Lyhyt sähkökatko – mukava seikkailu

Se sattui kesällä kohdalle, taas kerran. Sähkökatko. Olimme Saimaalla sukumme mökillä. Sähköt katkesivat. Leppoisa seikkailu saattoi alkaa. Mökillä olemme kaikista parhaiten varautuneet sähköttömään elämään.

Tavallisesti veden tulo lakkaa heti tai ainakin pian sähkökatkon alettua. Meille tämä ei aiheuttanut pään vaivaa, sillä tuomme kaikean juomaveden mökille mukanamme ja sitä oli meillä riittävästi. Järvi vieressä tarjosi yllin kyllin pesuvettä. Luonnollisestikin wc:mme ei ole vettä käyttävää mallia, vaan vedetön kompoistoiva wc.

Mökille pakkaamme mukaan ruokaa ja täydennämme varastoja säännöllisesti lähikylän kaupoista. Näin meillä on koko kesän kiva perusvarasto tai kotivara, miten vain asian haluaa ilmaista, mökillä. Meitä ei siis huolettanut, vaikka kaupat sulkisivat ovensa.

Kännykät saamme tarvittaessa ladattua aurinkosähkön avulla ja tukiaseman kanssa meillä on ollut viimeksi ongelmia vuosia sitten. Toki aina on mahdollista, että lähin tukiasema tippuu pelistä ja meillä ei sen jälkeen ole kuuluvuutta.

Lämmitys hoituu pääosin muuten kuin sähköllä. Tuvat lämpiävät takan avulla ja saunatupaa lämmittää takan lisäksi seinämuurin takana oleva kiuas. Tulisijojen lisäksi meillä on yksi valopetroolilla ja toinen kaasulla toimiva lämmitin. Molempiin on aina niiden käyttämää polttoainetta. Toisaalta kesäisin lämmitys ei onneksi oli suurimpia huolen aiheita.

Valaistus hoituu pääosin kynttilöillä, myrskylyhdyillä ja kahdessa rakennuksessa aurinkosähköllä. Näiden lisäksi meillä on mökillä valikoima erilaisia taskulamppuja.

keltainen kahvipannu kaasuliedellä

Mökillä valmistamme ruoan pääasiassa sähköllä; sähköliedellä tai sähköuunissa. Toisessa mökissä on kuitenkin vanha kaasuliesi uunilla ja se on edelleen toiminnassa. Tämän lisäksi meillä on sekä puu- että kaasugrilli.

Ruoka säilytetään jääkaapissa, joka toimii sähköllä. Sähkökatkon sattuessa vähennämme rajusti jääkaapin oven availua, näin jääkaappi säilyy viileämpänä. Pidempiä sähkökatkoja varten meillä on agregaatti. Vanhat sähköttömät ruoansäilytyspaikat on yhtä lukuunottamatta poistettu, joten niistä ei ole apua. Osan hyvin pakatuista ruoista voisi tietenkin upottaa katiskassa järveen.

Taaperoa varten meillä oli koko kesän pieni varasto kaupan valmisruokia, niitä jotka säilyvät huoneen lämmössä. Ihan vain varmuuden vuoksi.Meillä ei taida olla mökillä yhtäkään patteriradiota eli jos kännyköiden kautta emme saa tietoa, olemme täydellisessä uutispimennossa.

kynttilä maisemaikkunoiden edessä

Miten me sitten vietimme sähkökatkon? Me kiehautimme kahvit kaasuliedellä ja keskityimme keskustelemaan. Olimme ajatelleet lautapelien ja muun viihdykkeen esille kaivamista ja niihin uppoutumista, mutta silloin sähköt palasivat ja päätimme jatkaa normaalia puuhakasta arkea.

Mökillä sähkökatkot sujuvat kitkattomasti. Elämä jatkaa rullaamista, mikään ei oikeastaan suuremmin muutu. Ainoastaan asenteemme muuttuu, otamme iisimmin, leppoistamme heti oloa. Varaudumme pitkiin hetkiin ilman sähköä. Valumme kiireettömyyden tunteeseen. Nautimme.

Elämä ilman sähköä on luksusta, etenkin jos se kestää vain hetkisen ja siihen on hyvin varautunut 🙂

kuisti järvimaisemalla
Keinutuoli kuistilla on luksusta

 

Kuvat ovat tuvasta, jonka sisustus on pysynyt miltein muuttumattoma sen rakentamisesta 1965 saakka. Tuvassa on nukkumanurkkaus, ruokapöytä, keittiö ja oleskelukulma, josta näkee takan ja maiseman samaan aikaan. Tyyli on niukka ja suurista ikkunoista aukeava järvimaisema tulee todella hyvin esille.

Lisätietoja kotivarasta sekä reseptejä löytyy täältä.

17 thoughts on “Lyhyt sähkökatko – mukava seikkailu”

 1. En oo vielä tänä talvena kesää ehtiny odottaa, mutta tuo kuva kuistista saa kyllä “ah ihana, olispa kesä” – fiiliksen pintaan! 😍 Hauska näkökulma sähkökatkoon, ja noin se pitäis olla muutenkin 👌🏻

  Reply
  • Kesä ja kuistilla kiikkuminen <3

   Sähkökatkot osaavat olla joskus mukavia, kotona meillä ei homma menisi ihan noin leppoisasti 🙂

   Reply
  • Pienet katkot ovat ok, mutta kyllä meillä kotona äkkiä olisi kurjaa, kun vesi ei kulkisi 🙁

   Reply
  • Kiitos, kotona homma on monta astetta vaativampaa ja olemme siellä vähemmän valmiita sähkökatkoihin.

   Reply
 2. Kauniita kuvia mökiltä!
  Me olemme varautuneet hävettävän huonosti sähkökatkoihin. Harvoin niitä on täällä kaupungissa ollutkin. Lyhyitä katkoja toki joskus on. Mummoni asui maalla ja yhtenä talvena hän oli päiviä ilman sähköä talvella. Oli muistaakseni lunta sähkölinjoilla.

  Reply
  • Kotona asiat ovat kehnommalla tolalla, valtaosa kynttilöistäkin majailee kellarikomerossa kun niitä ei ole viitsinyt polttaa taaperon kanssa 🙂

   Reply
 3. Noin vuosi sitten meilläkin oli mökillä hetken sähkökatko. Kyllä sitä nopeasti alettiin kynttilöitä kaivamaan esiin ja miettimään miten toimitaan, jos katko onkin pidempi. Katko oli onneksi lyhyt. Kotona ei ole koskaan ollut muutaman minuutin mittaista pidempää katkoa.

  Reply
  • Itsekin olen asunut seudulla, jossa sähkökatkoja on vähän. Mutta muutama tuttu asuu alle tunnin matkan päässä Helsingistä ja heille on ihan viime vuosina sattunut useampi pitkä sähkökatko.

   Reply
  • No älä. Ulkona aurinko paistaa välillä niin keväisesti, ettei meinaa tajuta että eletään vielä helmikuuta ja kesäiset terassikiikuttelut ovat vielä monen kuukauden päässä 😀

   Reply
 4. Meilläkin on onneksi ollut vain lyhyitä sähkökatkoksia, mutta tämä teksti on kyllä hyvä muistutus että pitäisi varautua niihin pidempiinkin. Nyt meillä on taskulamput ja kynttilät sovitussa paikassa, että ne löytää pilkkopimeässäkin.

  Reply
 5. Pingback: Myrsky - Tsajut

Leave a Comment