Mehu mehuasemalta

Mitä tehdä valtavalla omenasadolla? Tätä pähkäilimme muutama kesä sitten ja päädyimme pastöroituun omenamehuun. Emme ryhtyneet hommaan itse, vaan löysimme avuksemme Mäntsälän mehustamon.

Mehun teon ulkoistaminen selvisi oikeaksi ratkaisuksi, sillä se vei meiltä vähän aikaa ja saimme laadukasta ja kauan säilyvää mehua vähällä vaivalla.

Omenamehu

Miksi mehuasema?

Me arvostamme korkealle mahdollisimman puhdasta ja vähän käsiteltyä mehua. Molempien lapsuudenkodeissa on mehumaijat porisseet ja kellarit ja pakastimet ovat täyttyneet vastaamaan koko vuoden tarpeita. Näin mekin olemme toimineet. Mutta emme taida toimia enää yksin niin löydettyämme helpomman keinon suurien mehumäärien tekoon.

Elämme nyt niitä kuuluisia ruuhkavuosia, kaikkeen kivaan ei yksinkertaisesti ole aikaa ja voimia. Lisäksi hyvin säilyvä sokeroimaton mehu sopii todella hyvin lapsiperheen ruokavalioon.

Syymme käyttää mehuasemaa

 • Helppous
 • Nopeus
 • Säilyvyys
 • Säilytyksen helppous
 • Ei lasipullojen varastointia
 • Vähemmän rikki meneviä asioita (mehupussi on todella kestävä)

Miten toimia mehustuksen kanssa?

Mehuasemilla on tavallisesti minimi kilomäärä, jonka he suostuvat mehustamaan. Toki he saattavat mehustaa pienempiäkin määriä, mutta veloittavat minimimäärän perusteella. Tämä siksi, koska heille työmäärä laitteiden puhdistamisineen ja muine toimineen on yhtä suuri, mehustivat he kymmenen tai sata kiloa.

Mikäli sinulla ei ole todella paljon omenoita ja käyttöä suurelle määrälle mehua, niin suosittelen lyöttäytymään jonkun kanssa samaan mehukimppaan.

Toimi näin

 • Tarkkaile ja selvitä koska omenat ovat poimintakypsät
 • Varaa aika mehustamolle
 • Varaa tarpeeksi laatikoita
 • Kerää omenat puusta laatikkoon
 • Toimita omenat mehuasemalle
 • Nouda mehu ja nauti!

Millaisia omenoita mehuasemalle?

Mehuasemalle toimitettavien omenoiden tulee olla priimaa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei joukossa tulisi olla ylikypsiä tai kolhiutuneita omenoita. Mehustettavat omenat tulisi kerätä puusta, tällöin omena on hieman raaka tai juuri kypsynyt eli erinomainen mehustettavaksi.

Sopivan kypsä mehustusomena on “luunkova” joka tarkoittaa sitä, ettei omenaa kädellä puristettaessa peukalo uppoa omenaan. Ylikypsästä omenasta ei saa niin paljon mehua kuin sopivan kypsästä ja niiden mehu ei ole yhtä laadukasta.

Mehustettavat omenat kerätään ilmavaan laatikkoon, esimerkiksi pahvilaatikkoon tai pyykkikoriin. Omenoita on hyvä säilyttää ulkona säältä suojassa varjossa tai viileässä aina mehuasemalle vientiin asti. Pieni yöpakkanen ei vaurioita omenoita.

Mehun määrä

Paljonko sitä mehua sitten tuli? Toimitimme mehustamolle kesäomenoita 18.8. yhteensä 116 kg ja tästä tuli mehua 72 litraa. Syyskuun lopussa toimitimme mehustamolle omenoita 58 kg ja saimme siitä 39 litraa mehua.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että yhtenä vuonna toimitimme herukoita ja mustikoita yhteensä 25 kg ja saimme n. 20 litraa marjamehua. Pakko tässä mainita, että 10 kg mustikkaa, ehkä muutama kilo mustaherukkaa ja loput punaherukkaa ja lopputulos oli todella mukavan makuinen mehu ilman sokeria.

116kg omenaa = 72 litraa mehua

58 kg omenaa = 39 litraa mehua

25 kg marjoja = 20 litraa mehua

Omenoista saatavan mehun määrä vaihtelee omenalajikkeiden, kypsyyden ja niiden muiden ominaisuuksien mukaan.

Mehun hinta

Mehustamon hinta omenoiden mehustukselle oli pari vuotta sitten 1,40 €/kg ja tämän päälle tuli maksu käytetyistä hanapakkauspusseista, hanapakkauslaatikoista ja pakkauslaatikoista, joihin mehupussit pakattiin. Hintataso on kuulemani mukaan edelleen sama.

Kilosta omenoita saa mehustamon mukaan 5-6 dl mehua.

116 kiloa omenaa muuttui 72 litraksi mehua, jolloin mehustuksen hinta oli 2,26 litralta. Tätä mehumäärää varten tarvittiin 24 kpl 3 litran mehupusseja, joiden yhteishinta oli 36 €. Mehupusseja varten tarvittiin 6 kpl pakkauspahvilaatikoita, jotka maksoivat yhteensä 6 €. Tämän lisäksi ostimme 10 kpl hanapakkauskartonkeja (annoimme mehua joululahjaksi) ja niistä kertyi maksettavaa 15 €.

Kokonaisuudessaan maksoimme tästä  116 kg omenamäärästä 219,40 € jolloin mehupussin ( = 3 litraa mehua, pussi) hinnaksi tuli n. 8,27 €/ 3 litran mehupussi.

Seuraava satsi oli 58 kg omenoita josta tuli 39 litraa mehua. Jolloin mehustuksen litrahinnaksi saadaan 2,08 €. Mehupussin hinnaksi tuli tällöin (= 3litraa mehua, pussi) n. 7,75 €/ 3 litran mehupussi.

Marjojen kohdalla hinta menee kuulemma karkeasti seuraavalla kaavalla: 30 kg marjoja, hanapakaukset, sokeri, pahvilaatikot jne n. 90 €

Hanapakkauskartonkeja voi uudelleen käyttää eli jokaiselle mehupussille ei tarvitse ostaa omaa. Yksi hanapakkauskartonki maksaa 1,5 €. Pakkauslaatikko, johon täydet mehupussit pakataan, maksaa 1 € ja sinne mahtuu 4 täyttä mehupussia.

Mehun säilyvyys

Mehun säilyvyys oli se syy miksi me ja kaikki mehua meiltä saaneet ihastuivat siihen. Avaamattomassa pakkauksessa mehu säilyy huoneenlämmössä vuoden ja avatussa pakkauksessa sitä voi säilyttää huoneenlämmössä liki puolivuotta. Siis mehu säilyy monta kuukautta avatussa hanapakkauksessa huoneenlämmössä! Aivan huikea asia.

Huoneenlämmössä säilyvä mehu osoittautui kullan arvoiseksi asiaksi. Läheisemme ei tahtonut muistaa juoda ja hänen mielessään eivät asiat pysyneet kuten ennen. Poissa silmistä on poissa mielestä. Pirteästi kuvitettu mehulaatikko pöydänkulmalla muistuttaa juomaan ja hanapakkauksesta on helppo annostella juotavaa niin isoon kuin pieneenkin janoon.

Omena valmistautumassa kukkimaan

Miksi oman puutarhan mehua?

Kaupasta myytävissä mehuissa on yksi yhdistävä tekijä, kasvatus/valmistusmaastaan riippumatta ne on tehty ammattimaisesti viljellyistä raaka-aineista. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että mehun raaka-aineena olevia omenoita on lannoitettu ja myrkytetty parhaan mahdollisen sadon takaamiseksi. Ammattiviljelijöillä ei ole varaa heikkoihin satovuosiin.

Lisäksi kaupan mehuissa on monesti kotimehuja pidempi säilyvyys. Tämä puolestaan on saatu usein aikaiseksi jollain apuaineilla, säilöntäaineilla. Säilöntäaineita on monen sorttisia, meillä vain ei ole ollut aikaa ja energiaa paneutua niihin syvällisemmin. Onneksi meidän ei vielä tarvitse, oman puutarhan mehua on koko talveksi.

Kannattavuus

Kaupasta saa erilaisia mehujuomia hyvinkin edullisesti. Olemme verranneet niinä vuosina, jolloin olemme tehneet mehustamolla omenamehua sen hintaa kauppojen vastaaviin mehutonkkiin ja todenneet päässeemme jonkun verran edullisemmalla hintalapulla.

Oman pihan sadosta ammattilaisten elintarvikehuoneistossa tekemä mehu on ollut laadultaan erinomaista. Lisäksi olemme kasvattaneet omenat ilman erilaisia kasvinsuojeluaineita ja käyttäneet luomulaatuisia lannoitusaineita. Näin ollen meidän tulisi verrata omaa mehuamme luomumehuun.

Oman puutarhan sadon kannattavuutta syö paljon se, jos omalle työlle, työkaluille, lannoitteille ja sille maaperälle jossa tuotteet kasvavat laskee arvon.

Toisaalta omenamehupänikät paljastuivat loistaviksi lahjoiksi niille läheisille, joille muuten on ollut haastavaa keksiä lahjaa. Ja mikä parasta, omenamehu tekee kauppansa ja sitä voi aina antaa lisää 🙂

Miten toimimme tänä vuonna?

Tänä vuonna omenoiden kukinta epäonnistui säiden vuoksi ja sato tulee olemaan niukkaakin niukempi. Ne kaikki syödään, veikkaan ettei niistä riitä edes hilloksi.

Marjat kypsyivät ja poimimme ne yksissä tuumin. Emme tienneet kuinka paljon saamme niitä poimittua ja millä aikataululla. Kaivoimme siis mehumaijan ja tuoremehulaitteen esille.

Tuoremehulaite toimi miten toimi. Sillä ei kannata edes koettaa mehustaa suurempia määriä. Lisäksi sen käyttö kiireessä taaperon roikkuessa lahkeessa päätyi kaaokseen ja keittiön pesuun, osa mehusta sentään saatiin talteen.

Mehumaija matkusti kanssamme äidilleni, jossa mehustimme osan marjoista. Ei ehkä parastapaisinta kyläilyä. Loput mehustimme kotona. Sitten lisäilimme mehuun sokerit ja pakastimme sen sopivien pullojen puutteessa.

Tämä kaikki samalla kun meillä oltiin toipilaina, valmistauduttiin nimiäisiin, kimpoiltiin ympäri maakuntaa jotta näkisimme hetken aikaa Suomen lomalla olevaa esikoistani Miinaa ja uurastaisimme tuvan pihamaan kimpussa sekä monta muuta asiaa.

Mehumaijan avulla säästimme mehustuksessa rahaa. Tosin rahaa meni yhtenä päivänä noutoruokaan mehustuksen vuoksi. Lisäksi pakastin pysyy kauemmin täytenä = sitä ei saa pois päältä. Joten emme taloudellisesti voittaneet. Vaivaa mehustuksesta oli tällä tavalla enemmän. Ja nyt mehu pitää joka kerta ottaa sulamaan ennen nauttimista, sen sijaan, että vain laskisi sen hanasta lasiin.

Olisimme päästäneet itsemme helpommalla, mikäli olisimme kääntyneet mehustamon puoleen. Tämän vuotisesta oppineina, aiomme tehdä niin ensi vuonna.

Kirjoitus ei ole yhteistyö, halusin kirjoittaa löytämästämme palvelusta, johon olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä.

18 thoughts on “Mehu mehuasemalta”

 1. Samaa mehustamia olemme käyttäneet, mutta kokeneet homman kyllä aika arvokkaaksi. Mehusta tuli juhlajuoma 😀 Ensi kerralla ajateltiin jättää pahvikuoret kokonaan ostamatta, vaikka ei niitä viimeksikään montaa hommattu. Olen myös miettinyt saisiko mehut omiin pulloihin? Jossain päin Suomea tämäkin onnistuu ja hinta alenisi heti. Tietysti säilyvyys ei ehkä olisi hanapakkauksen veroista.

  Reply
  • Olen ymmärtänyt, että Kärkölässä? olisi aavistuksen edullisempi mehustamo. En tiedä saisiko heillä mehun pulloihin. Meille tuo Mäntsälä oli sijaintinsa (motarin vieressä) vuoksi helposti saavutettavissa ja siksi päädyimme heidän asiakkaakseen.

   Reply
  • Tuttua puuhaa lapsuudenkodista. Kävimme vanhempien kanssa aina mehuasemalla syksyisin kun isovanhempien mökiltä tuli valtavat omenasadot. Oli ihanaa juoda noita mehua. Kun täytin 18v minulla puhkesi koivun siitepölyallergia ja sen ristiallergiana en voi enää nauttia omenaa missään muodossa😑

   Reply
   • Omena-allergia on todella kurja. Mehustamoa voi toki käyttää myös marjamehujen tekoon, niiden kerääminen vain on hitaampaa kuin omenoiden 🙂

    Reply
 2. Oi tykkään niin paljon omenamehusta ja juuri tuoreesta omenasta tehdystä. Milloin keksit idean viedä mehustamoon omanenat. Tää postaus kyllä kiinnostaa, kun meilläkin kasvaa omenapuu. 🙂

  Reply
  • Helena, oman pihanomenoista tehty mehu oli taivaallista. Idea mehustamon käytöstä syntyi, kun omenoita oli liikaa maijalla mehustettavaksi. Ja tykkäsin lopputuloksesta hurjasti. Jatkossa aiomme miettiä tulevia omenalajikkeita siltäkin kantilta, miten ne soveltuvat mehustettavaksi 🙂
   Toivottavasti saat varastoon herkullista mehua 🙂

   Reply
  • Oman pihan sadosta tehty mehu oli ihanaa 🙂 Ja ainakin ennen Helsingissä on toiminut myös mehustamo. Tämän hetkistä tilannetta en tiedä.

   Reply
 3. Meillä toimii Omenasieppari Oy, jolle voi ilmoittaa ylijäämä omenista ja he tulee poimimaan ne ja tekee mehua ja lähikauppa myy sitä mehua. Loistava juttu ja olen ollut todella tyytyväinen heidän toimintaan, vaikka omenien vuoksi voi maku vaihdella paljonkin.

  Reply
  • Totta, Omenasieppari on ihan loistava firma. Ja mehujen erilaisuus vain korostaa sitä, miten monipuolisia lajikkeita on 🙂

   Reply
 4. Omista omenoista tehty mehu on ihan parasta. Toivottavasti tänä vuonna tulisi hyvä sato ja omenat olisivat mehukkaita.

  Reply

Leave a Comment