Tuvan puutarhassa kasvoi alunperin kolme omenapuuta ja joukko kriikunapuita sekä yksi kirsikka. Olemme pikku hiljaa lisänneet puiden määrää ja tulemme jatkamaan puiden istuttamista sitä mukaan, kun saamme pihaa valmiiksi.
Kukinta
Kirsikkaluumut
Kirsikat
Luumut
Päärynät
Omenat

Ohessa on nykyisten lajikkeiden esittely ja maininta ostopaikasta.
Omenat
Baya® Marisa
Kääpiörunkoisena.
Taimiston lapusta: Suomi ZP b2, B). I-III (IV) vyöh. latvataimi.
Punamaltoinen ja -kuorinen kauppasyyslajike. Hedelmät suuria ja imenlänraikkaita. Säännöllissatoisa. Talven- ja ruvenkesto hyvät. Jalostanaoikeuksin suojattu. Ei saa lisätä.
Saksalainen syyslajike. Hyvä ruven ja talven kestävyys. Kookas läpipunainen hedelmä. Hedelmän sanotaan soveltuvan joillekin omena-allergikoille.
Tummanpinkki kukka. Tummanpunainen hedelmä, joka on läpi punainen. Punainen sävy säilyy leivonnaisissa ja mehussa. Omenan maku on hapokkaan makea.
Savonlinnan taimisto
Dace
Taimiston lapusta: Suomi, Antonovka. I-IV vyöhykkeille. Latvialainen myöhäinen syysomenalajike. Hedelmät erittäin suuria, peiteväriltään punaisia. Aromikkaita, syysomenaksi erittäin säilyviä. Talven kestävyys hyvä, täysin ruvenkestävä.
Latvialainen lajike. Talven ja ruvenkestävä omena. Talvilajike, joka säilyy kevääseen. Hedelmä suuri ja punakuorinen. Etelässä saattaa kypsyä puussa syöntikypsyyteen, muualla vaatii varastokypsytyksen.
Savonlinnan taimisto
Discovery
Tunnettu kaupalajike. Syys- tai talvilajike Suomessa. Keksikokoiset hedelmät, lähes kauttaaltaan punaiset. Kiinteämaltoisia ja hyvin aromikkaita. Malto myös osin punainen. Erittäin mehukas ja hienoarominen. Hedelmät säilyvät kevääseen. Voimakaskasvuinne, talven kestävä ja täysin ruven kestävä. Siideri ja herkuttelulajike. II-III
Savonlinnan taimisto

Grenman
I-V. Omenat pienet, litteänpyöreät, pohjaväri kellertävä, punaruskea peiteväri. Soveltuu hyvin hilloksi, soseeksi sekä mehuksi, siideriksi ja viiniksi. Lisäksi on mainio syöntiomena.
Puu tulee varhain satoikään. Sato poimintakypsä syyskuun puolivälissä. Omenoiden pienuuden vuoksi sato ei ole kilomäärällisesti suuri. Omenat kestävät hyvin kolhuja. Omenat säilyvät 5-8 viikkoa.
Lajike kotoisin 1800-luvulta, Mikkelin maalaiskunnasta, Rantakylän kartanosta.
Kaunis, pakkasenkestävä, lujarakenteinen, hyvät oksakulmat, terve. Erinomainen talvenkestävyys. Hyvä pölyttäjä. Syyslajike.
Taimiston lapusta: Syyslajike. Pieni litteänpyöreä kellanruskeat omenat. Hieno ryytimäisen mausteinen pöytähedelmä. Perusrunko Antonovka. Tuotantomaa Suomi Kasvuvyöhyke V
Hirvensalmen taimisto
Imrus
Venäläinen talvilajike. II-III. Täysin ruven kestävä. Hedelmät aromikkaita, myöhään kypsyviä. Säilyvät kevääseen.
Savonlinnan taimisto
Lepaan liereä
Vanha kotimainen talvilajike.
Sokerimiron
IV-V
Tämä on pihan vanhoja puita.
Suomalainen kesälajike, hyvä pölyttäjä.
Omena pieni, lähes hapoton, makea, mehukas.
Williams Pride
III
Yhdysvaltalainen kesälajike. Punainen ja hyvin aromikas omena. Säilyy sopivassa varastossa 2 kk kun kerätty makuvajaana.
Täysin ruven kestävä. Hyvä talven kesävyys.
Savonlinnan taimisto

Pilariomenapuut
Dzin
I-III (IV). Venäläinen lajike. Syysomena. Kukinta ja sadon kypsymisaika menevät keskikastiin.
Taimiston lapusta: Syyslajike. IV. Kasvutavaltaan pilarimainen, paksurunkoinen. Keltapunainen rapea viinihappoinen n. 100 g omena säilyy jouluun. Perusrunko antonovka. Kasvatusmaa Suomi.
Munanmuotoinen, punaraidallinen hedelmä kypsyys yyskuussa ja on alle 100 g. Maun sanotaan muistuttavan Loboa. Hedelmät säilyvät jouluun asti. Moskovan puutarhantutkimusinstituutin lajike.
Puu tulee nuorena satoikään ja antaa hyvän sadon. Sopii varastoitavaksi. Keskinkertainen talvenkestävyys.
Hirvensalmen taimisto
Punainen helminauha `Oserelie Moskovskoje`
Myöhäinen syysomena. Satoisa ja ruvenkestävä. Tummanpunainen, suurehko hedelmä. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja omenat säilyvät tammikuulle saakka. Suositellaan talousomenoiksi ja syöntiomenoiksi.
Taimiston lapussa oli vain nimi ja tuotantomaa Suomi.
Viherpeukalot
Senator
Taimiston lapusta: Pilariomenapuu. Punapeitteinen keskikokoinen syysomena. Ruven kestävä. Perusrunko antonovka. Kasvatusmaa Suomi
Aikainen syysomena. Hyvä ruven kestävyys. Punaiset, suuret hedelmät. Sopivat pöytä- ja talousomeniksi.
Hirvensalmen taimisto
Triump
Syyslajike. Pilaripuu.
Keskikokoiser punaposkiset ruvenkestävät hedelmät.
Perusrunko Antonovka. Kasvatusmaa Suomi.
Hirvensalmen taimisto

Päärynät
Päärynämme ovat kotoisin Hirvensalmen taimistolta. Toisen sain syntymäpäivälahjaksi äidiltäni ja toisen tilasin itselleni matkahuollon kautta lahjaksi.
Tarkoituksena on hankkia vielä yhdestä kahteen uutta puuta. Hankimme joko näille kahdelle sopivan pölyttäjän tai sitten pari talvipäärynää.

Lada
Lada on aikainen osittain itsepölytteinen kesäpäärynä. Sen pitäisi olla hyvin talven- ja ruvenkestävä. Lada kukkii vaaleanpunaisin kukin. Sopii Tshizhovkajan pölyttäjäksi ja kaveriksi, sillä kypsyvät eri aikaan.
Sato kypsyy elo-syyskuussa. Hedelmät leveitä ja keilamaisia n. sata grammaisia, pohjaväri vaaleaneötainen, auringon puolella vaaleanpunainen peiteväri. Mehukas ja makeanhappama. Hyvä syönti päärynä, säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa.
Taimiston lapusta: Lada IV. Aikainan kesäpäärynä 100-110 g ruven kestävä hedelmä. Makean happoinen hyvä maku. Pölyttäjäksi Tshiznovskaja.
Venäläinen risteytys lajikkeista Yleinen Suomalainen päärynä, Flemish Beauty ja Pyrys uusuriensis.
Hirvensalmen taimisto

Tshizhovskaja
Tunnetaan myös nimellä Siska. Siska on myöhäiskesän päärynä ja se kypsyy syyskuun puolessa välissä. Hedelmä keskikokoinen-suuri. Ei kivisoluja. Kestää muutaman viikon varastoinnin. Syötäväksi ja keittiöön.
Puu keskikokoinen, tiheä latvus. Tuottaa nuorena suuria päärynöitä, vanhetessa päärynöiden koko pienenee. Osittain itsepölytteinen lajike. Suositeltu kumppani on Lada-päärynä.
Taimiston lapusta: Päärynäpuu Pyrus communis. Tshizhovskaja IV. Myöhäinen kesäpäärynä 130-150 g. Malto pehmeä ja mehukas. Erittäin makea ja aromikas. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Kasvatusmaa Suomi.
Siskan talven kestävyys on erityisen hyvä ja siinä ei ole esiintynyt rupea. Maku on makea ja aromikas, sato kypsyy syyskuun puolivälissä.
Venäläinen risteytys Olga ja Flemish Beauty.
Epätasainen vedensaanti saan hedelmät halkeilemaan. Meillä tämä on tapahtunut yhtenä vuonna. Syömme osan päärynöistä ja osa menee omenoiden kanssa mehuasemalle, josta niistä tulee sekamehua.
Hirvensalmen taimisto

Vasarine sviestine
Pr. Pyrus communis
Taimiston lapusta: Vyöhyke II (III)
Syksyinen voipäärynä. Pitkulainen punakylkinen hedelmä. Pehmeä mehukas malto. Terve lajike. Kasvatusmaa Suomi.
Hirvensalmen taimisto
Liettualainen lajike. Voimakaskasvuinen, tanakka oksainen, keskikokoinen. Melko nuorena satoikäinen. Vaatii pölyttäjän. Sato melko runsas ja säännöllinen. Sato kypsyy syyskuun alussa. Keskikokoinen hedelmä 150-200 g. Makea ja mehukas, vähän kivisoluja. Hedelmät säilyvät pari viikkoa kypsinä, kuukauden jääkaapissa.Keskinkertainen vastustuskyky päärynärupeen.

Luumut
Pihalla kasvoi joukko kriikunoita hankkiessamme paikan. Sitten meille eksyi kuljetusvaurioinen Vetraz ja heräteostos Siivosen keltaluumu, joita seurasi harkittu ostos Podarok.
Olemme tyytyväisiä nyt, kun kriikunat ovat alkaneet tuottamaan hyvin satoa ja odotamme innokkaasti muiden satoikään tuloa. Emme näillä näkymin ole heti lisäämässä luumupuiden määrää.
Pilariluumu Kolonovidnaja (kuoli kuivuuteen ja rankkaan talveen)
Kapean pylväsmäinen – mahtuu pieneenkin pihaan! Venäläinen ´Kolonovidnaja´ on pilarimainen, terve kirsikkaluumu. Kapea kasvutapa, upea valkoinen kukinta ja herkullinen hedelmä tekevät tästä ihastuttavasta lajikkeesta sekä hyöty- että koristekasvin. Kasvutapansa ansiosta sopii pieneenkin tilaan erilaisiin kasviryhmiin. Violetinpunaiset hedelmät ovat pienikokoisia, mutta niitä kehittyy sitäkin runsaammin. Hyötyy toisen luumulajikkeen ristipölytyksestä.
Kukinta: toukokuu
Satokausi: elokuu
Kasvukorkeus: 2-4 metriä
Kasvupaikka: aurinkoinen
Vyöhykkeille: I-II (III)
Tuotantomaa Suomi
Viherpeukalot

Podarok st. Petersburg
Kirsikkaluumu Podarok kulkee myös nimellä Pietarin lahja. Podarok on myrobalaani eli kirsikkaluumu (hybridiluumu).
Taimiston lapusta: Luumupuu Pietarin lahja. Prunus cerasifera. Alkuperäm. NL/Suomi I-V vyöhykkeille. Pj. Prunus cerasifera. Aikainen hybridi. Erittäin talvenkestävä ja terve. Hedelmä keskikokok. keltainen. Malta aromikas ja eritt. mehukas. Upea ja suositeltava. Kaunis kukinta. LT/CE1
Podarok on kuuluisa upeasta kukinnastaan. Se kukkii toukokuussa ennen lehtien puhkeamista. Ja kuten voit nähdä Eeron ottamasta kuvasta, on se silloin huikea näky.
Hedelmä on 12-16 g ja keltainen ja se kypsyy elokuun lopussa. Kivi osittain mallossa kiinni. Makea, hapokas, aromikas. Keskikokoinen puu, pyöreä latvus. Hyvä talven kestävyys. Sato yleensä runsas elo-syyskuussa. HYötyy toisesta hybridiluumusta pölytyksessä.
Lajike Krimiltä, risteytys Prunus salicina ‘Skoroplodja’ ja Prunus cericera ‘Pioneer’.
Savonlinnan taimisto

Vetraz
Prunus cerasifera, kirsikkaluumu (hybridiluumu).
Taimiston lapusta: Venäläinen kirsikkaluumu. Runsas kukinta aikaisin keväällä. Erittäin makeat kullankeltaiset luumut. Pölyttäjäksi Podarokille. Pr Myrobbalan. III (IV)
Eurooppalaisen ja japanilaisen luumupuun ristetys Valko-Venäjältä. Miedon makeat keltaiset luumut kypsyvät aikaisin. Ohutkuorisena hedelmä saa helposti kolhuja. Kivi irtoaa helposti. Voimakaskasvuinen ja suureksi kasvava puu. Sato vaihtelee vuosittain. Tarvitsee pölyttäjän (Podarok, Inese). Runsas kukinta, hyvä pölyttäjä.
Tämä luumu päätyi meille sattumalta ja pitkään sen henkiin jääminen oli kysymysmerkki. Se kuitenkin vaikuttaa selvinneen kaikista koettelemuksistaan.
Hirvensalmen taimisto

Siivosen keltaluumu
Kellanvihreä paksukuorinen hedelmä kypsyy syyskuun lopulla. Puu saavuttaa satoiän melko vanhana. Tarvitsee pölyttäjäksi punaluumun tai kriikunan.
Tämä luumu oli heräteostos syksyisestä alennusmyynnistä.
K-Rauta

Kriikunat
Kriikunoita kasvoi eri puolilla pihaa valmiiksi. Hankimme tuvan keväällä 2015 ja ensimmäinen kunnon kriikunasato saatiin 2019. Puita on hoidettu vaihtelevasti sinä aikana, kun olemme omistaneet paikan.

Kirsikka
Pihassamme kasvoi valmiiksi kirsikka, jota epäilen varjomorelliksi.
Suklaakirsikka
I-IV (V). Morellityyppinen itsepölytteinen pensaskirsikka Venäjältä. Hedelmä kypsänä tummanruskea, josta nimitys. Hyvin aikainen. Hedelmät keskikokoisia tai suuria. Makeita, mantelinen jälkimaku. Vasta täysin kypsänä oikea väri ja maku.
n. 2 m korkea ja yhtä leveä pensas. Varhain satoiässä. Talvenkestävä lajike.
Shedraja eli pohjolan helmi
I-VI
2 m
Hapahkon makea marja
Allmän Gulröd Bigarrå
Taimiston lapusta: Imeläkirsikkapuu Allmän Gulröd Bigarrå. WeiGi2® Alkup. NL/Suomi. I-II (III) vyöh. Suurihedelmäinen ja bigarroo-figuurinen. Hedelmät kellanpunaisia. Lajike keskiverron kasvun omaava ja terve. Meillä kuitenkin melko talvenarka. Kalkittu maa ja lämmin suoj. kasvupaikka. LT/W2
Ruotsalainen imeläkirsikka. Keskiaikainen kukinta. Kypsyy heinä-elokuussa. Marjan väritys on kellanpunainen. Puussa leveä latvus.
“Keltaisenpunainen Bigarroo. Hedelmä on vaalea, makea ja hyvänmakuinen. Puu kasvaa nuorena voimakkaasti, mutta jää kuitenkin melko pieneksi.” Oma puutarha, Koch 1942
Savonlinnan taimisto
Iputj
IV
Venäläinen aikainenlajike. Puu nopea kasvuinen avarilla oksakulmilla. Vanhemmiten satoisa lajike. Terve ja hyvä talvenkestävyys. Perusrunko W2
Savonlinnan taimisto
I-III. Iput on Leningred Blac ja Pobeda ristetys. Hedelmät suuria 6-9 g. Kivi keskikokoinen ja melko hyvin irtoava. Kuori tummanpunainen. Puu keskikokoinen ja keilanmuotoinen. Osittain itsepölytteinen. Yksi suurimmista ja maukkaimmista makeakirsikoista.
Tulossa 2023 kirsikat
Zorka
Athos®
Porthos®

Metsälehmukset
Taimiston lapusta: Tilia cordata. Alkuperämaa NL/Suomi. I-V vyöhykkeille. Suurikokoinen ja leikkausmuotoiltava lehtipuu. Tuore ja kalkkipit. maa. Talvenkestävä alkuperäispuulajimme. Tuoksuva kukinta. Arvokas mesi- ja veistopuu. Kujannepuuksi erinomainen valinta.
Päätimme kokeilla lehmusaitaa pohjoisrajalle. Lehmusten istuttamisesta pääset lukemaan täältä.
Savonlinnan taimisto

Muhkuraharmaaleppä
Mikkeli-puiston puutarhamyymälä
Tervaleppä 3kpl
Vuorijalava 1 kpl
Saarnivaahtera 1 kpl
Punapyökki 1 kpl
Metsälehmus 1 kpl
Kynäjalava 3 kpl
Punatammi
Metsätammi
Suotammi
Sinikuusi