Kiviportaat

Muistatteko puuvajaamme vievän jyrkän rinteen? No muistatteko miten Kaj halkaisi kiviä kivikiiloilla? Jo silloin Kaj sanoi haluavansa kiviportaat tähän paikkaan. Taisin sanoa idean olevan loistava, mutta sellainen johon aika rahkeet ja sen semmoiset eivät yksinkertaisesti riitä.

Sitten koitti koronakesä jonka aikana koetimme tappaa itsemme työhön. Kiviportaat olivat ihan luonnollinen jatkumo älyttömien hommien joukkoon.

Kaj oli oikeassa, portaista tuli ihanat ja miljööseen täydellisesti sopivat. Edelleen olen sitä mieltä, että tämä oli projekti johon ei olisi ollut voimavaroja, ei vaikka olimme päättäneet ottaa syyskesän iisisti (siis sen syyskesän kun ensin muutimme tuvalta kaupunkiin, sitten remppasimme yhden asunnon, teimme muuton, aloimme avustamaan toisen rempassa ja auttamassa yhden kuolinpesän tyhjennyksessä).

Idea näihin portaisiin syntyi syksyisellä retkellämme Hörtsänän arboretumiin. Paikan upeat kiviportaat, myllynkivet ja muut tekivät meihin syvän vaikutuksen. Hörtsänästä tuli siis idea portaisiin, puuvajaan idea tuli Seurasaaren viereisen Pukkisaaren vanhasta kauppakylästä. Matkailu ja vaikutteiden saaminen tietää suurta työtaakkaa kotona 😉

risuista tehty puuvaja
Tässä tilanne ennen portaita

Yksinkertaistettuna homma meni näin. Valitsimme kiven, halkaisimme sen, muokkasimme sitä kivikiiloilla askelmiksi, raahasimme askelmat paikalleen ja tsädääm, portaat olivat valmiit. Ei varmaan tarvitse sanoa, ettei homma ollut ihan näin helppo?

Kuvan etualalla askelmat

Portaiden paikkaa mallailtiin puukeppien avulla ja maata rouhaistiin sopivasti pois. Apuna oli pikkuruinen kaivinkone. Käsipelillä tämä homma olisi ollut monta astetta rankempi ja jäänyt varmasti tekemättä.

Kaj oli oikeassa, portaat ovat komeat. Ja todennäköisesti ne nököttävät paikoillaan vielä silloinkin kun mahdolliset lapsenlapsemmekin ovat enää muisto vain.

Saattaa olla, että puuvajan askelmat vaihtuvat jossain vaiheessa, niihin emme ole niin tyytyväisiä, kuin näihin portaisiin.

Onneksi meillä oli apua

Nyt kelpaa kipaista puuvajalle hakemaan Kotilieteen puita.

Kurkkaa tähän projektiin liittyvät videot YouTubesta
Kivien halkaisu kivikiiloilla.
Puuvaja risuista.
Hörtsänän arboretum.

2 thoughts on “Kiviportaat”

Leave a Comment