#suuntanaomavaraisuus 2020 osa 6

omenapuu kukassa taustalla navetta
Omenapuiden kukinta alkoi meillä viimeinen päivä

Minne toukokuu katosi? Yht’äkkiä onkin kesäkuu ja kuukauden ensimmäinen maanantaikin tupsahti eteen ihan ensimmäisenä päivänä. On siis tuttuun tapaan #suuntanaomavaraisuus -yhteiskirjoituksen vuoro. Kiireisestä toukokuusta johtuen nyt mennään niukoin kuvin.

Meillä on viime kuussa kuskattu multaa paikasta toiseen ja nikkaroitu siirrettävä kana-aitaus kesäkanoille. Lisäksi teimme puuhommia ja kiviraput ja vaikka ja mitä muuta.

Suunnitelman eteneminen

Suunnitelmamme oli siis seuraava:

  • Kaivo
  • Huussi
  • Kellari
  • Pihasuunnitelma
  • Pikkuisen kasvimaalla touhuamista

Kaivo on porattu ja vaiheessa.
Huussiin laudat ostettu ja paikka valittu.
Kellarin ennakkomaksu maksettu.
Pihasuunnitelma elää vauhdissa.
Kasvimaata on pienennetty ja jäljellä olevalla osalla on vähän ruokaa ja paljon kukkia valeistutuksessa.

Talven hellapuut on pienitty ja pinottu puuvajaan. Saunapuut olivat entuudestaan valmiit.

Meillä on tänä vuonna menossa isoja projekteja, sellaisia joita tehdään harvoin tai vain kerran. Projektit vievät liikaa aikaa ja energiaa. Kaiken puuhaamisen lomassa syömme vähintään 5 kertaa päivässä, kokaten hyvin vajavaisella keittiöllä. Leikimme lasten kanssa ja säntäilemme ympäri pihaa milloin minkäkin asian perässä.

Suunnitelman muutokset

Suunnitelmiin on aina tapana tulla muutoksia. Viimeksi kuluneen kuukauden muutokset olivat positiivisia. Tällä kertaa ahersimme enemmän, kuin oli aiottu. Se on ollut tämän vuoden teema. Piristävää sinällään, sillä aiempina vuosina emme ole saaneet kaikkea aiottua aikaan tai ainakaan emme ole päässeet siihen toivotussa aikataulussa.

Teimme puuvajalle laskevaan rinteeseen kiviraput. Lohkareet olivat peräisin Kaj:n kivikiiloilla halkomista kivistä.

Suurempi projekti oli kanatraktori eli siirrettävä kanala + aitaus. Meille siis tuli kesäkanoja. Kanojen on tarkoitus elävöittää kesäämme ja nurmikkoamme. Munia näistä valtaosin nuorista kanoista ei juuri tule.

Aiemmin keväällä aloitettu suuri kasvilava saatiin valmiiksi ja sen viereen pystytettiin lapsille keinu. Keinun tieltä raivattiin puolestaan kasvimaata pienemmäksi.

Kaivopihalle siirsimme kasvimaalla vuosia valeistuksesssa olleet mustaherukan ja karviaiset. Samoin sinne muuttivat mintut, saksankirveli ja mäkimeirami. Kiviaidan kupeeseen siirrettiin lisää kukkia.

Kasvihuoneen ruukkuihin ja kasvulavoihin kärrättiin multaa ja niihin istutettiin pari Kaj:n saamaa tainta ja muutama taimiston taimi. Kajn saamasta Cream Fantasy -chilistä meillä on kovat odotukset. Pidimme kovasti Aji Fantasystä ja on kiva kokeilla jotain uutta.

Kurpitsoille on tehty useampi kurpitsapenkki, nyt pitäisi vain saada taimet esiin mullasta (en ymmärrä mikä mättää).

Sain lisättyä monivuotisten kasvien valikoimaa Myllypellon taimet -taimistolta hankkimallani köynnöspinaatilla. Olen kuullut sen olevan haastava siemenestä kasvatettava, joten oikaisin ja hankin valmiin taimen. Ja näinä aikoina olemme pyrkineet myös ostamaan pieniltä toimijoilta, jotta heidän toimintansa jatkuisi tämän hankalan ajan jälkeenkin.

Kaadetuista puista Kaj sahasi hirsiä ja siirsi ne taaperon kanssa pihan toiselta laidalta toiselle.

Haluaisin kirjoittaa, että mansikkamaa tuli valmiiksi, mutta se olisi juksaamista. Vielä muutama kottikärryllinen multaa ja pääsen istuttamaan taimet.

Mitä teemme seuraavaksi

Mansikkamaan viimeistely.
Kivirappujen viimeistely.
Kurkkujen ja kurpitsoiden uusintakylvö.
Lisäistutuksia.

Lisäksi kaivo & huussiprojektit etenevät.

Miten käytät satoa satokautena?

Olemme parhaita käyttämäään marjoja ja hedelmiä satokautena. Aiemmin olemme olleet paljon muualla alkukesästä ja siksi emme ole täällä juurikaan kasvattaneet salaatteja ja muuta aikaisin satokauteen tulevaa. Tänä kesänä siihen tulee muutos.

Kasvimaan mylläyksen vuoksi sen kylvöt ovat todella pahasti myöhässä. Ne harvat esikasvatukset, joita olen sisätiloissa tehneet eivät ole olleet menestys. Vilkkaat pienet lapset ja alle 30 neliötä, jossa lämpötila vaihtelee on ollut liian haastava yhdistelmä tälle puutarhurille tänä keväänä.

Tavoitteena on hukkua kesäkurpitsoihin. Jos vielä saamme kurottua esikasvatuksen kämmit kiinni, niin saavutamme tavoitteen. Kesäkurpitsat ovat lemppareitamme esimerkiksi grillattuna.

Villivihannekset

Käytämme villivihanneksia nolostuttavan harvoin.Tähän seikkaan haluan muutoksen. Aion ottaa asian työnalle tulevina vuosina, tämä vuosi on puutarhan antimien vuosi.

Raskaana ollessa olen käyttänyt vadelmanlehtiteetä ja olen kirjoittanut siitä useista lähteistä ammentaen jutun blogiin, sen löydät täältä.

Siska-päärynä kukkii

Tuholaisten torjunta

Emme käytä myrkkyjä. En näe mitään syytä myrkyttää pihaamme. Mikäli jokin öttiäinen uhkaa satoa niin koetan hankkiutus siitä eroon esimerkiksi Puutarhan parhaaksi – kirjan opeilla. Mikäli tämä ei onnistu, niin nielen tappioni.

Tarkoituksenamme on luoda puutarhastamme niin monimuotoinen, että se selviytyy omin avuin normaaleista tuholaisten määristä. Tämän lisäksi koetamme laajentaa pihalla kasvavien lajien määrää niin laajaksi, että aina jokin onnistuisi.

Risu- ja kiviaidat antavat asuinsijan monille ötököille ja eläimille, jotka osaltaan hoitavat luonnon järjestystä. Linnunpönttöjä on liian vähän ja osa niistä koki tikan taholta hyökkäyksiä tänä keväänä. Uusia pitää siis tehdä.

Kiire

Tämän vuoden hurja kiire alkaa näkymään. Aikaa monelle asialle, kuten blogille ja somelle, on ollut liian vähän. Onneksi naapurinrouva pistäytyi oikealla hetkellä ja lohdutti perustamisvaiheen olevan työläs ja ylläpitovaiheeseen päästessä asioiden helpottavan.

Sukumme Saimaan mökillä moni asia on hoitunut helpommin kuin meillä täällä, siellä on arjen pyörittämiseen vaadittavat asiat kunnossa. Siellä vain ylläpidetään haluttua tasoa sekä halutessa lähdetään uusiin projekteihin.

Alkuun peseydyimme ulkona kotoa tuomallamme vedellä. Sitten meille selvisi mistä kyliltä saa ottaa puhdasta vettä. Seuraavaksi tuli kärrysauna ja sitten naapurin rouva antoi meidän käyttää kaivoaan ja lopulta saimme oman porakaivon. Homma siis helpottaa kokoajan. Kokoajan meillä on enemmän asiat sillä tolalla, ettei niihin ihan arkisimpiin asioihin mene niin älyttömiä aikoja kuin ennen.

Tarkoituksenamme on hiljentää tahtia. Pysähtyä ja nauttia. Olemme vain pahasti kietoutuneet kiireen pauloihin. Olemme koukussa siihen tunteeseen kun valmista tulee kokoajan, kun oman etenemisen näkee. Kahden seuraavan kuukauden tavoite on ottaa iisimmin ja fiilistellä aikaansaatua.

Linkit

Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/06/01/villivihannesten-ja-muun-alkukesan-sadon-hyodyntaminen

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2020/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/06/kuupuutarhurin-tuholaisten-torjunta_1.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/06/myyrasota.html

Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/2020/06/01/suuntanaomavaraisuus-kesakuun-kiireet/

Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/06/01/puutarha-satoa-jo-alkukesasta/

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-6/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/06/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-6.html

Luontoannelifestyle https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=108

Caramellia https://caramellia.fi/kesakuu2020/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6-miten-satoa.html

Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=4636

Airo ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-2020-kesakuu.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20103

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Vyöhyke 5

Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=1079

19 thoughts on “#suuntanaomavaraisuus 2020 osa 6”

  1. Mä yritin kasvattaa köynnöspinaattia useamman kerran siemenestä, enkä koskaan onnistunut. Lopulta äitini onnistui löytämään taimen ja se on lähtenyt hyvin kasvuun ja talvehtinutkin onnistuneesti.

    Reply
    • Vastaavia kokemuksia olen kuullut monta ja koska peukaloni ei ole erityisen vihreä, niin turvauduin taimeen. Joko olette päässeet hyödyntämään köynnöstänne?

      Reply
  2. Nyt kommentoin vähän sivuasiaa: aivan ihanat nuo kuvat, joissa punainen talon puupinta on valkoisen kukan taustana. Erityisesti ensimmäinen kuva on sykähdyttävän kaunis ja raikas. Sellaista ihanaa alkukesän fiilistä!

    Reply
  3. Piti jo aiemmin kirjoittaa. Kajn tukkikärry on hieno idea. Jos hän vielä ratkoo miten se kulkee epätasaisessa metsässä niin se on täydellinen ☺️
    Hienoa että kaivo alkaa pelittämään ja vettä on riittämiin. Ilman omaa kaivoa asiat on työläitä ja vaikeita.
    Mekin yritämme lohduttautua sillä että perustamisen jälkeen helpottaa.
    Viime vuonna vuosi nolla, nyt vuosi yksi.
    Mekin aloitamme blogin ja muun säätämisen sen suhteen kunhan kerkiämme, nimi sille on ainakin jo keksitty.
    Ottakaa rauhallisesti ja nauttikaa välillä elämästä.
    Nyt on kesä ☺️

    Reply
    • Tukkikärrymme kulkee vain tasaisella, metsään sopisi paremmin juontokärry.

      Kaivo on ollut ihan luksusta, vaikka siihen on tottunut todella nopeasti ja on alkanut haaveilemaan kaikenlaisista lisämukavuuksista, kuten muurinpadasta.

      Ihana kuulla, että pian pääsemme lukemaan teidän projektistanne. Ihanaa vuoden yksi kesää 🙂

      Reply
  4. Hauskaa että meillä on sama tavoite kesäkurpitsojen suhteen. Otsekkin olen niitä esikasvattanut ja kylvän suoraan peltoon niin paljon että jos jokainen tuottaa edes yhden niin ruokin nuilla koko armeijan ?

    Reply
    • Kesäkurpitsat ovat vastustaneet tänä vuonna yllättävän paljon. Epäilen multapeukaloni olevan epäkunnossa. Onneksi maahan on saatu jo muutamia taimia eli toivoa on 🙂

      Reply
  5. Nuo kiviraput on upeat! <3 Täällähän olisi portaille käyttöä useammassakin kohdassa kun maasto on varsin jyrkkää. Ei vaan oikein itsellä riitä avaruudellinen hahmotuskyky että miten niitä lähtisi tekemään. Juuri siksi hyvä nähdä kuvia toisten toteutuksista!

    Hyvä että muistutit vadelmanlehdistä, niitä pitääkin nyt keräillä talteen. Vadelmaa nimittäin kasvaa ihan joka paikassa mutta ei kuitenkaan välttämättä tee marjaa. Hyvä jos saa johonkin käytettyä niitäkin kun ei nyt vielä ole vadelmakerppujen syöjiä.

    Reply
    • Jos kiviraput ja semmoiset kiinnostavat niin suosittelen lämpimästi Orivedellä sijaitsevaa Hörtsänän arboretumia, sieltä saa paljon ideoita.

      Reply
  6. Ihanat raput! Meilläkin pitäisi yhteen kohtaan jokunen askelma saada, ettei tarvitse mäkeä olla aina laskemassa. 😉 Köynnöspinaattia kaipailen minäkin ja juuri tuollainen monivuotinen on etsinnän alla. Yksivuotista malabaria kasvaa nyt pihalla ja vaikka se kaunis onkin, niin monivuotista kaipailen. 🙂 Aurinkoista kesäkuuta! 🙂

    Reply
    • Teillä on hurjan komeat pihatyöt käynnissä, olen ihaillen seurannut 🙂

      Käsittääkseni köynnöspinaatti on Myllypellon taimiston vakkarivalikoimassa eli sieltä vain, jos ei lähempää löydy. Toki siemenestä kasvattaminen on hyvä vaihtoehto, itse vain en tohtinut lähteä siihen.

      Ihanaa kesää teillekin <3

      Reply
  7. Nyt oli varmaan ensimmäinen kerta kun joku blogissaan mainitsee pienentävänsä kasvimaataan 🙂 Pääsääntöisestihän siihen otetaan melkoisen suuruudenhullu lähestyminen. Miksi sitä työtä pitääkin aina haalia huomattavan vaaleanpunaiset lasit naamallaan?

    Olisi ihana päästäm ihan livenä pyörimään teidän pihalle. Kuvista saa hiukan käsitystä, mutta mielikuvitus ei kuitenkaan riitä hahmottamaan koko paikkaa. Pidän siitä miten luonnontilaisuus ja muokattu ympäristö limittyvät teillä jotenkin vaivattoman saumattomaksi kokonaisuudeksi. Se on meinaan hankalaa toteuttaa.

    Reply
    • Kasvimaa muuttaa muotoaan vielä tulevaisuudessa ja veikkaan, että erilaiset lavat tulevat lisääntymään pihalla. Nyt perunamaa on pääosin ihan eri puolella pihaa, kuin kasvimaa. Ja sinne puolestaan haluan jollain aikataululla vadelmia, niitähän meillä ei ole ollenkaan. Kokoajan saa tasapainoilla sen kanssa mitä kaikkea haluaa ja mille kaikelle on otollinen kasvupaikka.

      Kiitos, olemme koettaneet säilyttää osan pihasta luonnontilaisena, tuntuu vain, että muualla tekemämme muutokset vaikuttavat luonnontilaiseen osuuteenkin ja sekin elää kokoajan.

      Reply

Leave a Comment