Pähkinöitä omasta puutarhasta -kirja

”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”, Arvostelukappale saatu PDF-tiedostona

*Pähkinöitä omasta puutarhasta
Joel Rosenberg
Into
2021

Pähkinöiden kasvattaminen on oikeastaan sijoitustoimintaa, oman kotitaloudellisen tilanteen ja tulevaisuusnäkymien kehittämistä, sillä voit suhtautua asiaan kuin eläkevakuutukseen. Nyt istutettu “luonnonpääoma” kasvattaa arvoaan ja tuottaa pitkäaikaista hyvää työllisyyden tai pörssikurssien kehityksestä riippumatta. Ei huono diili.

Joel Rosenberg

Kirjan rakenne

Kirja jakaantuu neljään päälukuun, jotka ovat:

  • Tilannekuva
  • Pähkinäpensaat, lajikkeet ja jalostus
  • Kuinka kasvattaisin hasselpähkinän?
  • Jalopähkinät ja niiden kasvattaminen

Euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana) eli hasselpähkinä kasvaa niin laajalla alueella Euroopassa, että sitä voidaan hyvin kutsua eurooppalaiseksi peruspähkinäksi. – -Lajin levinneisyys ulottuu nykyisin pohjoisessa Ural‑vuoristolta Etelä‑Suomen kautta Luoteis‑Norjan rannikolle ja Britteinsaarille

Joel Rosenberg

Kirjan ulkonäkö

Saamani lukukappale on E-kirjasta tehty PDF. En ole tottunut E-kirjojen kuluttaja ja rakastan oikeita kirjoja. Sen vuoksi lausun vaikutelmani kirjan ulkonäöstä epävarmemmin, kuin tavallisten kirjojen kohdalla.

Mikäli saan kirjan kirjana käsiini, niin nappaan tähän juttuun muista kirjaesittelyistä tutut esittelykuvat, joista kirjan ulkonäköä ja rakennetta on helppo hahmottaa.

Kirjan sisällysluettelo on selkeä. Tekstiä rytmittävät infolaatikot ja kuvat. Valitettavasti E-kirjan kuvat eivät ole laadultaan parhaita mahdollisia, veikkaan syyksi jotain teknistä seikkaa.

Teos vaikuttaa selkeältä, kuvat, infolaatikot, paksunnettu ja kenossa oleva teksti tuovat siihen helppolukuisuutta.

Kenelle kirja on tarkoitettu

Suosittelen jokaisen omavaraistelijan ja hyötypuutarhurin vähintään tutustuvan kirjaan kirjastossa tai hankkimaan sen E-kirjana. Tämän lisäksi puutarhasuunnittelijat voivat hyödyntää kirjan listausta erilaisista koristeellisista lajikkeista. Omaa silmääni miellytti kirjan kuvassa ollut ’Contorta’ (’Harry Lauder’s Walking Stick’, ’Peikonpähkinäpensas’), joka oli kuvattu Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Pähkinöiden kasvattaminen ei ole nopeaa touhua, istutuksesta kuluu 6-9 vuotta, ennen kuin satoa saadaan. Sen lisäksi pähkinäpensaat ovat todella pitkäikäisiä kasveja, joiden tilantarve kasvaa vuosien myötä. Tämän vuoksi aloittelevan pähkinätarhurin kannattaa perehtyä aiheeseen huolellisesti ennen toimeen ryhtymistä.

Miksi haluaisit lukea tämän kirjan?

Mikäli haluat tietää millaiseen paikkaan pähkinätarha tulisi istuttaa, pitääkö pensaita lannoittaa tai leikata? Tai ehkä haluat lajiketietoa tai tietää mistä niitä voi ostaa? Vai pohditko miten sato kerätään, ennen kuin eläimet korjaavat sen.

Kirjassa on esitelty hyvin laajasti oloihimme soveltuvia lajikkeita ominaisuuksineen. Kirjoittaja on tehnyt suuren työn kootessaan muunmuassa nämä lajiketiedot yksiin kansiin.

Mitä lukijana saat?

Kirja on ensimmäinen suomenkielinen ja suomen oloihin kirjoitettu kirja aiheesta. Vaikka kirjaa ennen olisi ilmestynyt kirjoja samasta aiheesta puolustaisi tämä kirja paikkaansa sen valtavan tietomäärän, laajan lähestymistavan ja intohimoisen asenteen vuoksi.

Kirjassa on lukuisia tarkkoja ohjeita. Mikäli haluat alkaa jalostaa pähkinöitä tai haluat kuivata sadon, saat niihin tavanomaista tarkemmat ohjeet. Yleensä ohjeet ovat seuraavanlaiset:

Pähkinöiden kuivaus sadonkorjuun jälkeen on tärkeää niiden säilyvyydelle. Kuivaus kehittää makuaromit herkullisiksi ja pitää pähkinät syötävinä jopa useiden vuosien ajan.

Joel Rosenberg

Joel Rosenberg käy kuitenkin koko prosessin äärimmäisen tarkasti läpi, sillä tavalla, että lukija saa kaiken tarvitsemansa tiedon säilöäkseen oman satonsa. Ja eikä tässä vielä kaikki. Kirjassa vinkataan esimerkiksi miten pähkinät kannattaa paahtaa sekä parhaat keinot saada pähkinän kuoret rikki ja siihen soveltuvia erilaisia pähkinänsärkijöitä.

Miksi tämä kirja puhuttelee minua?

Pähkinöitä omasta puutarhasta -kirja on ensimmäinen kirja aiheesta suomenkielellä oloihimme. Kirjassa on rautaisannos tietoa pähkinöistä ja kaikesta niihin liittyvästä. Oma tietämykseni pähkinöistä oli ennen kirjaan tutustumista suppea. Kirjaan tutustuttuani ymmärsin, miten vähän tiedänkään.

Pähkinäpensas voi elää hyvin vanhaksi, jopa tuhat vuotiaaksi, vaikkeivat yksittäiset runkohaarat elä yleensä yli 50 -vuotiaiksi. – – Pähkinäpensas kasvaa yleensä noin 2-7 metriä korkeana, monihaaraisena pensaana, mutta voi leikattuna ja joskus luonnossakin kehittyä yksirunkoiseksi puuksi.

Joel Rosenberg

Kirja ja omavaraisuus

Pähkinät ovat kiloa kohti lähes kaksi kertaa ravitsevampia kuin liha. Niiden rasva‑ ja proteiinisisältö on erittäin korkea. Monista pähkinöistä voi tehdä jauhoa ja niitä voi käyttää erilaisten eläinperäisiä tuotteita korvaavien vegaanisten elintarvikkeiden raaka‑aineina. Niistä voi myös puristaa ruokaöljyä. Pähkinöiden viljelyllä voi siis pitkän päälle olla jopa ruokaturvaa lisääviä vaikutuksia, erityisesti jos ilmaston lämpeneminen johtaa maapallon olosuhteiden epävakautumiseen. Useimpien pähkinä‑puulajien tuottama puuaines on kovaa, hienoa ja arvokasta.

Risto Isomäki, Pähkinöitä omasta puutarhasta

Pähkinäpensas on luonnonvarainen Suomessa kasvuvyöhykkeillä 1-3. Villit pähkinät ovat poimittavissa pensaiden alta jokamiehen oikeuden nojalla, suoraan pensaista niitä ei saa poimia.

Pähkinät ovat hyvä lisä syötävään metsäpuutarhaan (engl. forest garden, food forest). Pähkinäpensaat ovat pitkäikäisiä ja tarjoavat pähkinöiden lisäksi siitepölyä aikaisin keväällä pölyttäjille ja niiden lehtikarike lannoittaa maata.

Kuuset viihtyvät pähkinäpensaiden kanssa samantyyppisillä alueilla ja ne saattavat varjostaa pähkinäpensaat hengiltä, sen sijaan lehtipuiden varjostusta se kestää paremmin. Kirjan opeilla voisi muuttaa kuusikon enemmän ruokaa tuottavaksi pähkinätarhaksi.

Hankkisinko kirjan?

Sain kirjan E-kirjasta tehtynä PDF:nä. E-kirja on näppärä keino tutustua kirjoihin ja lukea niitä erilaisilla vempeleillä. Itse olen oikeiden, fyysisten kirjojen ystävä ja kerään kattavaa kotikirjastoa. Periaatteessa tälle kirjalle olisi hyvä syy löytyä kirjahyllystä, se on inspiroiva ja täynnä tietoa. Toisaalta en tiedä mahtuuko omaan pihaamme suositellut 4-5 pähkinäpensasta ja mikäli en kasvata pähkinöitä on kirjan hankkiminen vaikeammin perusteltavissa.

Tilaa oma kirjasi *Adlibrikseltä

Kurkkaa linkit muihin blogissa esiteltyihin kirjoihin sivulta Kirjat

Tapasin kirjan kirjoittajan Joel:in hänen ollessaan pähkinäkokeilujensa alkumetreillä. Osallistuin tuolloin hänen vetämälleen Johdatus permakulttuuriin -kurssille Annalassa. Jo tuolloin vaikutuin hänen innostaan ja tarmostaan aihetta kohtaan.

1 thought on “Pähkinöitä omasta puutarhasta -kirja”

Leave a Comment