Suuntana omavaraisuus osa 3

Omenpuita on tilattu ja chilissä on ensimmäiset raakileet. Nämä ja muut kuulumiset ovat osa tätä yhteiskirjoitussarjaa. Ekstra teemana on tällä kertaa suositukset.

Nyt on vuorossa vuoden kolmas kirjoitus, helmikuun kirjoituksen, jossa esittelemme suunnitelman, pääset lukemaan tästä (klick). Ja maaliskuussa kerroimme suunnitelmien muutoksista, etenemisestä, sekä esittelimme itsemme ja blogimme (klick). Lisäksi olemme kirjoittaneet hyönteiskadosta ja tässä blogissa oli aiheeseen liittyen listaus pölyttäjien ravintokasveista (klick). Nyt sitten itse asiaan eli suosituksiin ja sen jälkeen kerromme, mitä kaikkea menimme tilaamaan taimistolta.

(Lisätietoa ja ilmottautumisohjeet mukaan haluaville bloggaajille löytyvät täältä (klik).)

Suositukset

Koetimme keksiä suosituksiin asioita, jotka eivät ole suurelle yleisölle välttämättä täysin tuttuja. Toki mekin katsomme ihaillen Tanskalaista maajussia ja Norjalaista Nikkaria, mutta ne taitavat kuulua taudinkuvaan kaikilla omavaraisuuteen höyrähtäneillä.

Päädyimme nostamaan Hyötykasviyhdistyksen ja Maatiaisen listalle, mutta ne tekevät mielestämme niin hyvää työtä, että ovat maininnan ansainneet.

Internet-sivut

Ötökkätieto-sivut auttavat tunnistamaan, onko ötö hyvis vai pahis ja kertoo siitä kaiken olennaisen tiivistetysti. Suosittelen sivustoa jokaiselle kotipuutarhurille.

Versoilevan sivuston parasta antia on äärimmäisen laadukkaat podcastit, joita tykkään kuunnella kotona puuhatessani. Tai se on aina tarkoitus, mutta jossain vaiheessa aina havaitsen jähmettyneeni kuuntelemaan ja puuhastelun loppuneen.

Hyötykasviyhdistyksen ja Maatiaisen sivut sisältävät paljon tietoa ja molempien kautta saa hankittua laadukkaita siemeniä. Vahva suositus molemmille. Tällä hetkellä olen vain toisen jäsen, mutta vakaassa harkinnassa on lunastaa toisenkin jäsenyys. Henkilökohtaisesti suosittelen Hyötykasviyhdistyksen pussitustalkoita, niissä on ihana henki ja todella ihania ihmisiä, jotka ovat valmiita jakamaan tietojaan.

Kublo eli Keski-Uudenmaan blogit pitää sisällään paitsi oman blogini, niin myös monen omavaraisuudesta kirjoittavan kanssabloggaajan blogit. Vaikka “omasta aiheesta” on aina ihana lukea, on myös kiva kurkata mistä muut alueen bloggaajat kirjoittavat ja pysyä vähän kärryillä paikallisesta menosta.

Hirvensalmen taimistolta on pihallamme useampi puu ja pensas.

Savonlinnan taimistoa olen nyt tänä keväänä kokeilemassa ensimmäistä kertaa.

Haluan tukea kotimaisia toimijoita ja kummankin taimiston puutarhurit ovat olleet todella avuliaita ja osaavia. Myös kukkakuiskaajanani tunnettu Eero suosii molempia taimistoja ja tämä on itselleni yksi laadun tae. Eero ei ostaisi kyseisistä paikoista taimia, elleivät ne olisi laadullisesti hyviä. Lisäksi molemmissa taimistoissa on hykerryttävän ihana valikoima. Ei kannata kurkata, ellei ole valmis lankeamaan 😉

Facebook

Kehrääjien kilta. En osaa kehrätä. En osaa edes sukkaa kutoa. Siitä huolimatta seuraan kehrääjien killan toimintaa lumoutuneena.

Puutarhan parhaaksi fb-sivun takana on samat ihmiset kuin Ötökkätieto-sivun takana. Luodon pariskunta jakaa todella asiantuntevaa tietoa puutarhan hoidosta. Ryhmässä ei mutuilla, vaan kaikki tieto perustuu faktoihin. Lisäksi ryhmä tekee kovasti töitä, että ihmiset luopuisivat kaikista luontoa vaurioittavista tavoistaan, kuten mäntysuovan ja muiden aineiden käytöstä ötököiden torjuntaan.

Kotipuutarhurin perunaopas antaa vinkkejä perunan kotitarveviljelyyn. Kyseiseltä sivustolta on löytynyt myös selkeät ohjeet sankoperunoiden kasvatukseen.

Maatiaisviljat-ryhmä on kehrääjien killan tapainen, ei ihan itseäni koskettava, mutta äärimmäisen mielenkiintoinen. Mikäli olet kiinnostunut esimerkiksi hapanjuurileivonnasta, niin käy tutustumassa myös tähän sivuun.

Pomologian kerho Hedelmäpuiden ja marjakasvien sekä muiden puuvartisten kasvien kasvatuksesta kiinnostuneiden keskusteluryhmä.

Omenapuun oksat -ryhmässä ollaan kiinnostuneita omenalajikkeista ja omenapuiden varttamisesta ja oksastamisesta. Jaamme tietoja vaihdettavista omenapuiden oksista.

Omavaraisuus blogeissa-ryhmä on allekirjoittaneen ja Korkealan isännän ylläpitämä avoin Facebook-sivu, jossa jokainen bloggaaja saa jakaa aiheeseen liittyviä linkkejä. Myös muita omavaraisuuteen ja bloggaamiseen liittyviä keskusteluita voi käydä rymässä. Mikäli ryhmä ei vielä ole seurannassasi, niin nyt on hyvä hetki korjata asia 😉

Kublo eli Keski-uudenmaan blogit toimii myös Facessa ja sieltä pääsee näkemään ryhmänjäsenten uusimmat kirjoitukset.

YouTube

Anniina Jalkanen

Törmäsin Anniinan kanavaan selatessani Indiedaysin Lifie-sivua. Tarkoituksenani oli kurkata, miltä oman blogin nosto sivulla näytti ja samalla hoksasin Anniinan juuri päivittyneen blogin noston. Kuva oli sen verran, kiehtova, että oli pakko klikata ensin blogiin ja sieltä sitten YouTubeen. Anniina on perheensä kanssa tekemässä elämänmuutosta ja muuttamassa maalle. Hänen videonsa aiheesta ovat varsinaista silmäkarkkia ja olen ahminut niitä innokkaasti.

Kirjat

Päätin, etten nyt suosittelen yhtään tietokirjaa vaan nostan esille kaksi romaanisarjaa.

Ensimmäiseksi suosittelen Jean M. Untinen-Auelin Maan lapset -sarjaa. Sarja sijoittuu mammuttien aikaan ja kirjoissa kuvataan tarkasti sen aikaisia työskentelytapoja.

Käsittääkseni kirjailija hankki tietoja kirjoihin arkeologeilta ja joidenkin työmenetelmien kuvaukset ovat hyvin yksityiskohtaisia.

Seuraava kirja-sarja onkin enemmän nykyajassa. Maija Asunta-Johnssonin kirjat sijoittuvat Unkariin ja kertovat päiväkirjamaisesti Maijan elämästä talossaan ja puutarhassaan. Punapukuisen naisen talo, Onnellisen naisen vuosi, Naiset eivät syö retiisejä ja Punainen jääkaappi maalaavat jokainen osaltaan leppoisan ja kauniin kuvan.

Näihin kirjoihin palaan säännöllisesti. Ne vievät ajatukset muualle ja antavat uusia ideoita.

En ole vuosiin lukenut Maija Asunta-Johnsonin kirjoja, mutta äitini bongasi juuri yhden hänen kirjoistaan kierrätysnurkasta ja sovimme, että se menee Saimaan mökin niukkaan, mutta sitäkin laadukkaampaan kirjahyllyyn. Syyskesällä aion napata kirjan ja kiikkua mökin verannalla mielikuvituksen siirtäessä minut Unkariin.

Suunnitelma 2019

Tämän kauden suunnitelmaan kuuluu muutama uusi hedelmäpuu, remppaa ja pihan aitaamista. Lisäksi hoidetaan kasvimaata ja koetetaan olla saamatta liikaa “hyviä ideoita” jotka meidän tapauksessamme ovat yleensä hyvin työllistäviä. Niin ja tarkoituksena olisi saada saunatuvan kulma sellaiseen kuntoon, että sitä katselisi mielellään. Tämä tarkoittaa erilaisia istutushommia ja roskakatoksen rakentamista. Nykytilanteesta saat kuvan tästä kirjoituksesta (klick).

Hommaan tuo oman jännityksensä keskellä kesää saapuvaksi odotettu vauva. Vauvan odotuksesta kerroimme tässä kirjoituksessa (klick). Vauvan lisäksi mukana puuhissa on kaksi vuotta talvella täyttänyt taapero. Niin ja jos onni käy, niin saamme hetken nauttia aikuisen esikoiseni seurasta (ja työpanoksesta).

Listaamaton suunnitelmamme on olla sosiaalisempia ja kutsua tuvalle ystäviä käymään. Nautimme suunnattomasti saadessamme ihania vieraita.

Rakennushankkeet

Niin kauan kun lumi ja routa pitävät meidät sisähommissa, niin keskitymme tuvan remontin loppuun saattamiseen. Tuvan veranta kaipasi kunnon ehostusta ja sitä se on nyt saamassa. Valitettavasti vanhat ikkunat vaativat sen verran huomiota, ettei niitä saada hetkeen paikalleen.

Veranta saa uuden lattian, paneelit seiniin ja kattoon ja kokonaan uudet sähköt. Niin ja tietenkin heilutamme maalisutia, emmekä jätä uusia pintoja puunvärisiksi.

Olemme hitusen höpsöjä tiettyjen turvallisuuteen liittyvien asioiden kanssa ja sähköt ovat yksi asia, jonka kanssa emme ota riskejä. Monet teeseitse-ratkaisut ovat hyviä ja toimivia, mutta tässä asiassa pelaamme varman päälle ja uusimme edellisten asukkaiden jäljet sähkärin kanssa.

Vanha savusauna tulee tyhjentää ennen edessä olevaa kengitystä. Onneksi se on pääsosin täynnä polttopuuta. Tai, löytyi sieltä polttopuukasan sisältä toinen wc-pytty. Ensimmäinen löytyi aikanaan savusaunan takaa. Tämä on itseasiassa aika jännä juttu, sillä tontilla ei koskaan ole ollut paikkaa vesivessalle.

Roskakatos on aikanaan valmiiksi suunniteltu, mutta siihen ei ole vielä kaikkia materiaaleja.

Uuden huussin paikka on päätetty, se tulee vanhan vasemmalle puolelle, kuusikon eteen. Ainakin tällä hetkellä ajattelemme näin. Huussi pysyy suunnilleen saman kokoisena, kuin nykyinen. Väriksi olemme miettineet muihin rakennuksiin sointuvaa Italian punaista punamultamaalia ja valkeita koristelautoja. Tarkoituksena olisi hyödyntää yksi vanha ikkuna antamaan valoa uuteen vessaan. Lisäksi toivomme löytävämme jostain varastoistamme huussiin vanhan oven. Pahoin pelkäämme jäljellä olevien olevan liian lahoja hommaan, mutta katsotaan.

Maaliskuu

Olemme edenneet suunnitelmissamme mukavasti. Pelkäsin, että pääsisimme vauhtiin vasta myöhemmin keväällä.

Tämä vuosi on meillä hyvin remonttipainotteinen, johtuen vanhojen rakennusten korjaustarpeesta sekä tarpeesta saada uusia rakennuksia (roskakatos, huussi).

Tuleva pikkuinen kasvattaa jääkaappikuntamme nelihenkiseksi ja haluamme saada syksyksi parikymmen neliöisen tuvan lisäksi käyttöön sen noin kahdeksan neliöisen verannan.

Remontti

Verannan remontti on edennyt siihen vaiheeseen, että tuvan sisällä on kuivumassa lattilautoja ja seinäpaneeleja. Seuraavaksi pitää miettiä, minkä värisiksi haluamme maalata seinät.

Kaj on saanut osan verannan uusista sisäikkunoista valmiiksi. Aiemmin verannalla oli yksinkertaiset salmiakki-ikkunat. Haluamme kuitenkin parantaa verannan käytettävyyttä sisäikkunoilla, joita voisi kutsua myös talvi-ikkunoiksi. Niitä on tarkoitus käyttää kylmillä keleillä.

Uudet ikkunat eivät mukaile vanhaa salmiakkikuviota, vaan oikaisimme ja Kaj teki niistä yksiruutuisia.

Vanhat ikkunat kunnostetaan aikaisintaan ensi talvena.

Puutarha

Piha on ollut hangen peitossa ja etenkin taapero on nauttinut kantohangesta. Hän on päässyt kärrynsä kanssa juoksemaan ympäri pihaa ja leikkimään naapurin lasten kanssa talvisia leikkejä.

Tuija-aidan ja omenapuiden leikkaus

Puutarhuri kävi siistimässä tuija-aitamme ja leikkasi kolme suurta omenapuutamme samalla. Käytämme puutarhuria välillä apunamme. Etenkin tuija-aita on ollut pelkästään puutarhurin hoidettavana, sillä ne ovat istutettu vähän eri aikoihin ja kasvoivat ennen meidän aikaamme hoitamattomina.

Olemme hyödyntäneet puutarhurin palveluita useamman kerran vuosien varrella. Käytämme hänen apuaan ja työkalujaan hommissa, joissa kaipaamme osaavaa apua. Joka kerta emme kehtaa pyytää Eeroa avuksi.

Tällä kertaa pyysimme puutarhurin tuija-aidan kimppuun kuukalenterin mukaan otollisena ajankohtana.

Tilaus taimistolle

Teimme kimppatilauksen Eeron ja Johannan kanssa Savonlinnan taimistolle. Johannan kanssa asioimme ensimmäistä kertaa kyseisen taimiston kanssa, mutta Eero on ennenkin ostanut sieltä puita.

Ennen varsinaista tilausta soitin taimistolle ja keskustelin puutarhurin kanssa pitkään omenapuista. Tarkoituksenani oli tilata itselleni ja Johannalle talviperheomenapuu. Näitä ei taimiston valikoimasta löytynyt. Puutarhuri suositteli tarpeisiimme Dace-lajiketta. Lisäksi olin kiinnostunut useille omena-allergisille soveltuvasta lajikkeesta Baya® Marisa:sta. Yhden perhepuun sijaan päädyimme Johannan kanssa tilaamaan kumpikin kaksi puuta.

Samalla selvisi, ettei taimistolla ole tänä vuonna valikoimassa koristeomenapuu Kirjailijaa. Näyttää siis siltä, että sen hankinta jää ainakin tältä vuodelta.

Dace kasvaa oikean omenapuun kokoiseksi, mutta Baya® Marisaa sai vain piiskataimena tai kääpiörunkoisena, joten pyörsin puheeni ja hankin kääpiöpuun.

Taimistolta löytyi haluamani luumu Podarok St Petersburg nimellä Pietarin lahja ja tilasin yhden sellaisen.

Meillä on alapihalla eli niin sanotulla kaivopihalla, ollut ongelmana pohjoisesta esteettä puhaltava tuuli. Haluamme suojata alapihan hyiseltä puhurilta ja olemme miettineet siihen monia eri ratkaisuja. Savonlinnan taimiston puutarhuri ehdotti ratkaisuksi joko mustapoppelia tai isolehtilehmusta. Pienen arpomisen jälkeen päädyimme tilaamaan isolehtilehmusta, joka muuttui vielä matkan varrella metsälehmukseksi.

Pikkuisen mietin, teinkö oikean päätöksen lehmuksen kanssa, mutta sen aika saa näyttää. Eero kyllä lohdutti ihailemani brittiläisen Monty Donin käyttävän lehmuksia aidanteena omassa puutarhassaan, joten tästä voi tulla hyväkin juttu.

Dace ja Baya® Marisa

Halusimme Johannan kanssa talviomenoita ja sellaisen lajikkeen, joka ei ole taudeille arka. Kasvuvyöhykkeemme ovat Johannan edullinen 1-2 vyöhyke ja meidän koleampi 3 vyöhykkeemme.

Dace on Latvialainen lajike, jonka omenat säilyvät kevääseen saakka. Omenoiden makua kehutaan ja lajike onkin kauppalajike Baltiassa. Etelässä omena saavuttaa nautinta kypsyyden jo puussa, mutta pohjoisessa se vaatii varastokypsytystä.

Baya® Marisa on Baijerista eli Saksasta. Se, että se soveltuu monelle omenoille allergisielle on plussaa. Meillä ei onneksi ole perheessä kyseistä allergiaa. Uskon oman lapsuudenaikaisen ulkolaisten omenoiden lievän allergian olleen enemmänkin oireilua omenoissa käytetyille myrkyille, kuin itse omenalle. Mummolan omenoista en koskaan saanut oireita, mutta eipä niitä myrkyteltykään.

Puutarhan parhaaksi fb-ryhmästä luin, että tällä lajikkeella voisi olla ominaisuus ettei sen Mal 1-d- proteiini  allergisoi. Kyseisen proteiinin määrään vaikuttaa myös kasvupaikka, viljelytapa (luomu vähentää sen määrää) ja varastointi. Lajike on myös siksi allergiaystävällinen, että pitkän varastoinninkin jälkeen sen Mal d-1 proteiinin määrä ei kasva, kuten joillain omenoilla. Tämä allergia asia alkoi kiehtomaan minua ja katson saanko kirjoitettua siitä lisää.

Omenana Baya® Marisa vetoaa minuun myös siksi, että sen hedelmäliha on liki punaista. Mieti kuinka näyttäviä hilloja ja mehuja siitä saa!

Ongelmana tuossa kääpiöpuussa on se, ettei sille ole paikkaa. Tästä en ole vielä tohtinut puhua Kaj:n kanssa.

Erikoisemmista omenapuista tuli mieleen; olemme hankkineet pihaan aiemmin muutaman pilariomenapuun, niistä pääset lukemaan tästä kirjoituksesta (klick).

podarok-luumu kukkii komeasti valkoisin kukin

Valmista/ parhaillaan työnalla

  • Polttopuiden tekeminen.
  • Tuvan remontti eli verannan lattia, lattialaudat kuivuvat tuvan sisällä. Sisäikkunoista osa on jo valmistunut.
  • Esikasvatus.
  • Omenapuu & luumupuu  & kirsikkapuu tilaus tehty Savonlinnan taimistolle.
  • Pensasaitaa (Isolehtilehmus) tilattu Savonlinnan taimistolta.
  • Eeron kanssa käyty alustavasti läpi päärynäpuun luo tulevia kukkia.
  • Puutarhuri siisti tuija-aidan ja omenapuut.
  • Ikkunalaudalla talvehtineessa Aji Benito-chilissä on ensimmäiset raakileet

koristeomenapuu kirjailija kukkii punaisin kukin

Suunnitelman muutokset maaliskuussa

  • Koristeomenapuu Kirjailijaa ei tule tänä kesänä.
  • Perheomenapuu muuttui 2 eri omenapuuksi.
  • Joudumme siirtämään siellä täällä kasvavia raparpereja yhteen paikkaan, paikaksi olemme pohtineet Tsehovilaista puutarhaa

Huhtikuu

Huhtikuussa Kaj:lla on edelleen tavanomaisesta poikkeavat työajat ja se vaikuttaa oleiluumme tuvalla. Mikäli kaikki sujuu kuten ajatuksissamme etenee tuvan verannan remontti loppujen sisäikkunoiden teolla, lattian tekemisellä, sisäpintojen paneloinnilla ja sähköhommeleilla.

Vaikka Kotiliedelle on varasto täynnä polttopuuta kuivamassa, niin polttopuita täksi ja ensi talveksi on vielä tehtävä.

Esikasvatushan oli asia, johon en ole ollut aikeissa ryhtyä. Pyörsin kuitenkin aiemmin päätöksen paprikoiden, tomaattien ja muutaman chilin kanssa. Veikkaan, että uusi lankeemus on edessä. Minkäs sitä ihminen itselleen mahtaa?

Some

Seuraathan meitä myös muualla somessa: Instagramissa (klik), YouTubessa (klik) ja Fb:ssä (klik).

Linkit

Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918

Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html

Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/04/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html

Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus

Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html

Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html

Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html

Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1948

Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/04/kevat-keikkuen-tulevi-ja-pari-muutakin.html

Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/04/pienin-askelin-with-small-steps.html

Torpan Tyttö https://torpantytto.com/2019/04/01/huhtikuu-kevatta-kohti/

Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/

Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/04/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html

Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1366

43 thoughts on “Suuntana omavaraisuus osa 3”

  1. On tämä kyllä huvittavaa. Olen nyt lukenut kaksi ensimmäistä #suuntanaomavaraisuus artikkelia tälät julkaisukerralta ja heti kesän työlista on kasvanut muutamalla TO DO-kohdalla. SInulta lähtee ideapankkiin nuo omenalajikkeet. Ei vain taida meidän paikalliselta toimijalta Viherpeukaloilta noita löytyä.

    Reply
    • Kuulostaa tutulta, ideoita tulee ja aikapula hirvittää jo valmiiksi 😀

      Savonlinnan taimisto myy etänäkin eli matkahuollon kautta puut kulkevat meillekin. Tällä kertaa emme lähde noutamaan taimia. Toisaalta olisi joskus kiva käydä noilla taimistoilla ihan paikan päällä, eikä vain tilata sieltä kotiinkuljetuksella.

      Reply
  2. Onpa teillä monta asiaa meneillään! Vau! Kiitos upeasta tietomäärästä. Jään innolla odottamaan toukokuun postaustasi! Ihanaa kevättä! 🙂

    Reply
    • Hirvensalmen taimiston valikoimista löysin vihdoin viime kesänä sen Veinioun omenapuun. Mistä aikanaan taisin sinun blogistasi lukea! 😃 👍

      Ihan hirvittävästi puuhia teillä siellä! Mutta hyvältä kuulostaa!

      Kiitos tuosta kirjavinkistä ja riippumattomatkasta Unkariin. Olisikohan minullakin kesällä hetki aikaa moiselle? Kuulostaa niin houkuttelevalta!

      Reply
      • Hirvensalmen taimisto on aivan mahtava. Meidän 2 pilariomenaa, päärynä, luumu ja vaikka mitä on sieltä. Se Veinioun omppu kiinnostaa yhä, olisi kivaa omistaa 2 läpi punaista omenalajiketta.

        Asunta-Johnsonin kirjat ovat todella kivoja siksikin, että niitä voi lukea pienissä erissä. Lämmin suositus niille ja lukuhetkille.

        Reply
  3. Kiitos Omenapuun oksat vinkistä. Minun tekisi mieli kokeilla varttaa Pirjaa nykyisiin puihin niin ehkä tuolta saisi vinkkejä. Teidän suunnitelmia lukiessa alkaa itseäkin hengästyttää, tsemppiä!

    Reply
    • Ahmimme liikaa tekemistä, mutta rakennukset ja puutarha kaipaavat huomiota ja laittamista 🙂

      Tuo omenapuun oksat-ryhmä on todella kiva, suosittelen sitä lämpimästi.

      Reply
  4. Onneksi en ole ainoa jolla tuo surullisen kuuluisa “to do” lista on hirmu pitkä. Saa nähdä miten meidän kesän käy. Kiitos muuten tuosta vinkistä koskien omena ryhmää. Meillä on ongelmana ettei meinaa soppelia omena lajia löytyä millään :S

    Reply
    • Toivottavasti löydätte sopivan omenan tai perheomenapuun. Omissa omenoissa on sitä jotain. Ja onhan se puu upea kukkiessaan 🙂

      Reply
  5. Oi ei, et kyllä kerro hyvistä omenapuista enempää. Mulla on omenapuukiintiö jo täynnä! Paitsi että itseasiassa yhden nuoren puun juuret oli syöty myyrien toimesta, eli jos yhden vaan hankkisin..

    Vauva- ja taaperoarkeen jos saa muutakin mahdutettua niin nostan hattua, meillä on jo isommat lapset niin on enemmän aikaa itsekin puuhastella.

    Hyviä uusia linkkivinkkejä tuli, täytyy tutustua!

    Reply
    • Kiitos 🙂

      Omenapuita ei ehkä koskaan voi olla tarpeeksi? Tai ainakaan lajikkeita. Tuolla fb-ryhmissä on ihmisiä joilla kasvaa vartettuina todella hurjia määriä eri lajikkeita pihoissaan ja pikkuisen olen alkanut haaveilemaan samasta 😀

      Reply
    • Oi tuo nettisivu jäi listaamatta, kiitos lisäyksestä. Perunat ovat ihania ja toivoisin niille enemmän tilaa. Mutta perunamaan laajennuksen vuoro on sitten joskus… Nyt mennään siis vain yhtä lajiketta (Golden Mayaa) viljellen vielä hetken aikaa.

      Reply
  6. Mahtavia suunnitelmia ja hyvin tuntuu olevan narut käsissä. Ainakin teoriassa. Kiitän kovasti lukuideoista ja nappaan tuolta tuon yhden podcastin. Niitäkin alkaa olla jo joka lähtöön, joten suositukset on hyviä. Ylen Tiedeykkösestä olen kuunnellut muutamia erittäin mielenkiintoisia asiantuntijapodcasteja. Kivaa kevättä ja vauvan odotusta. Jänniä aikoja 🙂

    Reply
    • Kiitos Tessa. Täytyy käydä kurkkaamassa nuo Tiedeykkösen podcastit, ne ovat menneet minulta täysin ohi.
      Suunnitelmissa pysymisessä auttaa onneksi projektien valmiiksi saattamisessa loistava kumppani. Itse helposti hypähtelen asiasta toiseen ja en saa niin tiukassa aikataulussa valmista kuin hän 🙂

      Reply
  7. Toivon teille suotuisia säitä , jotta kaikki onnistuu. Tosin en ole ihan varma mikä se sää on kun puut tarvitsee vettä ja te tarvitsette edes jonkin verran poutaa. Pitäisi kyllä jostain löytää aikaa piipahtamiseen.

    Reply
    • Poutaa saisi olla, mutta ei ihan sellaisia tappohelteitä kuin viime kesänä. Kun lenkkeilin taaperon kanssa tuvalle julkisilta porottavassa paahteessa, niin valehtelematta tointumiseen meni helposti yli tunti ja järkyttävä määrä vettä. Mutta en toisaalta toivo semmoisia kylmiä ja harmaita kelejäkään. Hurjan hankalaa, kun sää tuntuu olevan vahvasti joko tai.

      Olisi kyllä hurjan kiva treffata taas.

      Reply
    • Anniina ja miehensä osaavat tehdä koukuttavia videoita. Ihanaa, että aiheesta alkaa olla enemmän materiaalia suomeksi.

      Reply
    • Kiitos Hillevi. Omenat ovat ihania ja pian on niiden kukinta <3
      Ihanaa huhtikuuta teillekin 🙂

      Reply
    • Kiitos Tiiu. Rakastan fb:n eri ryhmiä niiden valtavan tietomäärän vuoksi. Ihanaa huhtikuuta sinullekin 🙂

      Reply
  8. Oi, mikä inforypäs! Tän kanssa meneekin loppuviikko mukavasti 😀

    Meillä on tuota Baya Marisaa Savonlinnan taimistosta. 3 kevättä sitten tilattua ja ovat selvinneet talvista hyvin, mutteivat mitään kovin kiihkeitä kasvun suhteen ole olleet. Samasta paikasta hankittiin tuolloin Glen Amble -vadelmaa ja ovat viihtyneet. Myös tuolta hankittu luumupuu on kasvanut hyvin.

    Reply
    • Muistelinkin, että teillä olisi tuota. Harmi, ettei se ole ollut nopeakasvuinen. Hyvä myös kuulla, että se on talvehtinut hyvin 🙂

      Reply
      • En oikeen tiedä miksei ne kasva nopeammin. Ovat hädin tuskin metrin korkuisia vasta, yksi kolmesta hieman korkeampi. Paikka on aurinkoinen, saavat riittävästi vettä ja on lannoitettu, mutta saman rivin, samaan aikaan istutetun luumupuun (samasta paikasta hankittu) korkeus on jo kolmisen metriä. Nuo Bayat on vaan piiskoja edelleen. Hyvin ne on talvista selvinneet, mutta joku niitä pitelee tynkinä 🙁

        Reply
        • Voi kurjuus. Mikähän niitä vaivaa. Toivottavasti tämä kesä muuttaa asian ja kasvua alkaa kunnolla tapahtumaan.

          Reply
  9. On ihan huippua saada tätä kautta vinkkiä kaikenlaisesta, kuten nyt omenapuista, pitää varmaan tuota Dacea kysellä täältäpäin. Juuri tuollaista säilyvää olisimme vailla. (ainakin :))

    Reply
  10. Lehmuksille vahva suositus! Viime keväänä istutin viisi metsälehmusta, täällä on entuudestaan yksi iso vanha ja sen luonnostaan syntynyt taimi. Naapurin puolella on myös iso vanha lehmus. Lehmushan on monella tapaa hyötypuu ja luonnolle erittäin tärkeä. Ja onhan se ollut aiemmin Suomessa paljon, paljon yleisempi kuin nykyään mutta vähän niinkuin ryöstöhakattu aikoinaan niinen keruuta varten. Tarkoitus on lisätä sitä täällä jatkossakin, kunhan nyt ensin selviää kuinka paljon syksyllä kylvettyjä tammia lähtee kasvuun…. Ja on muuten tuo Kirjailija myös haavelistalla, täällä on parikin paikkaa missä koristeomenapuu olisi todella hieno näky…

    Maatiaisen ja Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelot ovat erinomaisen tiukkoja tietopaketteja. Taitaa olla jopa niin että useammin tulee katsottua viljelyohjeet näistä luetteloista eikä niinkään puutarhakirjoista! Siementen pussitustalkoot ovat varmasti hieno kokemus 🙂 Lämmin kiitos kaikille pussittajille, ihanaa että saadaan laadukkaita siemeniä <3

    Reply
    • Ihana kuulla positiivisia kokemuksia lehmuksista. Olen ymmärtänyt, että lehmus on nykyisin vähän aliarvioitu puu.

      Kirjailija on todella näyttävä kukkiessaan ja toivon jonain vuonna saavani sen pihalle. Se vain ei ollut tämä vuosi. Koristeomenapuut ovat aivan huikeita keväisin ja olisi ihana lisätä kevään kukkaloistoa sellaisen avulla.

      Itse olen säästänyt Hyötykasviyhdistyksen vanhoja siemenluetteloita, niissä on uskomattoman paljon tietoa ja ne vie vät vähemmän tilaa, kuin puutarhakirjat 🙂

      Reply
  11. Huhuh, miten iso lista tälle vuodelle projekteja ja tekeillä olevia! Ihailen 🙂 Itsellä elämäntilanne on enempi sellaien, että haaveilen kaikenlaisesta torpalla, mutta realismi on tylsempää ja haaveprojektit siirtyvät aina vaan eteenpäin. Mutta en luovu toivosta – kyllä ne vielä alkavat toteutua 😉

    Reply
    • Hyvin suunniteltu ja haaveiltu on aina eteenpäin. Itse huomaan, että liika vauhti on meille joskus heikkous. Pitäisi monesti malttaa pysähtyä ja tuumata asioita monelta eri kantilta. Kyllä ne toteutuksen ajat tulevat sinnekin ajallaan 🙂

      Reply

Leave a Comment