Viime vuonna törmäsin punaherukka-inkiväärihillo ohjeeseen ja ihastuimme koko porukka. Inkivääriä ja punaherukkaa mukana juuri sopivasti sokeria. Tämän voittanutta ei ole. Rakastut tähän, jos pidät inkivääristä.
Kun aloin mökillä keittämään hilloa mukanani tuomista herukoista, sain pitkiä katseita: “Noin paljon punaherukkaa?” “Teetkö kaikesta hilloa?”
Punaherukkahillo ihan pelkistä punaherukoista tehtynä on vähän tylsää. Tämä hillo taas ei ole yhtään tylsä. Tämä hillo on syy istuttaa yksi punaherukka puutarhaan lisää.
Koko porukka, paitsi se yksi joka ei välitä punaherukoista tai inkivääristä rakastui hilloon. Se yksikin piti siitä, vaikkei se palavaa rakkautta ollut.
Ohje on alunperin Makuammuntaa-blogista (klick).
Punaherukka-inkiväärihillo
750 ml
- 660 g punaherukoita
- 1 dl vettä
- 1/4 tl vaniljajauhetta
- n. 10 cm pala tuoretta inkivääriä
- 330 g hillosokeria
Lisäksi 2 kattilaa
Pienireikäinen siivilä
Puhdista marjat.
Kuori inkivääri.
Leikkaa inkivääri ohuiksi suikaleiksi.
Laita puhtaat purkit kylmään uuniin ja kuumenna uuni 100 asteiseksi.
Laita puhtaat kannet kattilaan ja laita ne kiehumaan vedessä.
Laita vesi ja marjat kattilaan.
Lisää joukkoon vanilja ja silputtu inkivääri.
Keitä hilloa 15 minuuttia, kunnes marjat ovat täysin hajonneet.
Siivilöi marjat toiseen kattilaan.
Lisää hillosokeri ja keitä kunnes sokeri on liuennut.
Kuori hillon päältä vaahto pois.
Purkita hillot kuumiin purkkeihin ja sulje purkit tiukasti.
Inkivääri on helpointa kuoria pikkulusikalla rapsuttamalla, näin itse inkivääriä menee vähiten hukkaan.
Tuo yllä oleva ohje on loistava, ainoa miinus on että tuo määrä hilloa on säälittävän vähän.
Nimiäisten jälkeen, ennen mökille lähtöä, kerkesimme kiireessä keräämään 1675 g punaherukoita. Ne kaipasivat seurakseen 825 g hillosokeria ja 20 cm pitkän, hyvin pulskan, inkiväärin. Niin ja yhden vaniljatangon, sillä meillä ei ollut mökillä jauhettua vaniljaa.
Hilloa tuosta reilusta puolestatoista kilosta marjoja tuli 7 kuvan mukaista 2,5 dl purkkia eli yhteensä 1750 ml hilloa. Ensimmäinen purkeista tyhjeni mökillä ja se suorastaan nuoltiin puhtaaksi.
Tämä hillo toimii ihan ok aamupuuron kanssa, mutta parhaimmillaan se on sitruunajukurtin kera tai lettujen kanssa tai paahtoleivällä. Ideoita jopa erilaisista kakuista, jonka väliin tätä laitettaisiin heitettiin ilmoille.
En tiedä mitään niin hyvää, kuin itse tehdyt hillot. Ne vaan on parempia kuin kaupan hillot.
Tästä olen kanssasi täysin samaa mieltä 🙂
Itse tehdyt hillot on parhaita! Pitääkin vinkata äidille tämä resepti 🙂
Itse tehden voi tehdä oman maun mukaista 🙂 Toivottavasti ohje on äitisi mieleen.
Oi tykkään niin paljon hinnoista. Kiitos vinkistä <3. Näiden vinkkien takia seuraan blogiasi.
Kiitos Helena, ihana kuulla <3
Vinkkasin äidilleni tämän! Kiitos!
Toivottavasti ohje on hänelle mieleinen 🙂
Kiitos ohjeesta, on juuri kokeilun alla. Mutta teki mieli laittaa ihmettelevä kommentti siitä, miksi inkiväärin ‘mitta’ on niin epämääräisesti annettu – ‘n. 10 cm pala’ – kun muut mitat on grammoina (ja ainakin periatteessa gramman tarkkuudella). Jos inkivääri olisi tasainen makkara, tuo olisi helpompi ymmärtää, mutta eihän se ole. Ohje on kopioitu, mutta silti – kirjoittaja on valmistanut sitä itsekin.
Miksei mittaa ilmoittaisi kuoritun inkiväärin painona ? Tai vaikka kuorimattoman.
Minulla on vain yksi satsi punaherukoita ja jos laitan liikaa inkivääriä niin, että se maistuu liikaa, ne menee hukkaan. Ja jos liian vähän, vähän sama juttu.
En tarkoita sellaista että hillo väistämättä epäonnistuu jos määrät eivät ole grammalleen oikein. Inkivääri on kuitenkin voimakasmakuinen, etenkin tässä, verrattuna herukoihin, joten tuntuma on että sen määrä pitää saada suht kohdilleen.
Mutta hyvä puoli on se, että näkee miten hyvin pysyy kompensoimaan omalla kokemuksella ohjeen, no, minun mielestäni puutetta :p Idea on pääasia.
Kiitos palautteesta. Inkivääri muuttuu keitettäessä sokerin kanssa vähemmän vahvan makuiseksi. Inkiväärin maku voi vähän muuttua sen kuivuessa.
Voisin ensi vuonna kuoria inkiväärin (rapsutella pikkulusikalla kuoret pois) ja punnita laittamani inkiväärin määrän.
Tyhmä kysymys, johon en googlettamalla löytänyt vastausta: ???? laitatko hillosokerin/teetkö hillon siitä irronneesta nesteestä (mehusta) vai siihen marjamössöön/mäskiin? Näin nimittäin videon (vlogin) tästä, jossa se sokeri laitettiin mehuun ja keiteltiin sileänä.
Itse olisin laittamassa mieluummin niiden marjojen kera? ????????????????
Eller hur?
Siitä mehusta teen hillon.
Jos olisi kunnon kuivuri niin surauttaisin mäskin eli marjan kuoret ja inkiväärin palat pieniksi ja kuivaisin jauheeksi esimerkiksi puuron päälle.