Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Helsingissä, aivan Pasilan kupeessa sijaitseva Vallilan laakso kätkee sisälleen salaisuuden. Vankan rauta-aidan takaa näkyy vain metsikköä ja avara hyötytarha. Aitojen sisäpuolelta paljastuu toisenlainen näkymä.

Kasvitieteellinen puutarha, lumottu puutarha, salainen puutarha.

Puutarhaan astuessa jää kaupungin melu taakse. Puiden lehvästöt vaimentavat autojen äänet kuulumattomiin. Kaikkialla on erilaisia kasveja, kiemurtelevia polkuja, vanhoja puita.

Olen aiemmin tyytynyt ihailemaan Kumpulan kasvitieteellistä puutarhaa aidan takaa. Tänä kesänä asiaan tuli muutos ja kävin puutarhassa kahdesti.

Postauksen kuvat ovat ensimmäiseltä vierailukerralta kesäkuun alusta.

Idänmetsäruusu

Vierailuni kasvitieteellisessä puutarhassa

Ensimmäinen vierailu paikkaan taaperon ja äitini kanssa sai minut ihastumaan siihen ikihyviksi.

Niinpä synnytyksen käynnistelyvaiheessa halusin sinne takaisin. Nautimme siellä keittolounaan ja kahvit äitini ja Kajn kanssa. Esittelin erilaisia puita, pensaita, köynnöksiä ja kukkia Kajlle pikkulapsen omaisella innolla.

Supistusten lomassa tajusin, ettei äitini keskittynyt kasveihin niiden ansaitsemalla innolla. Kaj vaikutti myös olevan omissa ajatuksissaan. Ärsyynnyin, sillä tarkoitus oli saada reippailulla synnytys käyntiin ja paikan kauneudella hämätä kipu pois.

Juoksutettuani keskittymisvaikeuksista kärsinyttä seuruettani tarpeeksi ympäri puutarhaa, päätin kipaista naistenhuoneessa ja päästää vastahakoiset ihmiset pois puutarhasta. Yllätyksekseni törmäsin ulko-ovella esikoiseeni Miinaan, joka vielä aamuyöllä oli väittänyt lähtevänsä ajoissa töihinsä Lontoossa.

Äitini ja Kaj eivät siis olleetkaan kyllästyneitä kasvi-intoiluuni, vaan odottivat Miinaa paikalle.

Yllätys onnistui

Läheiseni olivat juonineet selkäni takana tämän mielettömän yllätyksen. Täytyy tosin sanoa, että vaikka ilahduin yllätyksestä kyyneliin saakka, niin riemuni oli kalpea aavistus taaperon riemusta tämän saadessa taas viettää aikaansa isosiskonsa kanssa.

Synnytyksestä voit lukea enemmän täältä (klick). Nyt palataan aiheeseen eli kasvitieteelliseen puutarhaan.

Tyrnit, Paavalin kirkko, Vallilan siirtolapuutarha, Vallilan laakso

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee kävelymatkan päässä Pasilan asemasta. Sen vieressä ovat Vallilan ja Kumpulan siirtolapuutarhat. Myös Kumpulan maauimala on puutarhan läheisyydessä.

Puutarhan lavatarha oli upea. Se poikkesi ulkonäöllisesti Hirvihaaran kartanon lavatarhasta (klick) ja antoi taas uusia ajatuksia omiin lavatarha haaveisiin.

Istutimme saunatuvan edustalle (klick) kolme pilariomenapuuta. Omenapuita hankkiessa emme tienneet miltä ne tulevat näyttämään. Tähän kysymykseen saimme vastauksen Kumpulassa.

Pilariomenapuu

Hyötytarhassa kasvoi myös lukuisia kirsikoita ja luumuja, karhunvatukkaa, herukoita ja marjasinikuusamaa. Tämän lisäksi pitää mainita puutarhan huikean suurista ja komeista tyrneistä.

Vanhoja puita kasvava puutarha oli loistava paikka pakoilla paahtavaa aurinkoa. Puutarhan metsäiset osuudet olivat todella sadunomaisia valon siivilöityessä lehvästön lävitse.

Kasvitieteelliset puutarhat ovat hyviä paikkoja käydä katsomassa erilaisia kasveja suuri kokoisina. Olen havainnut joskus vaikeaksi hahmottaa millaiseksi pienet taimet kasvavat ja paljonko tilaa niille tulisi varata. Asiasta saa hyvän käsityksen ammattilaisten hoitamassa puutarhassa.

Palsamiköynnös

Puutarhassa kasvoi monessa paikassa palsamiköynnöstä rehevänä ja kauniina. Me ihastuimme tähän ränsistyneeseen yksilöön. Tämä vetosi mielikuvitukseemme, juuri tämmöinen viidakkomainen tunnelma olisi ihana pohjoismetsäämme.

Puutarhurit olivat nostaneet kahvilan eteen maljakoihin parhaillaan puutarhassa kukkivia kasveja. Aivan ihana idea.

Kahvila Kumpu

Moni tuttu on kehunut kasvitieteellisen kahvilaa ja sen porkkanakakkua. Kahvioon pääsee ilman pääsylippua ja siellä on arkisin tarjolla keittolounas.

Kahvilan edessä on potkumopoja, joihin taapero ihastui. Muita leluja ei alueella ollut.

Kasvitieteellisen puutarhan eri alueet poikkeavat paljon toisistaan ja se tekee siellä liikkumisesta mielenkiintoista, aina on uudenlaista nähtävää. Jokaisen mutkan takaa aukeaa erilainen näkymä.

Ötökkähotelli

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha
Jyrängöntie 2
Helsinki

Kiinanpioni

Kesäkuussa vierailimme myös Seurasaaressa, jossa osallistuimme opastettuun kierrokseen. Kävimme myös kahvilla Koiramäen pajutallilla Tuusulassa.

Kyseisistä kohteista on kanavallamme aiemmilta käynneiltä videot. Tai oikeastaan Seurasaaren viereisestä Pukkisaaresta (klick) ja Koiramäen pajutallilta (klick). Lisäksi olemme viime vuonna vierailleet Hörtsänän Arboretumissa Orivedellä ja sieltä olevan videon näkee täältä (klick).

Karhunvatukka Sonja kukassa

Kuvat antavat vain kalpean aavistuksen paikasta. Kumpulassa pääsee kokemaan kartanomiljöön ja ruusutarhan. Siellä on lampia, solisevia puroja, kaaisiltoja ja piilotettuja penkkejä.

21 thoughts on “Kumpulan kasvitieteellinen puutarha”

  • Suosittelen ja jos aika ei riitä koko paikan kiertämiseen, niin tunnelmaan pääsee jo kahvilan terassilla 🙂

   Reply
 1. Oo, postaus tuli just hyvään aikaan kun olen kovasti miettinyt et voitas pojan kanssa tehdä Helsinki-päivä ja yhtenä vaihtoehtona ollut juurikin kasvitieteellinen.. Tämä postaus vahvisti sitä todellakin vaihtoehtona 🙂

  Reply
 2. Kiitos postauksestasi.
  Ihanan yllätyksen läheisesi olivat järjestäneet.
  Kumpulaan teki meidän ja lastenkin mieli taannoisella Helsingin reisullamme, mutta valitettavasti aika ei riittänyt,
  Hyvää kesäistä sunnuntaita sinne!

  Reply
  • Yllätys oli ihana <3
   Toivottavasti pääsette toisella kertaa Kumpulaan, se on upea paikka. Mukavaa alkavaa viikkoa 🙂

   Reply
 3. Onpa sulla jänniä ja ihania aikoja edessä. Paljon tsemppejä. Ihanassa paikassa ootte käyny. Ihania kuvia.

  Reply
  • Vallilan laaksossa on paljon mielenkiintoista koettavaa. Noloa tunnustaa, mutta en ole vielä koskaan kerennyt maauimalaan, vaikka monena vuonna olen sinne aikonut.

   Reply
 4. Kannattaa käydä vappuna Kumpulan kasvitieteellisellä järjestettävässä Vappushokkelo tapahtumassa. Se on opiskelijoiden perheen pienemmille tarkoitettu tapahtuma, jossa koko puutarha on varustettu erilaisin tehtäväpistein, on hevosajelua, ongintaa, pieneläimiä, muuli, pupuja ja tietenkin itse shokkelo eli opettavainen tehtävärata.

  Reply
  • Tämä kuulostaa aivan mielettömän hyvältä. Täytyy muistaa ensi vuonna. Taapero olisi juuri sopivan ikäinen tuohon 🙂

   Reply

Leave a Comment