Raha ja esikasvatusvälineet, aika jännä yhdistelmä vai mitä? Ne ovat tämän kuun aiheet #suuntanaomavaraisuus -yhteiskirjotussarjassa tavanomaisen suunnitelman etenemisen seurannan lisäksi.
Raha
Olen aiemminkin kirjoittanut rahasta monesta eri näkökulmasta (nuo jutut pääsee lukemaan hästägin Raha kautta). Olemme esimerkiksi kertoneet yhdestä säästöurakasta, rempan raha-asioista ja viimeksi blogissa on ollut juttua testamentista.
Rahasta ja omavaraistelun talouspuolesta on hyvä aina välillä puhua. Riippuen mitä laskee kuluiksi voi omavaraistelu näyttäytyä joko kannattavana tai pelkkänä rahareikänä.
Olen aiemmin kertonut, että etsimme omakotitaloa ja päädyimme hankkimaan mökin. Omakotitalossa tai muussa vakinaisessa asunnossa on aina plussaa se asuminen. Jossain sitä tavataan asua. Mökkeily taas yhden sortin luksusta. Mahdollistaaksemme tämän luksuksen olemme tinkineet muusta.
Päättäessämme hankkia tuvan ja myöhemmin saadessamme lapsia muuttui kulutustottumuksemme. Enää emme juurikaan
- Matkustele paljoa
- Käy kulttuuririennoissa
- Juhlista elämää baareissa
- Shoppaile
Muutos oli meille äärimmäisen helppo, sillä emme aiemminkaan harrastaneet kyseisiä asioita erityisen paljon tai usein.
Nykyisin koetamme samaan aikaan säästää rahaa ja saada tuvan rahaa vaativia projekteja etenemään. Kokemuksesta tiedän, että tämä pikkulapsivaihe on se edullisin vaihe. Tämä on siis hyvä hetki edistää remontteja, sillä myöhemmin taloutemme tulee olemaan tiukemmalla.
Meille omavaraistelu ja tuvalla oleilu ovat harrastus ja tapa viettää aikaa yhdessä perheen kanssa. Lasten kasvaessa antaa tupa ympäristöineen mahtavan tilaisuuden opettaa heille paljon erilaisia taitoja.
Kaikki aiemmat vuodet ja muutamat tulevat vuodet tulevat olemaan aikaa, kun tähän elämäntapaan tulee menemään paljon rahaa. Olemme tietoisesti valinneet tämän.
Mihin meillä menee rahaa omavaraistelussa?
Viime vuonna isoimmat omavaraisuutta suoraan lisäävät kulut olivat ostamamme puuntaimet. Hankimme joitain hedelmäpuita ja ison joukon lehmuksia taimistosta. Edullisempi tapa olisi ollut odottaa syksyn alennusmyyntejä ja hankkia puut sieltä, silloin vain valikoimassa ei ehkä ole juuri niitä lajikkeita, joita olisi halunnut.
Toinen tapa säästää on istuttaa hedelmäpuut itse siemenstä, odottaa ja testata maku ja mikäli se ei miellytä, niin varttaa jokin kaverilta ilmaiseksi saatu lajike runkoon. Tämä vie aikaa ja olemme kärsimättömiä.
Meillä on yksi alennusmyynti luumu (plus pari alesta hankittua herukkaa), yksi kuljetusvaurio luumu (saatu ilmaiseksi) ja yksi villi omenapuu, joten noita säästeliäämpiä tapoja olemme testanneet hyvin pienessä mittakaavassa.
Omavaraisuutta välillisesti lisääviä kuluja tulee rempoista. Tämä asiaa olen avannut esimerkin kautta täällä. Hankimme paikan heikkokuntoisena ja erilaisia kunnostushommia ja jätteiden lajittelua ja kierrätykseen vientiä on ollut enemmän kuin omiksi tarpeiksi.
Ilman paikkojen kohentelua olisi rakennusten jäljellä ollut käyttöikä ollut lyhyempi. Lisäksi niiden käytettävyys oli heikko siinä kunnossa, kuin ne hankimme. Nyt teemme remontit ja sen jälkeen siirrymme ylläpitämään niiden kuntoa. Rakennusten, aitojen ja vastaavien kunnossa pysyminen vaatii sitä, että niitä hoidetaan ja huolletaan säännöllisesti.
Rakennuksia tarvitsemme yöpymiseen, ruoan ja tarvikkeiden säilyttämiseen sekä peseytymiseen. Siis aivan tavalliseen elämään.
Onko tämä kaikki vaivan ja rahan menon arvoista?
Tällä hetkellä vastaus on ehdottomasti kyllä. Toki tämä vie aikaa, jota näinä ruuhkavuosina ei muutoinkaan tunnu olevan yhtään liikaa. Rahan puolesta taas tilanne on helpompi. Me emme tee tätä lainarahalla eli meillä on tähän varaa.
Todennäköisesti emme säästäisi enempää sukan varteen, vaikka meillä ei olisi tätä projektia. Raha sen sijaan hupenisi johonkin muuhun. Nyt käytetyt kympit kasvavat pihapuina ja tuhatlappuset antavat vähintään vuosikymmeniä lisää ikää rakennuksille.
Se miten ja mihin olemme tuvalla käyttäneet aikaamme on muuttunut näinä vuosina ja tulee edelleen muuttumaan. Toivomme, että istutetut puut ovat ilonamme vuosikymmeniä ja niitä ei tarvitse korvata uusilla. Vaan voimme käyttää aikaamme sadon korjaamiseen ja säilöntään.
Taloutemme ei kestäisi tämmöistä remppavauhtia iänkaiken, onneksemme meillä on rajallinen määrä rakennuksia ja nekin ovat kompaktin kokoisia. Lasten kasvaessa ja alkaessa kuluttamaan enemmän on meillä remontit jo ihan eri vaiheessa, kuin nyt.
Katsomme nyt sijoittavamme aikaa ja rahaa tulevaisuutta varten. Tämä sijoitus tuottaa meille jo tässä vaiheessa suurta tyydytystä. Näemme kättemme jäljet, puuhastelemme yhdessä, opimme uusia asioita ja saamme syödä maailman maukkaimpia itse kasvatettuja hedelmiä ja marjoja. Tämä on siis kannattava sijoitus.
Esikasvatusvälineet
Nopea vinkki; käytä sitä mitä on. Hyödynnä kartonkipakkaukset eli maitotölkit ja vastaavat. Käytä jukurttipurkit ja muut muoviset kupposet.
Sitten kun laitat rahaa esikasvatusvälineisiin suosittelen lämpimästi huomioimaan taimien vaatiman valon. Meillä valon puute on ollut suuri hidaste esikasvatuksessa.
Olen hankkinut kaksi erilaista esikasvatussysteemiä, jossa juurille on kunnolla tilaa kasvaa alaspäin. Olen kokenut, että molemmissa on hyviä puolia. Tarkempi testailu on vielä edessä, joten en uskaltaudu kehumaan niitä enempää.
Suunnitelman eteneminen
Julkaisimme suunnitelmamme tammikuussa. Se on jo elänyt vähän. Hoemme kuin matraa, nyt otetaan iisisti, nyt vähennetään. Ja seuraavaksi suusta karkaakin; olisiko tämmöinen makea? Kokeiltaisiinko tätä? Eikö tää olisi juuri meitä varten?
Esittelin blogissa Lavatarhuri-kirjan ja olen selaillut sitä tositarkoituksella. Pihassa on nyt kasa lautoja, joista pitäisi nikkaroida kasvilava tälle kesälle. Tämä on siis tavallaan uusi asia listaan. Olimme miettineet kasvilavaa aiemminkin, nyt hankimme sitä varten tarvikkeet. Seuraavaksi sille pitää etsiä paikka ja se se vasta on haastava homma tässä alati muuttuvassa pihassa.
Helmikuussa tapahtui
Meillä helmikuu meni vauhdikkaasti. Remppailimme läheisen uutta kämppää, juhlimme taaperon 3 vuotissynttäreitä tuvalla ja saimme aikuisen esikoiseni lomailemaan Suomeen.
Helmikuussa julkaistiin toinen #kotivarapostaus -yhteiskirjoitus teemalla myrsky. Tuona kyseisenä kirjoituksen julkaisu sunnuntaina myrsky iski tuvallekin, samoin teki todella viheliäinen mahatauti. Pääsimme käytännössä testaamaan kotivaraa vatsataudin osalta ja selviydyimme testistä hyvin.
Kiireinen aikataulu, hommien vähäinen eteneminen ja yli viikon meitä piinannut vatsatauti sai aikaan sen, että blogissa oli tavallista enemmän juttua kirjoista. Olen aina ollut lukutoukka, nyt viime vuosina lukeminen on painottunut tietokirjoihin ja pikkulasten kirjoihin.
Maaliskuussa tapahtuu
Nyt alkanut kuukausi on Kajn viimeinen koti-isäkuukausi, sen jälkeen hän palaa töihin. Varastossa on vielä isyysloma, joka tulee pitää ennen kesäkuuta 2021.
Maaliskuussa meillä tulee olemaan kiire muiden muuttojen, oman asunnon rymsteeraamisen ja vanhan savusaunan rempan kanssa.
Linkit
Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/03/esikasvatus-edullista-tyolasta-kallista.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/03/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=990
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/03/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-3.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-esikasvatus-ja-raha/
Stellan kolmas luonto https://www.stellankolmasluonto.fi/post/taloudellisesti-kannattava-kasvimaa
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/03/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-3.html
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/03/kannattaako-tama.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/03/02/urbaania-omavaraisuutta-pelkkaa-saastoa
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/03/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-3.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/03/kasveja-annetaan-vaihdetaan-ja-ostetaan.html
Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/03/penniton-ja-suruton.html
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisuus-sarja-raha.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1191
Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/03/02/ite-tein-ja-saastin-omavaraisuus-ja-raha/
Onko teidän puun taimet saaneet olla rauhassa eläimiltä talven ajan? Minua harmittaa vietävästi kun tuuli oli riepottanut suojaverkon viime kesänä hankkimiltani hunajamarjapensailta ja jänöt olivat ehtineet jo verottaa kasvustoa. Toivon, että taimet jaksaisivat vielä lähteä tuosta kasvamaan typistetyistä versiosta huolimatta. Tylsintä on joutua maksamaan samoista lajikkeista moneen kertaan ja toisaalta tämä taas hidastaa hyvään sato ikään pääsemistä.
Lehmuksia on joku katkonut pari. Hedelmäpuut on verkotettu korkealla verkolla. Viime vuonna vanhoja omenapuita syötiin, kun hanget päästivät rusakot tarpeeksi korkealle kaluamaan oksia. Tänä vuonna ei tuhoja (vielä) näy.
Ymmärrän tuon tuskan, samaa asiaa ei haluaisi moneen kertaan istuttaa. Meillä on hankala piha aidata kokonaan, niin joudumme virittämään verkkoja kaikkien maukkaiden kasvien ympärille. Onnistuisiko teillä koko pihan aitaaminen tiheällä verkolla?
Ihanasti kuvaat tuota tulevaisuutta varten sijoittamista! Samalla tavalla ajattelen itsekin. Teillä on helmikuussa tapahtunut taas monenlaista. Aurinkoista maaliskuun alkua!
Teillä sijoitukset ovat kantaneet lukemani perusteella jo ihanasti satoa <3
Ihanaa maaliskuuta!
Vinkkinä tulevaisuuten; kasatkaa lavakaulukset ruuveja (ja mielummin samanlaisia ruuveja) käyttäen, jotta niiden uudistaminen on tulevaisuudessa helpompaa. Nimittäin purinpa tässä viikonloppuna vuosia sitten kavereiden kanssa rakentamani possutarhan.. Onneksi en ollut käyttänyt paljon nauloja, mutta ruuvejakin useammalla eri kannalla..
Hyvä vinkki, kiitos. Lavat syntyvät pitkästä tavarasta ja niihin tulee menemään ihan kiva määrä ruuveja.
Tosi mielenkiintoista luettavaa!
Kiitos <3
Meillä myös rakennetaan ruuhkavuosien keskellä tulevaisuutta. Välillä puuttuu rahaa ja toisinaan aikaa, mutta koskaan ei tunnu olevan molempia törsättäväksi asti…
Loistavasti tiivistetty <3
Itseäni harmittaa eniten se rahan meno, joka meillä menee siihen, että peurat suojauksesta huolimatta pääsevät tekemään tuhojaan. Juurikin marjapensaat ja puut ovat niiden herkkua ja niissä myös taloudellinen menetys voi olla melkoinen.
Monesti aloituskustannukset ovat niitä suurimpia, kun perustetaan kasvihuone, hedelmätarha, mehiläistuotanto. Hyvällä onnella ne kuitenkin kestävät vuosia ja silloin rahanmenokaan ei enää tunnu niin pahalta.
Olen kuullut kauhukertomuksia peuroista. Meillä ei vielä ole niistä ollut ongelmia, pelkään vain ettei tilanne tule pysymään samanlaisena.
Aloituskustannukset ovat kyllä osassa asioita olleet suuret. Meillä on mennyt ihan kivasti rahaa lautakauppaan ja sinne sitä tulee jatkossakin uppoamaan ihan kiitettävästi. Lohduttaudun sillä, että ainakin puuhailullamme on työllistävä vaikutus ja samalla tulee tuettua kotimaista tuotantoa 😀
Meillä on edessä tuo hedelmäpuiden ja marjapensaiden osto. Itkettää se rahan meno mitä niihin uppoaa. Jänikset kulkee ahkerasti pihalla ja pelloilla. Asiaa ei helpota että marja alue on aika iso joten varaa aitauksiin ei oikein ole. On siis otettava muut keinot käyttöön
Olisi kiva kuulla mitkä keinot havaitsette toimiviksi jänisten ja muiden karkottamiseen 🙂
Olen kokeillut varttamista parikin kertaa onnistumatta siinä. Haluaisin jatkaa yhden vanhan omenapuun elämää muissa puissa. Muuta keinoa ei ole.
Hevoskastanjoita olen lisännyt siemenistä. Eläintarhanlahden puut jatkavat elämää mökilläni.
Vanhoja omenapuita voi kloonata, muistaakseni ainakin Hirvensalmen taimistolla olisi tuollainen palvelu valikoimassaan 🙂
Minä näen myös puut ja pensaat ja puutarhanhoidon samanlaisena sijoituksena tulevaan kuin itse talonkin. Jos talosta ei ole maksanut ylihintaa ja laittamalla saa arvoa jopa nousemaan, niin mikäs sen tuottoisampaa omavaraistelua.
Totta. Haaveissamme tupa jäisi jälkipolville, eikä sitä myytäisi, jolloin sen arvonnousua ei tarvittaisi. Sen käytettävyyden kohottaminen puolestaan palvelee meitäkin 🙂
Lasten kasvettua on koko ajan enemmän käsipareja. Meillä ainakin lapset ovat innostuneet puutarhailusta ja oman maan yrtit ja kasvikset maistuvat ihan eri tavalla kuin kaupasta ostetut. Tätä kaikkea voi laskea omavaraistelun tuotoksi: terveellinen elämäntapa ja monipuolinen ravinto tuo toivottavasti säästöä terveyden muodossa. Ja mukava puuhastelu yhdessä koko perheen voimin on todella korvaamatonta ja kallisarvoista.
Todella hyviä näkökulmia. Meillä on toiveissa sama, eli koko perheen yhdessä puuhailu 🙂
Ihana tuo teidän ajatuksenne, että lapsille on turvallinen ja opettavainen ympäristö tarjolla. Samaa mekin silloin aikanaan mietimme. Tosin oli se vaihe, kun tyttäremme mielestä olisi ollut paljon mukavampaa asua kaupungissa. Mutta nyt kun hän on itse äiti, mieli on muuttunut kummasti! =’D
Taitaa jokaisella joskus käydä mielessä, että jossain muualla olisi erilaista ja ehkä jopa parempaa. Kokemus on auttanut itseäni huomaamaan, mistä pidän ja mitä arvostan ja se on juuri tämänkaltainen elämä <3
Raha, se paha ☺️
Rahaa tietysti aina tarvitsee, nykyaikaisen vaihdannan väline. Raha on ongelma jos se on kaiken tavoite. Se ei tuota ongelmia jos se on vain yksi väline muiden joukossa tavoitteen saavuttamiseksi tai toteuttamiseksi. Jos asia on tärkeä, raha on vain järjestely kysymys. Niin minä siihen suhtaudun ja niin se on toiminut.
Omavaraisuus on kallista, tai tosi halpaa. Oikein sopivan ympäri pyöreästi ilmaistu, eikö.
Tarkoitin vaan että sitä voi tehdä monella tapaa, voi toteuttaa visionsa rahan voimalla tai downsiftaamalla. Meillä homma menee enemmän downsiftauksen puolelle, se on henkisesti niin lähellä koko omavaraisuus ajatusta.
Nyttenkin pilvinen viikko niin pantattiin hiukan sähkönkulutusta, vaikka aggrekaatin olisi voinut laittaa lataamaan akkuja. Hermo kuitenkin piti ja tänään taivas antoi apua.
Kun kaikki sujuu hyvin, omavaraisuus on tarjonnut meille äärimmäisen mielekästä ja laadukasta elämää: ja todella halvalla.
Vähän niin kuin taistelun kautta voittoon, silloin se maistuu makealta ja tuntuu hyvältä.
Niin kuin koko elämän kuuluu olla, ylä- ja alamäkiä, ponnisteluja.. ja saavutukset sen keskellä, isot ja pienet, tuntuvat hyvältä.
Niin, testamentti, se kannattaa tehdä. Vaikkapa läheisen tähden.
Minäkin tein testamentin viime kesän jälkeen kun tuli käytyä kuoleman porteilla. Aiemmin en moisesta piitannut vaikka läheltä onkin viheltänyt useiden moottoripyörä- ja auto-onnettomuuksien kanssa, sekä muine läheltäpiti juttuineen.
Silloin ei ollut ketään sellaisia läheisiä joita olisi tarvinnut ajatella tai miettiä tuolta kannalta. Silloin sitä vaan oli City-ihminen, kaikki yhden kortin varaan seuraavaan mutkaan, tai johonkin elämän muuhun mutkaan, siinä hetkessä vaan.
Niin sitä muuttuu, nyt ajattelee
tulevaa kesää ja valmistelee sitä, elää toisin kuin joskus aiemmin. Siemenestä lähtenyt taimi, sirkkalehdet.. jotain oikeaa toisin kuin jokin..
Tosin, en edelleenkään pelkää kuolemaa, testamenttini on todellakin toisia, ei minua, varten.
Muuten, meille kokemus on opettanut viivyttämään esikasvatuksen aloittamista, ja kasvihuone on hieno juttu, kannattaa ehdottomasti. 3-5 kpl avomaa kurkkua kasvihuoneessa takaa talven maustekurkut, kaalit tykkää kasvihuoneesta jne jne.
Ja halvempi muovinen ratkaisu kasvihuoneeksi ajaa asian oikein hyvin, mitä enemmän tilaa niin sen parempi, käytännössäkin. Ei kuumene tai kylmene niin nopeasti kuin pieni. Monta pientäkin on hyvä, yhteen kaaleja, toiseen chiliä..
Ja oven oltava mielellään niin iso että kunnollinen kottikärry mahtuu ovesta sisään ☺️.
Kiitos taas todella hyvistä vinkeistä. Meillä suurin puuttuva resurssi on aika. Tuntuu, että koko ajan on kädet täynnä hommaa, vaikka pyörittäisi vain arkea. Onneksi tämä helpottaa muutaman vuoden kuluttua. Yksi hyvä vaihtoehto saada aikaa on elämän hidastaminen ja kulutuksen pienentäminen.
Kasvihuonevinkit saattavat tulla käyttöön jo tänä vuonna 😉
Strömsö Owe antoi hyvän vinkin esikasvatukseen jossain Strömsö ssä.
Jos mahdollista: kasvumultaa/-maata astiaan, keskelle pini monttu ja siihen vähän hienoa hiekkaa ja siemen siihen hiekkaan.
Itää hiekassa ja juuret ylettää pian sirkkalehtien jälkeen multaan. Tulee tanakoita ja hyvällä kasvukunnolla olevia taimia ☺️
Kiitos, tätä kokeilen 🙂