Halusimme hyödyntää haapaa muunakin, kuin polttopuuna. Päätimme tehdä niistä lankkuja. Toivomme kuivasta haavasta tehtyjen lankkujen pysyvän suorana, tuoreesta haavasta tehdyt lankut saattavat herkästi vääntyä ja halkeilla.
Useita vuosia sitten kaulatuista haavoista valmistui paksuja lankkuja moottorisahalla. Tämä homma muistuttaa todella paljon blogissa aiemmin ollutta pelkkahirrenveistoa. Työvälineet ovat samoja, mitä nyt uudet sahauspukit helpottavat työtä.

Pystyyn kuivaneet haavat kaadettiin ja niistä sahattiin lankkuja. Lankut taaplattiin eli pinottiin rimojen avulla ilmavasti lautatarhaan. Aikanaan lankuista syntyy lauteet saunaan sekä penkkejä pihalle.
Haapalankkujen tekeminen
- Lyhennä runko sopivan mittaiseksi.
- Asenna ohjuri, meillä se oli itse laudoista tehty.
- Käynnistä moottorisaha, jossa on jigi kiinni.
- Sahaa puun pinta pois liu’uttamalla sahaa ohjuria pitkin.
- Ota ohjurilauta pois.
- Säädä jigistä haluttu lankun korkeus.
- Sahaa lankut.
Sahan ja välineiden tiedot ovat edelleen samat, kuin pelkkahirsien teon aikaan. Ajatuksia laitteiston uusimisesta tai parantamisesta on ollut, mutta näillä mennään edelleen. Tai siis olemme sentään hankkineet sahauspukit tekemään työstä ergonomisempaa. Samoja sahauspukkeja käytämme muutenkin remontissa eli pelkkien tukkien ja lankkujen sahausta varten ei näitä hankittu.
Kaj vietti päivän kaverinsa kanssa puusavotassa ja samalla he tekivät kasan lankkuja. Kelit suosivat sahaajia; maa oli edelleen jäässä ja kova eikä ilma ollut liian lämmin urakkaan. Tämä oli kevään viimeinen kunnollinen viikonloppu tämmöisiin hommiin. Nyt maa on alkanut sulaa ja haapojen kasvupaikka on märkä ja liukas.
Haavat oli kaulattu vuosia sitten. Kaulaaminen tappoi ja kuivatti haavat pystyyn.Lapsuudestani muistan pystyyn kuolleita, majavan kaulaamia haapoja. Idea on sama, teki sen ihminen tai majava; haavan kuori poistetaan useamman kymmenen sentin matkalta ja haapa kuivuu pikkuhiljaa pystyyn. Tosin majavalla haavan kaulaaminen ja pystyyn tappaminen on työtapaturma, majava haluaa haapojen kaatuvan.
Haavan kaulaamisen pitäisi estää haavan juurivesojen teon. Valitettavasti aina kaulaaminen ei auta, vaan kuoleva haapa saattaa tehdä todella paljon juurivesoja. Kaulatun haavan kuoleminen vie aikaa useamman vuoden.
Nämä paksut haavat oli tontin edellinen omistaja kaulannut ehkä jo vuosikymmen sitten. Paksut puut olivat kuolleet pystyyn. Meitä alkoi huolettaa kauan sitten kuolleiden haapojen mahdollinen riski kaatua. Mietimme oliko kuolleiden puiden juuret alkaneet lahota ja heikentyä märässä maassa. Päätimme siis kaataa haavat samalla, kun korjasimme vanhat tuulen kaatamat kuuset pois.

Nyt meillä on haapalankkuja ja kamala kasa kuusitukkeja odottamassa seuraavaa vaihetta. Harmillisesti jouduimme siirtymään puuhommista takaisin piha- ja remppahommiin ja nämä jäivät odottamaan vuoroaan.
Tämä on joskus todella ärsyttävää, tuntuu ettei mikään etene, kun samanaikaisesti teemme lukuisia eri hommia. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki hommat etenevät kokoajan, tosin etenemisnopeus ei päätä huimaa.
Tähän loppuun vielä video siitä, kuinka teimme pelkkahirsiä moottorisahalla.
Lapsuuteni rakkaimpia äänimuistoja on kuivien haapojen pieniminen kirveellä klapeiksi. Saimaan kaunis äänimaisema jossa kuiva haapa helähti palasiksi terävän kirveen alla. Voiko kauniimpaa olla?
Kärsimättömänä ymmärrän hyvin tuon tuskan 😀
Kärsimättömyys tekee odottamisesta hankalaa 😀
Puu taipuu kyllä vaikka mihin! 🙂
Niin se tekee, ihana materiaali 🙂
Mielenkiintoinen ja erikoinen postaus! Oi miten puu on sileänä kaunis! 💜
Puu on upea materiaali 🙂
Lopputulos on kyllä upea!
hanna
https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi
Kiitos Hanna 🙂
Hieno postaus!
Haapa on todella aliarvostettu puu. Kunnolla kuiva haapa on yksi kovimmista ja samalla kevyt puu.
Muistaakseni haavasta tehdään paanukatto, kirkkoihin ainakin, kestää 100 vuotta säännöllisesti tervaöljyllä hoidettuna.
Täytyy myos kaula muutama haapa.
Vanha kansa kertoi että muista poiketen tuoreet haavat kaadetaan alkukesästä ja jätetään kesän ajaksi rasiin kuivumaan kun aikomus on tehdä lankkuja tai lautaa. Sahataan vasta syksyllä.
Kiitos tiedoista, etenkin tuo kaatoajankohta tuli tarpeen tulevia projekteja varten.
Joo ☺️
Rasiin kaadetaan kun lehti on ehtinyt liki täyteen kokoon ja joka tapauksessa ennen juhannusta.
Samalla tavalla polttopuuksi tarkoitettu koivukin rasiin jos puut on tarve polttaa jo seuraavana talvena.
Aivan elokuun lopussa tai syyskuun alussa klpeiksi ja liiteriin. Palaa liki yhtä hyvin kuin talvella kaadettu ja klapeina vuoden kuivunut.
Vanhan kansan touhuja tuokin.
Rasissa lehdet imee puun melkoisen tehokkaasti kuiviin, tyvi vaan kannon päälle tai jotenkin muutoin ilmaan. Ja hyvä tulee ☺️
Niin ja tietenkin rasiin kaato toimii tuossa muodossa vain lehtipuille..
Havupuut on eri juttu.
Todella hyviä vinkkejä. Meillä on alueellemme tyypillisesti valtaosa puista kuusia. Jatkossa koetamme saada mahdollisimman erilaisia puita kasvamaan. Omaa maata on niin vähän, ettei tuosta ole kunnon metsä metsäksi, mutta semmoinen monimuotoinen hyötyarboretum olisi kiva 😉
Mulla on yksi vuosi sitten lehdessä “rasiin” kaadettu haapa. Nyt ryhsyin kuorimaan. Aivan kuin tupre puu. Mahla lentää ja 20mm paksu kuori lähtee kirveellä kuin vastakaadetusta. Käytin sahalla juuri 25 vuotta vanhat 100×370-420 haapalankut ohentamassa sahalla 44mm laudepuiksi. Otulee uskomattoman komeet lauteet. 100×100 tehdään tolpat, 44×100 huoksut seinille ja päälle n.44×370-410 lankut lauteiksi. Tasainem peti 1200 leveänä ja irtopenkit päälle. On se haapa hieno puu. Vaikka vaikea sahata onkin. Hioa ei voi. Höylätä voi jos terävä ja tehokas höylä.
Haapa on lempparini. Sukuni mökillä saimme lapsuudessani majanakaatamia haapoja. Se ääni kun kuivaan haapaan lyö kirveellä oli äärimmäisen kaunis ja tehtiin niistä pölleistä todella pitkäikäinen istuinryhmä ulos kalliolle. Se harmaantui todella hienon väriseksi.