Luontotestamentti

Kaupallinen yhteistyö WWF:n ja Indieplace kanssa

Elämässä on muutama arvo ylitse muiden. Minulle ne ovat perhe ja luonto. Nyt sain kuulla, miten voisin toimia luonnon hyväksi vielä elämäni jälkeen. WWF:n Luontotestamentti on keino vaalia luontoa ja tukea sen suojelua.

Kuullessani tästä WWF:n ja Indieplacen yhteisestä kampanjasta halusin ehdottomasti mukaan jakamaan tietoa. Tässä yhdistyy mielenkiintoisella tavalla monet aiheet (luonto, talous, elämän suunnittelu ja ennakointi) joista olen aiemmin blogissa kirjoittanut.

Luontotestamentti on osa ratkaisua luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi.

vähäluminen kuusikko

Miksi tehdä testamentti?

Viime syksynä olin hautajaisissa, jossa oli surevia läheisiä muistelemassa iäkkäänä menehtynyttä sukulaista. Tapahtuma oli lämminhenkinen, lukuisia ihania muistoja jaettiin, jokaisella oli kasapäin muistoja. Kukaan meistä ei kuitenkaan ollut sukulaisemme perimyskaaren mukainen perillinen. Hän oli sukuhaaransa viimeinen.

Onneksemme sukulaisemme oli tehnyt viimeisen toiveensa tiettäväksi testamentilla, näin hänen omaisuutensa meni hänelle tärkeisiin asioihin. Ilman testamenttia omaisuus olisi mennyt valtiolle.

Olen menettänyt kolme isovanhempaani aikuisella iällä. Heidän menettämisensä ei tullut varoittamatta tai yllättäen. Osasin varautua suruun, tiesin sen olevan massiivinen. Suru-uutiset kuultuamme saimme järjestettyä hautajaiset ja kaikki ne viralliset asiat, jotka tulevat heti kuoleman jälkeen.

Selvisimme hautajaisista ja sitten se suru vyöryi päälle, menetyksestä tuli eri tavalla totta. Otin isovanhempieni menetyksen todella raskaasti. Kuten huomaat, en vieläkään kykene pukemaan sanoiksi tätä surua.

Onnekseni minun ei tarvinnut osallistua perunkirjoitukseen liittyviin asioihin. En usko, että olisin kyennyt siihen. Jo asuntojen tyhjentämisessä auttaminen sattui, jokainen asunnosta pois kannettu huonekalu oli isku joka pudotti minut henkisesti polvilleni.

Kuolinpesän hoitamiseen liittyvät asiat ovat monesti pesän osakkaille vieraita ja suruaikana monenlaiset tunteet ovat pinnassa. Viimeisen tahdon ilmaus helpottaa jälkeenjäävien työtä.

puolukanvarvut talvella

Testamentti

Testamentti on osa oman elämän ja oman talouden hallintaa. Testamenttiin kirjoitetaan perinnön jättäjän oma tahto. Testamentin voi muuttaa tai perua koska vain.

Testamentin teko on rakkaudenele, joka auttaa jälkeen jääviä eteenpäin, se tasoittaa tietä. Kun itse ilmaisee toiveensa, on jälkeen jääneiden helpompi noudattaa sitä
ja ehkä näin voidaan välttää hankalia tilanteita perinnön jaossa.

Rakkaan menetys nostaa meissä vahvoja tunteita pintaan. Saattaa olla, että perinnön jaossa ei enää kiistellä niistä perintö vaaseista, vaan siitä, ketä menehtynyt rakasti eniten, kuka koki jääneensä huomiotta. Testamentti voi auttaa suvun yhteneväisenä säilymistä ehkäisemällä kiistoja. Silloin menettää yhden ihmisen, eikä koko toimivaa sukuyhteyttä.

Yksi ihminen ei välttämättä voi itse tehdä paljoa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Hän voi kuitenkin olla yksi osa suurempaa ratkaisua.

Lakimääräinen perimysjärjestys

 1. Rintaperilliset (lapset)
 2. Leski (mikäli ei lapsia)
 3. Vanhemmat (mikäli vanhemmat kuolleet, näiden lapset eli vainajan sisarukset)
 4. Isovanhemmat (mikäli he ovat menehtyneet, heidän jälkeläisensä)

Serkut eivät peri

Lapsettoman parin perii molempien kuoltua myös ensin kuolleen toissijaiset perilliset (ensiksi kuolleen vanhemmat, sisarukset jne).

Perimysjärjestyksen sijaan perinnöstään voi onneksi määrätä testamentilla. Testamentista huolimatta lapsilla (rintaperillisillä) on oikeus lakiosaansa.

Syksyllä menehtyneellä sukulaisellani oli ollut perimysjärjestyksen mukaisia perillisiä. Hän kuitenkin eli heitä pidempään ja oli sukuhaaransa viimeinen.

Ennen poikiemme syntymää oli sukuni hyvin pieni. Ajatus oman sukuhaaramme katoamisesta ei ollut kaukaa haettu. Ajatus testamentista ei ole minulle uusi, en vain aiemmin ollut havahtunut siihen, että voisin antaa osan itselleni tärkeälle asialle.

Perintövero

Perinnön saajat maksavat omaisuudesta perintöveroa, minkä määrä riippuu saajan perimysasemasta sekä omaisuuden arvosta. Perintöveroon on kuitenkin poikkeus: yleishyödylliset yhteisöt, kuten WWF, ovat vapautettuja perintöverosta.

Mikäli perinnön saaja on edesmenneen puoliso, lapsi tai vanhempi on perintövero 7-19 % riippuen perittävän omaisuuden arvosta. Muut perilliset maksavat perintöveroa 19 – 33 %.

lumikko kurkistaa kiviaidan kolosta

Testamentin tekeminen

Olen puhunut oman testamenttini teosta jo useamman vuoden ja ottanut ensimmäiset askeleet sen tekemistä kohti. Perheeseeni kuuluu esikoiseni Miina, puolisoni Kaj sekä Kajn ja minun yhteiset lapset. Olemme siis uusperhe. Minulla ja Kaj:lla on yhteistä omaisuutta, sen lisäksi meillä kummallakin on omaa omaisuutta.

Tilanteemme, jossa on sinun, minun ja meidän omaisuutta, sekä meidän ja minun lapsia ja halutaan vielä lahjoittaa siivu omien arvojen mukaiselle taholle, ei välttämättä ole tämmöiselle maallikolle helpoin tilanne.

Olemme alkaneet keskustelemaan Kajn ja aikuisen esikoiseni Miinan kanssa perintöasioista. Sen jälkeen hahmottelen paperille nykyisen tilanteen jonka jälkeen käännyn valitsemani yleishyödyllisen yhteisön puoleen ja kysyn heiltä neuvoja. Näin saan ajantasaiset ohjeet, miten heidät tulee mainita testamentissa, jotta toiveeni tulee oikein kirjatuksi testamenttiin.

Testamentin laadinnassa on hyvä käyttää apuna juristia. Näin oma tahto saadaan selkeästi ja pätevästi ilmaistua testamentissa. Itse laaditussa testamentissa voi olla sudenkuoppia, joista aiheutuu jälkeenjääville paljon työtä ja selvitettävää. 

lapsi ja risumaja lumisessa metsässä

Mikä on sopiva määrä lahjoittaa?

Nykyisin puhutaan aiempaa avoimemmin oman talouden hoitamisesta ja usein suositellaan, että esimerkiksi 5 % tuloista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Vähemmän on puhuttu siitä, miten voisi huolehtia siitä viimeisestä lahjoituksesta omien arvojensa mukaisen toiminnan tukemiseen.

Testamenttilahjoituksen määrään on hankalampaa sanoa mitään vastaavaa nyrkkisääntöä. Yleishyödylliset yhteisöt eivät joudu maksamaan perintöveroa, joten heille osoitettu testamenttilahjoitus menee lyhentämättömänä valitulle kohteelle. Näin pienikin muistaminen menee täysimääräisenä perille.

punapipoinen lapsi pitelee risusydäntä metsässä

WWF:n Luontotestamentti

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, ilmastonmuutos, kuudes sukupuuttoaalto ja luonnonvarojen liiallinen käyttö, näin muutama epäkohta mainitakseni. Rehellisesti sanottuna en kykene olemaan kaikesta ajantasalla, toimimaan kaikkien itselleni tärkeiden asioiden hyväksi. WWF on näistä minua paremmin perillä ja toimii koko ajan asioiden parissa.

Olen ollut kuukausilahjoittaja luonnonsuojelun hyväksi yli viisitoista vuotta. Jokaikinen kuukausi tililtäni menee summa luonnon eteen tehtävään työhön. Ennen tätä kampanjaa en ollut hoksannut, että voisin huolehtia vielä siitä viimeisestä lahjoituksesta itselleni tärkeiden asioiden hyväksi.

Tue muutosta, jonka haluat tulevan!

Lue täältä lisää WWF:n luontotestamentti lahjoituksesta luonnolle.

8 thoughts on “Luontotestamentti”

 1. Olipa täynnä tärkeää tietoa tämä postaus! Kosketti myös syvältä, koska isoäitini kuoli pari viikkoa sitten ja meillä eletään nyt juuri niiden raskaiden käytännön järjestelyjen keskellä. WWF tekee upeaa työtä luonnon eteen ja ihan mahtavaa, että sinäkin olet ollut jo noin pitkään mukana tukemassa tärkeää asiaa 🙂

  Reply
  • Otan osaa menetykseenne <3 Ne heti alkavat käytännön asiat ja suruaika ovat raskaita. Ei se ikävä ja suru myöhemminkään täysin katoa, se alku ja ensimmäinen vuosi ovat itselleni olleet ne vaikeimmat ajat.

   Reply
 2. Omat vanhempani ovat kuolleet jo kauan aikaa sitten. Muistan kuitenkin hyvin kaikki nuo käytännön asiat ja suruajan. Ja töissäkin piti käydä. Mutta elämä jatkui.
  Ja olipa hienoa asiaa postauksessasi.
  Minulla on tehtynä jonkinlainen testamentti, mutta se pitäisi tarkistaa ja päivittää. Tilanteet ovat muuttuneet.
  Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

  Reply
  • Kiitos mahtavasta kommentista <3
   Surutyö on raskas ja kaikki ne käytännön asiat siinä samalla.

   Tilanteet saattavat elää ja testamenttia on hyvä silloin päivittää. Se vain tahtoo olla yksi niistä asioista, jotka saattavat jäädä muun arjen jalkoihin ja unohtua.

   Reply
 3. Hyvin kirjoitettu postaus tärkeistä asioista. Näistä ei todellakaan koskaan puhuta ja kirjoiteta liikaa. Monelle tulee paljon asioita yllätyksenä, kun kuolema tulee kohdalle.

  Reply
  • Aivan totta, kuolema ja ne viralliset asiat saattavat olla aikamoinen yllätys. Molempien hoitaminen vaatii voimavaroja. Siksi tiettyjen asioiden ennalta järjestäminen voi olla muiden elämää suuresti helpottava asia.

   Reply

Leave a Comment