Omavaraisuudessa tarvittavat TOP 10 taitoa

Mitä taitoja haluaisin oppia tai vahvistaa tässä omavaraistelevassa elämässä? Listasin omat tavoitetaitoni tähän kirjoitukseen. Taidot ovat listassa sekalaisessa järjestyksessä ja loppuun lisäsin bonustaidoksi jokaiselle tärkeän taidon.

Samasta aiheesta kirjoitti muitakin bloggaajia, heidän vastauksensa pääset lukemaan jutun lopussa olevista linkeistä.

Villiyrtit ruokana ja lääkkeenä

Pihamaamme tuottaa mukavasti nokkosta ja vuohenputkea, joita keräsimme viime talveksi varastoon. Nyt pitäisi oppia hyödyntämään pihan ja metsän anteja laajemmin, sekä ymmärtää mistä niistä voisi olla hyötyä terveyden- ja kauneudenhoidossa.

Kirjahyllyssäni on Henriette Kressin, Sinikka Piipon ja Toivo Rautavaaran kirjoja aiheesta.

Tänä vuonna olisi tavoitteena kuivata viime kesää enemmän pihapiirin villejä herkkuja talven smoothieihin ja ruokiin lisättäväksi.

Kasvimaan hoitaminen

Haluan oppia hoitamaan maaperää niin, että kaikki siellä asuvat mikrobit ja muut puutarhurin pikkuapulaiset voivat hyvin.

Uskon saavani maatilkusta enemmän ja parempi laatuista satoa, kunhan autan maaperän pikkueliöitä luomaan mullasta vahvan kasvualustan.

Permakulttuuri

Permakulttuuri on kiehtonut minua pitkään ja tänä vuonna aiheen opiskelu jää edelleen itseopiskeluun kirjoista ja internetistä. Haluan oppia luomaan pihallemme sopivat olosuhteet, joissa sekä me ihmiset, että kaikki öttiäiset viihtyisivät ja voisivat hyvin. Tänä vuonna kiinnitän muutamaan puuhun linnunpöntön ja jätän villille luonnolle tilaa pihaamme. Pikku hiljaa koetan omaksua entistä enemmän permakulttuurin perusteita tupamme maille.

Punaherukka-inkiväärihillo

Säilöntä ja hapattaminen

Tavoitteenamme on saada joka vuosi aina pikkuisen edellistä enemmän puutarhan ja metsän satoa talteen talvenvaralle. Tällä hetkellä meillä on rajallinen säilytys mahdollisuus kellarissa, joten erilaisten yrttien ja sienten kuivaaminen lienee tänä vuonna pääosassa. Kasvimaamme sato mahtuu kellariin, sillä sitä ei ole tänäkään vuonna tiedossa mielettömiä määriä. Tulevaisuutta silmällä pitäen aion kuitenkin valmistaa pieniä määriä minulle uusia säilykkeitä.

Teimme isovanhempieni kanssa joka syksy hapankaalia. Uskon lapseni rautaisen vastustuskyvyn taaperovaiheessa johtuneen osittain hapankaalin hyvää tekevästä vaikutuksesta. Nyt haluan taas alkaa tekemään hapankaalia ja hapattamaan muitakin kasviksia talvea varten.

Hapattaminen on yksi keinoista säilöä satoa talven varalle ja tällä hetkellä tämä tapa kiinnostaa minua eniten.

Taannoin kokeilin hetken aikaa maito- ja vesikefiirin tekoa. Vesikefiiri oli oma lempparini ja aion alkaa taas tekemään sitä.

Pölyttäjien ja mehiläistenhoito

Mehiläiset auttavat pölyttämisessä ja siten osaltaan takaavat runsaan ja hyvälaatuisen sadon. Lisäksi mehiläiset tuottavat hunajaa, vahaa ja muita mehiläistuotteita.

Mehiläistenhoitoa olen opiskellut ensin työväenopiston kurssilla ja myöhemmin kimppapesää hoitaen. Mehiläiset ovat näyttäneet minulle, että olen vasta alkutaipaleella niiden elämän ymmärtämisessä.

Tänä vuonna haluaisin päästä vierailemaan jonkun mehiläispesillä ja keskustelemaan hänen kokemuksistaan mehiläisten kanssa.

Mehiläisten vaalimisen lisäksi haluan taata muillekin pölyttäjille hyvät elinolosuhteet jättämällä tontille niille sopivia paikkoja ja olemme rakentaneet hyönteishotelleiksi metreittäin kivi- ja risuaitaa. Koetan lisätä pihallemme erilaisia kasveja, jotka auttavat erilaisia pölyttäjiä voimaan paremmin kukkimalla tasaisesti koko kasvukauden ajan.

Olen kirjoittanut pölyttäjien ravintokasveista #miljoonaotokkatekoa -yhteiskirjoituksessa. Nyt ensisijaisen tärkeää olisi lisätä pihaan niitä todella varhaisia ja todella myöhäisiä ravintokasveja. Tässä haasteena on löytää kevään sipulikukille parempia kasvupaikkoja. Tiukka savimaa ei ole niille mieleen.

Suunnitelmallisuus ja jatkuva oppiminen

Taivaanrannan maalaaja, haihattelija, saamaton unelmoija, siinä liuta termejä joita itsestäni hermostuneena käytän. Uhkaan ottavani eron itsestäni, lähteväni muualle. Ja kaikki tämä vain siksi, että aikataulut venähtävät, asiat eivät aina tule tehtyä silloin kun olen ajatellut.

Nyt olemme koettaneet laittaa tapahtumia ennalta kalenteriin ja saada näin tarpeeksi aikaa kaikille hommille. Samalla toivomme tämän vähentävän intoamme ryhtyä aina vain uusiin hankkeisiin.

Olemme yhdessä Kajn kanssa puhuneet useaan kertaan, että #suuntanaomavaraisuus -kirjoitukset ovat auttaneet meitä suunnittelemaan tekemisiämme ja sen jälkeen tekemään ne. Tai tilanteen muuttuessa, teemme uudet suunnitelmat ja toteutamme ne. Näin ei siis synny suunnitelmatonta ja toimetonta tilannetta.

Suunnitelmallisuuteen yhdistän myös jatkuvan oppimisen. Viittaan uuden oppimiseen monessa kohdassa, haluan silti nostaa sen vielä erityisesti esille. Meillä nimittäin helposti opiskellaan niitä asioita, jotka ovat pakko oppia tai jotka tulevat sattumalta eteen. Mikäli omaa opiskelua ei suunnittele millään tavalla, voi se jäädä yksipuoliseksi tai muiden hommien jalkoihin.

Tänä keväänä aion päivittää tänne blogiin vanhan blogin kirja-arvosteluita ja tehdä uusia. Kirjaesittelyt löytyvät täältä. Uusia postauksia odotellessa, kannattaa kurkata tämä jo blogiin siirretty esittely mahtavasta siemeniin keskittävästä kirjasta.

Tänä vuonna uuden oppiminen nojaa elämäntilanteemme ja kirjarakkauteni vuoksi hyvin paljon kirjoihin. LAsten vartuttua ja elämän tasaannuttua aion palata käymään erilaisia kursseja.

taapero sahaa

Työkalujen huolto

Tuvan myötä saimme itsellemme mukavan työmaan ja tarpeen omistaa mitä erilaisempia työkaluja. Hiljakseen opiskelen itselleni entuudestaan vieraiden työkalujen käyttöä ja niiden kunnossapitoa eli huoltoa. Toivon meidän pian saavuttavan vaiheen, jossa kaikki investoinnit työkaluihin on tehty ja ainoat niistä aiheutuvat kulut liittyvät niiden huoltoon ja kunnossapitoon.

Työkalujen huono hoito tai hoitamattomuus on haaskausta, hyvin kunnossa pidetty työkalu kestää vuosia, ellei vuosikymmeniä uuden veroisena. Lisäksi työskentely kunnossa olevilla työkaluilla on paljon miellyttävämpää kuin kehnosti hoidetuilla; terävä kirves uppoaa puuhun paremmin kuin tylsä.

Remontointi

Edelliseen liittyen remontointi tietoineen ja taitoineen on meillä jatkuvan opiskelun kohteena. Kaj on remppaillut ja rakentanut ikänsä. Hän ei kuitenkaan ole rakennusalan ammattilainen ja ajalta ennen tupaa hän ei ollut juuri osallistunut vanhojen hirsirakennusten kunnostamiseen. Hän on etsinyt tietoa perinnerakentamisesta ja -remontoinnista, jota olemme hyödyntäneet omissa remonteissamme.

Ompelu ja neulominen

Ompelukoneeni pölyttyy koskemattomana nurkassa, toisessa nurkassa pölykerrosta päälleen kerää kasa kankaita. Asiaan olisi viisainta tehdä muutos, kaivaa kone esille, hankkia opettaja ja alkaa surraamaan. Minulla on päässäni liuta ajatuksia, miten saisin annettua vanhoille vaatekappaleille uuden elämän, miten voisin korjata tai tuunata ne, tai miten muovata oman vaatekaapin sisällön mieluisaksi ommellen. Vankka tahto ja aie ryhtyä toimeen puuttuu edelleen. Kaipaan napakoita eteenpäin potkijia tämän aiheen tiimoilta.

Sosiaaliset taidot

En kaipaa erakon elämää, joten sosiaaliset taitoni kaipaavat hiomista. Kärsin tietynlaisesta sosiaalisesta kömpelyydestä, joka saa minut joskus suoltamaan epäkiinnostavia tarinoita liian pitkään tai vaihtoehtoisesti vaikenemaan liiaksi.

Uskon, että on meidän kaikkien asia luoda tästä yhteiskunnasta sellainen jossa meidän olisi hyvä elää. Me ihmiset olemme kuitenkin laumaeläimiä ja kaipaamme toisia ihmisiä ympärillemme. Sosiaalinenverkosto voi kannatella meitä silloin, kun emme itse siihen kykene. Voimme myös oppia muilta ihmisiltä taitoja ja tietoja sekä jakaa omaa osaamistamme.

Ja bonuksena kohta 11. Ensiapu

Olemme onneksi säästyneet suuremmilta haavereilta, vaikka käytämmekin erilaisia koneita, kiikumme tikkailla ja siirtelemme puunrunkoja paikasta toiseen. Riski on kokoajan olemassa ja olemme koettaneet minimoida sen huomioimalla työturvallisuuden ja pitämällä ensiaputarvikkeet mukana.

Omista ensiapukursseista on aikaa ja koetan pitää silmät auki niiden varalta, pian olisi taas aika kerrata asioita.

Linkit muiden kirjoituksiin

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/01/omavaraisuus-top10-taitoa.html
Wannabee Farmari https://farmertobee.blogspot.com/2020/01/omavaraisuudessa-tarvittavat-top-10.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/01/puutarhurin-top10-taitoa.html
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tietentaiten/
Korkeala http://www.korkeala.fi/omavaraisuudessa-tarvittavat-top-10-taitoa/
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1121
Kah-Villakoira https://kah-villakoira.blogspot.com/2020/01/top-10-taitoa.html

33 thoughts on “Omavaraisuudessa tarvittavat TOP 10 taitoa”

  1. Hyvin mietitty lista! Eikös sitä niin sanotakkin että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja taitaa tosiaan tämä elämä olla liki päivittäin uuden oppimista kun tuntuu että aina tulee vastaan jotain mitä ei vielä edellisenä päivänä tiennyt:) Omavaraisuus on kyllä ihailtavaa! Mukavaa viikonloppua♥

    Reply
  2. Tuo ensiaputaidot onkin hyvä bonari, ja todella tärkeä. Siihen liittyen olen opastanut perhettä ja sukulaisia 112-sovelluksen lataamisessa ja käytössä. Meillä on myös panostettu tieviittoihin jotka näkyvät pimeässä, on sitten apu oikeassa osoitteessa nopeasti jos sellaista tarvitaan.

    Reply
    • Meillä on kokemus sovelluksen alkuajoilta, jolloin se ei toiminutkaan. Oli oikeasti hankala keskellä metsää pimeässä saada selville missä on. Sovelluksesta on siis hyötyä.

      Nuo tienviitat ovat fiksu homma.

      Reply
  3. Hyviä ja tarpeellisia taitoja kenelle vaan.
    Mietin omaa listaani, vaikken sitä kirjoittanutkaan. Muutama näistä olisi tullut minunkin listalleni.
    Kirjoitin siihen myös tuon suunnitelmallisuuden, vaikka siinä on vieläkin paljon kehittymisen varaa.

    Reply
    • Meillä on näissä kaikissa ja monessa muussa kehittymisen varaa. Toisaalta, jos hoksaa omia heikkouksia, on niitä helpompi kehittää 🙂

      Reply
  4. Loistava kirjoitus! Ja kiitos uusista kirjavinkeistä! Tuo ensiaputaito onkin hyvä maininta ihan kaikille. Ja työkalujen huoltaminen! Menisivät myös suunnitelmallisuuden alle nuo työkaluasiat siinä mielessä, että olisi hyvä pitää työkalut tietyssä paikassa, jottei suunnitelmien toteutus alkaisi sillä, että etsii missä mikin onkaan edellisen käytön jälkeen. Just saying, kuten tavataan sanoa 😀 Täällä se ei i h a n aina ole toteutunut toivotulla tavalla 😀

    Reply
    • Työkalujen paikkaongelma kuulostaa tutulta. Tällä hetkellä niille on liian vähän tilaa ja vain Kaj tietää missä mikin on. Kunhan saadaan enemmän tilaa, niin saadaan ne fiksummin esille.

      Minulla on tuolla muutama todella kiva aiheeseen liittyvä kirja joista en ole aiemmin puhunut ja muutama vanha kirjaesittely odottaa siirtoa tänne 🙂

      Reply
  5. Kun muistaisikin suunnitella. No on siis joitain asioita joissa jäädään jumiin suunnitteluun. Ensiapu on kyllä todella tärkeä taito, jota ei voi korostaa liikaa. Joskus liikutellaan suuriakin massoja, tärävistä työkaluista puhumattakaan.

    Reply
    • Meillä pitäisi muistaa suunnitellessa, että meillä on vain rajatusti aikaa. Mutta ei niin ei, yliarvioimme aina voimavaramme 😀

      Ensiaputaitoja emme onneksi ole tuvalla juurikaan tarvinneet. Muussa elämässä olemme huomanneet, että vahinkoja sattuu helposti ja ne on hyvä opetella hoitamaan.

      Reply
  6. Alkukevään pörriäiskasveista muistutuksena raita <3 Epämääräisen vesakon kanssa kannattaa olla tarkkana, seassa saattaa hyvinkin olla arvokkaita raidan taimia. Omalla to-do-listalla onkin raivaushommia niin että poistaa muita puita raitoja häiritsemästä. Reiluun kokoon kasvanut, tuuhealatvuksinen raita on paras mahdollinen eväspaikka alkukevään pölyttäjille. Ja auringontähteä on tarkoitus laittaa nyt kasvamaan lisää, juuri hipelöin siemenpussia että joko laittaisi alulle. On kyllä erinomainen loppukesän kasvi 🙂

    Reply
    • Kiitos raita muistutuksesta. Meillä on iso raita omalla tontilla ja sille pitäisi saada kaveri kasvamaan. Auringontähti koristaa pihaa, mutta vielä jos vähän myöhäisempiä kasveja saisi lisää…

      Reply
    • Kefiirin siemeniä olen saanut kavereilta, nyt kellään ei taida niitä enää olla ja omat menivät haaskuun viime kesän kiireissä. Suosittelen kokeilemaan, jos mahdollisuus on. Etenkin vesikefiiri oli mieleeni.

      Reply
  7. Kuulostaa varsin ja melkoisen jäjestelmälliseltä toiminnalta, suorastaan tavoitteelliselta ja toteuttamiskelpoiselta.
    Kumpa itsekin pystyisi siihen. Taidan olla hiukan samaa maata tuossa taivaan rannan maalauksessa, suunnitelmat on aina suuret ja aikataulut yleensä kus.. äh.. pissii kintuille tavoin tai toisin. Yleensä melkein kaikki hommat tulee aloitettua suitsait ilman riittävää esivalmistelua tai tietoa, rutastaan vaan menemään ja yritetään tiedon puute paikata näyttämällä fiksulta ja tietävältä kuitenkin tosiasiassa omasta päästä säveltämällä.
    Muuten, olisiko joskus mahdollista tulla katsomaan Kaitsun hirren sahaukseen tekemää moottorisaha-kelkka-systeemiä?

    Reply
    • Kyllä meilläkin luistetaan välillä suunnitelmallisuudesta. Kiireen määrä on nykyisessä elämäntilanteessa sen verran huima, että hommat on pakko aikatauluttaa, jotta ne etenevät. Suunnitelmat elävät, menevät uusiksi ja osa hommista peruuntuu tai lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen.

      Moottorisaha-systeemiä saa tulla katsomaan, laita viestiä kun tulette tänne päin 🙂

      Reply
      • Kiva kiva! ☺️
        Laitan viestiä vaikka tekstarina, jos numero on vielä sama, koska tyrkyttäydyttäisiin tulemaan.
        Ties vaikka heti ensi viikonloppuna..?

        Reply
        • Joo, sama numero edelleen 🙂
          Kaj:lla on joku uusi idea siihen sahaukseen. Aina pitää kehitellä ja parantaa.

          Reply
          • Tietysti, sehän on selvä asia, aina on uusia entistä parempia ideoita. Sen varassahan koko maailma pyörii, ja kehittyy ☺️
            Laitteen viestiä kunhan saan selvää Kaisan aikatauluista.

  8. Ja muuten, tietenkin tiedät tämän, savimaata parannetaan toimimaan kasveille paremmin laittamalla siihen hiekkaa. Tarpeeksi hiekkaa savessa tekee siitä varsin verrattoman kasvualustan monille kasveille, pidättää ja sitoo kosteutta kuitenkaan tiivistymättä tai tinttiytymättä liikaa, hyvät kivennäis- ja mineraali saannot, lähinnä tarvitaan typpilähdettä jos kasvatettava on sen perään ja fosfori lähdettä.
    Savimaa ei ole mikään huono kasvualusta, päinvastoin savi/hiekkamaa seosta pidetään yhtenä parhaista. Sopivasti työstettynä monta vuotta hyvä kasvualusta. Vaatii vaan alkuvaiheessa työtä ja hikea, sitten hiukan ylläpitohiekkaa vuosien varrella, ja hyvä siitä tulee.
    Silkka multa savimaalle johtaa aikaa myöten mutaisuuteen.
    Vanhan kansan keinoja, kai nykyisiäkin. Savimaalle hiekkaa ja hiekkamaalle savea tai suoturvetta.. lannat antamaan typpeä ja fosforia, tuhka muuten vaan buustia.
    Omavaraista, ja ennen kaikkea ekologista ja kestävää ☺️

    Reply
    • Meillä kuuluu tuohon Kajn metsään sataneliötä entistä suota. Palsta sijaitsee kauempana meistä, ilmeisesti sen suon turpeella on parannettu näitä maita aikanaan. Nyt tuo kuivattetu suo on nyt aika ryteikköä. Noita pikkupalstoja on siinä jokunen vieri vieressä.

      Olemme miettineet kasvulavaa parsalle ja miettineet sen toteutusta Hirvihaaran kartanon lavatarhan mukaisesti hiekkalavaan. Jos sen teemme niin voisi samalla hankkia enemmän hiekkaa ja koettaa parantaa tuota kasvimaata.

      Onko sinulla jotain nyrkkisääntöä millä suhteella noita kannattaisi sekoitella?

      Reply
      • Ei ole minulla sekoitussuhteesta varmaa tietoa mutta nyrkkisääntönä toimii varmasti 50/50 suhde. Jos tuli liikaa, aika hoitaa sovittamisen ja taasen liian vähään voi lisätä.
        Turpeen ongelma on sen happamuus eli tarvitsee esim. voimallisempaa/useampaa tuhkausta ph: tasaukseen.
        Turve tai savi on ollut hiekkamaalle tärkeää kosteuden sitomiseen, hiekka savimaalle taasen jotta liika kosteus läpäisisi sen ja kuivempana ei kovettuisi tai paakkuuntusi.
        Mutta ei turvetta savimaalle.
        Näin minä olen sen joskus ymmärtänyt, liekkö sitten oikein.. ☺️

        Reply
  9. Hyvä pointti tuo ensiapu. Minulle on jotenkin tullut tämmöinen yleisen ea-vastaanoton pitäjän rooli tässä lähitalojen keskuudessa ammatista johtuen lähinnä. On se kumma miten ihmeellisiä havereita sattuu työmiehille etenkin pienessä talkookaljassa. Useammankin kerran on saatu isoja haavoja aikaiseksi ja sitten sen sijaan, että olisi lähdetty ensiapuun ajetaankin naapuriin arvioon, jossei vaikka tarvitsikaan sairaalaan lähteä.
    Ja lähes poikkeuksetta päätyy meiltä oikeaan ea-paikkaan kitinästä huolimatta. Siitä muuten vinkkinä, että kodin paras sidetarve isompien haavojen väliaikaispaikkaukseen on ihan tavallinen terveysside: puhdas, imukykyinen, näppärän mallinen, ja suunniteltu niin, ettei jää haavaan kiinni. Päälle vaan jesaria.

    Reply
    • Kiitos tuosta side-vinkistä. Täytyy lisätä niitä ensiapulaukkuihin, myös auton.

      Ymmärrän naapureitasi, olisihan se paljon mukavampaa saada vammat korjattua mukavasssa ympäristössä ilman jonotteluita. Muutaman kerran olen päässyt jonottelemaan Helsingin Malmin päivystykseen ja onhan siellä päivystyksessä kaikenlaista väkeä, aikaa menee ja miljöökin on kurja. Eikä kukaan keitä kahveja samalla kun hoitaa. Toisaalta, hyvä ne vammat olisi hoitaa siellä, missä on kaikki tarvittava niiden hoitoon. Joskus partioretkellä paikkailtiin kaverin viiltohaava, kyllähän haava meni umpeen, ei tulehtunut jne. Se vain olisi kaivannut muutaman tikin ja hoitomme jälkeen vamma parani vähän repsottavaksi ja hankalaksi. Parilla tikillä siitä olisi tullut siisti.

      Reply

Leave a Comment