Leikkipaikat tuvan pihapiirissä

Olemme pyrkineet takaamaan taaperon viihtymisen tuvalla tekemällä pihasta hänelle mieluisan leikkipaikan. Tuvalla meillä on enemmän leikkikavereita naapurustossa, kuin kaupungissa. Nautimme siitä, kun lapset leikkivät yhdessä ulkona.

Ensimmäisenä leikkipaikkana hänellä oli Ilkan tekemä laivanmallinen hiekkalaatikko. Tässä paatissa parasta on se, että siinä on hytti. Hytti tai katos, miten asian haluaa ilmaista, suojaa lasta auringolta ja sateelta ja on samalla oiva lisä leikkeihin.

Alunperin meidän piti siirtää kaupungissa olevasta aktivointiseinästä ruori hyttiin. Emme kuitenkaan ruvenneet purkamaan aktivointiseinää, sillä sen uusi käyttäjä on pian tarpeeksi suuri leikkimään sillä.

Tänä kesänä pohjoismetsään viritettiin ensin navetasta löytynyt trapetsi roikkumista varten ja sitä seurasi pian leppäkerttukeinulauta.

Risumaja

Viimeisimpänä leikkipaikkana on ensimmäisenä tehty risumaja. Risumajan teimme silloisten viikonloppulasten kanssa. Taaperolle tämä on aiemmin ollut liian kaukana pihapiiristä ja hän on saanut käydä siellä vain aikuisen kanssa.

Jos totta puhutaan, niin vielä hän ei oikein ole risumajassa leikkimisiässä. Sen aika lienee myöhemmin.

Istutuskuoppa päärynäpuulle

Varsinaisten leikkipaikkojen lisäksi on paikkoja, jotka taapero on ominut leikkipaikoikseen. Osa niistä on lyhytikäisiä, kuten päärynäpuulle kaivettu istutuskuoppa. Se oli paikallaan muutaman viikon, ennen kuin se täytettiin ja siihen istutettiin puu.

Osa taas on pidempiaikaisia, kuten tämä lehmusaidan luona oleva (nykyisin jo suurempi) maakasa. Tämä kasa on periaatteessa paikka, jossa emme soisi taaperon oleilevan. Hän ei aina ole asiasta kanssamme samaa mieltä.

Maakasan lisäksi taapero rakastaa tontin maastoeroja. Maa tuvalta laskee kolmelle sivulle. Yksi alamäki, ei se loivin eikä jyrkin, on taaperon suosikki ja sitä hän kirmailee mielellään ylös ja alas.

lapsi taaperokärryn kanssa punaisen tuvan nurkalla
Taaperokärry

Taapero siirtyy leluineen myös varsinaisilta leikkipaikoilta muualle ja laittaa leikin pystyyn. Serkkupuolelta saatu kaivuri on kulkenut aina samalla työmaalle ison kaivinkoneen kanssa. Leikki on nopeasti pystyssä kun paikalla on kaivinkone ja taaperokärry, mihin tehdä kuorma.

Ja sen taaperokärryn kanssa juostaan edelleen joskus. Vaikkakin sen suosio juoksuleikeissä on vähentynyt huomattavasti viime syksystä, jolloin taapero oli puolitoista vuotias.

Nämä erilaiset leikkipaikat ja mahdollisuudet leikkiä erilaisia leikkejä ovat osaltaan olleet tekemässä taaperosta ulkoilmaihmistä. Lisäksi jatkuva epätasaisessa maastossa liikkuminen on vaikuttanut hänen motoriikkaansa. Hän on todella ketterä ja varma liikkuja hankalassakin maastossa.

13 thoughts on “Leikkipaikat tuvan pihapiirissä”

 1. Lapset ovat mestareita keksimään leikkejä ja leikkipaikkoja.
  Meilläkin usein mieluisampi on joku muu alue kuin leikkejä varten aikuisten toimesta rakennettu.

  Reply
  • Näinhän se monesti on. Luonto on paras leikkipaikka. Tosin on nämä rakennetutkin aika näppäriä, etenkin tuo hiekkalaatikko 🙂

   Reply
  • Näin on ja senkin vuoksi on keksittävä “virallisia” leikkipaikkoja, sillä taaperon itse keksimät ovat usein sellaisia, jotka me aikuiset kiellämme 😀

   Reply
  • Niinhän onneksi viihtyykin 🙂
   Pitää vain kehittää noita sitä mukaan kun lapsi varttuu.

   Reply

Leave a Comment