Eero teki tämän kakun meille päiväkahvin kaveriksi. Sitruunainen mantelikakku toi hänen mieleensä kakun, jota hän nautti jatkolento-ongelmien vuoksi Qatarissa. Pysähdys Qatarissa oli onnistunut, muutenkin kuin kakun vuoksi.
Mantelikakku
n. 16 annosta
- 4 kananmunaa
- 125 g voita
- 2 1/2 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 luomu sitruuna
- 160 g mantelijauhoja (2 x 80 g pussi)
- 40 g gluteenittomia jauhoja
- 1 tl Leivinjauhetta
Käytä 24 cm kakku vuokaa tai kuten meillä 18 cm ja 20 cm vuokia.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Pese sitruunat hyvin.
Vaahdota voi ja sokeri keskenään.
Lisää jauhot (ja leivinjauhe).
Sekoita loput aineet sitruunoita lukuunottamatta keskenään ja laita ne monitoimikoneeseen vatkattavaksi.
Raasta sitruunoiden kuori ja lisää se taikinaan.
Lisää taikinaan 1 rkl sitruunan mehua.
Paista kakkua uunin keskitasolla ison vuoan kanssa 40-45 minuuttia ja pienten vuokien kanssa lyhyemmän ajan.
Kakku onnistuu hyvin myös ilman leivinjauhetta, silloin taikina tulee vatkata kunnolla.
Säilytä kakku jääkaapissa.
Kakku on todella hyvää leipomista seuraavana päivänä eli tämä kannattaa valmistaa etukäteen.
Kakku tehtiin 2 kakkuvuokaan. Näin saimme omat kakut eri päiville. Kakun kaverina meillä oli tummapaahtoista, vahvaa kahvia ja se oli loistava pari kakulle. Toisena päivänä nautimme kakun tuoreiden mansikoiden kanssa ja ne sopivat tämän sitruunaisen kakun kaveriksi todella hyvin.
Tällä samalla ohjeella tehty kakku on myös monesti muuntunut täytekakuksi. Silloin se on leivottu uunipellin päälle, jolloin murenevaista kakkua ei ole tarvinnut halkaista.