#suuntanaomavaraisuus 2020 osa 4

Kuukauden ensimmäinen maanantai starttaa puheella hygieniasta ja omavaraisuudesta sillä on taas #suuntanaomavaraisuus -yhteiskirjoituksen aika.

Kuvina on paljon lumisia kuvia, sillä huhtikuun alussa saimme yhtenä päivänä näin ihastuttavan maiseman.

Kuukauden teema on siis hygienia. Tiedän joukkomme lähestyvän aihetta monesta suunnasta, itse sen sijaan käsittelen perinteisesn suomalaiseen tapaan saunaa, kärrysaunaa.

Kärrysauna

Hygienia

Olen Instagramissa hehkuttanut loppuvuodesta hankkimaamme kärrysaunaa ihan hupsuuteen asti. Voin vain sanoa, että kyllä siinä ihminen höpsähtää, kun ei tarvitse pakkasessa jäähyhmäisellä vedellä itseään huuhtoa, vaan saa löylytellä ja peseytyä lämpimällä vedellä.

Aloitetaanpa alusta. Marraskuussa sain yöllä sotkut päälleni. Huuhtaisin itseni terassilla olleella jääpaloja sisältäneellä vedellä. Aamulla terassi oli jäätikkönä. Tämä oli se kokemus joka katkaisi kamelin selän. Ilmoitin, että nyt on pakko alkaa miettimään peseytymiseen ratkaisuja.

Aprikoinnin lopputuloksena aloimme etsimään kärrysaunaa. Veljeni bongasi torista saunan, jota ei varsinaisesti oltu tehty kärrysaunaksi. Se täytti tarpeemme enemmän kuin hyvin. Tilava löylyhuone ja valtaisa pukuhuone, mitä muuta voisi toivoa?

Kunnassamme kärrysaunat ovat ok, niitä tulee siirtää pikkuisen vuosittain, asia joka ei ole meille ongelma. Kärryä siirretään jo tänä kesänä eri paikkaan ja silloin se saa kunnolliset portaat. Nyt alkuun menemme näillä vanhoilla puutikkaan puolikkailla.

Olemme aloittaneet IG TV -videoiden teon.

Saunan kiuas kaipaa uusimista ja muutakin pientä fiksaamista löytyy kuten maalaamista. Maalaamista löytyy muutenkin, sillä vanha savusauna, jota korjasimme viime syksynä kaipaa myös suojaa pintaansa.

Kaj kunnostaa parhaillaan vanhaa pulsaattoria käyttökuntoon ja tiedättekö, sitten meillä olisi vettä vaille edellytykset elää siistiä elämää. Kaivosta olemme pyytäneet tarjoukset ja elämme toivossa, että saamme potkaistua senkin projektin käyntiin.

Niin se kaivo. Meillähän on siis kaivo, jonka renkaat ovat pahasti vinksinvonksin. Kaivo on lähellä kasvihuonetta. Edellinen omistaja oli kaadattanut alueelta kuusia ilmeisesti metsäkonetta käyttäen. Siinä rytäkässä kaivo on ottanut itseensä pahasti osumaa. Kaivomme on lisäksi matala ja siitä on nyt parina vuotena loppunut vesi todella nopeasti. Joudumme siis teettämään uuden kaivon.

Pesuvettä haemme maitokärryillä naapurista (heitä kohtaamatta) ja juomaveden noudamme kauempaa. Rajallinen puhtaan veden määrä on opettanut meille miten peseydytään ja tiskataan pienellä vesimäärällä tehokkaasti. Turha lotraaminen on jäänyt täysin.

Jos mietit montako sangollista vettä saa hyvin tuotua maitokärryillä, niin paljastan siihen mahtuvan 8 kymmenen litran sankoa.

Suunnitelman muutokset

Muistatteko, miten meillä piti olla toinen iisimpi vuosi kasvimaan ja muun kasvattelun kanssa? Meidän piti viettää vähän normaalimpaa elämää, sosialisoida, käydä kylässä, nähdä ihmisiä. Meidän elämäämme vahvasti leimannut vapaaehtoisten karanteenien pätkien piti olla ohi. Niin ei sitten kuitenkaan käynyt.

Suunnitelmiin tuli siis muutoksia. Kun tilanne näytti siltä että olemme tiiviisti tuvalla seuraavat kuukaudet, niin se avasi mahdollisuudet tehdä kaikkia niitä asioita, jotka vaativat tiivistä paikalla olemista, kuten kasvihuone.

Päätimme pystyttää vuosia aiemin hankkimamme halpiskasvihuoneen ja katsoa, miten viljely siinä onnistuisi.

Kasvihuoneen pystyttämistä (IG TV video)

Erilaiset nikkaroinnit ovat edenneet. Lautaa haemme sieltä täältä, mutta kun haluamme hyvää tai erikoisempaa lautatavaraa käännymme Mäntsälän sahan puoleen.

Eteneminen

Suunnitelmasta poiketen olemme tasanneet kasvihuoneelle paikkaa ja koonneet kehikon. Kaivopihalla on tehty kiviaitaa, samalla kun sinne viime vuonna tien pohjan alta kärrättyä maata on tasattu ja siistitty roskista.

Taapero karkasi pihaa ja metsää rajaavan risuaidan yli, joten aitaa on korotettu. Samalla aidasta löytyi viime vuotisia linnunpesiä sen vanhimmalta pätkältä. Risuaita siis toimii myös lintujen ja muiden auinpaikkana, eikä pelkkänä aitana. Asia josta olen onnellinen.

Risuaidan kaikista vanhin osa silloin ennen

Naapurilta saimme hevosenlantaa useamman kärryllisen. Sen avulla saamme muokattua maastamme parempaa. Aiheesta on aiemminkin ollut puhetta, mutta kuorman noutaminen on aiemmin aina jäänyt muiden kiireiden alle. Toivon, että jatkossakin saamme heiltä lantaa maata parantamaan.

Kaj kunnosti isoäitini vanhan lipaston, kolme tuvan mukana tullutta tuolia sekä vauvan kierrätyssyöttötuolin. Lisäksi rymsteerasimme sisustusta uusiksi. Lisäksi Kaj aloitti navetasta löytyneen pulsaattorin kunnostamisen.

Miltä meillä näytti, kun kaikki oli kaaosta

Olen pitkään haaveillut kasvilavasta ja Kaj aloitti sen nikkaroimisen lämpiminä päivinä. Samaisina päivinä me taaperon kanssa kitkimme ja levitimme päärynä puun luo tuotua penkkahiekkakasaa. Kumpikin urakka on vielä kesken.

Savusaunan eli tulevan varaston lattiaa on aloitettu tekemään. Hirsiosan lattiaksi tulevat tuvan vanhat lankut. Tämä on vienyt aikaa, sillä kaikki lankut eivät ole olleet mitenkään priimakunnossa.

Video varastosta, klikkaamalla saat sen pyörimään

Tehtyä:

 • Kasvihuoneen pohjan tasaus
 • Kasvihuoneen kehikon kasaaminen
 • Kiviaitaa
 • Maan tasoittamista
 • Roskien keräämistä (tätä lajia piisaa)
 • Risuaitaa
 • Hepanlannan noutaminen
 • Kasvulavan rakentamisen aloittaminen
 • Varaston rempan jatkuminen
 • Huonekalujen kunnostusta
 • Sisustamista
 • Ja sitten oli tämä korona ja kotivaran päivitys

Meillä on siis edetty paljon ja vähän joka rintamalla. Jos jokainen kuukausi olisi kuin kulunut, niin omavaraisuusasteemme syöksyisi nopeasti huimiin lukemiin.

Korona

Olen käsitellyt Koronaa lähinnä Instagramin Storeissa. Meidän päivittäiseen elämään se ei ole juurikaan vaikuttanut. Ennen kuin kutsut meitä onnekkaiksi, niin kerron että olemme viettäneet muutaman vuoden kevyemmissä karanteeneissa vältellen ihmisiä ja pöpöjä.

Meillä piti nyt tänä keväänä kaiken muuttua. Fiilistelin jo etukäteen vapautta, ilmoitin lapset harrastukseen. Selailin leikkipuistoje netistä, haaveilin leikkitreffeistä, liityin paikalliseen facen mammaryhmään saadakseni leikkikavereita. Useamman vuoden kotona kökkiminen olisi ohi ja elämä houkutuksineen avautui edessä ja sitten se sulkeutui. Elämämme täällä on edelleen hyvin samanlaista, kuin se oli syksyllä, jolloin kerroin miten arkipäivät täällä kuluvat.

lapset maalaavat mustikoilla
Värikylpy

Vallitsevan tilanteen myötä olemme kasvattaneet kotivaraa ja muuttaneet sen sisältöä. Hankimme esimerkiksi lapsille uuden pelin ja nostimme esille käytettynä ostamamme pikkulegot. Onneksi olemme muovanneet tuvan pihaa leikkipaikaksi lapsille.

Koska olemme päässeet kokemaan aiemmin useaan otteeseen kevyemmän karateenin olemme keksineet erilaisia tapoja viihdyttää itseämme. Olemme jakaneet vinkkejä kuunneltaviin podcasteihin ja nettijumppiin. Lisäksi blogista löytyy tunnisteella kirjat kasa mielenkiintoisia opuksia. Kurkkaa myös tänään alkavan Omavaraisuus -sarjan esittely blogista ja katso sitten mitä itse siitä pidit.

trapetsi ja keinulauta lumisessa maastossa

Linkit

Ennen muiden postausten linkkejä kysyn, oletko jo tutustunut kahden bloggaajan yrityksiin? www.yrttipaja.fi on Rouva Yrttisen perheen yritys, jonka kautta saat niin villiyrteistä tehtyjä tee- ja mausteseoksia kuin erilaisia kylpytuotteita.

Sarin puutarhojen Sarin verkkokurssit ovat hyvin suosittuja. Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi on etenkin näin kylvöjen ja puutarhatöiden aikaan tosi hyödyllinen https://www.puutarhastudio.fi/verkkokurssit 

Muiden kirjoituksia pääset lukemaan täältä

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-4/
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-hygienia/
Urban farming – Kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/04/hygienian-merkitys-puutarhailussa-ja.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/04/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-4.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/unelmana-omavaraisempi-elama-hygienia.html
Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/puhtaatpuhteet/
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/karanteenikevat/
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/04/06/vuoden-2020-tomaatit-ja-muita-hyotykasvien-taimia
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/hygienia-taimikasvatuksessa-ja.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/elettiin-ennenkin.html
Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/04/hyvinvointia-ja-hygieniaa-luonnosta.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-4.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-4.html
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/04/suuntanaomavaraisuus-sarja-hygienia.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-huhtikuu.html
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kuulumiset/

31 thoughts on “#suuntanaomavaraisuus 2020 osa 4”

 1. Tuo on niin totta, että kun arkiset askareet hoituu vanhaan tapaan, sitä vettäkään ei tule hölvättyä turhaan, mutta silti tulee puhdasta!
  Eläydyin niin tuohon teidän saunan tulemiseen. Oma muisto vastaavasta on edelleen kirkkaana. Meillä ei ollut mitään pesumahdollisuuksia täällä alussa, silloin kun käytiin paikalla vaan remppaamassa ja oleilemassa viikonloppuja ja lomia. Ei ollut saunaa, ei edes kaivoa. Vesi tuotiin mukana ja haettiin kanistereilla vesipisteeltä. Voi sitä iloa, kun vankkurisauna saapui, sekin muuten tori.fin kautta 😀 Oli se yhtä juhlaa, kun oli lämmintä vettä ja löyly.

  Pysykää terveinä siellä omassa turvassanne 🙂

  Reply
  • Se tunne, kun sauna viimeinkin saapui oli jotain aivan uskomatonta. Ehkä paras joululahja itsellemme ikinä 🙂

   Vesien kuljettulu edestakaisin on todella raskasta ja vaatii yllättävän paljon aikaa ja tuumailua. Tuntuu, että joka asiaan menee vettä 😀

   Reply
 2. Olemme lasten kanssa miettineet, että ei tämä nykykaranteenius ole paljoakaan vaikuttanut, sillä kotona touhuamme muulloinkin. Samaa varmaan on teidän elämässä, ulkoilu, mökkeily, yhdessä tekeminen muodostavat suuren osan elämästä. Ei haittaa, että on ruokapaikat ja ostarit kiinni. Ei niissä ole ennenkään ollut tapana oleilla.

  Reply
  • Tämäpä juuri. Eniten alkaa vaivata se, ettei läheisiä näe. Lisäksi taapero alkaa kaivata muutakin seuraa kuin vain meidät. Toivottavasti tämä tauti alkaisi laantua ja osaa rajoituksista voisi purkaa.

   Reply
 3. Toivottavasti saatte pian uuden hyvän kaivon! Täällä päin on ollut viime vuosien aikana monilla kaivovesi vähissä, kyllähän ihmiset siihen sopeutuvat mutta eihän se hauskaa ole, etenkään jos on kotieläimiä juotettavana. Meidän pitäisi myös kunnostaa savusauna. Siinä on katto rikki ja mietiskelen saisinko tehtyä siihen viherkaton. Osa hirsistä on myös hieman huonossa kunnossa mutta todennäköisesti sekin auttaisi jos saisi sitä vaan joitakin kertoja lämmitettyä oikein kunnolla. Jäänyt savusauna hieman huonolle huomiolle kun ensin oli sateinen kesä jolloin ei kaatosateessa päässyt tekemään mitään ja sen jälkeen on ollut metsäpalovaroitukset voimassa etten ole uskaltanut savusaunaa lämmittää 😀 Mutta jospa se tästä…

  Reply
  • Viherkatto olisi upea näky.

   Alkuun toivoimme, että tuon kaivon voisi kunnostaa. Nämä pari viime vuotta ovat osoittaneet miten vähä vetinen se on ja siksi haluamme toisen kaivon. Tämä jää hyväksi kastelukaivoksi, sillä semmoista on viime vuosina tarvittu.

   Reply
 4. Haa, kiva kuulla teidänkin saunapuuhista, ihan samoissa ajatuksissa ollaan! Meille tuli kyllä suihku taloon, mutta talvella vesi lämpiää vaivoin 30-asteiseksi ja inhoan käydä kylmissä suihkuissa. Jotenkin ei tunnu elämältä ollenkaan, jos sei pääse edes kerran viikossa saunaan. Ihan mahtavan hieno sauna teillä!
  Se oli itsellänikin ensimmäinen huomio tähän elämään siirtyessä, että kun lämmintä vettä tulee yllin kyllin hanasta, ei ollenkaan ajattele, kuinka paljon laittaa arvokasta resurssia hukkaan! Vettä ja varsinkin lämmitettyä vettä on oppinut käyttämään tosi harkiten!

  Reply
  • Kylmät suihkut ovat paikallaan vain jos se on oma valinta. Liian kylmällä vedellä ei tahdo saada hiuksia puhtaiksi ja tuntuu kuin aivot jäätyisivät siinä samalla 😀

   Kyllä tämmöinen elämäntapa on avannut silmiä sille, miten itsestäänselvyytenä on ottanut asioita. Nyt esimerkiksi vesivessa tuntuu jotenkin todella, todella väärältä ja tuhlailevaiselta.

   Reply
  • Hanavesi on liian helppo, sitä ei edes tajua miten nopeastis ieltä juoksee kymmeniä litroja viemäriin.

   Kiitos, olemme todella onnelliset saunasta ja sen rakentaja oli todella sympaattinen ja taitava 🙂

   Reply
  • Kaj oli vapailla ja kukaan ei tullut kyläilemään ja minnekään ei päässyt, niin hommia tuli tehtyä 😀

   Oikeasti tuntuu, että nämä hommat etenevät sykäyksittäin, joskus syntyy paljon valmista ja joskus taas tuntuu että tehdään ja tehdään ja mikään ei tunnu etenevän.

   Reply
 5. Meillä tulee mökille sisään vain kylmä vesi ja kesän jälkeen kyllä aina arvostaa niin paljon sitä kun voi vain kääntää hanan lämpimälle. Ei tarvitse keitellä tiskivesiä ja kasvotkin saa pestyä lämpöisellä. Tulevana kesänä uuden haasteen tuo myös vauvan pyllypesut 😅 Ajattelin hankkia mahdollisimman tumman kannellisen ämpärin jolla saisi auringonpaisteessa lämmintä vettä suuremman määrän kerralla. Ei kuumaa, mutta lämmintä.

  Reply
  • Juokseva vesi on luksustaa, mutta lämmin juokseva vesi, se se vasta tekee elämästä helppoa 😀

   Suunnitelmasi kuulostaa toimivalta. Meillä on käytetty myös vedenkeitintä, sellainen ja sähköt kun ovat. Se on se helppous. Näin lämmityskaudella meillä on iso kattila Kotilieden päällä ja sieltä saa lämmintä vettä.

   Reply
 6. Aikanaan räjäytettiin uusi kaivo, kun kyllästyttiin siihen,että oltiin puolet vuodesta ilman vettä. Sitä haettiin paloasemalta kanistereilla. Nykyään on kunnallistekniikka, mutta kaivo on kultaakin kalliimpi kasvimaita kasteltaessa.

  Reply
  • Tämä kanisterijumppa on kyllä yksi riesa. Pitää pakata lasten ja omat kimpsut ja kampsut, ruoat ja sitten älytön määrä vettä. Ennen kun pyöräilimme kylille oli aina vähintään vesipullo mukana, niin että sai juotua kunnolla ja täytettyä sen raikkaalla vedellä 😀

   Reply
 7. Te olette saaneet tähän mennessä jo valtavan paljon aikaiseksi ja lisää on suunnitelmissa. Kiva seurata teidän suunnitelmien etenemistä.
  Hieno kärrysauna. Uskon teidän osaavan arvostaa sitä. Onnea uudelle saunalle!
  Oikein hyvää pääsiäistä ja pysykää terveinä!

  Reply
  • Kiitos 🙂 Arvostamme saunaa, sen verran aikaa meni niin kehnoilla pesumahdollisuuksilla, että tämä on silkkaa onnea.

   Ihanaa pääsiäistä teidän porukalle ja paljon terveyttä!

   Reply
 8. Olettepa te saaneet paljon hiukan sieltä ja enemmän täältä -puuhaamista aikaan. Välillä tuntuu, ettei silleen valmistu mikään, mutta sitten yhtäkkiä saakin monta projektia kerralla valmiiksi. 😁 Meillä puuhaillaan myös aina siellä sun täällä -metodilla.

  Hiukan kateellisena lueskelen täällä teidän muiden projektien etenemistä kun meillä kotona tämä koronaeristys aiheuttaa lähinnä katastrofin. Lapset on kaikki kotona mutta minulle hoitsuna tai isännälle yrittäjänä ei vapaata juuri siunaannu. Vedetään läpyskä vaihto ovella, yövuorojen välillä joutuu joustamaan nukkumisesta ja lapset hyppii seinille. Lopu jo outo kevät.

  Reply
  • Teillä on todella haastava tilanne. Meillä hommien etenemistä auttoi aikaisessa ollut kevät ja se, että Kaj oli vielä viime kuussa vanhempainvapailla. Tästä se vauhti hidastuu.

   Kun on monta projketia ja hommaa, niin niitä tulee kaikkia tehtyä vähän lomittain. Eikä niitä kaikkia voisi tehdä edes yksi kerrallaan, kun milloin odotellaan mitäkin asiaa 🙂

   Reply
 9. Ihana tuo teidän sauna! Ja mahtavaa, että viitsitte tehdä videoita, täytyy oikein jossain vaiheessa keskittyä katsomaan niitä.

  On tämä koronakevät kyllä outoa aikaa. Meillä on kaikki kotosalla, mutta tämä etätyö ja etäkoulu vaatii kyllä ihan hirmuisesti ruudunedessä istumista. Muuten olen oikein hyvin erakkoluonteena tähän sopeutunut.

  Reply
  • Me olimme todella onnekkaassa asemassa koronahässäkän alkaessa. Lapset olivat molemmat kotihoidossa ja Kaj vanhempainvapaalla. Meille se alku oli kuin loma, jota varjosti synkät pilvet jossain taivaanrannassa. Ne synkät pilvet on ollut helppo päivisin ohittaa, öisin ne sen sijaan ovat toisinaan kaivertaneet mieltä.

   Tsemppiä viimeisiin koulukuukausiin 🙂

   Reply
 10. Onpas siellä oltu ahkerina. 🙂

  Täällä 140 neliön ja kahden vesivessan taloudessa haaveilen että tulevaisuudessa mekin asutaan pienemmässä ja kompaktimmassa kodissa josta löytyy kompostoiva veski.

  Reply
  • Kompaktiasuminen on ihan näppärää talvella, sillä puuta tarvitsee vähemmän kun lämmitettävä ala on pieni. Tosin ihan näin ahtaasti en kyllä teinien kanssa haluaisi asua. Tämä vaatii aika saman rytmin kaikilta. Toivottavasti haaveenne toteutuu 🙂

   Reply
 11. Vaikka joku ääliö peseytyy kaksi kertaa vuodessa niin sauna on jees☺️. Noin kaksi kertaa viikossa meillä.
  Nyt on hyvä kevät tehdä kaikkea sään puolesta, ei ole metrin hankea.
  Jos on vaikkapa etätyössä kotona, keittelee sopivasti taukoihin kahvia liedellä mutteripannussa, valkoinen ja makea on omaa, on aika hyvin jo omavaraisuuden ytimessä.
  Toisin meillä nyt, kaikki ostettua. Vain suuria suunnitelmia keittiöpuutarhasta ja muusta, lato täytyy tehdä, kaksikin. Korona vaan sotki meillä kaikki finanssit, kaikkea haaveiltua ei saa hankittua. Onneksi kuitenkin valjaskauppa näyttäisi toteutuvan, liki uusi tamppivaljassetti setolka kellonkin kera. Kunhan varmuudella selviää onko länget sopivat Empulle.
  Valjaat vaihdetaan muutamaan Kainuun harmakseen, perinteistä kauppaa.
  Hyvää pääsiäistä kaikille.

  Reply
  • Korona on kyllä laittanut monella asiat aika uusiksi.

   Toivottavasti länget sopivat Empulle ja hän pääsisi taas hommiin. Onneksi teillä oli noita harmaksia, niin saatte yhden hankinnan tehtyä 🙂

   Reply

Leave a Comment