Rakennuksen kunnostus, vinkit toteutukseen

Jokainen projekti on omanlaisensa. Niissä kaikissa on kuitenkin tiettyjä yhteneväisyyksiä ja lainalaisuuksia. Tietyt asiat huomioimalla homma onnistuu kivuttomammin ja edullisemmin. Tässä on omat vinkkimme kunnostusprojektin läpivientiin ja niksit miten säästää.

Tapamme kunnostaa tuvan pihapiiriä ja sen rakennuksia vaikuttaa leppoisalta ja helpolta. Ja niinhän se on, kun homman osaaja ei ole aikataulupaineita, näyttää se helpolta. Tässä on juttua siitä toisenlaisesta tavasta rempata, siitä kun on tiukka aikataulu ja moni asia tuntuu kaatuvan niskaan.

Se, että rakennusprojektit meillä sujuvat ilman suurempia ongelmia ja yllätyksiä ei ole sattumaa. Sen taustalla on kokemusta ja osaamista. Kokemuksesta ja osaamisesta huolimatta emme selvinneet tästä projektista ihan niin hyvin, kuin olisimme toivoneet. Lopussa on muutama valittu moka luomaan hommasta realistisempaa.

Sujuva rakennusprojekti pitää sisällään kamalan kasan tylsiä ja työllistäviä vaiheita. Se ei ole auringonpaisteessa pikkuisen naulojen naputtelua. Se on miljoona muuttujaa, jotka pidetään kasassa.

Olen vakoillut Kajn tekemisiä ja yhdistin oman vajavaisen projektiosaamiseni ja urkintani tulokset teille luettavaksi.

Tiedä mitä haluat

Tämä on ensimmäinen ja ehkä tärkein vinkkimme. Kun tiedät mitä haluat, voit selvittää mitä se vaatii ja paljonko se tulee maksamaan.

Projekteilla tulee olla aina selkeä tavoite, meillä se oli tässä tapauksessa rakennuksen kokonaisvaltainen kunnostus.

Me mokasimme siinä, ettemme laittaneet pilkun tarkasti ylös sitä mitä haluamme. Tämä toi mukanaan lisätöitä, lisäsuunnittelua, muutoksia ja ylimääräistä kiirettä.

Mieti paperille mitä haluat, kysy mielipidettä joltain, jonka sanaan luotat ja nuku yö tai pari ennen kuin palaat viilaamaan tavoitteesi kuntoon.

Projektin hallinta

Kokemustemme mukaan projekti koostuu monimutkaisesta joukosta erilaisia muuttujia. Erilaisiin haasteisiin ja yllätyksiin pitää aina varautua.

Kaikkien projektien rakenne on sama: Aloitus, suunnittelu, aikataulutus, toteutus, lopetus. Näistä korostaisin suunnittelun ja lopetuksen tärkeyttä. Suunnittelu siksi, että tiedetään mitä aiotaan ja lopetus ettei tule aloittaneeksi ikuisuusprojektia.

Näin savusaunan kunnostus eteni

Kunnostusurakka alkoi vähän vahingossa ja se ampaisi heti täyteen vauhtiin. Tämä olisi ollut iso ongelma, ellei Kaj olisi niin harjaantunut tämän kaltaisten urakoiden läpivientiin.

Meillä työnjako on selvä: Kaj hoitaa raksapuolen ja minä lapset. Vaikka olen hyvä tietynlaisissa projekteissa, niin nämä eivät kuulu niihin. Keskityn tsemppaamaan Kajta ja pitämään tavallisen arjen kasassa.

Raha

Tuvalla tehtyjen remppojen myötä Kajlla on hyvä käsitys hinnoista ja siitä mitä saa mistäkin järkevään hintaan. Hän selaa tori.fi:tä, fb:n myyntisivuja ja muita paikkoja joista löytää ilmaiseksi tai todella edullisesti erilaisia tarvikkeita.

Mikäli antaa urakoitsijan hankkia rakennustarvikkeita kannattaa ehdottomasti selvittää meneekö tavaran hankinta läpilaskutuksena vai lisääkö urakoitisja prosentuaalisen lisän hintaan. Vaikka ei menisi läpilaskutuksena kannattaa joissain tapauksissa lisähinta maksaa ja olla tyytyväinen säästyneestä ajasta ja vaivasta.

Tässä projektissa meillä oli kengittäjä, kuorma-autokuski nro 1 joka toi murskeen, kuorma-autokuski nro 2 joka toi ja vei roskalavan. Niin ja Kaj pyysi kaveriaan jelppimään savusaunan alle tulevan murskeen levittämisen kanssa. Kaikilla ihmisillä oli omat aikataulunsa ja niiden yhteen sovittaminen oli Kajn tehtävä.

Halusimme homman kasaan nopeasti ja edullisesti, tämä tarkoitti sitä, ettei työmaa saanut seistä tyhjäkäynnillä hetkeäkään. Tämä puolestaan tarkoitti sitä, että Kaj sinkoili paikasta toiseen, viilasi suunnitelmia ja aikatauluja ja laittoi asioita tapahtumaan. Samalla kun hoiti rakennussiivouksen, tarvikkeiden hankinnan ja vaikka ja mitä.

Minne rahaa meni turhaan?

Meillä on yksi iso rahareikä ja se on tuo ns. leipäläpi eli suu. Meillä remontin tiimellyksessä ja hyvin usein muutoinkin kiireessä jää ruokahuolto liian pienelle huomiolle. Tässä jos parantaisimme, olisi säästö ihan mukava.

Tulen kirjoittamaan enemmän remontin raha-asioista myöhemmin.

Roskalava

Projektin hallinta pähkinän kuoressa:

 • Suunnittelua
 • Päätöksentekoa
 • Toimeenpanoa
 • Ohjausta
 • Tehtävien koordinointia
 • Valvontaa
 • Suunnan näyttämistä
 • Ihmisten johtamista

Suunnitteluvaiheessa jätimme tylysti väliin kustannusarvion sekä tavoiteaikataulun tekemisen. Tarkoituksena oli saada valmista mahdollisimman edullisesti ja mahdollisimman nopeasti. Muuten suunnittelussa keskityimme vain siihen mitä on tarpeen tehdä.

Tavoitteenamme ei kuitenkaan ollut kustannusten minimoiminen esimerkiksi laadusta tinkimällä, vaan niiden suhteuttaminen hyötyyn.

Olisimme saaneet rakennuksesta puu- ja polkupyörävajan vain siivoamalla sen. Pressu olisi toiminut kattona vuoden pari ja rakennus olisi pysynyt vielä pystyssä vaikka siellä olikin lahoja hirsiä. Halusimme enemmän ja olimme valmiit maksamaan siitä sen vaatiman hinnan.

Pärekatto

Projektisuunnitelma

Projektin ja lopputuloksen kuvaus

Toimiva säilytystila polttupuulle, pihatavaroille ja polkupyörille jne.

Projektiorganisaatio

Kaj on pomo, yhdessä kannamme taloudellisen vastuun.

Projektin ajalliset ja taloudelliset tavoitteet

Skippasimme aikataulutuksen ja budjetoinnin. Halusimme tietyt tekijät ja olimme valmiita maksamaan heidän työpanoksestaan. Aikataulut menivät kengittäjän aikataulun mukaan.

Laadunvarmistus

Käytimme ennalta hyväksi tiedettyjä firmoja ja sen yhden uuden (roskalavan toimittajan) otimme suosittelujen kautta

Dokumentoimme projektin blogia ja vuosivalokuvakirjaa varten.

Projektin sidos- ja intressiryhmien hallinta

Tämä meni taas osastolla “Kaj hoitaa”.

Tiedonvälitys ja projektin etenemisen seuranta

Hoidetaan sähköpostilla, whats appilla, tekstareille jne

Projektin päättyminen

Tämän projektin loppuraportti ovat postaukset aiheesta

Ongelmat

Meillä on tapana rönsyillä. Tiedättehän “samalla vaivalla me tästä teemme nämä ja nämä asiat. Ja sitten vielä tuon”.

Tässä kunnostusurakassa rönsyjä oli savusaunan tyhjennys ja jätteiden lajittelu, tienpohja, puiden kaataminen ja kasvien siirtämiset.

Aikataulu pakotti meidät perumaan yhden mökkireissun Saimaalle ja lukuisia muita sovittuja menoja. Näitä paikkaamme myöhemmin tai jäämme kokonaan paitsi. Remontti vaikutti siis koko elämäämme ja läheistemme elämään ja suunnitelmiin.

Lisätyöt

Savusaunan remppa vaati sitä, että tienpohja oli saatava valmiimmaksi. Lisäksi se vaati muutaman puun kaatamista, joka puolestaan tarkoitti niiden pilkkomista ja oksien vientiä risuaitaan. Risuaidan jatkaminen taas vaati pohdintaa siitä, minne sen haluamme.

Tuskin tarvitsee kertoa, että joka paikasta, josta kaivoimme, löytyi kiviä (ja roskia). Ne kivet piti joko halkoa kivikiiloilla tai etanadynamiitilla ja kuskata pois. Pois viedyistä kivistä teemme lisää kiviaitaa.

Rakennustyömaa aiheutti innokkaan taaperon turvaamiseksi tarpeen tilapäisille aidoille. Niidenkin pystytys ja purku vei oman aikansa.

Savusaunan lautaverhoilua

Whats App

Meillä on puhelimien viestisovellus Whats Appissa useampi keskustelu keskenämme. On rakennustarvikkeetlistaa, kauppalistaa, muistilistaa, lasten asioista omat keskustelut ja niin edelleen.

Mieleen mahtuu kerralla rajallinen määrä asioita, joten tyrkkäämme osan muistettavista asioista sähköiseen muistilistaan. Siinä tavallisessa Whats App keskustelussa Kaj laittaa kuvia ja kuulumisia työmaalta. Näin saan tyydytettyä uteliaisuuteni ja lisäksi voin hihkaista ajoissa, jos jokin homma menee eri tavalla koin olen sen ymmärtänyt menevän.

Rakennustarvikkeet keskustelussa lukee esimerkiksi:

 • Punamulta
 • M20 muutereita 8 kpl
 • Lippaan lisää lautaa 77 m
 • Rimaa 2 m pätkiä 28 kpl
 • Kaiva hedelmäpuulle kuoppa
 • Portti
 • Liittymä
 • Pressu
 • Pellava 240 jm

Heti kun asia tulee mieleen, se lisätään listaan. Usein jo pelkkä sana riittää. Listaan ei tarvitse kirjoittaa pitääkö punamulta kaivaa varastosta mukaan vai ostaa uusi, sen muistaa kun näkee sanan listassa.

Savusaunan väkeä

Missä tällä kertaa mokasimme

Mikään projekti ei suju ilman haasteita, vastoinkäymisiä, virheitä ja pettymyksiä. Ainakin jokin tuosta listasta onnistuu löytämään tiensä jokaiseen urakkaan.

Tässä siis meidän mokat, joista koetamme ottaa oppia seuraavaa kertaa varten.

Ajankäyttö

Suurin virheemme oli aloittaa homma sen enempiä miettimättä. Meillä ei oikeasti ollut tällä projektille aikaa ja jaksamista. Olimme tyystin unohtaneet kalenteroida vapaa-aikaa itsellemme.

Pelkkä vapaa-ajan puute ei ollut se isoin juttu. Se oli ajankäytön ongelmista se, joka näkyi minulle ja lapsille selkeimmin. Suurempi haaste oli Kajlla saada raksalla kaikki pyörimään ajallaan.

Näissä ulkohommissa kannattaa laskea myös sään aiheuttamat hidasteet. Sateisiin ja muihin varautuminen tahtoo vähän lipsahtaa mielestä, kun on ollut kaksi niin kuivaa vuotta kuin nyt on ollut. Toki niitä sateita sitten saatiin, tämän homman toteutuksen aikaan.

Uudet kulmakivet

Suunnittelu

Kuten sanottua, lähdimme urakkaan aikalailla suunnittelematta. Toki meillä oli semmoinen hyvin ylimalkainen suunnitelma “kunnostaa rakennus”.

Saimme kunnalta vaivatta ja äärimmäisen nopeasti luvan siirtää vähän rakennusta. Tämä oli hyvä asia. Sen aiheuttamaa työmäärää ei oltu huomioita aikataulussa, koska sitä ei oltu otettu suunnitteluun mukaan.

Jouduimme uusimaan lautaverhoilua ja emme olleet ennalta päättäneet minkä levyistä lautaa käytettäisiin. Vaihtoehtona ei ollut käyttää samaa kuin aiemmin, sillä aiemmin siinä oli käytetty vähän joka sortin lautaa.

Toinen ongelma tuli, kun päätyyn tulevan oviaukon päälle keksittiin haluta pieni lippa ovea suojaamaan. Olin lasten kanssa ilman Kajta paikalla kun sitä ideoitiin. Kerroin kuinka leveän lipasta haluan ja siihen ymmärrykseni loppui. Nyt meillä on komea lippa, mutta emme tiedä miten sen kanssa saa yhtään ovea toimimaan. Jos emme keksi ratkaisua, joudumme purkamaan ja rakentamaan lipan uusiksi.

Savusaunan asukki

Kustannusarvio

Emme tehneet kustannusarviota, emme tälle tai tänä vuonna tehdyille terassille, roskakatokselle tai tuvan sisätilan rempoille. sanottakoon näin, että rahaa on palanut yli kymppitonni.

Meillä on ollut varaa remontteihin. Olemme niin turvallisuushakuisia ihmisiä, ettemme kunnostaisi vapaa-ajan asumuksen ei-kiireellisiä kohteita ikinä lainarahalla.

Olemme myös sen verran nuukia ihmisiä ja tottumattomia käyttämään suuria summia, että remonttien kokonaiskustannus kirvelee vähän lompakossa.

Olisimme voineet käyttää rahat muutenkin, humputuksissa ne olisivat heti kadonneet, sijoittamalla olisimme voineet tehdä voittoja. Me kuitenkin rakentelimme ja remppasimme ja rahojen käyttö on parhaimmillaan näkyvissä ja hyödyttämässä myös sadan vuoden kuluttua.

Lisätietoja

Kirjoituksia savusaunan kunnostusurakasta ja muuta aiheeseen liittyvää:

Savusaunasta varasto osa 1

Savusaunasta varasto osa 2

Aiempi juttumme risuaidasta

Kivikiilojen käyttö ja kiven halkaisu kivikiiloilla.

Kiviaidasta juttu.

Kaksi tapaa, jolla olemme säästäneet rahaa

Savusaunan kunnostus urakan seuraaminen jatkuu blogissa myöhemmin. Samoin kirjoitan remontin raha-asioista myöhemmin lisää. Tervetuloa seuraamaan.

8 thoughts on “Rakennuksen kunnostus, vinkit toteutukseen”

 1. Erittäin hyvä ja monille paljon tietoa antava postaus! Projektin hallinta on kaiken aa ja öö. Kun on ensimmäistä kertaa vetämässä projektia ei osaa vielä ottaa kaikkea huomiooon. Tämän postauksen ja myös suunnittelun, aikataulutuksen jne. avulla pystyy välttämään ne pahimmat sudenkuopat. Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuten on suunniteltu mutta tämä on suunnitteluvaihe ja se laittaminen paperille auttaa paljon.

  Reply
  • Tuntuu, että aina on jotain jota ei ole osannut ennakoida tai tulee jokin ylläri. Onneksi pahemmilta jutuilta ollaan säästytty 🙂

   Reply
 2. Tällai itse taloja ja erilaisia talopaketteja työkseen myyvänä tätä oli oikein mielenkiintoinen lukea 🙂 Monta hyvää pointtia!

  Reply
  • Sinulla on varmaan ammattilaisen ote hommaan ja laaja näkemys. Näin maallikkona tuntuu, että pienessäkin hommassa on yllättävän paljon pähkäiltävää. Tosin nämä menevät aina vain “helpommin” kun kokemusta on kertynyt 🙂

   Reply

Leave a Comment