Säästövinkit puutarhan kevääseen

Keväällä meillä kotipuutarhureilla ajatukset kääntyvät pihalle ja kaikkeen siihen ihanaan, mitä siellä tulee tapahtumaan. Innostuksen huuma voi kuitenkin tulla kalliiksi. Tässä viisi säästövinkkiäni, jotka ovat nykyisin aktiivisessa käytössäni.

1. Siementen vaihtaminen

Esikasvatuskausi on jo alkanut, mutta siitä huolimatta on vielä aikaa hankkia uusia siemeniä. Hankkiminen voi olla muutakin, kuin kaupasta siemenpussien ostamista.

Monella puutarhurilla on kasa ylimääräisiä siemeniä nurkissa pyörimässä ja niitä saattaa olla liikaa omaan tarpeeseen. Tällöin kannattaa vaihtaa siemeniä muiden kanssa. Näin jokainen saa siemeniä ja pääsee ehkä kokeilemaan itselleen uusia lajikkeita.

Toinen suosimani tapa on ostaa yhteisiä siemenpusseja. Siemenpusseissa on monesti pienelle kasvimaalle liikaa siemeniä kerralla käytettäväksi. Tai vaihtoehtoisesti en osaa päättää mihin yhteen lajikeeseen päätyisin. Näissä tapauksissa ratkaisuna on ostaa yhteisiä siemenpusseja kaverin kanssa ja jakaa ne. Näin molemmat saavat esimerkiksi useamman sorttisia kesäkurpitsoita pihalle kasvamaan.

Siementen vaihtamisen lisäksi niitä kannattaa kerätä omasta puutarhasta talteen. Itse aloitin siementen keräämisen kehäkukan siemenistä. Oma siemenvarasto pienentää ostosiementen tarvetta ja lisäksi niitä voi vaihtaa ystävien kanssa tai siemenvaihtotapahtumissa toisiin siemeniin. Lisäksi hyvin moni siemen säilyy täysin itämiskykyisenä seuraavaan vuoteen eli pieni siemenvarasto on yksi keino säästää.

Siementen vaihtamisesta on pidempi kirjoitus täällä (klick) ja siementen keräämisestä pääset lukemaan täältä (klick).

Siementen suojeleminen on ensimmainen lenkki omavaraisuudessa

2. Taimien vaihtaminen

Siementen vaihtamisen lisäksi suosittelen lämpimästi taimien vaihtamista. Monivuotiset perennat ja yrtit saattavat levitä niin paljon, että niistä riittää jaettavaksi.

Suunnittelen parhaillaan suurempaa istutusaluetta tulevan roskakatoksen taakse. Huolissani laskeskelin paljonko taimet alueelle tulevat maksamaan. Onneksi ymmärsin avata suuni ja Eero ja Johanna lupasivat omilta pihoiltaan ylimääräisiä taimia.

Itse puolestani olen joka kevät ja syksy tarjonnut halukkaille maa-artisokan mukuloita istutettavaksi. Auringonkukan kanssa samaan kasvisukuun kuluva maa-artisokka kaunistaa pihan kukinnallaan ja tarjoaa herkullisia mukuloita syötäväksi syksyllä ja aikaisin keväällä.

3. Bokashi ja muut kompostit

Puutarha, oli se iso tai pieni, avomaalla tai ruukussa, kaipaa hyvää multaa. Lisäksi puutarhajätteen käsittely omalla tontilla on edullista, verrattuna sen pois viemiseen. Puutarhajätteen kompostointi ja käyttö palauttaa ravinteet omaan maahan.

Bokashi-kompostointi tuottaa myös Bokashi-nestettä, joka on mainio lannoitusaine.

Meillä on pienessä kaupunkikeittiössämme Bokashiämpäri tiskialtaan alla, siinä kohtaa, missä monella on tiskikone. Siellä roskakorin vieressä se on näppärässä paikassa ja helppo täyttää. Täysi ämpäri majailee pari viikkoa kylpyhuoneessa lavuaarin alla, sen jälkeen tyhjennämme sen tuvalla olevaan multatehtaaseen loppukompostoitumista varten.

Hajuton ja helppo Bokashi on auttanut meitä paitsi tekemään omaa multaa, niin myös vähentämään ruokahävikkiä. Kun joka ilta silppuaa päivän aikana kertyneen biojätteen saksilla Bokashiin, niin alkaa katsella tuottamaansa hävikkiä ihan uusin silmin. Vastaavasti kuoriperunoiden ja vastaavien käyttö taas innostaa, tuleehan niiden kuorista nopeasti ravitsevaa multaa.

Tuvalla meillä on käytössämme lämpökomposti ja lehtikomposteja. Lisäksi huussin tuotokset jälkikompostoidaan omassa paikassaan.

Varsinaisten kompostien lisäksi olemme keränneet risuja risuaitoihin. Näiden aitojen ei ole tarkoitus kompostoitua nopeasti, päin vastoin. Ne saavat mielellään lahota ja maatua hyvin rauhalliseen tahtiin ja tarjota siinä samalla ötököille kodin ja rajata taaperon liikkumista.

Jokainen komposti tuottaa omalla tahdillaan multaa, jonka hyödynnämme puutarhassa. Valitettavasti kompostimme eivät tällä hetkellä riitä vastaamaan tarpeisiimme. Kaikesta voi näköjään marmattaa, jopa biojätteen vähyydestä 😀

vihreita tomaatteja

4. Esikasvatus

Taimet maksavat rahaa. Taimet ostamalla säästää kuitenkin aikaa ja saa pidettyä ikkunalaudat vapaina. Toisaalta taimien kasvatus on kiehtovaa ja onnistuessaan suurta tyydytystä tuottavaa.

Meillä on melko heikot esikasvatusmahdollisuudet ja kiireinen elämä. Olemme pitäneet esikasvatuksen hyvin minimissään. Joka vuosi olemme silti esikasvattaneet vähintään pikkuisen tomaattia, paprikaa, chilejä, kesä- ja talvikurpitsoita.

Esikasvatus on säästänyt meille ihan mukavan summan rahaa. Lisäksi keskittyminen syötäviin kasveihin on pienentänyt kauppalaskua satokaudella.

Muiden siemenkylvöt ovat säästäneet meille myös rahaa ja vaivaa. Olemme useana vuonna saaneet ystävättäreni äidin ylijäämätaimia. Harva asia ilahduttaa samalla tavalla, kuin tanakka ja hyvin hoidettu taimi.

Ensimmäisenä yhteisen kasvimaan vuonna, Kajlla ja minulla kasvoi anoppini lahjoittamasta taimesta muutama valtaisa talvikurpitsa.

Komeimman talvikurpitsoista Kaj veisti Halloweenina kurpitsalyhdyksi. Tuosta ensimmäisestä Jack O’Lantern:ista muodostui perinne ja nyt Kaj on tehnyt joka vuosi uuden, erilaisen kurpitsalyhdyn.

5. Suunnittelu

Tämä on kompastuskiveni. Innostun ja alan touhottamaan. Järkevällä suunnittelulla säästäisi. Nyt pyrin tarkemmin selvittämään tarpeeni ja aikeeni.

Useana vuonna olen kylvänyt porkkanat alennussiemenistä syksyllä. Syyskylvöt ovat tuottaneet mukavan sadon ja pienentäneet työn määrää keväällä. Olen siis niiden avulla säästänyt aikaa ja rahaa. Arvatkaa harmittelenko nyt, kun viime syksyn suunnittelemattomuuden seurauksena kasvimaan syyskylvöt jäivät tekemättä?

Pihasuunnitelma, jota olen parhaillaan päivittämässä ja tarkentamassa, antaa minulle selkeän kuvan mitä kaikkea aion lisätä pihaan. Suunnitelma auttaa aikatauluttamaan tulevien vuosien puutarhatöitä. Valmiiksi katsottujen istutuspaikkojen ja suunnitelman perusteella on helppoa tarttua esimerkiksi alennusmyyntien tarjontaan.

Viime syksynä olimme katsoneet pihalta valmiiksi paikat viher-, valko- ja vaaleanpunaiselle herukalle. Onnistuimme löytämään syksyn taimialeista viher- ja valkoherukan puoleen hintaan. Ja koska olemme syysistutusten ystäviä, niin istutusajankohta oli mieleinen.

Tosin löysimme sieltä taimialesta myös pensasmustikoita, joita ei oltu vielä suunniteltu pihaan. Jouduimme lennosta keksimään ja tekemään niille penkin. Säästimme rahaa pensasmustikoiden hankinnassa, mutta aikaa ja hermoja ei säästynyt. Paremmalla suunnittelulla olisimme onnistuneet säästämään kaikkia kolmea.

Lisäksi matkaan tarttui alennusmyynnistä suunniteltuina hankintoina yksi ruusukvitteni ja mansikoita saunatuvan hyötytarhaan (klick).

Bonuksena onnellisuus

Puutarhassa puuhaaminen tarjoaa mahdollisuuden ulkoilmassa oleiluun, fyysiseen rasitukseen, nähdä kasvun ihme ja kokea sadonkorjuun nautinto sekä mahdollisuuden altistaa itsensä maaperän bakteereille.

Mycobacterium vaccae -bakteeri elää maaperässä ja multaa muokatessamme hengitämme sen itiöitä. Bakteeri edistää serotoniinin vapautumista aivoissa. Serotoniini mm. piristää mielialaa.

Nautinnollisia hetkiä puutarhassa <3

13 thoughts on “Säästövinkit puutarhan kevääseen”

    • Minä ihan vakavissani mietin naapurin kutsumista samalle kompostille biojätteineen, mutta menivät mokomat ostamaan oman lämpökompostorit. Ihania perustason ajatuksia puutarhan hoidosta, joita omaankin toimintaan olisi hyvä napata.

      Reply
      • Ymmärrän fiiliksesi. Bio- ja puutarhajätettä kaivataan täälläkin lisää, jotta saataisiin mahdollisimman paljon lisää ravinteikasta multaa 🙂

        Reply
  1. Mä kanssa aina innostun ja alan vouhkaamaan. Sillon tulee ostettua herätteenä kaikkea epämäärästä ja huomaa myöhemmin, että aivan turhia juttuja. Meen viikonloppuna ekaa kertaa piha & puutarhamessuille hakemaan inspistä ja ideoita ja teen SUUNNITELMAN 😀

    Reply
    • Innostuksissaan vouhkaaminen on kivaa, mutta siinä tulee helposti innostuttua joskus liikaa tai vähän vääristä asioista. Suunnittelu on hyvästä, jos vain sitä malttaa tehdä 🙂

      Reply
  2. Pingback: Risuaita - Tsajut

Leave a Comment