#Suuntanaomavaraisuus 2024, osa 6

Tällä kertaa #Suuntanaomavaraisuus -postauksissa käsitellään rakennusprojekteja. Meillä on viimeistelty viime kesänä rakennettua nukkuma-aittaa. Suosittelen tutustumaan kirjoituksiini rakennuksen kunnostus projektin hallinta ja rakennuksenkunnostus raha. Lisäksi Tubesta löytyy kolmen videon mittainen tarina huussin rakentamisesta.

Tuttuun tapaan postauksessa on myös kuulumisiamme ja suunnitelmia tulevaisuutta varten.

värikässäästöpossu ja kolikoita

Nukkuma-aitta

Aloimme viime keväänä rakentamaan vauhdilla nukkuma-aittaa odottaessamme perheenlisäystä. Tiedossa oli, että saapuva lapsi olisi koululainen joten halusimme tarjota hänelle oman huoneen.

Valitsimme kevyen nukkuma-aitan kahdella huoneella. Peruspakettiin lisäsimme pienempään huoneeseen ikkunan. Alunperin pienessä huoneessa oli vain ovessa oleva ikkuna. Isossa huoneessa sen sijaan oli kaksi ikkunaa ja ovessa oleva ikkuna.

Nukkuma-aitta on hyvin ohutta hirttä. Se oli siksi edullinen ja nopea koota. Nukkuma-aitta on siis yhdensortin luksusteltta, se ei suojaa paljon telttakangasta enempää kylmältä. Pikkuruisessa aitassa ei ole tulisijaa.

Peruspaketista poikkesimme rakentamalla ilmanvaihdon eri tavalla. Ilmanvaihto toimii painovoimaisesti, lisäsimme molempiin huoneisiin katolle menevät tuuletusputket. Lattia ja katto eristettiin ja katon eristyksen päälle laitettiin verhoilupaneeli.

Lapsen huone on valmis, se vierashuone (tai pienten lastenhuone) sen sijaan on vielä viimeistelemättä.

Keväällä hoksasimme, että rakennus ei ollut päässyt kaikista kohdin painumaan kunnolla, joten Kaj vapautti erinäisiä kantamaan jääneitä kohtia ja rakennus pääsee taas hakemaan lopullista muotoaan.

Nukkuma-aitta on siis pian valmis sellaisena kuin se on tehtaalla ajateltu. Me nikkaroimme sen eteen parimetriä syvän terassin. Piha on suurimmaksi osaksi savimaata joten kostealla kelillä terassit ja vastaavat ovat mukavia paikkoja oleskella. Nukkuma-aitan edusta on suojaisa ja ilta-auringon puolella. Siinä on jatkossa mukava oleskella.

Nukkuma-aitan taaksen teemme lipan eli katoksen. Tämän lipan alle saamme kottikärryt ja vastaavat vähän säältä suojaan. Lippa suojaa puutarhatavaroiden lisäksi rakennusta itätuulen mukanaan tuomalta sateelta.

Aitan päätyihin olen haaveillut köynnöstuista ja sen sellaisista. Suojaa ja kasveja, mikäs se parempaa.

Nukkuma-aitta on maalattu Virtasen 4 öljyn maalilla, toivomme sen antavan lisää sään suojaa, rakennuksen räystäät kun ovat olemattomat.

Saimme nukkuma-aitan kokoamisessa apua isältäni. Isäni on viettänyt kaupunkilaislapsuuden ja hänen mahdollisuutensa rakennella ovat olleet hyvin rajalliset, siitä huolimatta hän oli innolla mukana hommassa.

Se muutama tunti, jonka hän oli apunamme edisti hommaa mukavasti. Aina apukäsien ei tarvitse olla osaavia, joskus innokas asenne riittää.

Vinkkejä muille

Asiat ottavat aikansa, joskus se aika on pidempi kuin etukäteen aavistaa. Tärkeintä rakentaessa ja remontoidessa on siisteys. Kun kaikki on paikallaan pienenee tapaturmien mahdollisuus huomattavasti. Aina siisteys ei riitä, huolehdi siis että paikalla on aina ensiaputarvikkeita ja että omat ensiaputaidot ovat ajantasalla.

Siisteys ja asioiden laittaminen paikalleen nopeuttaa hommaa, tavaroita ei tarvitse etsiä kun ne ovat paikallaan. Lisäksi järjestyksessä olevista varastoista löytää materiaalit eli ei tarvitse hankkia uutta omien tarvikkeiden piilotellessa jossain varmassa tallessa.

Mieti tarkasti kuinka suuri talvilämpimän tilan tarve sinulla oikeasti on. Lämmitetty asunto on suuri kuluerä ja vaikka sen pitäisi lämpimänä oman metsän itse tehdyillä puilla, on suuressa talossa suurempi työ kuin pienemmässä.

Huomioi, että tilapäisestä tulee usein pysyvä eli tilapäisratkaisuissa koeta panostaa parhaasi mukaan.

Jos rakennat laillamme savimaalle huomioi, että pohjatyöt vievät todella paljon aikaa ja rahaa. Melkein mikä vain rakennushanke muuttuu vaativammaksi, kun kyseessä on märkä, routiva, savimaa. Pihassamme on purkua odottamassa rakennus, jonka rakentajat eivät tarpeeksi huomioineet asiaa, nyt tuo haiseva rakennus on uponnut syvällä mutaan.

Se mikä sopii sinulle tälle hetkellä ei välttämättä sovi muutaman vuoden kuluttua. Koeta ajatella mihin kaikkiin rakennusten ja pihamaan pitäisi taipua vuosikymmenien aikana.

Varaudu hetkiin jolloin olet kipeä tai vanha, huomioi nämä seikat suunnittelussasi.

Huomioi muuttuva ilmasto pitkin räystäin, ohjaamalla sadevedet sopivaan paikkaan ja tuuletusmahdollisuuksin.

Kysy ja keskustele hankkeistasi erilaisten ihmisten kanssa. Heiltä voit saada hyviä näkökulmia asiaan. Voit hyödyntää juuri ne neuvot ja vinkit, jotka itse haluat.

Syksyllä 2022 asensimme varastoon aurinkokeräimen

Toukokuussa tehtyä

Viime talvena käytettynä hankittu pihakeinu on nyt koottu. Piha sai edullisesti ja ekologisesti taas yhden uuden oleskelupaikan.

Leikkimökki sai kattonsa. Käytimme leikkimökin kattoon nukkuna-aitan ja muiden hankkeiden jämiä ja sen vuoksi se odotti vuoroaan kauan. Leikkimökin sivuun tulevat istutukset siirretään paikalleen jossain vaiheessa. Tämä saattaa olla vasta syksyllä. Alapiha on todella kuiva ja jos kesä on sateeton kuten edelliset, on syysistutus kasveille turvallisin.

Olemme aloittaneet kasvien kastelun. Luonnollisesti tänä vuonna istutetut taimet kaipaavat vettä, samoin kaipaa mansikkamaa sekä koko luonto. Nyt on taas rutikuivaa. Suosittelen aloittamaan kastelun etupainotteisesti. Todella kuiva maa ei kykene imemään itseensä kasteluvettä.

Huussin kompostoituneet jätökset on levitetty monivuotisille koristekasveille. Huussi on tyhjennetty ja sen poistoletku on pesty. Olemme huomanneet että niin Kekkilän kuin Biolaninkin kompostoiva huussi hyötyy suotonesteletkun ja sen ritilän pesusta aina tyhjennyksen yhteydessä.

Komposti tyhjennettiin kasvulaatikoihin ja kasvimaalle.

Toukokuun alussa istutin lisää talvivalkosipulia. Pidin ylijääneitä sipuleita muutaman päivän jääkaapissa saamassa kylmäkäsittelyä.

Uuteen hedelmätarhaan kylvin yksivuotisia kukkien siemeniä. Valitettavasti en ole päässyt kastamaan niitä, joten homma taisi olla rahan tuhlausta.

Daaliat on istutettu.

Omenapuiden oksien taivuttelu pyykkipoikien avulla on alkanut.

Paikan mukana tulleista ikivanhoista ruohonleikkureista taas toinen on kunnostettu käyttöön. En tiedä montako kertaa saamme korjattua ne uudelleen käyttöön. Näissä asioissa olen äärimmäisen onnellinen kumppanistani, itselleni nuo korjaushommat ovat hepreaa.

Voikukkahunaja ja kuusenkerkkäsiirappi on tehty, tai kuusenkerkkäsiirappi tekeytyy vielä auringossa. Näitä etenkin lapset tykkäävät käyttää niin lääkkeenä kuin herkkuna. Itse lisään näitä smoothieihin.

Olen opetellut pyytämään apua: Toukokuussa meillä kävi keskimmäisen lapsen entinen tarhakaveri vanhempansa kanssa kylässä. Tarhakaveri ja sisaruksensa kirmailivat villisti pihamaalla ja pienen rohkaisun jälkeen heidän vanhempansa auttoi Kajta raahaamaan metsästä paksuja lankkuja ja pöllejä minun toimiessa kaikkien viiden lapsukaisen kaitsijana. Me kaikki olimme tyytyväisiä järjestelyyn, vieras sai viikonlopulle voimaharjoittelua ja lapset saivat leikkiä. Joskus täytyy vain kehdata kysyä apua.

Tämän blogin julkaisua edeltäneenä yönä saimme ukkosen mukana vesisateen. Nyt luonto näyttää aivan erilaiselta. Tämä sade ei kuitenkaan riitä, joten toivotaan kesäkuun tuovan aurinkoa ja sadetta sopivassa suhteessa.

Hori hori -veitsestä kirjoitin jutun toukokuussa.

Kesäkuussa teemme

Perunat ja muut kasvimaakasvit pääsevät multiin. Samoin esikasvatetut taimet.

Huussin ikkunat maalataan viimeisen kerran ja laitetaan paikoilleen kunnostettuina.

Omenapuiden oksien taivuttelu jatkuu juhannukseen.

Linkit

Kasvuvyöhyke 1

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/projektia-toisen-peraan-eika-mitaan-valmista

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://puutarhaeloa.blogspot.com/2024/05/taimien-tunnistus-haaste.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/06/suuntana-omavaraisuus-kesakuu-2024.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/06/suuntanaomavaraisuus-6-2024.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/06/muistelua-mokilla.html/

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/06/kesakuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/06/etanaeste-siruetanoille-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-6/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/rakennusprojekteja

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/helppo-ja-halpa-kasvihuone/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/06/02/kesakuu-24-rakentaminen/

3 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus 2024, osa 6”

  1. Teillä näitä projekteja piisaa ja valmista tulee pieteetillä! Olet niin oikeassa tuossa siisteyden tarpeesta remppojen aikana. Mitkä tahansa remppa- ja rakennusprojektit koettelevat siedätyskykyä muutenkin, mutta suurilta osin monesti omasta mielestäni juuri sen kaaoksen sietämisen vuoksi. Mitä hallitumpaa homma on, sen mukavampaa homma on, lähtien ihan siitä, että pitää niitä remppamatskuja ja työvälineitä hyvässä järjestyksessä puuhien aikana, niin aikaa ei mene turhaan tarvittavan tavaran etsimiseen työn edetessä, kun se on edellisen kerran laskettu kädestä “jonnekkin” ;D

    Reply
  2. Teillä on kyllä ihan varmasti vuorokaudessa enemmän kuin 24 tuntia! Tupanne ja sitä ympäröivät alueet ovat mielessäni jonain satumaana. Osaat tehdä blogit, joissa oma mielikuvitus pääsee laukkaamaan. Voin silmissäni nähdä lapset touhuamassa leikkimökissä, herkuttelemassa puutarhassa ja huilaamassa pihakeinussa. Onnea uudesta perheenjäsenestä. Ei kaikki saa varmastikaan näin hienoa vastaanottoa, että huomioidaan yksityisyys ja nukkuminen, jopa tuvalla. Hatunnosto teille, teette hienoa ja tärkeää työtä. Meillä on pari tuttua, joilla on aina jaksoittain lisäperheenjäseniä ja olen valtavan onnellinen, että teitä on olemassa.

    Reply
  3. Sinä talvena kun olimme remppamiehen kanssa mökillä töissä, opin häneltä, ammattilaiselta, että päivän päätteeksi tavarat pitää laittaa paikolleen. Seuraavana päivänä työt lähtevät hyvin käyntiin, kun töymaa on siisti ja työkalut paikoillaan.

    Reply

Leave a Comment