Pieni puuvaja

Syksyllä 2018 kesken risuaidan tekoa intouduimme tekemään tämän pienen puuvajan. Puuvajan materiaalina olivat ohuet pihlajat ja erilaiset kierrätysmateriaalit. Vain tippapelti, naulat ja ruuvit hankittiin uutena.

Olin keväällä 2018 käynyt ystäväni Johannan kanssa Seurasaaressa. Seurasaaren vieressä on Pukkisaari, jossa on rautakautinen kauppakylä. Siellä näin tämän tapaisen vajan. Kurkkaa lyhyt video paikasta tästä.

Museot osaavat olla vaarallisia, tuostakin käynnistä poiki meille tämä projekti. Teitä on varoitettu. Tosin, jos ette usko meitä, niin kannattaa Seurasaaren lisäksi kurkata Mäntsälän Sepänmäen Käsityöläismuseokin.

Aloitus

Tein siis risuaitaa kaadetuista, hyvin ohuista, pihlajan rangoista. Siinä puuhatessa muistin näkemäni vajan. Kerroin Kajlle, että minua kiinnostaisi kokeilla tekniikkaa.

Keskustelimme asiasta, minulla ei ollut siinä vaiheessa näyttää yhtään kuvaa tuosta inspiraation lähteestä. Kaj lämpeni idealle ja alkoi visioimaan sitä kuulemansa perusteella.

Tarkoitukseni oli väsätä “risumaja” jonka käyttöikä olisi lyhyt. Kaj taas on kannattaa ajatusta, että jos joku asia on tekemisen arvoinen, tehdään se kunnolla. Ja tämä oli se vaihe kun homma karkasi isommaksi, kuin mitä olin ajatellut.

Pian etsittiin sopivaa paikkaa, vieritettiin kiviä ja mittailtiin puutavaraa.

Puolitoistavuotias halusi käyttää kaikkia työvälineitä

Toteutus

Nappasimme urakasta kamalan kasan valokuvia ja teimme niistä ja ääninauhasta teille selostuksen hommasta.

Nykytilanne

Tilanne on tällä hetkellä miltein sama, kuin keväällä, jolloin aloitimme videon teon. Sen jälkeen vaja on täytetty puilla ja portaat rinteeseen ovat asentamista vaille valmiit.

Kaj innostui kiviportaita, meillä on paljon kiveä ja osa niistä on jouduttu halkaisemaan kivikiiloilla. Olemme nostaneet askelmiksi sopivat lohkareet sivuun ja laitamme ne paikalleen, kun kiireisimmiltä hommilta kerkeämme.

Katon tuuletustorni on edelleen viimeistelemättä ja sen vuoron koittanee vasta ensi keväänä. Siihen asti pärjäämme tällä keskeneräisellä versiolla.

Olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä pieneen puuvajaan, se on kaunis ja maastoutuu ympäröivään luontoon kauniisti.

risuista tehty puuvaja

Suora linkki videoon on https://youtu.be/ntVVN47WkKo

14 thoughts on “Pieni puuvaja”

 1. Mielenkiintoinen projekti – vähän asiaa sivuten, niin kesällä vierailimme Rymättylän Herrankukkarossa, jossa oli puupinoja vähän joka paikassa, paljon. Opastus sitten mainitsikin, että kun paikkaa oli kehitetty ja odoteltu erilaisia lupia, niin joku oli vinkannut, että puupinot eivät tarvitse rakennuslupaa ja niin niitä olikin sitten ruvettu käyttämään myös erilaisina seinäminä!
  Jos haluat katsoa miltä ne näyttävät, niin klikkaa tästä:
  https://meriharakka.net/2019/08/05/10-x-herrankukkaro/

  Reply
  • Kiitos vinkistä, en vain taida tohtia kurkata postausta. Tässä vaiheessa remppakaaosta koetan olla saamatta uusia hyviä ideoita 😀

   Reply
 2. Nätti ja varmaan käytännöllinen. Harmaa puu on kaunis, rauhoittava katsella ja istuu maisemaan.
  Hukkatavara ja materiaali saa käyttöä ja elämän.

  Reply

Leave a Comment