Marraskuu koitti koleana ja nyt onkin hyvä hetki parsia villasukkia, taito jota en oikein itse osaa, tai korjata kesän aikana rikkoutuneita laitteita. Nyt on siis kuukauden ensimmäinen sunnuntai ja #Suuntanaomavaraisuus-bloggaajat kertovat omista korjailuistaan.
Korjaaminen arjessa
Itse aloin korjaamaan vaatteita urakalla eli ihan viikoittain, reilu puolitoista vuotta sitten. Kipinän tähän antoi Instagramin Korjauskaupunki -tili ja sen tapahtumat joihin osallistuin.
Vaatteiden korjaamisen alku oli kamalaa ja vastenmielistä. Vähitellen otin neulan ja langan jotenkuten haltuuni ja ystävän opastuksella tutustuin ompelukoneeseen. En ole vieläkään hyvä, saan kuitenkin monenlaisia korjauksia tehtyä ja osan jopa aika huomaamattomasti.
Meillä korjattavaa riittää, sillä kolme hyvin kuluttavassa iässä olevaa lasta pukeutuu pääasiassa kierrätettyihin vaatteisiin. Kuitenkin hankkiessani viimeksi kasan ulkovaatteiden korjaamiseen tarkoitettuja vaatelaastareita pääsin liimaamaan niistä ensimmäisen aikuisen esikoisen ulkotakkiin.
Kierrätetyt vaatteet, jota ei tarvitse hysteerisesti varoa varjellen niiden jälleenmyyntiarvoa sekä vaatteiden paikkaaminen ovat rakkauden tekoja. Näiden tekojen avulla koetan antaa lapsille mahdollisuuden leikkiä vapautuneesti, hankkia heidän persoonaansa sopivia vaatteita eikä vain niitä jotka ovat nyt muodissa ja säilyttää tämän planeetan elinkelpoisena hitusen kauemmin.
Ei tiennyt neito oolannin kuink oli laitansa,
Kun Rosvo-Roope pestävks toi hälle paitansa,
Yks nappi oli irti, hän ompeli sen kiin
ja samalla hän ompeli myös sydämensä siin.Rafael Ramsted, Rosvo-Roope
Kaj puolestaan korjaa meillä huonekalut, tekniset laitteet ja menopelit. Itse avustan maalinpoistossa ja maalaamisessa.
Ammattilaisten käyttö
Olemme käyttäneet ammattilaisten palveluita huonekalujen verhoilussa, kenkien korjaamisessa ja valtaosassa autohuoltoja.
Tänä syksynä kaikki lastenpyörät kävivät ammattilasen huollossa. Uutena hankittu pyörä kävi hankintapaikassa ensihuollossa, nuorempien käytettynä hankitut pyörät kävivät paikallisella yrittäjällä huollossa. Puumalassa käytössämme ollut aikuisten pyörä oli paikallisella yrittäjällä suuremmassa huollossa, sen vaihteet olivat kunnolla solmussa ja se sai uuden satulan. Jälkimmäisten huolto ulkoistettiin kiireisen syksyn vuoksi.
Vanhojen rakennusten kengittämisessä olemme käyttäneet ammattilaista, osittain ajan ja osittain taidon puutteen vuoksi.
Mitä haluaisin oppia korjaamaan
Haluaisin oppia parsimaan villasukkia, korjaamaan villapaitojen reikiä neulomalla reiät umpeen.
Tulevaisuudessa korjaamme
Meillä on useampi ruokapöytää odottamassa aikaa jolloin askarrellaan ja säädetään vähemmän. Silloin ruokapöydät hiotaan ja lakataan tai maalataan uudelleen. Puiset pöydät kestävät uskomattoman paljon ja kun niiden ulkomuoto alkaa olla nuhjaantunut, voidaan ne uudistaa entistä kukoistavimmiksi.
Korjaamiseen tarvittavat välineet
Meillä on erilaisia työkaluja Kajn tekemiä korjauksia varten. Oma välineistöni on pienempi; lankoja, neuloja, ompelukone ja niin edelleen. Näitä kaikkia yhdistää sama asia, ne olisi saatava järjestykseen, niin että ne olisi helppo ja nopea ottaa käyttöön.
Kajlla ja sukulaisillani on sama työkalusarja käytössä, näin voimme helposti lainata työkaluja kun samat akut sopivat niihin.
Linkit
Kurkkaa mitä muut omavaraistelijat korjaavat ja mitä muuta heille kuuluu.
Kasvuvyöhyke 1
Kasvuvyöhyke 2
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/11/pyhainpaivan-kynttilat.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/11/korjaa-ja-kunnosta-puutarhassa.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-11/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18700
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/11/korjaamisesta-parsimisesta-ja.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/11/03/marraskuu-24
Näitähän tämä homma on, asioita joita voi korjata ja asioita joita haluaisi oppia korjaamaan ja sitten niitä, joita ei vain voi korjata itse. 🙂 Onneksi kuitenkin aika paljon voi oppia ja itse olen yrittänyt norkoilla ammattilaisten perässä sen verran, että ehkä jotain tarttuu omaankin tietopankkiin. 😀
Oma tietopankki laajenee ja mitä enemmän korjaa sen helpommin, vaikkakaan ei vielä helposti, se käy 🙂
Ompeluhommat on siitä mukavia että siinä oppii ja kehittyy oikeastaan koko ajan. Arkivaatteiden korjaamisessa tärkeintä lienee se että vaatteen saa käyttökuntoon ja itse on lopputulokseen tyytyväinen.
Netissä on onneksi tuhottomasti erilaisia tutoriaaleja neuleiden ja muiden vaatteiden korjaamiseen. Reiän paikkaaminen neuloen ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä, mutta harjoittelemalla uskon että onnistut. Itse paikkaan villasukat usein jo ennen kuin reikä muodostuu. Silloin on helppo vahvistaa kuluneet kohdat silmukoimalla olemassa olevien mukaan. Itseäni viehättää myös perinteinen paikkaus mutta värikkäitä lankoja käyttämällä.
Värikkäät paikat ja koristeelliset paikat ovat ihania. Itse en siis osaa neuloa enkä silmukoida, molemmat ovat haavelistalla 🙂