Kotivara tai varmuusvara tarkoittaa ruokaa ja tavaroita, joita tarvitsee päivittäisessä elämässä ja joita on varastoitu kotiin. Lapsiperheen kotivara helpottaa myös ihan tavallista arkista elämää.
Kotitalouksien omatoimista varautumisessa ei ole tärkeää varautuminen yksittäiseen uhkakuvaan. Tärkeää on yleisesti oppia huolehtimaan itsestään ja toisista hankalissa tilanteissa.
Tässä kirjoituksessa ei mietitä säkö- ja vesikatkoja tai muita suuria poikkeustilanteita. Tässä varaudutaan vain lapsiperheen viikoittaisiin haasteisiin, kuten sairastumisiin, kiireeseen ja tulojen epätasaisuuteen.

Kotivara-kirjoitusten tausta
Ajatus kotivarasta-kirjoittamisesta on muhinut Jovelan Johannan ja minun mielessä jo kauan. Olemme molemmat käsitelleet aiheita vanhoissa blogeissamme (Jovelan blogi löytyy nykyään osoitteesta www.omavarainen.fi).
Etsimme pitkään sopivaa hetkeä yhteiskirjoitukselle ja kun sitä ei helpolla löytynyt päätimme vain valita jonkun julkaisupäivän ja houkutella siihen mahdollisimman monta muutakin bloggaajaa mukaan.
Pyysin bloggaajia kertomaan kotivarasta oman kokemusmaailmansa ja bloginsa aihepiirin kautta. Kotivaraa käsitellään usein viranomaistiedotteiden pohjalta ja halusimme tarjota aiheeseen nyt mahdollisimman monta uutta näkökulmaa tavallisilta ihmisiltä.
Aluksi Johanna kertoi kotivarasta bloggaajille vakavahenkisessä kirjeessä. Oma tehtäväni tässä projektissa oli pyytää bloggaajia osallistumaan yhteiskirjoitukseen ja lähetellä viestejä edestakaisin. Ja viestejä on tullut kirjoiteltua paljon, enemmän kuin noissa muissa yhteiskirjoituksissa, joissa suurin osa bloggaajista on omassa Facebook-ryhmässä.
Osa blogeista on lukijoilleni tuttuja #suuntanaomavaraisuus -postauksista ja osa taas kirjoittaa aivan eri aiheista.
Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan omalla blogillasi tämän kaltaisiin yhteiskirjoituksiin, laita minulle postia tsajut ( at) gmail. com
Mikäli kirjoitat kotivarasta tämän yhteiskirjoitustempauksen kaltaisen jutun, niin laita viestiä. Lisään linkkisi postaukseen.
Olen aiemmin käsitellyt aihetta arjen luksuksen kautta. Tuon jutun pääset lukemaan tästä. Lisäksi kerroin, miten sähkökatko voi olla mukava seikkailu, mikäli siihen on varautunut.
Tämän postauksen kuvat eivät poikkeuksellisesti ole kuvaamiani, vaan ne ovat Joonas Saaren kamerasta. Käy katsomassa Joonaksen kotisivut https://www.joonassaari.net

Mitä kotivara tarkoittaa
Kotivaralla tarkoitetaan ruoka- ja juomavarastoa, jonka avulla voi sinnitellä silloin kun kaupassa asioiminen ja muu vastaava on poissuljettu vaihtoehto. Kotivaran tulisi riittää vähintään 72 tunniksi, vanhan viranomaisohjeen mukaan viikoksi.
Lapsiperheen kotivara sisältää ruoan ja muun lisäksi myös kuumemittareita, niistäjää, särkylääkettä, jemmassa olevaa rahaa, leluja, herkkuja ja muuta ekstraa. Juuri niitä asioita, joita saattaa tarvita keskellä yötä tai yllättävän sairastumisen iskiessä.
Sivulla http://72tuntia.fi pääsee pelaamaan peliä, jonka avulla voi selvittää miten itse selviäisi häiriötilanteessa. SPEK:in sivuilla on aiheesta lisätietoja.
Mitä kotivaraan kuuluu?
Ihmiset ja tilanteet ovat erilaisia, joten se mikä on yhdelle sopiva kotivara ei ole sitä toiselle. Viranomaiset ovat antaneet esimerkkiohjeet ruokien määristä yhdelle henkilölle viikoksi. Ruokia kannattaa valita omaan kotivaraansa omien mieltymystensä mukaan. Lapsiperheen kotivara voi sisältää tavanomaista kotivaraa enemmän herkkuja ja viihdykettä.
Tänä vuonna on toistuvasti uutisoitu lääkkeiden saatavuusongelmista, joten jokaisen kannattaa pitää omassa kotivarassaan aina sopivasti tarvitsemiaan lääkkeitä.

Kotivaraharjoitus
Omaa varautumista ja kotivaraa voi testailla monella eri tavalla. Lapsiperheen kotivara poikkeaa hitusen aikuistalouden kotivarasta. Lapsiperheissä sairastellaan usein enemmän, kuin aikuistaloudessa ja lapset kaipaavat kotipäivinä vähän toisenlaista viihdykettä kuin aikuiset. Lisäksi lapset ovat meistä aikuisista riippuvaisia ja meidän tehtävänämme on huolehtia heidän tarpeistaan kaikissa tilanteissa.
Ruoka
Mikäli tapaat käydä usein kaupassa, kuten me teemme, niin saatat yllättyä siitä ruokamäärästä minkä perheesi viikossa kuluttaa.
Omaa taloudenpitoa ajatellen olisi järkevää koota joskus pöydälle perheen viikon ruoat. Kun kaikki viikon aikana syötäväksi aiottu on koottu samalle pöydälle, voi silmämääräisesti katsoen tarkastella ruokia. Tuleeko viikon aikana syötyä riittävän monipuolisesti? Samalla voi arvioida minkä tyyppiseen ruokaan perheellä menee eniten rahaa.
Vastaavan harjoituksen erilaisten tarvikkeiden kanssa voi toteuttaa lasten kanssa vapaapäivänä. Miten pimeä marraskuinen päivä sujuu, jos on pakko olla sisällä, valoja ei saa käyttää ja jääkaappiin, lieteen ja vesihanaan ei saa koskea? Onko kokeilu kiva pieni seikkailu, joka saa kaikille hymyn huulille, vai alkaako ahdistamaan?
Tarvikkeet
Äitiyspakkaus antaa lapsille ensimmäiset tarvikkeet kotivaraan. Se sisältää kuumemittarin (sairauteen varautuminen), kynsisakset (näppärät muuhunkin leikkaamiseen), (nänni)rasvaa (voi käyttää muuallekin iholle), harsoja (hygieniaan), kirjan ja lelun (viihdettä) ja niin edelleen.
Äitiyspakkauksen tarvikkeet riittävät hetken aikaa, pikku hiljaa lapsi alkaa tarvita enemmän. Se mitä lapsi ja perhe tarvitsee vaihtelee. Joskus jonkin asian tarpeen havaitsee vasta, kun tilanne on käsillä.
Meillä esimerkiksi ensimmäinen imuriin liitettävä niistäjä kotiutui vasta taaperon sairastuttua vauvana sitkeään nuhaan. Kyseistä niistäjää ei löytynyt lähiapteekista, vaan se piti hankkia kauempaa. Tästä oppineena olen suositellut kyseistä niistäjää muille ja kehottanut hankkimaan sen ennen kuin nuhainen yö koittaa.

Mökkeily kotivaraharjoituksena
Suomalaiseen kulttuuriin kuuluva mökkeily on usein yhden sortin kotivaraharjoitus; mökille ostetaan usein pidemmäna jan ruoat mukaan ja sieltä ei ihan pienen asian vuoksi lähdetä kauppaan.
Mökeillä vietetään usein alkeellisempaa elämää kuin kotioloissa. Mökillä saatetaan tehdä itse polttopuut, lämmittää saunaa ja takkaa sekä kokata grillillä. Tiskaaminen ja vessassakäyminen voivat myös olla alkeellisempi kokemus, kuin kaupungissa.
Itse kuvasin elämää tuvalla, vapaa-ajan asunnollamme kahden pienen lapsen kanssa tässä kirjoituksessa. Kirjoituksesta jäi puuttumaan monta asiaa kotivaran näkökulmasta. En kertonut miten vauvan siistitään ilman juoksevaa vettä vaipanvaihdon yhteydessä tai montaa muuta pikku seikkaa, joita ei kaupungin mukavuuksissa tarvitse miettiä.
Sukumme mökillä Saimaan saaressa ei ole kaivoa. Kaikki juomavesi tuodaan mukana. Sille on säilytysastiat ja niille säilytysastioille on säilytyspaikka. Juomaveden määrää seurataan kokoajan ja uutta haetaan, ennen kuin vesi pääsee loppumaan. Mökillä homma sujuu leikiten, sama ei sujuisi kotona yhtä helposti, sillä emme ole tottuneet siihen.
Mökkeilyn kautta kotivara ja varautuminen erilaisia tilanteita varten on monelle tuttua ihan huomaamattaan.

Lapsiperheen kotivara -tarvikkeet
Ruokien lisäksi kotivaraan kuuluu tiettyjä välttämättömyystarvikkeita. Oheinen lista on osittain sama, kuin viranomaisten suositukset, olen lisännyt siihen muutamia mielestäni tärkeitä tarvikkeita.
- Lääkkeet
- Kannellisia astioita veden varastoimiseen
- Hygieniatarvikkeet (wc-paperi, vaipat jne)
- Joditabletit
- Patteriradio
- Taskulamppu ja paristot
- Kynttilöitä ja tulitikut ja sytkäri
- Alkusammutusvälineet
- Ensiapupakkaus
- Tuorekelmua, teippiä, muovipurkkeja
- Käteistä rahaa
- Lemmikkieläinten tarvikkeet
- Tölkin- ja pullonavaaja
- Viihdykettä
- Lämpimiä vaatteita, sadevaatteita jne
Meillä on tuvalla erilaisia taskulamppuja ja pattereilla toimivat jouluvalot. Tärkein ja rakkain taskulampuista on taaperon veivattava taskulamppu. Sen kanssa on hyvä käydä nukkumaan pimeässä tuvassa.
Kotona taas tilanne on toinen. Taskulamput eivät ole aktiivisessa käytössä ja siksi testaamani lamput olivat toimimattomia. Uusilla pattereilla, joita ei kotona ollut oikeanlaisia, ne kuitenkin heräsivät henkiin.

Mistä aloittaa kotivaran kerääminen?
Oli kyseessä lapsiperheen kotivara tai vaikka yksittäisen ihmisen kotivara, suosittelen etenemään seuraavasti.
Kerää ensin kirjekuoreen pieni summa käteistä. Tämä raha on tarkoitettu esimerkiksi taksiin, jolla matkataan hädän sattuessa päivystykseen ja sieltä apteekin kautta takaisin kotiin.
Seuraavaksi täytä kaapit omaan elämääsi sopivilla ruoilla ja tarvikkeilla.
Kolmanneksi opettele elämään kotivaran kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että ostat lisää vessapaperia, ennen kuin edelliset ovat täysin loppuneet. Järjästät makaronit hyllyyn niin, että lyhimmän päiväyksen omaavat pussit ovat tulossa ensimmäisenä käyttöön.
Kun ruokaa on rajatusti, korostuu sen oikeaoppinen säilytys, valmistus ja hävikin välttely, koska niukkoina aikoina ruokaa ei ole haaskattavaksi.
Mikäli oma taloudellinen tilanteesi on tiukka, kannattaa kotivaran kerääminen aloittaa edullisista ja usein käytössä olevista tuotteista. Isompi pakkaus pesuainetta, ylimääräinen sipuli, kynttilä ja tulitikut.
Voit myös aloittaa kotivaran keräämisen pyytämällä osan tuotteista läheisiltä (joulu)lahjaksi.

Arjen helpotus
Tiedätkö tunteen, kun ruoka kaipaisi mustapippuria ja kaapista löytyy vain maustepippuria? Tai sen tuskan, kun suodatinpussit ovat taas lopussa, vaikka niitä juuri puolivuotta sitten ostit. Ei pippurit ja suodatinpussit maailmaa kaada, oli niitä kaapissa tai ei. Niiden puute on arkinen harmistuksen aihe. Pieni lisärasite ruuhkavuosiin.
Mikäli olet onnistunut ennakoimaan perheesi elämää saatat päästää itsesi helpommalla arjenhaasteissa. Olet esimerkiksi varannut kaappeihin nopeasti valmistuvaa ruokaa niitä päiviä ajatellen, jolloin kaikki menee mönkään ja kaikkia kiukuttaa. Kaapeista löytyy tarpeeksi vessapaperia, kahvia, pesuaineita ja välipaloja, niin ettei hätä tule heti käteen, vaikka kaupassakäyntien väli venähtäisi aiotusta.
Mitä paremmin olet tunnistanut perheesi arkiset tarpeet ja varautunut niihin ennalta, sen sujuvammin arki rullaa. Kokemuksesta tiedän, ettei se oman perheen tarpeiden kartoitus ja juuri omaan tarpeeseen sopivan kotivaran kerääminen ole nopea ja helppo homma kaiken muun kiireen lomassa. Kokemuksesta tiedän myös sen, että se kannattaa. Sen tuoma helpotus on sen verran suurta, ettei siihen kerran tottuessaan siitä ole valmis luopumaan.
Taloudellisuus
Kotivaraa käytetään koko ajan, aloittaen vanhimmista tuotteista. Sitä myös täydennetään koko ajan. Koska kaapit eivät kotivaran kanssa koskaan saisi olla täysin tyhjät, voi niiden täyttämisen rytmittää tarjousten ja omien rahapäivien mukaan.
Me valmistauduimme 2016 äitiyslomalle jäämiseeni, paitsi säästämällä, myös täyttämällä kaapit tarvitsemillamme asioilla. Hyödynsimme rahakkaammat kuukaudet ennen äitiyslomaa säästämällä ja ostamalla kaappeihin ruokia ja tarvikkeita. Sen jälkeen olemme vain täydentäneet kaappeja varastojen vähentyessä.
Sairastumiset
Vanhemman tai lapsen sairastuminen lienee lapsiperheen yleisin syy ottaa kotivara käyttöön. Ruokakaupassa asiointi ei ole mukavaa sairaan lapsen kanssa puhumattakaan tilanteessa jossa koko poppoo olisi siellä sairaana.
Sairastumista varten kotivaraan kannattaa varata helppoja ja herkullisia ruokia, joiden eteen ei tarvitse ponnistella. Kipeänä ei ole samanlaisia voimavaroja kokkailuun, kuin terveenä. Sairaana ruoka ei aina maistu ja siksi kotivarassa kannattaakin pyrkiä pitämään kaikille mieleisiä ruokia.

Lelut ja muu viihde
Sairastaminen on tylsää. Etenkin toipilasvaihe osaa olla ärsyttävä, kun on sen verran terve ettei sängynpohjalla makaaminen innosta, mutta ei vielä tarpeeksi terve tavalliseen aktiiviseen elämään.
Tähän ensiavuksi sopii harvemmin leikityt lelut, kirjat ja pelit. Lasten leluja kannattaa kierrättää kotona niin, ettei samaan aikaan ole kaikki lelut esillä. Osa leluista voi olla aina kaapissa lepäämässä. Kun lepäämässä olleet lelut kaivetaan esille, ovat ne kuin uudet ja niistä jaksaa innostua aivan eri tavalla.
Kodin kestot
Kestotalouspaperi, kestovanulaput, kestovaipat, kestoliivinsuojat, kestositeet, kuukupit ja muut toimivat hyvänä hätävarana elleivät jopa ainoana vaihtoehtona.
Tavallisessa arkisessa elämässä näillä vältetään monta kriisiä ja paikataan monta unohdusta. Tärkeintä vain on muistaa pitää kotona pesuainetta, joilla nämä kestotuotteet saa puhtaiksi.
Kestotuotteiden hyvä puoli verrattuna kertakäyttöiseen tulee ilmi jo niiden etuliitteestä kesto. Ne kestävät käyttöä kerta toisensa jälkeen. Alkuinvestoinnin jälkeen niihin menee minimaalisesti rahaa ja näin ne ovat pitkässä juoksussa kertakäyttöisiä taloudellisempi vaihtoehto.
Meillä alkaa pian nuorimmaisen kiinteiden syöminen. Se on aina vähän sotkuinen elämänvaihe. Silloin ruokaa saattaa löytyä vauvan naamasta, käsistä, vaatteista, pöydältä, lattialta ja ties mistä. Ne on näppärintä pyyhkäistä kestotalouspaperilla ja nakata se sen jälkeen pyykkikoneeseen. Näin säästyy hurja määrä talouspaperia ja niitä rikkinäisistä vaatteista leikeltyjä kestotalouspapeririepuja on sen verran, ettei niiden käyttöä tarvitse säännöstellä.
Kodin kestoihin luen myös ylimääräiset lakanat ja pyyhkeet. Ne ovat äärimmäisen näppäriä esimerkiksi noroviruksen kaataessa koko perheen punkkaan. Kun ensimmäinen sairastuu noroon tai vastaavaan, niin sänkyihin pedataan useammat lakanat, pyyhe aina välissä. Siitä on sitten näppärä repiä päällimmäisiä likaantuneita lakanoita pesuun.

Henkilökohtainen tarve
Jokaisen elämäntilanne on omanlaisensa. Lisäksi elämäntilanteemme muuttuvat ajanmyötä.
Oli aika kun varani olivat äärimmäisen niukat ja siitä jäi tottumus verrata kilohintoja ja arvioida minkä kokoinen pakkaus on järkevintä ostaa. Esikoisen muutettua maailmalle tuli vastaan myös asian toinen laita; kerkeänkö käyttämään suuren pakkauksen vai onko siinä riski jäädä käyttämättä ja päätyä roskikseen? Jokainen roskiin kipattu asia on rahaa roskikseen. Ja sitten on taas tämä nykytilanne, kaksi pienokaista ja puoliso ja tarve on taas toisenlainen.
Oman jääkaappikunnan kulutuksen lisäksi siellä jääkaapilla saattaa käydä säännöllisesti tai epäsäännöllisesti muitakin jotka kannattaa huomioida kauppalistaa tehdessä.
Ennen vanhaa vahtiessani perhetuttujen lapsia, oli lapsenvahdille usein varattuna jokin kiva videokasetti ja naposteltavaa. Leffan parissa jaksoi odottaa perheen aikuisia kotiin pirteänä pilttien uinuessa omissa vuoteissaan.
Nykyisin videokasetit ovat menneisyyttä, mutta edelleen lapsenvahdit ilahtuvat pienestä hemmottelusta. Ja tyytyväinen lapsenvahti saattaa olla helppo houkutella samaan pestiin uudelleenkin.
Allergiat, erikoisruokavalio, mieltymykset
Meillä ei onneksemme ole pahoja allergioita tai hyvin rajattua ruokavaliota. Meillä on kuitenkin omat pienet rajoitteemme maidon ja gluteenin kanssa. Rajoitteidemme vuoksi kotivaraamme kuuluu kauramaitoa ja gluteenittomia makarooneja.
Allergioiden ja erikoisruokavalioiden lisäksi meillä on mieltymyksiä. Haluamme aamulla kahvia. Itse haluan kahvini maidolla, Kaj nauttii omansa mustana. Osa rakkaista vieraistamme haluaa makeutusta kahviin. Me varaudumme kahvihetkiin huolehtimalla siitä, että niitä varten on kaikki tarvittava.
Lääkkeet
Meidän lääkelaukkussamme, joka seilaa mukanamme tuvalta kaupunkiin, on aina tietyt asiat. Tärkeimmät ovat allergialääkkeet ja särkylääkkeet niin lapsille, kuin aikuisille. Lisäksi siellä on käyttämämme vitamiinit, D-tipat ja maitohappobakteerit.
Sitten on niitä asioita, jotka ovat meillä tuplana eli molemmissa paikoissa. Näitä lääkekaapin juttuja on mm. desinfiointiaine, laastarit ja niistäjä.
Kotona kaupungissa meillä on sitten enemmän kaikkea, kuten kauratyyny jonka voi lämmittää tai viilentää esimerkiksi lihasjumeja aukaisemaan.

Miten kotivara toimii käytännössä
Kotivarassa tärkeintä on se, että se on tarvittaessa käytettävissä. Pimeällä pihalla keksin lapsille leikin, jossa jokaiselle tarvittiin taskulamppu. Leikin sääntöjä piti muuttaa, sillä muutamalle lapselle ei löytynyt taskulamppuja “koska nämä jutut on meillä miehen vastuulla ja en tiedä missä ne ovat”.
Kotivaran ruoat ja tarvikkeet ovat arkisessa käytössä, ruokia kokataan kotoa löytyvistä aineksista ja käytettyjen raaka-aineiden tilalle hankitaan uusia. Sähkökatkoja silmällä pitäen hankitut taskulamput ovat käytössä retkillä ja leikeissä, näin mahdollinen pattereiden loppuminen havaitaan ajoissa ja estetään niiden hautautuminen kaappien perukoille.
Lääkekaapin laastareita ja muita käytetään tarpeen vaatiessa ja kynttilöitä ja villasukkia kulutetaan fiilistellessä pimeää vuoden aikaa.
Näytä perheelle missä eri kotivaran tarvikkeet ovat ja painota heille, että ne tulee palauttaa paikalleen käyttökuntoisina. Yksi ikimuistoisimmista riidoista esikoiseni kanssa koski loppuun juotua maitoa. Kerro siis, jos jokin asia on rikki, käyttökelvoton tai loppumassa ja pyri korjaamaan tilanne heti kun voit.
Kotivaran tulee siis olla:
- Käytettävissä
- Käyttökunnossa
- Kaikkien tulee tietää mistä asiat löytyvät
Tarkoituksena on kotivaran kierrättäminen, eli ostaessasi kotiin uuden pussin makaroneja otat käyttöösi jo kotona olevan, vanhemman pussin ja laitat uudemman, pidemmällä päiväyksellä olevan odottamaan käyttövuoroaan.
Olen aiemmin kertonut kotivarasta ja miten sen avulla voi taata itselleen ripauksen luksusta. Jutun pääset lukemaan tästä.
Kotivaran lisäksi suosittelen lämpimästi puskurirahaston kokoamista. Sen avulla selviää yllättävistä menoista, kuten pyykkikoneen hajoamisesta. Me kokosimme oman puskurirahaston tällä tavalla.
Kotivaran säilytys
Kotivaraa säilytetään muiden asioiden kanssa samassa paikassa. Kotivaraa on se ylimääräinen kahvipaketti, sen käytössä olevan takana. Muutama ylimääräinen wc-paperirulla, niiden muiden joukossa.
Tärkeintä kotivarassa on se, että se on tarvittaessa saatavilla. Kaikkien perheenjäsenten tulee siis olla tietoisia missä taskulamppu sijaitsee ja samoin heidän kaikkien tulee muistaa palauttaa se heti käytön jälkeen käyttövalmiina paikalleen.

Linkit
Lisätietoja kotivarasta, sekä ideoita mitä kokata siitä, löytyy täältä.
Tämä postaus käsitteli aihetta lapsiperheen kotivara, muiden blogeissa kotivaraa lähestytään eri näkökulmista.
Kotivarasta kirjoittivat myös seuraavat blogit.
Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/11/puutarhurin-kotivara.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/11/kotivara-arjen-turvana.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/11/kotivara-ja-puutarha.html
Saaran lautasella https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/11/katastrofi-tai-joku-muu-poikkeustila.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2019/11/maalla-parjaa.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2019/11/elaman-pitaa-sujua.html
Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/2019/11/hashtag-72-tuntia.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/11/selviaisitko-72h-ilman-ulkopuolista-apua.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/11/kotivara-omatoimista-varautumista.html
Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/
Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara
Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihirmunelamaa/allergiaperhe-kotivara/
Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/2019/11/lapsiperheen-kotivara-kaupunkikodissa.html
It’s so mysigt https://www.somysigt.com/blogi/17112019/kotivara-poikkeustilanteessa
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/11/kesarannan-tollin-kotivara.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/11/kotivarasta-ja-sen-vieresta.html
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2019/11/ruokakotivara.html
Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/2019/11/kotivara-keha-kolmosen-molemmin-puolin.html
Ja kuvien ottajan Joonaksen kotisivut https://www.joonassaari.net
Nuo kestot ovat kyllä tosi hyvä kotivara. Jos käyttää paljon kestoja ei kaupasta tarvitse hankkia jatkuvasti kaikkea.
Kuvat ovat kyllä todella upeita. Tulee niin kesä mieleen.
Terveisin Outi
Kiitos Outi, välitän kuvakehut Joonakselle <3
Olen ihan hullaantunut kestoiluun, se sopii meille hyvin. Vielä kun saisi tuvalle vedet niin saisi ne sielläkin kunnolla käyttöön.
Olitpa kirjoittanut todella laajasti ja hyvin kotivarasta. Asia on kyllä varsin tärkeä ja siihen pitää kiinnittää huomiota.
Kiitos kun sain kutsun osallistua mukaan.
Mukavaa sunnuntaipäivää <3
Oli ihana saada sinut mukaan <3
Suorastaan hykertelin tälle sun monipuoliselle kirjoitukselle! Meillä kun ei ole lapsia, siitä puolesta ei itse tule kirjoitettua, mutta niinpä vaan löysin jutustasi muutamankin sellaisen pointin, joka tulee nyt huomioida täällä omassa, lapsettomassa taloudessa. Erityisesti havahduin pohtimaan sitä, tiedetäänkö me molemmat täällä missä mitäkin on 😀 Sitä olettaa asian olevan niin, mutta eihän se niin ole. Meillä on kattavasti tarpeita, joilla sivuuttaa hetkelliset harmit, mutta tuleeko ne palautettua paikkaan, josta molemmat tietävät ne löytävänsä tarvittaessa, jos toinen ei juuri sillä hetkellä ole karjaisumatkan päässä. Tai yleensäkin 😉 Pitänee tehdä pieni kotivararundi täällä huushollissa, mitä missäkin on -hengessä 😉
Kotivaratestit on myös hyviä! Ensiluokkaista, etten sanoisi <3 Ja maininta tölkin- ja pullonavaajista. Hankalaa se on, jos olisi mitä nauttia, mutta sitä ei saa auki sillä helpoimmalla tavalla 😉
Tuo tölkinavaaja asia tuli esille esikoisen muutettua kotoa. Ne ovat niitä kapineita, joita ei ajattele ennen kuin niitä tarvitsee.
Meillä on tuo tavaroiden löytäminen yhdenlainen haaste. Osan molemmat löytää helposti ja osaa pitää fundeerata ihan kunnolla, ennen kuin löytyy.
Vaikka kirjoitat lapsiperheen varautumisesta, postauksessasi on hyviä vinkkejä myös sellaisia talouksia varten, joissa on vain aikuisia. En tiedä pitäisikö kotivaran esineisiin laittaa teksti: “Palauta sinne, mistä otit.” Tavarat kun tahtovat jäädä sinne, missä niitä on käytetty viimeksi. Tietysti voisi nimetä myös kotivaravastaajan, joka tarkistaisi aika-ajoin, onko kaikki siellä missä pitäisi 😀
Lukiessani postaustasi huomasin, että täällä löytyy vielä skarpattavaa.
Paikallaan palauttaminen on asia, johon pitää meilläkin keskittyä. Osa asioista löytää aina paikalleen ja osa tuntuu aina jäävän seilaamaan omille teilleen. Kehittymisen varaa on täälläkin 🙂
Sieltähän tuli kattavasti kaikkea. Lääkkeet ovat hankalia pitää kotivarana kiitos Suomen Jenkkien opioidi vöyhötyksen. Potilaat jää ilman lääkkeitä ilman katkoksiakin niin kauhulla mietin miten käy katkon aikana.
Lääkkeet ovat hankalia ja ne ovat liian usein apteekeista ja tukuista lopussa. Viimeksi jäin itse ilman korvatippoja lääkepulan vuoksi. Tiedän, että monilla, joilla on elämää ylläpitävä lääkitys on oikea ja suuri huoli asiasta.
Niin.
Tuolla olisi kaapissa kaksikin fikkaria, mutta niissä ei ole toimivia pattereita.
100 metrin päässä oleva Prisma 24/7 on tuudittanut sellaiseen turvantunteen, että meillä ei kyllä kaikkien ihmisten tuotteiden kanssa olla ollenkaan varaduttu yhtään mihinkään.
Tai rahallisesti löydy mitään puskuria… äh.
Kiitti hyvistä ideoista, voi hyvinkin olla mahdollista, että täällä alkaa ryhtiliike ja tämän perheen ihmisjäsenkin voi tulevaisuudessa olla varautunut vähän paremmin poikkeustilanteisiin .
Kun elämä sujuu jouhevasti ei aina tule mietittyä niitä toisenlaisia hetkiä ja varauduttua niihin. Pieni varmuusvara on hyvä olla kaikilla <3
Hyvin oleellinen muistutus, että kotivaraan kuuluu myös käteistä rahaa. Voi sitten käyttää, vaikka yöllisen taksi kyydin maksamiseen. Kertaalleen olen onnistunut hävittämään lompakkoni bileillan aikana, jolloin taksilla kotiin pääsemisessä oli haasteita. Onneksi muistin, että meillä oli kirjekuoressa kotona käteistä rahaa, ja sen ansiosta sain kotipihassa maksettua kyydin.
Käteinen raha kotona on asia jonka opin jo lapsuudenkodissani. Nuorena äitinä 90-luvulla en omistanut luottokorttia tai vastaavaa, niin käteinen oli hyvä hätävara, jos jotain yllättävää sattuisi…
Kestoilu ei tullut mieleenkään vaikka tietenkin. On tainnut tulla liian arkiseksi kun ei muista.
Eikö ole jännä, miten siihen tottuu ja ei osaa ajatella ettei kestoilisi?
Kiitos hienosta ja kattavasta kirjoituksesta 🙂
Mun kotivara on erillään muista ruuista. Se sijaitsee läpinäkyvässä muovilaatikossa, jotta esimerkiksi laajan maastopalon aikana sen voi napata nopeasti mukaan. Tämä toki johtuu siitä että tällä alueella tuollainen maastopalo on ollut todellinen.
Luin kirjoituksesi ja systeemisi on hieno. Maastopalot ovat todella kurjia, toivottavasti ne eivät yhtään yleisty nykyisestä.
Sattuipa sopivasti tämä kirjoittelu. Tänään oli Telian verkko pois käytöstä ja maalla olin täysin ilman puhelin- tai tietoliikenneyhteyksiä. Onneksi mitään ei sattunut. Kotona on toisen operaattorin taloverkko käytössä. Mutta nyt siis pitää hankkia varapuhelimeen joku prepaid-liittymä.
Näitä sattuu aina välillä ja siksi on hyvä miettiä etukäteen miten toimii tilanteen ollessa päällä 🙂
Ensimmäisen kerran törmäsin tähän kotivara-asiaan 90-l lopussa ensimmäistä omaa kotiani sisustaessa. Kaupan seinällä myyjä halusi hankkiutua eroon iki-ihanista Riihimäen Ilves-, jne. lasitölkeistä joita oli varastoinut ydinlaskeuman varalle veden säilömiseen ja oli nyt ostanut muovikanisterit niiden tilalle. Monet vuodet päivittelin tapausta ja iloitsin uusista purkeista (jotka eivät maksaneet paljon mitään) ehkä tajuamatta hänen pelkonsa taustoja vanhempana ihmisenä, enkä oikeastaan ollut edes osannut ajatella, että voi tulla tilanne, jossa juomavettä pitää ottaa talteen. Kiinnostavia vinkkejä! Mistähän saisi ylimääräistä käteistä säilöttäväksi:)
Sodan kokeneilla on aivan erilainen suhtautuminen tähän kotivara-asiaan. Silloin kaikesta oli pula ja tilanne oli varmasti kaikin puolin hirveä.
Ylimääräisen käteisen keräämisen aloitin itse Roope Ankkamaisesti pennosista 😀
Kestotuotteiden mainitseminen osana kotivaraa on tosi hieno juttu! Itsekin koen, että oli päällä pieni maailmanloppu tai ei, on jotenkin äärettömän huojentavaa kun arjen pienet käytännön tarvikkeet eivät ole koskaan lopussa yllättäen, esim. vanulaput, tai talouspaperin tavoin käytettävät liinat.
Arki osaa olla monella tavalla kuormittavaa ja sitä kuormitusta laskeaksemme olemme siirtyneet monissa tuotteissa kestoversioihin. Ja ne oikeasti toimivat ja eivät ole aina loppu 🙂
Hieno postaus. Meidän koti/omavaraisuus romahti monessa asiassa tänä vuonna paitsi energian suhteen: lämpöä ja sähköä löytyy omasta takaa nyt. Jopa autollakin voisi ajaa vaikka puoleen vuoteen ei bensaa saisi asemalta.
Aiemmin olisimme pärjänneet vaikka vuoden ilman ulkomaailmaa mutta nyt varmaan vaan viikko rajana…
Teillä on ollut suuri muutos. Tosin teidän kokemuksellanne ensi vuosi on jo ihan erilainen 🙂