyys10 %
SavingSäästäminen10 %
FoodRuoka10 – 15 %
HousingAsuminen25 %
UtilitiesKoulutus5 – 15 %
TransportationLiikkuminen10 %
PersonalHenkilökohtainen5 – 10 %
FunHauskanpito5 – 10 %
HealthTerveys5 – 10 %
MiscellaneousSekalaiset5 – 10 %
InsuranceVakuutus10-25 %

Voit itse miettiä mikä olisi kullekin kategorialle sopiva prosenttiosuus sekä olisiko se rahaa vai aikaa tai tilaa puutarhassa.

Mitä nämä budjettiosuudet voisivat sitten sisältää? Laitan jokaiseen kohtaan ajatuksia siitä mitä asia voisi tarkoittaa taloudellisesti ja ajankäytöllisesti. Osittain teemat menevät limittäin ja lomittain, kuten kukat villiintyneessä perennapenkissä.

Hyväntekeväisyys

Hyväntekeväisyys voi olla erilaisiin yhdistyksiin liittymistä, kuten Hyötykasviyhdistys, Maatiainen ja dendrologian seura. Se voi olla omien taimien tai siementen jakamista erilaisissa siemenvaihtotapahtumissa tai tutuille. Tai se voi olla vanhojen lajikkeiden säilyttämistä tai sitä, että jättää omaan pihaan aina tietyn verran tilaa villille luonnolle, ötököille ja eläimille.

Säästäminen

Puutarhassa on kuluja joita varten voi olla hyvä säästää. Saatat tarvita uusia työkaluja tai kasveja. Tai sitten haluat matkata jonnekin tutustumaan puutarhakohteeseen. Ehkäpä säästät pihassasi jonkin kolkan monimuotoisella luonnolle lahopuineen ja rikkaruohoineen. Vai huomioitko tekemisissäsi sen, miten voisit säästää aikaa ja vaivaa jatkossa, vaikka se nyt veisikin enemmän resursseja?

Ruoka

Ruoka kirvoittaa monia kysymyksiä. Tähän kategoriaan voi laskea niin puutarhurin eväät kuin kasvien lannoitteet. Tai sitten tämä voi olla prosenttimäärä, minkä verran haluat pihaasi ruokaa tuottavia kasveja. Vai haluatko, että vähintään tämä määrä pölyttäjien ravintokasveja on aina kukassa pihassasi? Vai koetatko tukea niin paljon pihasi monimuotoisuutta, että tuholaiset päätyvät jonkun ruoaksi ennen kuin tekevät kasveistasi täysin selvää?

Asuminen

Tarkoittaako tämä prosenttiosuus sitä alaa, jonka valtaat pelkästään pihalla oleiluun ja nautiskeluun? Vai kertooko tämä prosenttimäärä kuinka paljon haluat viikosta viettää aikaasi “asumalla” pihalla?

kirjan kansi ja maitokahvia kupillinen
Puutarhan parhaaksi

Koulutus

Tuleeko tästä budjetistasi rahat uusiin puutarhakirjoihin ja -lehtiin, messuille, erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin? Vai käytätkö näin paljon aikaa vuositasolla lukemalla puutarhablogeja, kuuntelemalla podcasteja ja katsomalla erilaisia ohjelmia?

Asioiden oppiminen vaatii usein “oppirahat” eli kaikki ei aina toteudu kuten kirjoissa tai kursseilla kerrotaan. Paljonko varaat sille, että otat pienempiä tai suurempia riskejä? Paljonko pelaat varman päälle?

Liikkuminen

Kertooko tämä siitä, miten suuri ala pihastasi on varattu liikkumiseen, polkuihin, trampoliinille ja autopaikalle? Vai kertooko se miten paljon käytät rahaa puutarhamatkailuun tai eri taimistoissa käymiseen?

Henkilökohtainen

Olisiko tämä se summa tai pinta-ala jonka varaat sille ykköslempiaiheellesi kukkarossasi ja pihassasi?

Hauskanpito

Onko tämä se budjetti jolla hassutellaan ja otetaan riskejä? Vai kuvaako tämä sitä aikaa, jonka haluat viettää pihassasi ystävien kanssa kasveja ihaillen ja tarinoiden? Tai haluatko joka vuosi kokea uusia puutarhakohteita tai tilata lehtiä arkeasi piristämään?

Terveys

Tämä voi olla se kassa, josta nappaat rahaa siihen, että hankit tarkastetut siemenperunat ja laadukkaat taimet sekä hankit tarvittaessa feromoniansoja tuholaisille. Vai onko tämä sittenkin aika määrä, jonka käytät leikkaamalla puut ja pensaat oikeaan aikaan ilmaviksi ja siten taudeille epäsuotuisammiksi. Vaiko kokoelma eri toimia puutarhan terveyden hyväksi alkaen ötökkähotelleista ja linnunpöntöistä päätyen siihen miten käytät vain pakottavasta tarpeesta ja vain hyväksyttyjä keinoja tuholaisten torjuntaan ja jätät esimerkiksi pesuaineet pois puutarhan hoidosta.

Sekalaiset

Sekalaiset-osiossa on kaikki se muu. Jäätelötikut, joihin kirjoitat istutusten nimet ja uudet pöksyt joilla kelpaa taas kontata puutarhassa istuttamassa ja kitkemässä. Tämähän voi olla myös siemenvaraston sekalaiset osio, se minne tuntuu kertyvän aina kaikkea mystistä.

Vakuutus

Onko tämä määrä paljonko sinulla on kestäviä kasveja pihassasi verrattuna ötököille ja taudeille arempiin? Vai luotatko hyvin tehtyyn puutarhasuunnitelmaan, jonka avulla pihasi näyttää huikealta jopa marraskuisessa loskasateessa? Tai onko tämä se vuosien hyvä hoito, jonka avulla puutarhasi selviää mahdollisimman hyvin, vaikka et koko kesänä pääsisi sitä hoivaamaan? Paljonko olet valmis ottamaan riskejä ja kokeilemaan erilaisia asioita?

Budjetti puutarhaan?

Miltä sinusta tuntuu, voisiko Dave Ramseyn budjetoinnin prosenttiosuudet saada sinut katsomaan puutarhaasi ja toimintaasi siellä uudella tavalla? Muuttaisiko se pihasi kasvivalikoimaa tai sitä miten paljon siellä on esimerkiksi linnunpönttöjä?

Innostaisiko budjettiosuudet sinut toimimaan aktiivisesti maatiaiskasvien tai luonnonmonimuotoisuuden puolesta? Antaisiko tämä kimmokkeen liittyä johonkin yhdistykseen ja siten osaltasi auttaisit tiedon leviämisessä ja vanhojen lajikkeiden säilymisessä?

Tiedän, etten ole tarpeeksi kurinalainen tällä hetkellä tekemään omaa budjettia pihaan ja pysymään siinä. Sen sijaan tämä ajatusleikki avaa silmät sille, miten eri tavalla voi ajatella puutarhaharrastuksesta.

Huomasit ehkä, miten monessa kohdassa toin esille luonnonmonimuotoisuuden tukemista eri tavoilla. Koen niiden vaalimisen tärkeänä paitsi oman pihan kuin maailman vuoksi. Me tarvitsemme maailman monimuotoisena.

Niin ja Dave Ramsey. Jonain päivänä voisin oikeasti ottaa aikaa ja tutustua hänen ajatuksiinsa tarkemmin. Nyt kuitenkin pihatyöt kutsuvat.

Olen aiemmin kirjoittanut säästövinkkini puutarhan kevääseen, käy kurkkaamassa kirjoitus.
Viime syksyn Pomologiankerhon retkeltä näet videon tästä kirjoituksesta. Suosittelen lämpimästi erilaisia puutarhaan liittyviä yhdistyksiä, niissä toimii inspiroivia ihmisiä.

Leave a Comment