Suuntana omavaraisuus, osa 6

Tällä kerralla vinkkaan muutaman hyvän reseptin ja kerron mitä kaikkea kerkesimme saamaan valmiiksi ennen vauvan syntymää. Lisäksi kerron mitä aiomme tehdä ensi vuonna heinäkuussa. Niin ja oli meillä haasteitakin matkassa.

Mikäli haluat kerrata suunnitelmamme ja sen, miten olemme edenneet, löytyvät edelliset osat täältä: 1, 2, 3, 4, 5 numeroa klikkaamalla pääset kyseiseen kirjoitukseen.

Kesäkuu

Kesäkuu oli juoksemista kelloa vastaan. Olimme tuudittautuneet ajatukseen, että tämäkin lapsi menisi pari viikkoa yliajalle ja aikaa puuhastelulle olisi aiottua enemmän. Ensimmäiset viittaukset aiempaan syntymähetkeen saivat meidät naurahtelemaan epäuskoisina. Pakko ne oli kuitenkin ottaa todesta ja kiristää tahtia.

Verkkokellarista oli hyvissä ajoin kaivettu esille vauvan vaatteita, kantoliinoja, pieniä kestovaippoja ja sen sellaista. Makuuhuone sisustettiin ajoissa meille neljälle sopivaksi. Ja silti pientä hommaa vauvaa varten tuntui olevan kokoajan ilmassa.

Ja niin kävi, että pieni poikamme syntyi (klick) liki kolme viikkoa aiemmin, kuin olimme odottaneet. Tällä kertaa emme kärvistelleet yliajalle. Tämä puolestaan tarkoitti sitä, että keskeytimme puuhaamisen ja keskityimme perhe-elämään.

pieni vauva siskon sylissa
Esikoinen ja kuopus

Kaj jäi hetkeksi aikaa kesälomalle ja pääsimme koko perhe viettämään vauvan kanssa aikaa tuvalla.

Keskityimme taaperon huomioimiseen. Taapero on tähän saakka ottanut vauvan todella hyvin vastaan. Jännityksellä odotamme miten hän suhtautuu asiaan isän palattua töihin, kun päivisin paikalla on vain yksi aikuinen antamassa huomiota. Onneksi Töppö-mummo on luvannut tulla viettämään aikaa kanssamme.

Kaiken tämän lisäksi kerkesimme leikkimään turisteja Helsingissä ja kiertämään sekä Vallilan, että Kumpulan siirtolapuutarhat, tutustumaan Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan ja käymään Seurasaaressa vanhoja taloja tutkimassa.

Nuo Helsingin tutkimiset olivat todella tarpeen. Saimme muuta ajateltavaa kuin tavanomaisen arjen. Valitettavasti saimme myös kasan ideoita, jotka tietenkin haluaisimme toteuttaa. Nyt täytyy kuitenkin saada näitä keskeneräisiä hommia valmiiksi, ennen kuin intoudumme uusien kimppuun.

Eteneminen

 • 3 koivua kaadettiin ja pilkottiin pihatien vierestä
 • Risuaitaa ryhdyttiin rakentamaan korpimetsän rajalle
 • Terassin laudoitus on liki valmis
 • Pihan siistiminen työkoneiden jäljiltä on aloitettu
 • Kesäkuun viimeisenä päivänä pinseerasimme Eeron kanssa omenapuita ja päärynäpuuta

Terassin kaiteista on ylälaudat paikoillaan, muut puuttuvat.

Kasvimaa jäi hoidotta, sieltä satoa ei tule kuin maistiaisten verran.

Tomaatin taimet jäivät heitteille ja ilman kasvihuonetta. Emme siis saa tomaatteja tänä vuonna.

Paprika kasvaa ulkona ruukussa ja toivomme saavamme maistiaisia. Osa taimista on pirteitä ja hyviä, mutta turveruukuissa kasvatetut kituuttavat edelleen.

Chilejä kypsyy mukavaan tahtiin, tosin itse pidättäydyn niiden nauttimisesta toistaiseksi.

Omavaraisuudeksi voisi myös laskea imetyksen, lisämaitoja ei tälläkään kerralla ole onneksi tarvittu.

Remppahommat ja istutukset ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Molemmat tähtäävät omavaraisuuden lisäämiseen. Tämän vuoden ruokaomavaraisuus sen sijaan on heikompi, kuin olimme toivoneet.

Kesken

 • Terassi
 • Grilli
 • Huussi
 • Roskakatos
 • Pihan siistiminen työkoneiden jäljiltä
 • Tienpohja
 • Kukkapenkki

Näistä terassi on hyvässä vauhdissa ja roskakatoksen pohja on vuosia sitten valettu. Tienpohja on kaivettu. Pihaa on koetettu siistiä nurmikkoa kylvämällä, mutta helteen ja kuivuuden vuoksi homma ei ole onnistunut.

Grillin paikka on katsottu, tiilet hommattu ja siihen se onkin jäänyt.

Huussille on katsottu paikka ja toiveissa olisi, että saisimme kaivettua sille sopivan paikan vielä tänä vuonna.

Kasvimaalle viime syksynä siirretyt kukat kasvavat hyvin ja elättelen vähitellen haalistuvaa toivetta kukkapenkin tekemisestä syksyllä. Kokonaan en siitä ole vielä suostunut luopumaan.

Muut toimet

Istutimme tänä vuonna 39 uutta puuta (klick). Viime syksynä istutimme 2 puuta, 5 pensasmustikkaa, 2 herukkaa ja lisäksi olemme siirtäneet muutaman marjapensaan. Tämä tarkoittaa kastelua.

Ensimmäisenä vuonna siirrettyjä kasveja olisi hyvä kastella kerran viikossa reilusti. Olen kiitollinen vesipumpusta ja pitkääkin pidemmästä kasteluletkusta. Kaivon vesi riittää edelleen melko hyvin, tosin yhdellä kaivollisella ei ole mitään toiveita kastella koko pihaa ja kaivon täyttyminen ottaa aina oman aikansa.

Kaivossa vaikuttaisi olevan vähemmän vettä, kuin viime vuonna. Vaihtoehtoisesti aika on saattanut kullata muistot. Olemme alkaneet vakavissamme taas miettimään uuden kaivon tekemistä. Nyt tuomme juomaveden muualta ja uusi kaivo auttaisi tähänkin asiaan.

Vanha kaivomme on metsäkoneella telottu. Ainakin 4 sen renkaista on vinksinvonksin ja kaivon kunnostus vaatisi niiden oikaisua. Homma olisi aikaa vievä ja silti meillä ei olisi riittävästi vettä.

Paahtava aurinko pakotti meidät laajentamaan taaperon leikkipaikkaa pohjoismetsään. Kaj viritti metsän varjoon ensi hätiin trapetsin, seuraavaksi sen viereen on tarkoitus ripustaa keinu.

Haasteet

Saunatuvan juhannusruusu kukki komeana. Kukinta olisi voinut olla vieläkin komeampi, mutta vattukärsäkäs oli löytänyt pensaan ja katkonut huiman määrän nuppuja.

Koetin kerätä katkotut nuput roskiin, mutta en onnistunut niin hyvin kuin olisin toivonut. Ensi kesänä tämän vihulaisen kimppuun käydään uudella tarmolla, nyt kun tiedän sen tuhoavan ruusujani. Vattukärsäkäs käy nimensä mukaisesti myös vadelmien ja mansikoiden nuppujen kimppuun ja näin pienentää niiden satoa.

Vanhassa kirsikassa on versotautia, joka pienentää satoa. Tämä on iso isku etenkin taaperolle, joka rakastaa puun happamia tummia marjoja.

Navetan pääty ja kuollut kriikuna

Heinäkuu 2020

Olen lahopää, joten kirjaan Savonlinnan taimiston puutarhurin ohjeet tähän ylös. Mikäli innostut tekemään vastaavat ostokset (täällä oma listamme klick), niin olisi hienoa kuulla miten homma on sujunut kasvun ja hoitotoimien osalta.

Hankimme keväällä 17 metriä pieniä metsälehmuksen taimia ja istutimme ne pohjoisrajalle tulevaksi tuulensuojaksi. Ensi vuonna heinäkuun parina ensimmäisenä viikkona meidän olisi tarkoitus latvoa lehmukset iltapäivän auringossa.

Samaan aikaan meidän tulisi ensimmäistä kertaa leikata hankkimamme kirsikka.

Nuotiojuurekset ja loimulohi

Reseptit

Julkaisemme blogissa usein erilaisia reseptejä. Ruokaohjeet löytyvät tunnisteen ruoka alta eli täältä (klick).

Suosittelen kurkistamaan seuraavat ajankohtaiset reseptit

Hölskyretiisit (klick)
Hunajaporkkanat (klick)
Nuotiojuurekset (klick)
Yönylileipä (klick)

Saunatuvan juhannusruusu

Linkit

Muut bloggaajat ovat kertoneet etenemisestään seuraavien linkkien takana. Lisätietoja #suuntanaomavaraisuus -kirjoituksista löytyy täältä (klick). Aikaisemmat kirjoituksemme ja niissä olevat linkit muiden kirjoituksiin, löytyvät tunnisteen #suuntanaomavaraisuus -alta.

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/07/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-6-resepti
Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/07/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/07/hyotytarhan-kuulumiset-omavaraisuus.html
Sorakukka https://sorakukka.com/?p=416
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/07/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-6.html
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/07/helletta-kuivaa-kylmaa-sadetta-ainakin.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/07/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-6.html
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/07/suuntana-omavaraisuus-resepti.html
Pienenpieni farmihttps://pienenpienifarmi.com/?p=743
Caramellia https://caramellia.fi/heinakuun-kuulumiset/‎
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/07/01/raparperijaatee/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/07/omavaraistelevaa-elamaa-osa-6-ehdittiin.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/07/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2264
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=2081
Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/07/aikainen-lintu-laiskamadon-nappaa.html
Wannabee farmari https://farmertobee.blogspot.com/2019/07/kohti-omavaraisempaa-elamaa-ja.html
Maatiaiskanasen elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/07/varikasta-omavaraistelua-osa-3.html
Tuohitossuissa https://www.tuohitossuissa.fi/yhteispostausheinakuu/


Illakko

34 thoughts on “Suuntana omavaraisuus, osa 6”

  • Kiitos 🙂

   Pinseeraus = nuoria, väärään suuntaan kasvavia versoja lyhennetään n. 3 lehden takaa. Tarkoituksena on rajoittaa kasvua ja saada satoa.

   Reply
  • Kiitos 🙂
   Simppelit reseptit toimivat kesällä, kun keittiössä ei aina malttaisi majailla 🙂

   Reply
  • Kiitos Tiiu. Kiirettä piti, mutta on se ihanaa kun ollaan saatu hommia valmiiksi. Nyt vain polttelisi päästä jatkamaan 🙂

   Reply
 1. Onnea pojasta. Tuollaiset söpöt vauvakuvat saavat aina hitusen vauvakuumetta liikkeelle, vaikka meillä pitäisi olla lapsiluku nyt tässä.. 😂
  Hölskyretiisit ovat tuttuja, tosin meillä on käytetty ihan salaatinkastiketta etikan sijaan.. 😃

  Reply
 2. Onnea vielä kerran! Ja tsemppiä puuhiinne vauvan ja pikkuisen kanssa. Ihanaa, mutta haastavaa aikaa vietätte siellä!

  Reply
 3. Ihana pieni Isäntä siellä teillä. Vaikka kuinka polttelisi päästä puuhailemaan super tehokkaasti, on teillä nyt siellä äärettömän paljon tärkeämpääkin tekemistä vauvan ja taaperon kanssa. <3

  Reply
  • Kiitos Susa 🙂 Panostimme nyt taaperoon ja seuraavaksi puuhaamme hänelle keinut paikalleen. Uskomme niiden viihdyttävän lapsia niinä hetkinä kun me nikkaroimme tulevaisuudessa jotain muuta 😉

   Reply
 4. Pojalle tervetuloa maailmaan! <3 Ihanaa että teillekin hankittiin lehmuksia! Katsoinkin heti kuvasta että tuohan näyttää ihan Savonlinnan taimiston lähetykseltä 🙂 Tuumailin itsekin että ensi vuonna voisi tilata sieltä lisää taimia, viime vuonna istutetut ovat nyt hyvässä kasvussa. On kyllä todella hyvä palvelu taimistolla, mielellään ostaa sieltä uudelleenkin.

  Reply
  • Ihana kuulla, että muillakin on yhtä hyviä kokemuksia taimistosta. Haluaisin tilata heidän valikoimastaan vaikka ja mitä, mutta täytyy varmaan taas hetki odotella, ennen kuin voi tehdä ison tilauksen.

   Reply
  • Rästejä on jonkin verran ja vielä enemmän haaveita tulevista hankkeista. Liian innostuvainen mieli on joskus kirous 😀

   Reply
  • Kirsikoiden määrää aiomme lisätä jatkossakin. Nyt vain huolettaa se, miten räksät ovat löytäneet pihamme buffetin ja hyödyntävät sitä turhan tehokkaasti…

   Reply
 5. Isot onnittelut pienen johdosta! Siinä riittää puuhaa ihan mukavasti, mutta valtaisasti olettei silti saaneet muutakin aikaiseksi. Ensi keväänä hän sitten jo taapertaakin apuna 🙂

  Reply
 6. Onnea vielä uudestaan ihanasta pienestä vauvelista! Hauskaa, että olet rintamaidon suhteen omavarainen 😀 Mitä viljelyihin tulee tuo pinseeraus oli minulle ihan uusi termi. Mielenkiinnolla odotan mitä loppukesä tuo teille tullessaan!

  Reply
  • Kiitos Laura 🙂
   Pinseeraus oli vielä hetki sitten itselleni vieras asia, mutta onneksi Eero opasti tämänkin asian kanssa 🙂
   Loppukesä on meillä suunnitelmien mukaan rauhallisempaa aikaa, jos vain maltamme pitää suunnitelmasta kiinni 😉

   Reply
  • Meillä on nyt tahti hiljentynyt ja keskitymme nyt enemmän perhe-elämään. Uusi spurtti siintää jossain tulevaisuudessa.
   Toivottavasti saat mieleisen laatikon 🙂

   Reply

Leave a Comment