Kanatraktori

Alkaessamme haaveilemaan kesäkanoista nousi ensimmäisenä esille kysymys kanalasta. Meillä ei ollut valmiiksi sopivaa rakennusta ja halusimme selvitä ilman rakennuslupia. Ratkaisu ongelmaan löytyi kanatraktorista eli siirrettävästä kanalasta.

Idea kanatraktorista oli Pinterestistä ja muualta netistä tuttu. Emme olleet ikinä nähneet yhtään versiota luonnossa.

Kartoitimme ensin omat tarpeemme. Halusimme kanalan joka:

 • On siirrettävissä yhden ihmisen voimin
 • Jonne mahtuu 4 kanaa ja kukko
 • Jossa on koppi
 • Sateensuoja

Pyrimme käyttämään kanatraktorissa mahdollisimman paljon jo olemassa olevia asioita, siitä huolimatta lauta- & rautakauppaan upposi taas tukku rahaa.

Kanalan verkot saimme Kajn kaverilta häen purettuaan oman kanalansa. Osa vanereista oli löytynyt tuvalta ja oli lasten risumajan pohjana kuormalavan päällä. Kattohuopaa oli jäänyt jäljelle edellisistä projekteista. Pyörät ovat toisesta tukkikärrystämme.

Tarktorikanalan kanojen osuuden mitat ovat 3 m x 1,3 m. Lisäksi oman tilansa vievät kahvat, munintapesien ja pyörien osuus. Kanalan painoa en osaa arvioida. Pitkän nurmikon aikaan traktorikanala ei omin voimineni siirry vetämällä ylämäkeen. Tasamaalla tai alamäkeen ongelmaa ei ole.

Tarktorikana mahdollistaa sen, että kanat ovat turvassa alueemme ilveksiltä, supikoirilta, kotkilta ja muilta pedoilta. Siirrettävä kanala tarjoaa kanoille koko kesän ajan tuoretta nurmikkoa kuopsutettavaksi. Lisäksi se helpottaa siivousta eli joudun vain vaihtamaan pehkun ja siistimään vaneritasoilta kakat. aitauksen kakat jäävät nurmikolla sitä lannoittamaan.

Oheinen video esittelee kanatarktoria tarkemmin. Kopin ja koko kanalan mittakaavasta saa paremman selvyyden, kun seuraa miten liki metrinen taapero mahtuu siellä leikkimään ennen kanojen saapumista.

Huomioita

Kanatraktori on liian ahdas 7 siivekkäälle, jotka ovat tehosekuli, Ayam cemani, Araucana. Kanat tulivat meille niin, että vain harmaat Araucanat olivat täysikasvuisia. Kuten videosta näkyy, paljastui nuorikkomme yhtä lukuunottamatta kukoiksi. Nyt parvea on pienennetty.

Jatkossa haluamme kesäkanoiksi joko pienempiä kanoja tai niin isoja kanoja etteivät ne lennä ja joille voi nopeasti rakentaa kanatraktorin viereen jaloittelutarhan. Läheisten autoteiden ja petojen vuoksi emme uskalla pitää vuokrakanoja vapaana pihalla.

Kanatraktori on ollut hauska. Suosittelen harkitsemaan sitä yhdeksi vaihtoehdoksi pienille siivekkäille.

6 thoughts on “Kanatraktori”

 1. Kanatraktori vaikuttaa varsin hauskalta ja toimivalta laitokselta ☺️.
  Usein kukkoja tulee toivottua enempi. Yhdelle tutulle kävi niin kun kana hautoi 12 munaa niin vain yhdestä munasta tuli kana ja yhdestätoista munasta kukkoja…
  Kiekumista piisasi ☺️.

  Reply
  • Apua mikä suhde 😀 Ääntä varmaan piisasi.

   Kanatraktori on meillä toiminut kivasti, siellä lintujen on turvallista ulkoilla vaikka emme olisi itse ulkona pitämässä vahtia 🙂

   Reply

Leave a Comment