Se on taas kuukauden ensimmäinen maanantai ja tässä kuussa #Suuntanaomavaraisuus bloggaajat kertovat etenemisen lisäksi vinkkejään eri asioiden kasvatukseen ja osa kertoo miten viime vuoden uusien kokeilujen kanssa meni.
Tammikuu
Viime kuussa vierailimme kahdella tutulla omavaraistelijalla. Toisen tilukset olivat entuudestaan tuttuja ja toisen luona piipahdimme ensimmäistä kertaa. On aina inspiroivaa nähdä miten muut edistävät omavaraisteluaan ja millaiset asiat heillä on parhaimmillaan työnalla.
Nämä kaksi omavaraistelijaa asuvat melko lähellä toisiaan ja heillä on yhteisiä projekteja ja tämä on juuri se mitä itsekin kaipaisin. Toki ei heille ole meiltä maaseudun mittakaavassa pitkämatka, näin kaupunkilaisena ja pyörällä liikkuvana matka on kuitenkin tuskallisen pitkä.
Tammikuu oli kuukausi jolloin meillä oli tarkoitus olla kaupungissa ja pitää tupa kylmillään. Tammikuun kelit, työtilanteemme ja lasten hoitopaikassa ollut koronatilanne sai aikaan sen, että vaihteeksi pakkasimme tavaramme ja muutimme tuvalle.
Pihapiirissä ollut vanha savusauna on ollut kunnostuksen alla nolostuttavan kauan. Nyt se sai viimein uudet ovet. Vaihdoimme antiikkisenkin uusiin oviin eli yhdenksänkymmentäluvun antiikkilöytö Kallion kulmilta muutti uuteen kotiin ja uudet omistajat nikkaroivat meille toimittamastamme puutavarasta pariovet. Ovet ja karmi on nyt laitettu paikalleen ja rakennus sai heti ihan eri tavalla ryhtiä pressun vaihduttua oveen,
Muuten tuvalla oleminen koostui lumitöistä ja pihaleikeistä. Tai siis niin sen muistin. Olihan meillä siinä sellainen hiiriepisodi. Tuvan sisälle oli päässyt hiiri ja tämä oli ehdottomasti viimeinen kerta. Me siis lisäilimme jyrsijäverkkoja mukavassa tuulessa. Homma oli raikasta tehdä, ei tullut lainkaan kuuma. Hommaan meni pari aika intensiivistä työpäivää.
Sitten oli pikkuisen koneiden kanssa korjailua ja säätöä. Aikaa meni hitusen, samoin euroja. Tämä homma ei meidän tavallamme tehtynä ole nopeaa tai ilmaista, enemmänkin sellaista keskiluokkaista puutarhurointia, kuten joku joskus asian ilmaisi.
Uudet asiat 2021
Viime vuonna kerroimme kauden uusista jutuista ja eipä noihin ole juuri lisättävää. Kaikki taimet ovat hengissä ja satoa emme luonnollisesti vielä viime vuonna niistä saaneet. Osa taimista on istutettu paikalleen ja osa on valeistutuksessa saamassa lisää mittaa.
Näiden uusien taimien taustalla on ajatus pidentää satokautta ja varautua erilaisiin sääolosuhteisiin. Enemmän sään ääri-ilmiöistä ja kotitarveviljelystä pääset lukemaan blogin aiemmista kirjoituksista.
Lapset osallistuvat edelleen mielellään ja aktiivisesti puuhiin. Nautimme tuvalla elämisestä tavattoman paljon.
Kasvatusohjeet lapsille
Yli 25 vuotta äitinä ovat opettaneet minulle lasten kasvattavan meitä aikuisia. Lasten kanssa toimiessa itse arvostan aikaa, rakkautta, yhdessäolemista sekä sitä että lapsia kohdellaan arvostavasti.
Kaikenlainen uhkailu, lahjonta ja kiristäminen ovat osoittautuneet näiden omien mukuloiden kanssa huonoiksi tavoiksia toimia, ne eivät ole tepsineet. Sen sijaan kun heitä kohtelee samalla arvostuksella kuin esimerkiksi kollegaa työelämässä pääsee hommassa pitkälle. Ja sitten on niitä hetkiä kun tuntuu että mikään ei toimi 😀
Liikunta, se on seikka jota hyvin energiset ja eläväiset lapsemme kaipaavat. Liikunnalla en tarkoita ohjattuja tuokioita vaan arkista liikkumista jota tulee olla paljon. Kävelyä paikasta toiseen, roikkumista, kiipeilyä, painia mitä vain ja runsainmitoin. Tarpeellinen määrä liikkumista alla ja jo jaksaa istua aloillaan kirjaa lukemassa tai legoilla leikkimässä.
Kaikista tärkeintä omille lapsilleni on tuntunut olevan mahdollisuus oleskella paljon ja vapaasti luonnossa.
Hyvin touhukkaiden, energisten ja vähäunisten lasten kanssa puuhatessa ajattelen joskus että en todellakaan ymmärrä mitään lastenkasvatuksesta. Meillä arki ei ole instavanhemmuutta, leikit ovat laajoja, värikkäitä ja sisältävät monenlaisia elementtejä. Lapset valitsevat itse vaatteensa ja yhdistelmät ovat heidännäköisiään. Tasaisen söpöä instagram valokuvien ketjua ei tästä saisi.
Linkit
Muiden kuulumisia pääset lukemaan oheisista linkeistä
Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/kanojen-kasvatus-kotipihalla/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2022/
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/02/viime-vuoden-kokeilut-omavaraisuus.html
Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/02/omat-kasvatusvinkit-kaudelle-2022.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/02/omavaraisuushaaste-2-mita-uutta-teimme.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/02/helmikuun-ensimmainen-maanantai.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-2/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/02/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-2.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kasvatusasioita
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16358
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/02/suuntana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvatus-ja-kokeilut/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/02/07/helmikuu-22/
Kivan terveitä ajatuksia lastenkasvatuksesta!
Hiiriverkkojen laittelu on kyllä yllättävän työlästä…mutta mukavan palkitsevaa siinä mielessä, ettei niitä hiiriä tosiaan mielellään sisällä katsele!
Jyrsijäverkot on kyllä must! Me laitettiin aikoinaan myös verkot pirunmoisella pakkasella, kun rapinaa oli kuulunut, niin oli pakko toimia ilmoista välittämättä, mutta kyllä loppui rapinat 😀
Kukapa omia lapsiaan on osannut kasvattaa… Muiden kyllä! =’D
Kukapa omia lapsiaan osaa kasvattaa… Muiden kakaroita kyllä! =’D
Tuo on muuten hirmuisen iso asia, jos joku sellainen on fyysisesti riittävän lähellä, kenen kanssa saa jakaa elämäntyyliään. Meillä on vielä niin kiva tilanne, että meillä on hyvän ystäväni kanssa samanlaiset askeettisemman elämän meiningit, mutta toteutuspuolella ollaan hieman erilaisia. Meillä on enemmän kasvimaata, hänellä taas kanoja, molemmissa torpissa on aina joku homma menossa, joten työkalut ja -laitteet sekä oman tontin tuotokset vaihtavat välillä osoitetta molempien iloksi. Se on hirmuisen mukavaa, kätevää ja ihan suoraan sanottuna säästää rahaakin, kun puolin ja toisin voidaan esimerkiksi lainata sitä mitä toisella jo on ja samassa hengessä hyödyntää myös toisen mahdollista ylijäämääkin. Meidän kasvarin ylijäämämaaleilla esmes maalattiin ystävän pikkuterassi ja sen päällä olevat puutarhakalusteet. Meillä ylijäämämaali olisi mennyt hukkaan, taatusti vaan kuivunut sinne jonnekin unohdettuun maalipurkkiin, mutta tällä tavalla se tuli hyötykäyttöön toisen iloksi.
Ihanaa pian alkavaa kevättä sinne tuvalle ja kaupunkiin. Olen aina ihaillut suuresti sitä miten täyteläistä elämää teidän lapset saavat elää, joten toivotaan samalla myös suotuisia säitä kaikille niille puuhille, joita lapset siellä puuhastelevat 🙂
Voi hiiret. Meilläkin ovat hääräilleet vintillä tulevassa lastenhuoneessa, silpunneet pari pahvilaatikollista entisten asukkaiden vanhoja koulukirjoja. Sen pipanamäärän löydettyäni tuumasin että joo-o, katsellaanpa sitä vinttihuoneen raivaamista sittenkin joskus syssymmällä 😀
Kuulostaa hyvin tutulta tuo villi ja vapaa, ei niin instakelpoinen meno lasten kanssa. Mutta ihan tyytyväisiltä vaikuttavat serkkujen vanhoissa haalareissa ja eriparikintaissa tuolla pitkin poikin puissa kiipeillessään, joten näillä mennään!