Suuntana omavaraisuus, osa 8

Aiheena on tässä kuussa eteneminen ja kierrätys- tai uudelleenkäyttö ideat pihassa, puutarhassa ja siihen liittyvissä töissä.

Nyt on aika paitsi viimeistellä tämän vuoden osalta puutarhajuttuja, niin aloittaa jo seuraava kausi. Nyt nimittäin on hyvä hetki miettiä mitä istuttaa kevääksi hyönteisiä, etenkin pölyttäjiä varten.

Savusaunan suurremontti

Kierrätysteema toteutuu suuremmassa mittakaavassa savusaunan kunnostuksessa. Hirsirakennuksissa on se hyvä puoli, että niitä voi korjata vaihtamalla hirsiä. Samalla tapaa hirsisiä rakennuksia voisi halutessaan madaltaa tai korottaa, vähentämällä tai lisäämällä hirsiä.

Tämä urakka oli tavallaan suunnitelmissa. Sillä tavalla kuin haaveet ovat. Ajattelimme, että olisi kiva, jos vanha savusauna olisi siinä kunnossa, että sitä voisi hyödyntää kunnolla. Emme ajatelleet oikeasti ryhtyvämme hommaan.

Savusauna sisältä, kun kaikki tavarat oli viety pois

Vaan kuinkas kävi, kun olimme päässeet kiireen makuun muiden urakoiden kanssa. Aloitimme pikkuisen vahingossa uuden urakan ja se paisui isommaksi, kuin oli aikomus. Aika tutun kuuloinen tarina meille.

Tien pohjan tekoa

Savusaunaan pääsimme käyttämään vauvan kummilta saatuja vanhoja hirsiä. Tilanne oli nimittäin se, että savusaunaan piti vaihtaa hirsiä huonoksi menneiden tilalle. Tätä hirsien vaihtoa kutsutaan kengittämiseksi.

Vanhoja hirsiä taapelissa

Vanhojen hirsien käyttömahdollisuus oli ihana asia. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy on savusaunassa kaksi ihan uutta hirttä (sivuseinien alin hirsi kummallakin sivulla) muut “uudet hirret” ovat noita kummisedältä saatuja vanhoja hirsiä. Onhan niilläkin sävyeroa savusaunan omiin hirsiin, mutta se ei ole niin silmiinpistävää, kuin uuden hirren kanssa on.

Alimmat hirret ovat vaihdettuja hirsiä

Savusaunaan saamme hyvin puutarhatyökalut ja sen sellaiset hyvään järjestykseen. Olen innoissani kunnollisesta varastotilasta, jonka saamme tämän projektin myötä lopulliseen kuntoon. Meillä moni ratkaisu on tilapäinen ja se ei pidemmän päälle ole toimivaa. Tähän lopulliseen varastoon aiomme panostaa ja laittaa tavarat sellaiseen järjestykseen, että kaikki turha tavaroiden etsiskely ja muu jää historiaan.

Tätä savusaunan remppaa harjoittelimme viime syksynä kokoamalla pienen puuvajan risuista ja kierrätysmateriaaleista.

Päärynäpuun kuoppa

Syysistutukset

Pari kuivaa kesää on osoittanut syysistutusten soveltuvan hyvin vähävetisen kaivon omistajalle. Niinpä tein taimistolle pienen tilauksen.

Keväällä tilasimme 39 puuta; lehmuksia, 2 omenapuuta, yhden luumun ja yhden kirsikan. Tästä istutusoperaatiosta pääset lukemaan täältä. Tällä kertaa teimme tilauksen toiselle luottotaimistollemme Hirvensalmelle ja tilasimme päärynän, ruusukvittenin ja pari hillaa.

Siska-päärynä kukassa

Päärynäpuu

Hankimme Hirvensalmen taimistolta uuden päärynäpuun, Ladan. Entuudestaan meillä on samasta paikasta Siska eli Tshizhovskaja. Näistä päärynöistä on lisää tietoa tällä sivulla.

Lada on aikainen kesäpäärynä. Sen pitäisi olla hyvin talven- ja ruvenkestävä. Lada kukkii vaaleanpunaisin kukin. Siska puolestaan on myöhäiskesän päärynä, mutta niiden pitäisi silti toimia hyvin toistensa pölyttäjinä.

Tämä uusi päärynäpuu tulee aivan sen kohdan viereen, jossa tapaamme pitää autoa. Hekottelin vieraallemme, että tämän on sopiva paikka Ladalle. Kaj, entinen Lada-auton omistaja, totesi siihen: “Niin, kuopan pohjalla?”.

Kukkasipuleita

Keväällä havaitsin pihassa kasvavan jo mukavan määrän krookuksia, tai sahrameita kuten nykyään sanotaan. Sen sijaan tajusin, että scilloja, helmililjoja, lumikelloja, kirjokevättähtiä ja talventähtiä tarvitsisi lisää. Tosin pihalla liikkuneet isot koneet saattoivat olla kohtalokkaat suurimmalla sahramialueelle.

Olen myös haaveillut keisarinpikarililjasta, narsisseista ja tulppaaneista.

Nyt on tarkoitus istuttaa lisää kukkia keväälle. Onneksi tein keväällä karkeat muistiinpanoja siitä, millaisia kukkia nousi minnekin, sillä enää en muistaisi sitä 🙂

Akillejan siemenet

Siementen kerääminen

Tänä vuonna olemme tyytyneet ottamaan talteen ja lahjoittamaan eteenpäin vain akillejan ja illakon siemeniä. Ne lahjoitamme eteenpäin. Toki koetamme levittää akillejoita ja illakoita uusiin paikkoihin pihassamme.

Vinkit erilaisten siementen keräämiseen ja säilyttämiseen saat täältä.

Sadon korjuu

Sadosta kerromme omavaraisuus bloggaajien kanssa tarkemmin ensi kuussa. Nyt tyydyn kertomaan, että hillokellari on saanut täytettä viimeisten viikkojen aikana.

Hilloaminen

Taapero rakastaa hilloa puuron päällä. Onneksi kellarissa oli hilloa, kun edellisen kauden pakastemarjat pääsivät loppumaan, ennen kuin saimme uutta satoa.

Nyt hillokellarimme, se kerrostalon kylmäkellari, on taas saanut hyllyilleen purkkeja ja purnukoita. Ohjeita hilloihimme löytyy tunnisteen hillo takaa.

Kimalaiset pallo-ohdakkeessa

Linkit

#suuntanaomavaraisuus -sarjan esittely ja ohjeet miten seurata sarjan etenemistä Facebookissa sekä osallistumisohjeet löytyvät täältä.

Muiden bloggaajien kuukauden kuulumiset pääset lukemaan oheisten linkkien takaa:

Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/09/unelmana-omavaraisempi-elama-kierratys.html
Omavarainen/Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/siemenpankki
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/09/satoa-ja-kierratysta-omavaraisuus.html?
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/09/suuntana-omavaraisuus-kierratys.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/09/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-7.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=699
Caramellia https://caramellia.fi/syyskuun-kuulumiset/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/09/02/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-8-kierratysvinkit
Kah-Villakoira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/08/kesa-2019.html Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/09/omavaraistelevaa-elamaa-osa-8-satoa.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkin-kuulumisia/
Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/09/kerta-kierron-paalle.html Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/09/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=879
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2341
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/09/suuntana-omavaraisuus-8.html

28 thoughts on “Suuntana omavaraisuus, osa 8”

  1. Hyvinhän teillä on homma hanskassa suunnitelmien “ryöstäytymisestä” huolimatta kun jo ensi kesääkin suunnittelette ☺️
    Hirret on hienoja ja ihania. Niitä on aina kierrätetty ja uusia tehty. Hieno rakennemateriaali jonka voi saada omalta maatakin.
    Jo aikanaan oli tapana kun tytär naitiin miniäksi, tytär vei aittansa mukanaan uuteen paikkaan. Rakennuksetkin siirtyivät.
    Hienoja projekteja.
    Mutta tuo ensi kesä… ei saa loppua tämä kesä vielä. Pääskyjäkin näkyi vielä eilen..

    Reply
    • Nyt on pakko olla eri mieltä, tulisi jo talvi ja pakollinen rauhoittuminen 😀
      Ja vielä jos sen talven aikana pysyisi järki päässä ja ymmärtäisi olla aloittamatta liian montaa urakkaa samalle kaudelle. Taitaa tosin olla hupsuja haaveita nämä, kun meidät tuntee… 😉

      Tupamme on itseasiassa siirretty tänne 1800-luvun lopussa. Emme tiedä mistä se tuli, paljonko siitä tuli ja paljonko on uutta. Joskus 80- tai 90-luvulla sitä pienennettiin nykyiseen kokoonsa. Näin ne rakennukset elävät tilanteiden mukaan 🙂

      Reply
      • Hah, saat olla eri mieltä kesästä.. tai talvesta ☺️
        Meillä vaan sattuneesta syystä on vasta alettu päästä vauhtiin joka olisi pitänyt olla jo 2 kk sitten. Eli toivottavasti kesä jatkuu pitkään.
        Katsoin puuliiteri videon ja Kaj alkaa olla jo varsinainen hirsi-rakentaja virtuoosi. Täytyy tulla oppipojaksi joskus.
        Ensi talvena täytyy kaataa iso läjäkorjausrakentamista varten hirsiä. Kaj:lla on hieno kuorintaveitsi, tai mikä se on nimeltään, pelkkahirren tekovideossa. Onko se ostettu jostain. Näyttää pätevämmältä kuin petkele.
        Voi kun kesä jatkuisi vielä…

        Reply
        • Kuorimarauta löytyi navetasta ja niitä kuulemma joskus näkee rompetoreilla myynnissä. Todella näppärä työkalu, itsekin testailin sitä. Meille saa tulla käymään ja me voisimme puolestamme tulla teille oppimaan kasvimaahommia 🙂

          Reply
          • Nyt meillä ei kasvimaata ole, ensi vuonna sitten taas. Tämä on meille vuosi nolla kuten joskus aiemmin totesin. Omavaraisuus romahti ja elämme katovuotta.
            Kaikki alkaa alusta. Uuden keittiöpuutarhan rakentaminen toki alkaa jo tänä syksynä mutta eipä siinä taida olla mitään esiteltävää tai ihmeellistä ainakaan toistaiseksi. Tuntuu pikemminkin että senkin osalta pitäisi tulla hakemaan oppia sieltä teiltä.
            Ja edelleen teille on kutsu voimassa, talkoilla tai ilman, tulla käymään täällä kun aikataulut sen mahdollistaa.
            Onneksi meillä on edes esitellä suuria suunnitelmia.. 🙂

          • Teidän vuosi nolla on meidän vuotta neljä edellä, joten pois turha vaatimattomuus 🙂
            Mielellämme poikkeamme kuulemassa suunnitelmanne, kun saamme pihan ja rakennukset kasaan talvea varten.

    • Tämän olemme huomanneet. Harmi vain, kun kummallakaan ei järki päätä pakota näissä ideoinneissa 😀

      Reply
  2. Siis mä rrrrrakastan järjestyksessä olevia työkaluja. Itsehän en koskaan tule sellaisia näkemään, koska mieheni ei pidä mitään järjestyksessä. Olen yrittänyt tämän kanssa oppia elämään (lähes kolkyt vuotta). Välillä olen ihan cool ja välillä en. Hirsinen työkaluvaja on tietysti ihan nekstillä levelillä. Onnea siitä. Ja tietysti muistakin saavutuksista.

    Reply
    • Meillä taitaa olla tuo ongelma toisinpäin 😀 Kaj voi antaa vertaistukea tässä asiassa.

      Reply
  3. Vanha hirsi on kaunista.
    Olen kuullut talojen kengittämisestä, mutta en ennen tiennyt, mitä se tarkoitti.
    Ihailuni kaikille, jotka keksivät toisten tarpeettomille tavaroille uusiokäyttöä.
    Olette olleet kyllä ahkeria.
    Hyvää syyskuun jatkoa sinne!

    Reply
    • Kiitos Kirsti Kaija. Kengittäminen oli minullekin vieras termi vielä joitakin aikoja sitten. Vanha talo opettaa vähitellen erilaisia asioita ja sanoja. Ihanaa syksyä teillekin 🙂

      Reply
  4. Meilläkin on tuo Lada, mutta istutettu vasta viime vuonna joten kukkia ja hedelmiä joutunee hetken odottelemaan. Savusauna pitäisi täälläkin kunnostaa mutta siihen urakkaan ei ole vielä ehtinyt. Ehkä ensi vuonna? Hieno tuo puunrungon tolppa saunan keskellä! Kukkasipuleiden kanssa eletään täälläkin jännittäviä hetkiä, täällä nimittäin tehtiin maantiellä ojaremontti ja tienristeykseen laittamani narsissit ovat todennäköisesti päätyneet ties minne sen seurauksena. Mutta uusia sipuleita on tilattu ja istutuspaikkoja riittää. Keisarinpikarililjaa pitäisi tännekin laittaa, joka kerta sen nähdessään hämmästele että niin rehevä ja eksoottisen näköinen kasvi oikeasti viihtyy Suomessa.

    Reply
    • Uusien puiden istuttamisessa ärsyttävintä on tämä sadon odottelu, ei millään malttaisi 😀
      Kukkasipuleita pitäisi hankkia, tai käy kuin keväällä kasvimaan kanssa, nukun onneni ohi.

      Reply
  5. Mulla oli mennyt kaksi linkkiä ristiin ja kävin sitten toisessa blogissa kommentoimassa sitä blogin postausta ja sen jälkeen kiittämässä sua seuraavasti:

    Kiitos kun vinkkasit siitä kirjasta tuolla meidän puolella! En ollut nähnyt sitä sun juttua, eikä silloin joulun jälkeen kun törmäsin siihen jossain brittiläisessä omavaraisuusjutussa mulla käynyt edes mielessä, että kirjastahan voi olla suomenkielinenkin versio *idiot*. Linkitin sen sun jutun sekä siihen mun mainintaan kirjasta omassa kirjoituksessani, että siihen sun jättämään kommenttiin, niin kirjasta kiinnostuneet, joille kirja ei vielä ole tuttu, löytää sen halutessaan myös suomeksi 🙂

    Jotta kiitos, Tsajut 😀 Tällä kertaa oikeassa blogissa 😀

    Ihana savusauna ja loistava uusiokäyttö sille. Puutarhavälineiden säilytykseenkin saa käytettyä yllättävän paljon tilaa, varsinkin jos haluaa säilyttää niitä siten, ettei taaimmaista tarvitessaan tarvitse purkaa vuorta sen edestä.

    Reply
    • Törmäsin tuohon kirjaan siemenvaihtotapahtumassa ja se oli todella kiva. Selkeä ja informatiivinen, juuri oivallinen tietokirja alkuun pääsyyn.

      Puutarhavälineet vievät muuten ihan uskomattoman paljon tilaa, etenkin jos niille ei oikein ole kunnollisia tiloja vaan ne ovat vähän siellä ja täällä sikin ja sokin. Toivottavasti tuo jää historiaan.

      Reply
    • Ne ovat ihania ja onneksi niiden korjaaminen onnistuu. Toivomme, ettei tähän tarvitsisi tehdä isompia remontteja taas seuraavaan sataan vuoteen. Nykyisetkin aiheutuivat ennemminkin huollon laiminlyönnistä, kuin vain iästä.

      Reply
  6. Wau! Teillä on kyllä tapahtunut kesän aikana hurjasti. Tavaroiden järjestys on kyllä huippua! Nimimerkillä: töissä kaikki viivottimella paikoillaan kotona hmmm missäs se nyt olikaan…

    Reply
    • Tavaroiden järjestyksessä on puolensa. Niiden saaminen järjestykseen tästä nykytilanteesta on kyllä iso homma 🙂

      Reply

Leave a Comment