Lavatarhuri -kirja

Jutussa affiliate-linkki, mainoslinkit on merkitty *-merkillä

Haluan kasvattaa itse osan syömästämme ruoasta. Minulla ei ole minkäänlaista koulutusta puutarhaan liittyen, sen vuoksi turvaudun kirjoihin. Tämä kirja käsittelee yhtä aihetta kattavasti ja kaltaiselleni maallikolle sopivalla tasolla.

Lavatarhuri -kirja kertoo laajasti kasvilavoissa kasvattamisesta Suomen oloissa. Kirjan oppeja voi soveltaa niin suuressa puutarhassa kuin pienellä parvekkeella.

*Lavatarhuri, Kasvata satoa viljelylaatikossa
Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen, Teija Tuisku
Tammi 2015

Kirjan saat hankittua esimerkiksi *Adlibrikseltä, itse olen saanut oman kappaleeni lahjaksi.

Kirja Hirvihaaran lavatarhassa ruohosipuleiden joukossa

Kirjan rakenne

Kuuteen osaa jakautuva kirja käsittelee lavaviljelyn kattavasti. Ensimmäinen osa Ryhdy lavatarhuriksi kertoo mitä lavaviljely on ja kertoo peruasioita lavaviljelystä. Toinen osa Kokoa kunnon kasvualusta käsittelee otsikkonsa mukaisesti sitä, millaista multaa tai hiekkaa lavaviljelyssä kannattaa käyttää.

Kolmannessa osassa Katteet puolestaan puhutaan kateviljelystä lavatarhassa. Lavatarhurin vuosi kertoo selkeästi mitä milloinkin kannattaa tehdä. Ohjeista näkee, että ne ovat ammattilaisen kirjoittamat; ne ovat selkeät ja kattavat. Näillä ohjeilla kokemattomallakin on mahdollisuus onnistua.

Lavatarhurin kootut niksit kertoo mm- kumppanuuskasveja, eläviä katekasveja, viherlannoituskasveja sekä erilaisia litkuja kasvien lannoittamiseen ja tuholaisten torjumiseen.

Viimeinen osa Lavatarhurin vihannekset esittelee laajan kattauksen lavaviljelyyn soveltuvia kasveja.

Kirjan ulkonäkö

Lavatarhuri -kirja on hyvin jäsennelty ja selkeä. Se on helppo lukuinen ja helposti omaksuttava, vaikka se onkin täynnä tiivistettyä tietoa. Kirjassa on erilaisia infolaatikoita ja listauksia joissa on hyvin nostettu esille tärkeitä seikkoja.

Kirja on esteettisesti kaunis olematta täynnä turhia “täytekuvia”. 

Kenelle kirja on tarkoitettu?

Uskon kirjan sopivan kaikille lavaviljelystä kiinnostuneille. Tässä kirjassa on Suomessa hankittua osaamista, nämä opit toimivat kokeillusti meillä.
Lavaviljely ei vaadi välttämättä edes pihaa, vaan lavan voi rakentaa myös parvekkeelle. Samoin sen voi tehdä myös paljaalle kalliolle eli edes sopivan viljelysmaan puute ei ole este lavaviljelylle.

Hirvihaaran lavatarha aikaisin keväällä

Miksi haluaisit lukea tämän?

Lukemalla tämän kirjan saat rautaisannoksen tietoa paitsi lavaviljelystä niin myös muusta avomaaviljelystä oloissamme. Kirja on selkeä ja se on helposti luettavissa. 

Mikäli olet aikeissa nikkaroida pienen keittiötarhan kasvilavat tai rakentaa tiililavan, niin saat tästä kirjasta siihen hyvät vinkit.

Mitä lukija saa? 

Lukemalla tämän kirjan saa inspiraatiota ja oivalluksia omiin viljelyksiin. Kirjoittajat lähestyvät lavaviljelyä Suomen ilmaston ja olosuhteiden kautta, näin ollen kirjan opit kelpaavat meille suoraan ja ulkomaisten kirjojen ilmastoon sovittamista ei tarvita.

Näillä opeilla voidaan saada erilaisilla kasvuvyöhykkeillä menestymään lajeja, jotka eivät niissä oloissa pärjäisi avomaalla. Satokausi pitenee ja  työskentely mukavuus paranee, kun lava on oikeinmitoitettu. Kirja antaa myös käytännön neuvoja mm kasteluun.

Tämä yksityiskohtainen opas voi auttaa aloittelijan menestyksekkääseen viljelyyn, samalla kun se antaa neuvoja pidemmälle ehtineillekin.

Parsaa hiekkalavatarhassa

Miksi tämä kirja puhuttelee minua?

Aiemmin viljelypalstani sijaitsi Helsingissä hyvin suotuisissa oloissa. Kasvatin oven pielessä tomaatteja menestyksekkäästi. Suotuisat olosuhteet tekivät viljelystä helppoa. Olot tuvalla ovat toisenlaiset. Kasvuvyöhyke on kolmonen ja en ole vielä päässyt hyödyntämään pihan lämpimimpiä ja tuulelta suojaisimpia paikkoja viljelyssä.

Lavaviljelyn luvataan mahdollistavan pidemmän satokauden ja helpomman hoidon. Molemmat ovat seikkoja, joita arvostan.

Tästä blogista löytyy kirjoitus kuvineen Hirvihaaran kartanon lavatarhasta. Suvi Lehtosen luoma lavatarha esiintyy kirjassa, mutta blogin toukokuiset kuvat paljastavat todella hyvin lavatarhan rakenteen.

Kasvilavoja Kumpulassa

Kirja ja omavaraisuus

Lavatarhuri kirjan mukaan lavaviljelyn plussat ovat omavaraisuutta hyödyttäviä:

  • Satokausi pitenee
  • Kasvilavan voi perustaa vaikka kalliolle
  • Rikkakasvien kitkeminen vie vähemmän aikaa
  • Ergonominen työskentelyasento
  • Lavassa lämpötila on korkeampi = helpottaa lämpöä vaativien lajien kasvattamista

Usein omavaraistelevilla on monia erilaisia viljelmiä, on kasvimaata, kasvilavoja, ruukkupuutarhaa, kasvihuonetta ja niin pois päin. Eri tavat kasvattaa ruokaa täydentävät toisiaan. Kaksi viimeistä vuotta ovat olleet meillä todella kuumia ja kuivia, niitä edelsi hyvin pimeä, märkä ja kylmä kesä. Säiden vaihdellessa eri viljelymuotojen merkitys tullee kasvamaan.

Kumpulan lavoja

Hankkisinko Lavatarhuri -kirjan itse?

Kirja ei ole saatu kustantajalta, olen saanut sen lahjaksi. Olisin ostanut tämän kirjan itse, ellen olisi saanut tätä lahjaksi.

Olen suositellut tätä kirjaa monille ystävilleni. Tässä on todella hyvin tietoa lavaviljelystä ja koska se on tehty Suomessa kasvuvyöhykkeellä 3 on sen tieto juuri meille ja meidän oloihimme sopivaa. (Tupamme on samalla kasvuvyöhykkeellä).

Valitettavasti kirjakaupoissa on nykyisin tarjolla vähän näitä vanhempia kirjoja. Tämä kirja löytyy mm. *Adlibrikseltä, josta olen itsekin tilannut eri kirjoja.

Lue myös nämä:

Hirvihaaran lavatarha, lavatarha on yhden kirjoittajan, Suvi Lehtosen, tekemä.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, osa jutun kuvista on vierailultamme Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Blogissa aiemmin esitelty kirja Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen, Josie Jeffery


3 thoughts on “Lavatarhuri -kirja”

  1. Vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta kirjalta,
    oikeasti! ☺️.
    Mekään ei omata mitään etukäteistietoa kasvattamisesta, liki kaikki nykyinen vähäinen tietämyksemme on opittu kantapään kautta. Mm sen että kasvupaikan valinnalla tontilla voi vaikutta muutamankin kasvuvyöhykkeen verran jopa 100m matkallakin.
    Yleensä ei kaipääse omaa vyöhykettään parempaan paikkaan, muutakin kasvihuoneella, mutta huonompaan kyllä helposti.
    Kiinnostava kirja tosiaan.

    Reply
    • Olen ymmärtänyt, että lava auttaa yllättävän paljon. Lisäksi näitä voi tehdä lämpöpenkkinä ja laittaa laseja päälle. Pelkästään maanpinnan yläpuolelle nostamisen pitäisi tuoda paljon etuja avomaaviljelyyn verrattuna. Meille ei tule kertymään oikein kunnollista vertailua, kun lavat näillä näkymin tulevat otollisempaan paikkaan, kuin kasvimaa (joka on epäedullisesti pohjoiseen antavalla loivalla rinteellä).

      Reply

Leave a Comment