Karhunlaukka

Karhunlaukka, Ramslök (Allium ursinum) tuli puutarhaani ystäväni pihalta. Istutin sen kirsikan juurelle, jossa se juroi vuosia. Nyt olen siirtänyt sen metsään, jossa se viihtyy paremmin. Karhunlaukka on viihtyessään 15-40 cm korkea kasvi.

Suomessa karhunlaukka kasvaa luonnonvaraisena Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa, se on ilmeisesti levinnyt noihin paikkoihin entisajan luostareiden ja merenkulkijoiden mukana. Ahvenanmaalla villinä elävä karhunlaukka on rauhoitettu.

Istutus

Karhunlaukka viihtyy kasvuvyöhykkeillä I-III kosteutta pidättävässä ravinteikkaassa ja läpäisevässä kalkkipitoisessa maassa. Se kannattaa istuttaa lehtipuiden alle, näin se saa keväällä aurinkoa ja kesällä puiden lehdet suojaavat sitä paahteelta.

Karhunlaukka ei pidä kuivuudesta eikä seisovasta vedestä.

Karhunlaukka on helpoin istuttaa taimena. Siemenestä karhunlaukan kasvattaminen vaatii kylmäkäsittelyn syyskylvön avulla ja onnea. Karhunlaukan voi istuttaa myös sipulista elo-syyskuussa. Sipulit istutetaan 20-25 cm välein ja sipuleiden yläkärki jätetään aivan maan pinnan tuntumaan, toisin kuin useilla muilla sipulikasveilla.

Siemenistä lisätyt karhunlaukat kestävät sadonkorjuuta kolmantena vuonna, sivusipuleista istutetut toisena. KAsvi on viisi vuotiaana täysikokoinen, jolloin siinä on lehtiä 5-10 kappaletta.

Karhunlaukka voi viihtyessään levitä laajalle alalle. Tiheästä luonnonkasvustosta on laskettu kolmisen sataa kasvia neliöltä (Lähde: Yrttiruutujen ääreltä, Bertalan Galamboosi)

Opettele erottamaan kielo ja karhunlaukka toisistaan. Älä istuta kielojen viereen karhunlaukkaa sekaannuksen välttämiseksi.

Satokausi

Pehmeälehtinen karhunlaukka on alkukauden (touko-kesäkuu) kasvi jota pääsee, kasvupaikasta riippuen, korjaamaan huhti-toukokuussa. Kasvi kukkii touko-kesäkuussa. Karhunlaukka on, kasvupaikasta riippuen, aikaisemmin kerättävissä kuin käärmeen- tai voitonlaukka.

Karhunlaukkaa voi korjata sen ollessa 10 cm korkea. Sadonkorjuu voidaan suorittaa leikkaamalla saksilla lehtiä ja kukintoja. Juhannuksen jälkeen kasvi alkaa kellastua ja ränsistyä. Älä poista lehtiä, ennen kuin sipuli on saanut imettyä niistä tarpeeksi energiaa talven varalle.

kirja ja kahvikuppi

Käyttö

Karhunlaukka on kevätvihannes jonka maku on raikkaan voimakas ja maussa on valkosipulia. Sato korjataan ennen kukintaa, kukinnan jälkeen lehtien maku on muuttunut. Karhunlaukan nuput, kukinnot ja maan alla oleva juuri ovat syötäviä.

Karhunlaukkaa käytetään muiden sipulikasvien tapaan esim. pestossa, salaatissa, keitoissa, yrttivoissa, lihan- ja kalan lisukkeena, munakkaissa, pastakastikkeissa, uusien perunoiden kanssa tai voileivän päällä.

Karhunlaukkaa ei kuulu hauduttaa pitkään, vaan se lisätään ruokaan juuri ennen syömistä. Karhunlaukka ei myöskään toimi kuivattuna, vaan se säilötään pakastamalla tai yrttiöljynä.

1 thought on “Karhunlaukka”

Leave a Comment