Männynneulastee

Männynneulastee herätti paljon keskustelua julkaistessani ohjeen ensimmäistä kertaa edellisessä blogissani. Julkaistuani joulun jälkeen ohjeen joulukuusimehuun ajattelin päivittää tämän ohjeen taas näkyville.

Männynneulaset sisältävät runsaasti c-vitamiinia, jopa kuusi kertaa enemmän kuin appelsiinissa, ja niistä voi näin keväällä keittää piristävää teetä. Tee ei kuitenkaan sovellu säännölliseen käyttöön männynneulasissa olevien haihtuvien öljyjen vuoksi.

Kerää männyn havuja puhtaalta paikalta, tähän tarvitaan maanomistajan lupa, sillä jokamiehenoikeudet eivät anna tähän mahdollisuutta.

Mänty ja varsinkin sen pihka ja hartsi voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita ja limakalvoärsytystä allergisille.

Sinikka Piippo, Elivoimaa puista

Männynneulastee

  • Laita mukiin vihreitä neulasia, joista tummat suojukset ovat poistettu.
  • Kaada neulasten päälle kiehuvaa vettä.
  • Kun havujen väri alkaa haaleta, on juoma valmista.
  • Juoman voi  maustaa sitruunalla ja hunajalla.
  • Litraan vettä menee n. 2 kourallista männynneulasia.

Männynneulastee hauduttaen

  • Ota tuoreet männynneulaset, poista niistä tummat suojukset ja leikkaa ne halutessasi silpuksi.
  • Keitä kattilassa vettä.
  • Lisää havut kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua 20 minuuttia.
  • Jätä keitos hautumaan seuraavaksi 20 minuutiksi.
  • Siivilöi tee ja lämmitä se, kun haluat nauttia sitä.

Voit maustaa teesi sitruunalla ja hunajalla. Haudutettu tee on punertavampaa ja voimakkaamman makuista, kuin pikaversio.

Professori Toivo Rautavaara kertoo kirjassa Idätä itse Saksan armeijan ehkäisseen keripukkia talvella 1941-42 idättämällä miestä kohden 50 g rukiinjyviä ja tarjoamalla männyn havuista keitettyä teetä.

Mikäli tämä tee oli makuusi, käy kurkkaamassa myös joulukuusimehun ohje tästä blogista.

Leave a Comment