Pohjoisen omenat – pomologinen käsikirja
Leif Blomqvist
2005
Tämä kattava kirja omenapuista voisi olla jokaisen omenatarhurin kirjahyllyssä, niin täynnä tietoa se on. Leif Blomqvist istutti ensimmäiset omenapuunsa koeviljelmälleen 1996, ja jo silloin hän toivoi projektinsa päätyvän kirjan kansien väliin. Kirjan lajike-esittelyt ja neuvot pohjautuvat paitsi kirjoittajan omiin kokemuksiin, myös vanhoihin, hyviksi koettuihin faktoihin.
Saimme kirjan lainaan keskimmäisen kummilta, Eerolta, sama kummi on antanut meille omenoita maisteltavaksi ja rutkasti neuvoja niiden kasvattamiseen.
Kirjasta on ollut esittely aiemmassa blogissamme, tämä esittely on aiempaa laajempi.
Kirjan rakenne
Kirja kertoo ensin omenan historiaa maailmalla ja Suomessa. Tämän jälkeen siirrytään tarkastelemaan omenapuuta kasvitieteessä. Tutustutaan omenapuun lisäykseen, perusrunkoihin, omenan kasvupaikan vaatimuksiin, istuttamiseen ja eri taimityyppeihin. Lisäksi käydään läpi omenapuiden lannoitus, leikkausja erilaiset taudit, tuholaiset ja muut ongelmat. Myös omenapuiden pölytystä tarkastellaan omassa luvussaan.
Eri omenalajikkeiden esittely alkaa luvulla omenasato ja sen säilytys, jota seuraa luku eri omenalajikkeiden käyttö. Tämän jälkeen kirja esittelee 102 eri omenalajiketta omilla sivuillaan. Kirjan lopussa on muutama omenaresepti.
Sisällysluettelon pääotsikot
Alkusanat
Omena mytologiassa ja historiassa
Omena tulee Suomeen
Omena tulee Pohjanmaalle
Syringin taimisto
Suomessa talvenkestäviä lajikkeita
Omena kasvitieteessä
Omenan lisäys
Perusrungot
Omenan kasvupaikkavaatimukset
Omenapuun istutus
Eri taimityypit
Omenapuiden lannoitus
Omenapuiden leikkeus
Taudit, tuholaiset ja muut ongelmat
Pölytys
Miten onnistun – lyhyitä vihjeitä
Omenasato ja sen säilytys
Eri omenalajikkeiden käyttö
102:n eri omenalajikkeen esittely
Omenareseptejä
102 omenalajiketta
Kirja esittelee 102 erilaista omenalajiketta, osa niistä oli minulle tuttuja ja osa ennen kuulemattomia. Lajikekuvaus alkaa selkeällä kuvalla omenasta. Johdanto kertoo omenalajin historiasta, alaotsikot hedelmä, puu, käyttö, talvenkestävyys ja lisätietoja antavat kattavan tietopaketin kulloisestakin omenasta.
Reseptit
Reseptit osuudessa on kiitettävästi erilaisia ja epätavanomaisia omenareseptejä. Ohjeita löytyy maksavatkulista herraskartanon torttuun.
Kirjan ulkonäkö
Kirja Pohjoisen omenat – pomologinen käsikirja on ulkonäöltään selkeä. Nyt omenoihin pikkuisen enemmän perehtyneenä arvostaisin suunnattomasti, mikäli esitellyistä omenoista olisi tunnistukseen kelpaavat kuvat. Tällä tarkoitan kuvia, joissa omena on kuvattu ylhäältä, alhaalta, sivusta ja kahdella tapaa halkaistuna.
Kenelle kirja on tarkoitettu
Tämä kirja on tarkoitettu ihan kaikille. Nykyisin tietoa on todella paljon netissä ja se ons ieltä saatavilla, kunhan nettiin pääsee. Kaikki tieto ei kuitenkaan siellä ole tai sieltä löydy helpolla.
Kirjan esittelemistä 102 eri omenalajikkeesta osasta on haastavaa löytää mitään tietoa netistä. Tässä kirjassa tieto on yksien kansien välissä ja kirjoitettu tavalla, joka tekee esimerkiksi eri omenalajikkeiden keskinäisen vertailun helpoksi.
Miksi haluaisit lukea tämän kirjan?
Kotimainen omena, etenkin kotipihoilla kasvanut, on kärsinyt liian pienestä arvostuksesta. Kaupoissakin monesti kotimaiset lajikkeet myydään vain “kotimaista omenaa” nimellä.
Tämä kirja osoittaa miten monimuotoinen omena voi olla ja miten erilaisia lajikkeet ovat keskenään.
Mitä lukijana saat?
Pohjoisen omenat – pomologinen käsikirja saa silmät avautumaan eri lajikkeiden suurelle määrälle ja niiden keskinäisille eroille.
Kirjan innoittamana halusin omaan pihaan Veiniöun-omenan. Tuo omena on omiaan mehun- ja viininvalmistukseen, sekä soveltuu soseeksi. Ennen kaikkea omenan mallon huikea väri kiehtoo minua. Toki uskoisin keväällä arvostavani myös puun tumman ruusunpunaisia kukkia.
Viime keväänä tehdessäni tilausta taimistolle päädyin kuitenkin Baya® Marisa lajikkeeseen, joka myös on hedelmälihaltaan punainen.
Miksi tämä kirja puhuttelee minua?
Asialleen omistautuneen asiantuntijan kirjoittamaa teosta on aina ilo lukea. Tämä kirja tarjoaa todella kattavan määrän tietoa omenoista ja lajikkeista maallikolle helposti lähestyttävällä tavalla.
Kirja ja omavaraisuus
Omenapuu antaa mukavan sadon, jonka voi hyödyntää monella eri tavalla. Kirja listaa hyviä pölyttäjälajikkeita, kertoo mitkä lajikkeista ovat herkutteluomenoita ja mitkä taas omiaan mehuksi ja viiniksi.
Omiin tarpeisiin ja omaan pihaan sopivaksi valitut omenapuut ilahduttavat sadollaan omavaraistelijaa vuodesta toiseen.
Aikaisimmat omenalajikkeet voimme poimia jo heinä- elokuun vaihteessa. Nämä lajikkeet kestävät usein vain hyvin lyhyen säilytyksen, ja siksi ne pitää käyttää nopeasti. Myöhäiset talvilajikkeet poimimme lokakuussa, minkä vuoksi koko korjuukausi kestää yli kolme kuukautta.
Pohjoisen omenat – pomologinen käsikirja, Leif Blomqvist
Hankkisinko kirjan?
Itse ihastuin tähän kirjaan. Kirjan selkeä rakenne ja asiantunteva teksti vakuuttivat minut. Onneksi tämä löytyy läheiseni hyllystä, niin pääsen selaamaan kirjaa aina tarvittaessa. Vaikka periaatteessa saan kirjan halutessani käsiini, olen harkinnut sen hankkimista omaan hyllyyni. Omenat kiinnostavat minua vuosi vuodelta enemmän.
Seuraava askel kirjan jälkeen on liittyä Pomologian kerhoon ja hankkia omia omenapuuntaimia omenapuihin keskittyneiltä taimistoilta.
Olethan huomannut, että hankkimamme omenapuut on listattu sivulla Puut.
Wau! Onpas mielenkiintoinen! Juuri kun olen miettimässä minkä omppupuun ottaisin pihalle. Antonovka löytyy talousompuksi, mutta hyvät syöntiomenat puuttuu… Täytyypä tutkailla! 😊(Sattumalta kirja on auki Lepaan melonin kohdalta. Siinä on lajike, jota olen pohtinut!)
Tuo kirja on todella loistava, siellä on vaikka mitä aarteita. Itse olen katsellut Lepaan Liereä, sillä sitä kasvoi mummolan puutarhassa.