Mausteinen luumuhillo

 • 1 kg pieniä luumuja tai kriikunoita
 • 2 kanelitankoa
 • 4 kokonaista mausteneilikkaa
 • 1 sitruunan mehu
 • 3 dl vettä
 • 900 g sokeria
 • 1 tl voita

Poista luumuista kivet ja halkaise ne. Jos käytät suuri kokoisia luumuja pilko ne ainakin 4 osaan.

Laita kanelitangot ja mausteneilikat kangaspussiin (meillä harsovaipasta tehty).

Purista sitruunasta mehu.

Laita pienennetyt luumut, maustepussi, sitruunan mehu ja vesi kattilaan.

Anna luumujen kiehua hiljaa ja laske lämpötilaa ja anna hillon hautua hiljaa 20-30 minuuttia. Muista sekoittaa luumuja välillä, ettei hillo pala pohjaan.

Kun luumun hedelmäliha ja kuori ovat pehmeitä lopeta hauduttaminen ja poista maustepussi. Purista pussiin imeytynyt neste takaisin kattilaan varovaisesti. Pussissa olevat mausteet pysyvät kauan todella kuumina ja niihin on helppo polttaa itsensä.

Lisää kattilaan sokeri samalla sekoittaen. Jatka sekoittamista kunnes sokeri on täysin sulanut.

Nosta levyn lämpötilaa ja anna hillon kiehua nopeasti 10-15 minuuttia. Mikäli luumut nousevat edelleen pintaan, jatka keittämistä 2-4 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen.

Testaa hillo, laittamalla lusikallinen hilloa viileälle lautaselle. Anna hillon jäähtyä muutama minuutti. Jos hillon pinta on sen verran jähmeää, että se menee kosketettaessa ryppyyn on hillo valmista purkitettavaksi.

Laita hillopurkit uuniin kuumenemaan ja kannet vettä täynnä olevaan kattilaan kiehumaan.

Ota hillokattila levyltä. Sekoita joukkoon voi.

Anna hillon jäähtyä kattilassa 15 minuuttia, näin luumut eivät nouse hillopurkeissa pintaan.

Purkita hillo kuumennettuihin hillopurkkeihin ja laita kannet heti paikalleen.

Nimikoi purkit ja siirrä ne viileään.

Tämä hillo on hyvin makeaa.

podarok-luumu kukkii komeasti valkoisin kukin

Teimme hillon pienistä keltaisista kirsikkaluumuista. Lajikkeen nimi on Podarok eli Pietarin lahja. Oma keväällä istutettu puumme ei vielä tuottanut satoa, vaan saimme luumut taaperon kummilta Eerolta.

Puu on todella kaunis kukkiessaan ja tuottaa äärimmäisen maukkaita luumuja. Näitä pieniä luumuja oli helppo käsitellä tätä reseptiä varten, sillä kivet sai helposti pois kirsikankiven poistajalla.

Tarjosin näitä luumuja naapureille maisteltavaksi. Nämä olivat todella pienen näköisiä Märjamaa luumun rinnalla. Märjamaa on “kaupanluumujen” kokoinen luumu. Vaikka Märjamaa on todella hyvä luumu, hurmasi tämä pikkuinen kirsikkaluumu maistelijat. Nämä Podarokin pienet hedelmät ovat kypsinä luumumaailman konvehteja.

luumu marjamaa täynnä luumuja

Mikäli luumupuut ja muut hedelmäpuut kiinnostavat, niin kurkkaa retkemme pomologian kerhon kanssa hedelmätilalle.

Vinkki!

Eero teki tätä samaa hilloa Märjamaa-luumusta ja se oli taivaallista. Siinä missä oma Podarokeista tehty hillomme oli luumuhilloa saattoi Märjamaa luumuista tehdyn hillon sekoittaa aprikoosihilloon.

10 thoughts on “Mausteinen luumuhillo”

 1. Oi, miten herkullisen näköistä luumuhilloa! Tekisi mieli napata tuosta kuvasta yksi keksi ja laittaa sen päälle tuota ihanaa hilloa. Koko tämä kesänä ollut sellainen, että se on saanut luumupuut kukkimaan ihan hurjasti? Ystäväni tuskaili juuri, että “mihin me joudutaan kaikkien noiden luumujen kanssa?” Itse en allergian takia voi syödä tuoreita luumuja valitettavasti mutta tätä hilloa haluaisin tehdä/maistaa. Kiitos reseptistä 🙂

  Reply
  • Tämä ja viime kesä olivat lämpimät ja niitä edelsi kylmä vuosi. Tänä vuonna kaikkein eniten kukki kuusi, joka kukkii näin hyvin kerran pariin kymmeneen vuoteen. Vaikka kukinta hedelmäpuilla oli kova, niin ovat ne olleet kovilla tämän kuivuuden ja suuren sadon kanssa. Saa nähdä miten ensi vuonna käy.

   Harmillinen tuo allergia. Kokeile ihmeessä tätä hilloa ja luumuista saa kuulemma hyvää mehua eli maija porisemaan jos sellainen löytyy 🙂

   Reply
 2. Usko tai älä, meillä tehtiin eilen sadepäivän kunniaksi kolmen lajin luumuhilloa, jossa oli neljäntenä seassa myös kriikunoita. Resepti on muuten lähes identtinen sinun reseptin kanssa.

  Reply
  • Ihana kuulla. Nämä mausteet on aika perusmausteita hilloissa ja mikäs siinä, kun ne toimivat 🙂

   Reply
 3. Mulla sattuukin olemaan kaapissa paljon luumuja. Miehen vanhempien pihalta kerättyjä niin voisin tehdä tällä ohjeella luumuhilloa. Kiitos reseptistä.

  Reply

Leave a Comment