Puut

Tuvan puutarhassa kasvoi alunperin kolme omenapuuta ja joukko kriikunapuita sekä yksi kirsikka. Olemme pikku hiljaa lisänneet puiden määrää ja tulemme jatkamaan puiden istuttamista sitä mukaan, kun saamme pihaa valmiiksi.

Ohessa on nykyisten lajikkeiden esittely ja maininta ostopaikasta.

Omenat

Baya® Marisa

Kääpiörunkoisena.

Taimiston lapusta: Suomi ZP b2, B). I-III (IV) vyöh. latvataimi.
Punamaltoinen ja -kuorinen kauppasyyslajike. Hedelmät suuria ja imenlänraikkaita. Säännöllissatoisa. Talven- ja ruvenkesto hyvät. Jalostanaoikeuksin suojattu. Ei saa lisätä.

Sakalainen lajike. Hyvä ruven ja talven kestävyys. Kookas läpipunainen hedelmä. Hedelmän sanotaan soveltuvan joillekin omena-allergikoille.

Savonlinnan taimisto

Dace

Taimiston lapusta: Suomi, Antonovka. I-IV vyöhykkeille. Latvialainen myöhäinen syysomenalajike. Hedelmät erittäin suuria, peiteväriltään punaisia. Aromikkaita, syysomenaksi erittäin säilyviä. Talven kestävyys hyvä, täysin ruvenkestävä.

Latvialainen lajike. Talven ja ruvenkestävä omena. Talvilajike, joka säilyy kevääseen. Hedelmä suuri ja punakuorinen. Etelässä saattaa kypsyä puussa syöntikypsyyteen, muualla vaatii varastokypsytyksen.

Savonlinnan taimisto

Punainen helminauha

Pilariomenapuut

Dzin

Venäläinen lajike. Syysomena. Kukinta ja sadon kypsymisaika menevät keskikastiin.

Taimiston lapusta: Syyslajike. IV. Kasvutavaltaan pilarimainen, paksurunkoinen. Keltapunainen rapea viinihappoinen n. 100 g omena säilyy jouluun. Perusrunko antonovka. Kasvatusmaa Suomi.

Munanmuotoinen, punaraidallinen hedelmä on alle 100 g. Maun sanotaan muistuttavan Loboa. Hedelmät säilyvät jouluun asti.

Hirvensalmen taimisto


Punainen helminauha

Myöhäinen syysomena. Satoisa ja ruvenkestävä. Tummanpunainen, suurehko hedelmä. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja omenat säilyvät tammikuulle saakka. Suositellaan talousomenoiksi ja syöntiomenoiksi.

Taimiston lapussa oli vain nimi ja tuotantomaa Suomi.

Viherpeukalot

Senator

Taimiston lapusta: Pilariomenapuu. Punapeitteinen keskikokoinen syysomena. Ruven kestävä. Perusrunko antonovka. Kasvatusmaa Suomi

Aikainen syysomena. Hyvä ruven kestävyys. Punaiset, suuret hedelmät. Sopivat pöytä- ja talousomeniksi.

Hirvensalmen taimisto

Päärynäpuun istutuskuoppa

Päärynät

Päärynämme ovat kotoisin Hirvensalmen taimistolta. Toisen sain syntymäpäivälahjaksi äidiltäni ja toisen tilasin itselleni matkahuollon kautta lahjaksi.

Tarkoituksena on hankkia vielä yhdestä kahteen uutta puuta. Hankimme joko näille kahdelle sopivan pölyttäjän tai sitten pari talvipäärynää.

Lada

Lada on aikainen kesäpäärynä. Sen pitäisi olla hyvin talven- ja ruvenkestävä. Lada kukkii vaaleanpunaisin kukin. Hedelmästä tulee noin sata grammainen.

Taimiston lapusta: Lada IV. Aikainan kesäpäärynä 100-110 g ruven kestävä hedelmä. Makean happoinen hyvä maku. Pölyttäjäksi Tshiznovskaja.

Hirvensalmen taimisto

Siska kukassa

Tshizhovskaja

Tunnetaan myös nimellä Siska. Siska on myöhäiskesän päärynä ja se kypsyy syyskuun puolessa välissä. Hedelmän luvataan olevan suuri.

Taimiston lapusta: Päärynäpuu Pyrus communis. Tshizhovskaja IV. Myöhäinen kesäpäärynä 130-150 g. Malto pehmeä ja mehukas. Erittäin makea ja aromikas. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Kasvatusmaa Suomi.

Siskan talven kestävyys on hyvä ja siinä ei ole esiintynyt rupea.

Hirvensalmen taimisto

podarok-luumu kukkii komeasti valkoisin kukin

Luumut

Pihalla kasvoi joukko kriikunoita hankkiessamme paikan. Sitten meille eksyi kuljetusvaurioinen Vetraz ja heräteostos Siivosen keltaluumu, joita seurasi harkittu ostos Podarok.

Olemme tyytyväisiä nyt, kun kriikunat ovat alkaneet tuottamaan hyvin satoa ja odotamme innokkaasti muiden satoikään tuloa. Emme näillä näkymin ole heti lisäämässä luumupuiden määrää.

Podarok st. Petersburg

Kirsikkaluumu Podarok kulkee myös nimellä Pietarin lahja. Podarok on myrobalaani eli kirsikkaluumu.

Taimiston lapusta: Luumupuu Pietarin lahja. Prunus cerasifera. Alkuperäm. NL/Suomi I-V vyöhykkeille. Pj. Prunus cerasifera. Aikainen hybridi. Erittäin talvenkestävä ja terve. Hedelmä keskikokok. keltainen. Malta aromikas ja eritt. mehukas. Upea ja suositeltava. Kaunis kukinta. LT/CE1

Podarok on kuuluisa upeasta kukinnastaan. Se kukkii toukokuussa ennen lehtien puhkeamista. Ja kuten voit nähdä Eeron ottamasta kuvasta, on se silloin huikea näky.

Hedelmä on 14-16 g ja keltainen ja se kypsyy elokuun lopussa.

Savonlinnan taimisto

Podarok-luumulla on keltaiset hedelmät

Vetraz

Prunus cerasifera, kirsikkaluumu.

Taimiston lapusta: Venäläinen kirsikkaluumu. Runsas kukinta aikaisin keväällä. Erittäin makeat kullankeltaiset luumut. Pölyttäjäksi Podarokille. Pr Myrobbalan. III (IV)

Eurooppalaisen ja japanilaisen luumupuun ristetys. Keltaiset luumut kypsyvät aikaisin .

Tämä luumu päätyi meille sattumalta ja pitkään sen henkiin jääminen oli kysymysmerkki. Se kuitenkin vaikuttaa selvinneen kaikista koettelemuksistaan.

Hirvensalmen taimisto

Vetraz-luumupuu

Siivosen keltaluumu

Kellanvihreä paksukuorinen hedelmä kypsyy syyskuun lopulla. Puu saavuttaa satoiän melko vanhana. Tarvitsee pölyttäjäksi punaluumun tai kriikunan.

Tämä luumu oli heräteostos syksyisestä alennusmyynnistä.

K-Rauta

Kriikuna kukkii

Kriikunat

Kriikunoita kasvoi eri puolilla pihaa valmiiksi. Hankimme tuvan keväällä 2015 ja ensimmäinen kunnon kriikunasato saatiin 2019. Puita on hoidettu vaihtelevasti sinä aikana, kun olemme omistaneet paikan.

Kirsikka

Pihassamme kasvoi valmiiksi kirsikka, jota epäilen varjomorelliksi.

Allmän Gulröd Bigarrå

Taimiston lapusta: Imeläkirsikkapuu Allmän Gulröd Bigarrå. WeiGi2® Alkup. NL/Suomi. I-II (III) vyöh. Suurihedelmäinen ja bigarrå-figuurinen. Hedelmät kellanpunaisia. Lajike keskiverron kasvun omaava ja terve. Meillä kuitenkin melko talvenarka. Kalkittu maa ja lämmin suoj. kasvupaikka. LT/W2

Ruotsalainen imeläkirsikka. Väritys on kellanpunainen.

Savonlinnan taimisto

Allmän Gulröd Bigarrå

Metsälehmukset

Taimiston lapusta: Tilia cordata. Alkuperämaa NL/Suomi. I-V vyöhykkeille. Suurikokoinen ja leikkausmuotoiltava lehtipuu. Tuore ja kalkkipit. maa. Talvenkestävä alkuperäispuulajimme. Tuoksuva kukinta. Arvokas mesi- ja veistopuu. Kajunnepuuksi erinomainen valinta.

Päätimme kokeilla lehmusaitaa pohjoisrajalle. Lehmusten istuttamisesta pääset lukemaan täältä.

Savonlinnan taimisto

Mikkeli-puiston muhkuraharmaaleppä

Muhkuraharmaaleppä

Mikkeli-puiston puutarhamyymälä