#Suuntanaomavaraisuus 2022, osa 3

Kuukauden aiheena on #suuntanaomavaraisuus -bloggaajien yhteispostauksessa on omavaraisuuden lisääminen joko ihan alusta tai nykyisen omavaraisuuden vahvistaminen. Lisäksi totuttuun tapaan käydään läpi mitä on viime aikoina saatu aikaan ja mitä on seuraavaksi vuorossa.

Omavaraisuus ja omatoimisuus, sellainen ennakoiva ja hitusen puuhakas elämänasenne kulkevat usein käsikädessä. Omavaraisuuden lisääminen tai touhun aloittaminen ei siis välttämättä tarkoita sitä, että laitat pystyyn suuret kasvimaat ja hedelmätarhat. Kyse voi olla taidoista, esimerkiksi nyt kovassa suosiossa olevasta neulomisesta. Kyse voi olla myös polttopuuomavaraisuudesta tai vastaavasta.

Omavarainen ja omatoiminen elämä voi tarkoittaa sitä, että teet järjestelyjä joilla satunnainen muutos arjessa, kuten sairastuminen tai sähkö- tai vesikatko ei juuri vaikuta elämääsi. Varaat viranomaisten suositteleman kotivaran elintarvikkeiden ja tavaroiden suhteen.

Postauksen kuviksi olen valinnut erilaisia omavaraisuutta ja omatoimisuutta sivuavia kuvia.

Aloita siitä missä olet

Aloittamista voi lykätä loputtomiin. Harvalla meistä tulee vastaan se täydellinen hetki ja kunnolliset resurssit. Kerrostaloasunnossa et voi kasvattaa sitruksia kummempia hedelmäpuita, sen sijaan voit kokeilla sienten kasvattamista ja jopa pienimuotoista lihakanien kasvattamista, mikäli olet sekasyöjä.

Taloyhtiön pihalle voi ehdottaa istutettavaksi herukoita, olen asunut kahdessa eri taloyhtiössä jossa lasten leikkialue oli rajattu herukoin. Muutama marja ei pidä kenenkään nälkää loitolla, se on kuitenkin alku. Useammassa taloyhtiössä on puolestaan ollut pihalla puugrilli, näppärä sekin mikäli polttopuuta löytyy.

Kotikeittiössä kannattaa perehtyä kokkailun saloihin. Ja tällä tarkoitan kokkaamista hyvin alkuperäisessä muodossaan olevista raaka-aineista. Spagettikurpitsa on aika haastava saada halkaistua, viilto ja hetkeksi mikroon auttaa asiasssa. Juuri teurastettu kana on hyvin kaukana hunajamarinoiduista filepaloista. Kuivatut pavut eivät ole yhtään niin näppärä ja nopea valmistaa, kuin tölkitetyt.

Kokoa itsellesi kotivara, sisällytä virallisten suositusten lisäksi siihen myös itsellesi tärkeitä asioita. Kotivaran nimissä lankojen hamstraaminen on vain varotoimenpide.

Tiiligrilli

Vinkkejä etenemiseen

Edetä voi monella tavalla. Suurten ja radikaalien muutosten kanssa suosittelen olemaan varovainen, ne eivät välttämättä suunnittelematta kanna alkuinnostusta pidemmälle. Henkilökohtaisesti koetan suosia jatkuvaa pientä muutosta ja kehittymistä, omien resurssien puitteissa.

Ehdotan seuraavaa, olit minua kokeneempi tai kokemattomampi:

Hanki tietoa

Tiedon hankkimiseen on useita kanavia. #Suuntanaomavaraisuus postaukset ovat yksi loistava tapa päästä kurkistamaan, miten erilainen joukko ihmisiä eri kolkissa maata edistää omaa omavaraisuuttaan.

Kirjaston puutarhalehdet ja -kirjat ovat ilmaisia ja helposti saavutettavissa, omia suosikkejani olen pikku hiljaa koonnut kirjat-sivulle.

Yle Areenasta löytyy niin ruotsalainen Puutarhakausi kuin kotimainen Strömsö. YouTuben tarjonnan olen koonnut tähän kirjoitukseen.

Kartoita nykytilannetta

Tee kotivara – varautumistesti ja katso millaisen tuloksen saat.

Selvitä voiko kotisi pihalle istuttaa ravintokasveja, tämä saattaa onnistua vaikka asuisit vuokrakerrostalossa.

Ryhdy toimeen

Tee jotain, edes pieni muutos. Yksi pieni askel toisensa perään on yhtäkkiä suuri harppaus.

Pienten rutiinien vaikutukset kertautuvat ajan mittaan. Jos parantaa suoritustaan vain prosentin verran päivässä, päätyy tuloksiin, jotka ovat vuoden jälkeen lähes 37 kertaa parempia.

Pura rutiinit atomeiksi, James Clear

Mökin “jääkaappi”

Helmikuussa tapahtui

Kuukausi kului sairastaessa, tuvalla oleminen keskittyi noron roiskeiden siivoamiseen ja selviytymiseen. Postausta edeltävänä viikonloppuna, yhä osittain toipilaina, kävimme kaatamassa muutaman puun. Sopivan mittaisiksi katkotut pöllit pinottiin odottamaan parempaa oloa ja kirvestä.

Listasimme myös kesän aiotut työt ja kartoitimme mitä kaikkea niitä varten tulisi hankkia ja osan hankinnoista teimmekin. Kaj osti uuden työkalun ja akun vanhaan, sen sellaista pientä ennakointia. Kun kelit antavat myöden, niin pääsemme aloittamaan aiotut hommat eikä enää silloin tarvitse miettiä mistä aitaverkko hankittaisiin.

Toki ennakoivilla hankinnoilla pyrimme takaamaan myös, sen että saamme juuri sitä mitä haluamme emmekä joudu tyhjien hyllyjen vuoksi tyytymään johonkin toiseen vaihtoehtoon. Nyt on hyvää aikaa vertailla hintoja ja tehdä hankinnat sieltä missä tuotteet ovat edullisempia ja koska kiire ei ole niin shoppailumatkat sovitetaan tavalliseen arkeen, jolloin turhaa ajelua ei tule.

Nykyinen maailmantilanne on jo kuukausia näyttänyt siltä, että hinnat jatkavat nousuaan. Pyrimme siis hankkimaan tarvikkeita etupainotteisesti ja säästää samalla. Tämä toiminta vaatii sen, että olemme kartoittaneet tarpeemme ja selvittäneet esimerkiksi sen, mitä kaikkea oikeasti tarvitaan. Meillä on tapana lainata perhepiirissä työkaluja joten niille on useita käyttökohteita.

Helsinkiläinen takapiha

Maaliskuussa tapahtuu

Tuvan kattovillat, ekovilla, ei aikanaan levittynyt täysin tasaisesti ja aiomme lisätä sitä. Eristäminen auttaa paitsi näin viileään aikaan tuvan lämpimänä pysymisessä niin samaten se eristää vähän auringon kuumuudelta kesällä.

Kaj nikkaroi pieniä viimeistelyjä kesken jääneistä hommista ja minä yritän saada esikasvatuksia pysymään hengissä.

Maailman paras punaherukkahillo

Kotivara

Olen useamman kerran kirjoittanut kotivarasta. Kulkutautien ja sotien maailmassa se kuulostaa usein pelottavalta asialta. Meille se on ensisijaisesti ollut keino helpottaa elämää, saada arkeen luksusta ja säästää rahaa. Suosittelen lämpimästi hemmottelemaan itseäsi ja hankkimaan kotivaran, se voi yllättävissäkin tilanteissa sujuvoittaa arkeasi.

Ennen tämän kirjoituksen julkaisua perheemme sairasteli eri kokoonpanoilla yli kolme viikkoa. Viimeisen viikon mahatauti sai kiittelemään varautumista, puhtaita lakanoita oli aina sen verran, että yhden yön yli selvittiin (niitä oikeasti kului). Ruokaa oli kaapeissa ja läheiset päivittivät lähinnä erikoisempia toiveita ja herkkuja kaappeihimme.

keinutuoli terassilla
Mökin yrttimaa

Haaste

Haastan sinut tartuttamaan puutarhainnostuksen läheisellesi, naapurillesi tai kumminkaimalle. Lahjoita hänelle vahva taimi, istuttakaa ja lannoittakaa se yhdessä, kerro miten sitä hoidetaan ja tarjoudu auttamaan jos ongelmia ilmenee. Onnistumisen kokemukset saattavat luoda uuden viherpeukalon.

Helsinkiläinen piha

Linkit

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/omavaraisemmaksi/

Kakskulma https://kakskulma.com/omalla-tavallaan-omavarainen

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2022/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/03/metsan-ja-suon-antimia.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/03/vinkkeja-omavaraisuuden-lisaamiseen.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/03/suuntana-omavaraisuus-3-omavaraisuuden.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-3/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vinkkejä-varautumiseen

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2022/03/miten-voisit-lisata-omavaraisuuttasi.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2022/03/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Caramellia https://caramellia.fi/maaliskuu2022

Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2022/03/maaliskuun-ensimmainen-maanantai.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/03/suuntana-omavaraisuus-osa-3-voiko.html

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/03/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/03/unelmana-omavaraisempi-elama-miten.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/miten-lisata-omavaraisuutta/

Kasvuvyöhyke 5 

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/03/pienikin-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/03/07/maaliskuu-22-omavaraisuudesta/

8 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus 2022, osa 3”

 1. Koen että otin taannoin haasteen jo etukäteen vastaan tekemällä pienen osan toisten omavaraisuus tavoitteiden saavuttamisen hyväksi. ☺️

  Omavaraisuuden lisääminen on jo kansakunnankin tavoite.
  Sen tavoitteen kanssa mikro-tason omavaraistelijatkin ovat hyvin synkronissa.

  Ja muuten, olet luvannut tulla tekemään sen suunnitelman hedelmä- ja marja-tarhan osalta täällä. ☺️
  Eihän se muuten edisty mihinkään..

  Reply
 2. Mekin ollaan yritetty shoppailla etupainotteisesti ja ollaan havaittu todella toimivaksi jutuksi raksan etenemisen suhteen! On ihan totta, että siinä säästää niin aikaa, rahaa kuin aivojakin, kun suunnittelee tarpeensa just silloin, kun aikaa on, eikä hätäillessä vasta sitten, kun tarve asentaa jotain tulee vastaan.

  Reply
 3. Hyviä vinkkejä!
  Kirjalista 👍 ja siellä on tuo Jeffreyn siemenkeruu kirjakin! Se on loppunmyyty, eikä mistään netti-divaristakaan löydy. Ottaisivat jo uuden painoksen, laitoin jopa kustantajalle toiveen 😃

  Reply
 4. Kiitos, että olet jaksanut kirjoittaa kotivarasta ja varautumisesta! Asia on pysynyt muistissa ja meilläkin varautuminen on nyt edistynyt vuosi vuodelta enemmän.
  Nykyisin on itse kerättyjä ruokakasvien siemeniäkin laitettu talteen, koska joskus kirjoitit siementen keräämisestä.

  Reply
 5. Erittäin hyvä pointti tuo, että pienestä kannattaa aloittaa! Helposti sitä alkuinnostuksissaan haalii sen miljoona projektia samaan syssyyn ja into hiipuu kun tuntuu, ettei mikään etene. Puhun ihan omasta puolestani 😀

  Reply

Leave a Comment