#suuntanaomavaraisuus 2020, osa 7

Kesäkuu sujui helteisissä merkeissä. Kaksi edellistä kesää ovat myös olleet täällä 3 vyöhykkeellä Keskisellä Uudellamaalla kuumia ja kuivia. Tähän alkuun vähän höpinöitä ja sitten kerron homman etenemisestä sekä #suuntanaomavaraisuus -kirjoitussarjan kuukauden aiheista. Paljastan ne aiheet jo nyt eli ne ovat erityisosaaminen, vierailun arvoinen paikka sekä resepti.

Aikaisemmissa #suuntanaomavaraisuus -kirjoituksissa olen kertonut, miten vanhasta rengaskaivosta on loppunut vesi. Sama tilanne oli taas päällä. Käytämme siis kasteluun vielä vain rengaskaivonvettä, emme uuden porakaivon.

Heinäkuun alussa tilanne muuttui ja nyt kastelusta huolehtii sade.

Onneksemme viime vuoden loppupuolella satoi ja aiemmista vuosista oppineena aloitin puutarhan kastelun ajoissa. Tosin siinä letkun kanssa seistessä pelkäsin koko ajan, että tämä olisi hyvin märkä vuosi ja kasteluni olisi se viimeinen niitti.

Viime kuussa naputin väsyneenä ja kiireisenä hurjan listan asioita, jotka olivat edenneet. Tahti on siitä rauhoittunut ja sen oli pakkokin. Viimeiset vuodet ovat olleet meille kiireisiä ja vaikka keväällä oli upea nähdä miten hommat etenivät vauhdilla oli aika hiljentää vauhtia.

Vauhdin hiljentäminen tarkoitti sitä, että perusarki sai hitusen enemmän aikaa. Olimme sosiaalisia korona rajoitusten helpotuttua ja kävimme sukuni mökillä Saimaalla nauttimassa läheistemme seurasta, lastenhoitoavusta ja ihanasta ruoasta.

Vietin myös lasten kanssa muutamia päiviä kotikotona Helsingissä asioita hoitaen. Itseasiassa nyt vuoden täyttäneelle pienokaiselle tämä vapaa-ajan asuntomme on enemmän koti kuin kotikoti. Olemme viettäneet kotikotona vähemmän aikaa, kuin monet harvoin mökkeilevät mökeillään.

Mutta nyt asiaan eli hommien etenemiseen.

Valmista

 • Mansikkamaa, jossa myös herneitä
 • Kasvulaatikko
 • Kurpitsakumpareet
 • Perunan heinäviljelykokeilu
 • Kuoppa päärynäpuulle

Mansikkamaa on ollut ajatuksissa jo ihan alusta alkaen. Itse saan osasta mansikoista jonkin asteisia allergisia reaktioita, ilmeisesti liittyen niissä käytettäviin myrkkyihin. Siksi haluan lapsille myrkyttömiä mansikoita omasta maasta.

Ihastuin aikanani Hirvihaaran lavatarhassa kasvulavoihin ja teimme omaan pihaan vastaavan. Lavamme on korkea, sillä sen on tarkoitus toimia samalla tilanjakajana ja näkösuojana.

Kesäkurpitsakumpareet syntyivät naapurista saatuun hevosenlantaan. Toinen kumpare on peitetty mullalla ja toinen kantojen jyrsimisestä syntyneellä hakkeella. Molemmissa istutuskuopat täytettiin mullalla.

Kaivopihan maa on haastavaa ja siksi kokeilen kasvattaa siellä perunaa heinässä. Menestys on ollut surkea. Kuivuuden vuoksi koko systeemi kuivui ja sitten se vettyi. Perunoita ei näy.

Savusaunan kupeeseen on kaivettu kuoppa päärynäpuulle. Olen tykännyt istuttaa puita syyskesästä, silloin niillä on hyvää aikaa juurtua ja helteet eivät niin piinaa. Kun kuopat tekee ennalta, niin itse istutukseen ei mene kauaa aikaa.

Kuopan kaivaminen tarkoittaa tässä kivisessäsavikossa sitä, että kaivetaan kuoppa, poistetaan kaikki kivet, laitetaan kuoppaan kalkki & lannoite ja tuodaan päälle multaa. Kuoppaa ei jätetä auki naperoiden vuoksi. Pehmeään multaan on näppärä istuttaa puu, kun se saapuu.

Istutuskuoppa puulle

Seuraavana vuorossa

Nyt vaikuttaa vakavasti siltä, että heinäkuu tuo meille uusia suuria hommia eteen. Kirjoitin aiemmin siitä, miten olemme päätyneet nykyiseen tilanteeseemme aarrekartan johdattamina. Emme kerenneet tekemään uutta kartoitusta haaveistamme ja toiveistamme, kun meille avautui tilaisuus muuttaa arkeamme.

Meillä piti olla työlistalla:

 • Kärrysaunan remppa
 • Uusi huussi
 • Kiviaitaa
 • Risuaitaa
 • Parin puun kaataminen
 • Savusaunan rempan viimeistely

Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna toteutuu vain

 • 1 omenapuun istutus
 • 1 päärynäpuun istutus
 • 4 tuijan siirtäminen valeesta paikalleen
Poikaporukka

Kanat ja ankat

Tänä vuonna meillä on ollut sekä kesäkanoja, että -ankkoja. Nikkaroimme kanoja varten siirrettävän kanatraktorin ja ankoille teimme valtaisan aitauksen. Ankkoja emme kuitenkaan uskaltaneet pitää alkuperäisessä aitauksessa erilaisten petojen vuoksi, joten teimme niille uuden aitauksen.

Kanat tulivat meille ensin. Saimme 1 munivan kanan, kukon ja 5 nuorikkoa. Nuorikot paljastuivat valitettavati yhtä lukuunottamatta kukoiksi. Ja se nuorikko on vielä liian nuori munimaan.

Saimme luvan siirtää pahiten öykkäröivät kukot pakastimeen. Sama kohtalo odottaa vielä 2 kukkoa. Kotiin palaa siis 2 kanaa ja pääkukko.

Ankat saapuivat meille myöhemmin. Matkassa oli lukuisia kommervenkkejä. Ensimmäinen paikka, josta ankkojen piti tulla ei saanutkaan sitä määrää ankkoja haudottua, kuin oli tarkoitus. Toisen toimijan kanssa ensimmäinen ankkojen saapumispäivä meni ohi, kun heillä ei ollut tarpeeksi ukkoja.

Lopulta meille muutti 2 ankka-akkaa ukkonsa kanssa. Akat munivat joka päivä yhden munan kumpainenkin. Lisäksi meille saapui 5 pikkuista urosankkaa. Näistä ankoista kotiin palaavat akat.

Kukot ja ankkaukot päätyvät siis pataan. Me olemme sekasyöjiä, joiden tarkoitus on pikku hiljaa pienentää lihan kulutusta sekä käyttää eettisempää lihaa.

Erityisosaaminen

Osaamisemme on kasvanut näinä vuosina tuvalla. Olemme myös täällä ollessa kiinnostuneet uusista asioista.

Kaj ymmärtää moottoreita, työkaluja ja kaikkia teknisiä vempaimia. Hänen mielenkiinnon kohteena ovat erilaiset puu– ja kivihommat, rakentaminen ja nikkarointi. Lisäksi hän tietää meistä kahdesta paremmat sienestyspaikat ja omaa kokemusta kanojen, ankkojen ja muiden eläinten hoitamisesta.

Ennen Kajn tapaamista olin kasvattanut yhden lapsen, joten monet perhe-elämään liittyvät asiat ovat sellaisia joihin ehdotan vaihtoehtoja.

Pidän tiedon hankkimisesta ja jakamisesta, tämä näkyy muunmuassa tässä #suuntanaomavaraisuus -sarjassa jota luotsaan Korkeala -blogin Heikin avustuksella.

Aiemmin olen kalastanut verkoilla sekä ravustanut merroilla, näihin toimiin haluan vielä palata joskus. Olen ihan näppärä kalojen perkaamisessa ja sen vuoksi olen opiskelemassa myös lintujen käsittelyä.

Omavaraisuuden kannalta mielenkiintoinen vierailukohde

Helsingin Kumpulassa, aivan Pasilan kupeessa, sijaitsee Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Paikka on kokemisen arvoinen. Siellä on puiden, pensaiden ja kukkien lisäksi erilaisia hyötykasveja. Paikka ei ole varsinainen omavarasietlun keidas, sen sijaan siellä näkee monia kasveja suuriksi kasvaneina, erilaisia pölyttäjille mieluisia kukkia sekä suuren hyönteishotellin.

Aivan paikan vieressä on sekä Vallilan, että Kumpulan siirtolapuutarhat, joihin pääsee päivällä kävelemään ja katselemaan.

Suosittelen kaikkia kolmea paikkaa lämpimästi.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Resepti

Blogissa on aiemmin ollut joka viikko resepti ja kesäkuussa julkaisin parin käymäni keskustelun innoittamana hurjan määrän jäätelö-ohjeita. Osa blogin ruokaohjeista on vanhan ruokablogini peruja ja osa on uusia. Kaikissa ohjeissa ei ole kantavana ajatuksena omavaraisuus ja niissä on aineita, joista Suomessa ei voi olla omavarainen.

Seuraavana meidän pitäisi alkaa taas hilloamaan eli varmistaa koko tulevan vuoden aamupuuro- ja lettuhillot. Blogissa on liuta reseptejä erilasiin hilloihin ja ne löytyvät hillo-tunnisteen alta.

Kotivarasta kokattavaksi sopivia ohjeita on listattuna Kotivara-sivulle.

Hillot

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2020/

Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/07/06/mita-on-omavaraistalous/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/07/hyotytarha-heinakuussa-omavaraisuus.html

Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/06/kesakuulumisia.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/07/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-7.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-7/

Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2020/

Airo ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/07/suuntana-omavaraisempi-elama-2020.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20155

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/07/unelmana-omavaraisempi-elama.html

17 thoughts on “#suuntanaomavaraisuus 2020, osa 7”

 1. Toivottavasti ei harmita suunnitelmien jääminen suunnitelmiksi. Teillä oli aiemmin niin hurja tahti päällä, että tekee hyvää ottaa välillä vähän iisimmin. Siellä ne suunniotelmat odottavat listalla toteutusta, eivätkä mihinkään karkaa 😉

  Voi että, nuo ankat <3 Niin haaveilen.. Miten sun mielestä ankanmunat eroaa maussa kananmuniin verrattuna?

  Ihanaa heinäkuuta sinne teidän klaanille!

  Reply
  • Iisimmin ottaminen tuli tarpeeseen, etenkin kun päivittäiset hommat (kasvit, eläimet ja ennen kaikkea lapset) vievät kiitettävästi aikaa. Jotenkin sitä aina meinaa unohtua varata niille perusjutuille aikaa. Ja tuo helteinen jakso oli kyllä hurja, sai taas miettiä miten sai pidettyä pienen tuvan viileänä. Ja edellisistä kesistä oppineina onnistuimme siinä 🙂

   Ankanmunia emme ole vielä keittäneet, pitääkin pitää tasting, jossa vertaillaan kanan- ja ankanmunia toisiinsa 🙂

   Ihanaa kesää teillekin <3

   Reply
 2. Voi, miten paljon teillä on rautoja tulessa, mutta nuorina jaksaa.
  Suunnitelmia voi ja saa muuttaa matkan varrella.
  Kiinnostuin kanoistanne ja ankoista. Kerrot varmaan jatkossa niidenkin kuulumisia?

  Reply
  • Nuorena jaksaisi ja vanhana osaisi mitoittaa hommansa järkevämmin, taidamme olle nyt tuossa välimaastossa 😀

   Kerron kyllä siivekkäistä, vaikka niistä höpöttely tuntuukin joskus vähän vieraalta. Olen sellainen salalepertelijä 😉

   Reply
  • Olen päässyt maistamaan sitä ja täällä blogissakin on yksi ohje. Se on omaan makuuni ja lisäksi eettinen liha on alkanut kiinnostamaan ja tehotuotettu vieroksuttamaan.

   Reply
 3. Ankat on kyllä suloisia <3 On hyvä välillä höllätä tahtia ja ihan tietoisestikin pysähtyä nauttimaan siitä mitä juuri nyt on. Meillä on sama tilanne, koko ajan erilaisia todo -listoja kertyy ja projekteja pukkaa. Mä ajattelen, että tää on elämän mittainen projekti, kaiken ei tarvitse olla valmista juuri tänä kesänä.

  Reply
  • Hyvin sanottu. Ja hommien ylläpito vie oman aikansa. Nyt tosin vahvasti näyttää siltä, että olemme haalineet vähän erityyppistä hommaa syksyksi. Tavallaan helpottaa kun täällä on isoimmat aiotut asiat saatu tehtyä ja loput ovat odottamassa vielä ensi vuonnakin 🙂

   Reply
 4. Suunnitelmat ja todellisuus eivät aina kohtaa varsinkaan aikataulujen osalta. Suunnitelmat on liian suuria tai liian monta, taikka elämä ja maailma vaan tulee mukaan kuvioon lanaten suunnitelmat.
  Onneksi on aikaa ja kesä joka vuosi. Lapsetkin kasvaa.
  Teidän Strömsö senkun kehittyy ☺️.
  Noi ankat on mielenkiintoinen juttu, täytyy seurata.
  Ankan munat on monen leipurin gourmee-leivonnan salaisuus ja kastikkeenkin. Kastikkeestakin samettisempaa ja pehmeämpää kuin kanan munalla.

  Reply
  • Suunnitelmat ja todellisuus eivät ole tainneet kohdata meillä kertaakaan 😀

   On ollut huikea huomata miten paikka on muuttunut vuodessa, puhumattakaan näistä kaikista vuosista. Nyt olemme huomanneet asioita, jotka toimivat (iso terassi) ja asioita jotka eivät ihan toimi (muovinen kasvihuone nykyisellä sijainnilla). Havaintojen pohjalta on hyvä tarkistaa suunnitelmia ja varmistaa, ettei tee jotain hupsusti.

   Reply
 5. Hauska taimi teillä kuoppaan istutettuna 🙂 Mahtaa siitä tulla komea ja hyödyllinen täyteen mittaansa kasvaneena.

  Hassua miten kaikki harmittelevat kovasti muutamaa parveen sattunutta ylimääräistä kukkoa. Minusta ne ovat oivaa pakasteen täytettä. Ensin viilokkia ja sitten vielä luuliemet päälle :). Ainoa hankala niissä on tilan puute. Jos meinaisi kasvattaa isoja määriä kukkoja, pitäisi niille melkein olla oma poikamiesboxi, ettei kanojen elämä käy kovin raskaaksi.

  Reply
  • Olet oikeassa, että kukot tarvitsisivat oman tilansa. Meillä teharisekoitukset alkoivat rähisemään jo nuorina ja se vaikeutti elämää. Nyt tilanne on onneksi rauhoittunut niiden poistuttua parvesta.

   Reply
 6. Tuo kanatraktori on kyllä tyylikäs! Minullahan on vaan semmoinen parin neliön kokoinen siirrettävä häkki ulkolaitumeksi, viime kesänä pidin siellä vuoropäivinä nuoria kukkoja pienissä porukoissa. Vapaanahan en noita enää pidä, etteivät syö kaikkia sammakoita… Pari kertaa päivässä vien vihreää kasan tarhaan, samalla saan varmistettua että syövät niitä kasveja mitä täällä onkin hyvä vähentää. Mutta olisihan tuollainen traktori toki mahtava lisä tännekin….

  Reply
  • Siirrettävä ulkotarha kuulostaa hyvältä. Kanatraktori on kiva, mutta kyllä siinä meni tunti jos toinenkin, kun Kaj sitä rakensi. Lisäksi tuon kokoinen ei käänny pienistä mutkista jne eli vaatii omanlaisensa pihan missä toimii.

   Reply

Leave a Comment