Kiven halkaisu kivikiiloilla

Olemme jo aiemmin kirjoittaneet blogiin kivikiilojen käytöstä (klick). Nyt päätimme tehdä aiheesta videon. Toisin kuin videossa, suosittelemme kaivamaan koko kiven esille ennen sen halkaisua.

Suosittelen lukemaan aiemman työvaiheita kuvaavan kirjoituksen. Menetelmä oli sama, kivi vain oli edellistä suurempi.

Tässä videossa näkyy paitsi itse kiven halkaisu, myös se, millaista on puuhata taaperon kanssa. Sellaisen taaperon, jolla on palava halu osallistua kaikkeen.

Esikoiseni Miina oli pääsiäisenä käymässä kotona ja yöpyi kanssamme ensimmäistä kertaa tuvalla. Saimme hänestä suurta apua aidan pystytyksessä (urakka ei ole vielä valmis), taaperon kaitsimisessa ja muussa sen sellaisessa.

Videossa esiintyy myös sama lippalakki, kuin ylhäälle linkkaamassani postauksessa. Laadukas oranssi lippis on haalistunut auringossa ja pesuissa, mutta palvelee edelleen työvaatteena. Joskus mietin olemmeko itsekin yhtälailla kulahtaneet näiden remonttien myötä 😉

Videon pääset katsomaan myös suoraan tämän linkin kautta https://youtu.be/97OGcIdBjlA

Olemme tekemässä tästä kivestä askelmia puuvajaamme. Puuvajalle vievä rinne on jyrkkä, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

lapsi taaperokärryn kanssa punaisen tuvan nurkalla

Lisäksi ainakin vielä toistaiseksi tuvan katolta valuu vedet polulle tehden siitä liukkaan. Ränneihin on tulossa muutoksia, mutta ne eivät ole vielä tämän vuoden työlistalla.

Rännejä laittaessamme emme olleet uneksineetkaan ottavamme käyttöön puuvajan paikkaa. Nykyisellä tiedolla emme luonnollisestikaan laittaisi rännejä laskemaan vesiä tuolla tavalla. Nyt mietimme miten muutamme niitä ja miten saisimme parhaalla tavalla kerättyä tuvan katolta tulevat vedet talteen.

risuista tehty puuvaja
Liukas polku

Oma ehdotukseni askelmiksi oli tylsät lautaportaat. Ajattelin niiden olevan helpot ja nopeat tehdä. Samalla tavalla oma ajatukseni risuista tehdystä puuvajasta oli vaatimattomampi. Onneksi toinen meistä osaa sekä haaveilla isosti, että toteuttaa haaveensa.

Tämä kiven halkaisu ja portaiden teko ei ole työlistallamme (tästä näet listan), sen sijaan listalla on hedelmäpuiden istutus. Kivi on hedelmäpuun tai puiden tiellä, joten se tuli siirtää.

Emme saaneet kiveä siirrettyä kokonaisena. Kaj päätti halkaista kiven ja siirtää sen palasina muualle. Meille oli yllätys, kuinka syvälle maan sisään kivi jatkui. Saattaa olla, että saamme tästä tarpeeksi askelmia portaisiin ja uusia kiviä ei ainakaan niiden vuoksi tarvitse rikkoa tai siirtää.

16 thoughts on “Kiven halkaisu kivikiiloilla”

 1. Tuo oli kyllä mielenkiintoinen näin kun ei ole aiheesta mitään tietoa. Ja nyt jään odottamaan portaiden valmistumista! Onpa hienoa että materiaali löytyi omasta pihasta! 😊💪🏻

  Reply
  • Portaista tulee varmasti kivat, kunhan ne saadaan valmiiksi. Ja on mukavaa, kun kiviä on pihalla, tosin vähän vähäisempikin määrä olisi riittänyt 😀

   Reply
 2. Tähän tyyliin muistan lapsuudessani kivien halkaisua! Tuli ihan fläsärinä, koska olin unohtanut ihan täysin. Noista tulee kyllä upeat!

  Reply

Leave a Comment