#suuntanaomavaraisuus2020 osa 1

#suuntanaomavaraisuus -sarja aloittaa nyt 3. kautensa. Aion kertoa keitä tämän blogin takana on, suunnitelmistamme tälle vuodelle sekä miksi omavaraistelemme.

Tuttuun tapaan, lisätietoja sarjasta ja ohjeet miten pääset osallistumaan löytyvät täältä.

Blogin takana

Tämän blogin kirjoittajana toimin minä, Satu. Kirjaan tänne ylös pääasiassa vapaa-ajan asunnollamme (kasvuvyöhyke 3) tapahtuvia asioita. Mukana menossa on puolisoni Kaj ja 3 lastamme.

Esikoiseni Miina asuu maailmalla ja kaksi pientä poikaamme ovat tällä hetkellä molemmat kotihoidossa.

Julkaisimme juuri pidemmän esittelyn meistä ja blogin taustoista, pääset lukemaan sen tästä.

Muutosten jatkuva virta

Hankimme vuonna 2015 pienen punaisen tuvan, kahdelle sopivan. Mitoitimme pihan ja haaveemme kahdelle aikuiselle sopiviksi. Nyt meitä on kuitenkin 4 tässä jääkaappikunnassa ja on aika ajatella asioita uudelleen.

Asioiden uudelleen miettiminen nykyisistä lähtökohdista käsin on asia jota käyn läpi tämän vuoden suunnitelmissa. Tarkoituksena on saada samaan pihaan mahtumaan lapsille leikkipaikkoja, paikkoja oleiluun, muutama kukkapenkki ja paljon ruokaa eli kasvimaan lisäksi hedelmätarha marjapensaineen.

#suuntanaomavaraisuus 2019

Viime vuonna aloitimme postaussarjan helmikuussa. Silloin kuvittelimme kasvattavamme enemmän ruokaa, kuin lopulta onnistuimme saamaan. Remontit ja muu paikkojen kunnostus sen sijaan eteni hyvin.

Seuraavista linkeistä pääset lukemaan viime vuoden suunnitelmamme ja sen, kuinka ne elivät.

Helmikuu Talven kuulumiset & tulevan kauden suunnitelmat

Maaliskuu Blogin ja kirjoittajan esittely /& historia

Huhtikuu Oma kirja(/lehti/ohjelma/YouTube) suositus

Toukokuu Maanparannus, vinkit kasvimaan perustamiseen, aitaaminen

Kesäkuu Puutarhan marjat 

Heinäkuu Omavaraisuuteen liittyvä resepti

Elokuu Sään vaikutus omavaraisuuteen

Syyskuu Puutarhan kierrätysvinkit

Lokakuu Sato

Marraskuu Mitä opimme tästä vuodesta

taysi puuvaja

Suunnitelma 2020

Tuvan pihapiiriä suunniteltiin alunperin 2 aikuisen ja yhden ulkomailla asuvan teinin tarpeista käsin. (Nyt teini on aikuinen ja hän asuu edelleen ulkomailla.) Nykyisin pihapiirissä temmeltää kaksi pientä lasta, joten heidän tarpeensa ja kulutuksensa tulisi ottaa huomioon.

Elämä ilman puhdasta vettä on ollut hankalaa. Meidän pieni rengaskaivomme on rikki, sen renkaat ovat vinksin vonksin ja vesi soveltuu vain kasteluun. Tämän lisäksi kaksi kuivaa kesää ovat tyhjentäneet kaivon eli edes kunnostettuna sen vesi ei riittäisi meille.

Aiomme hankkia uuden kaivon.

Huussi nyt

Uusi huussi on ollut alusta alkaen työlistalla. Toivon, että ensi vuonna etenemme asiassa.

Maakellari on myös ollut alusta alkaen puheissa ja ajatuksissa. Olemme tähän asti käyttäneet kaupunkikotimme kylmäkellaria, toiveissa olisi kuitenkin saada ihan oma kellari. Kylmäkellarimme kaupungissa on aiheuttanut meille säännöllisesti harmaita hiuksia, sillä sen laitteisto on aina välillä kiukutellut.

Suunnitelmamme on siis seuraava:

 • Kaivo
 • Huussi
 • Kellari
 • Pihasuunnitelma
 • Pikkuisen kasvimaalla touhuamista

Omavaraisuuteen nämä liittyvät vahvasti, sillä vettä tarvitaan sekä itsellemme, että kasveille. Huussista saa maanparannusainetta. Kellari säilöö ruoan ja pihasuunnitelma näyttää miten saamme pihastamme nykyisiin tarpeisiimme sopivan.

Näiden lisäksi huolehdimme viime vuonna istutetuista puista, teemme polttopuita, kasvatamme pikkuisen ruokaa ja opiskelemme itse sekä opetamme lapsillemme omavaraistelussa tarvittavia taitoja.

Näiden asioiden lisäksi aion esitellä blogissa omavaraisuuteen liittyviä kirjoja. Aion myös täydentää kirjahyllyäni uusilla aiheeseen liittyvillä kirjoilla.

Selaa kuvia, niin näet saunan sisälle

Kärrysauna

Hankimme itsellemme joululahjaksi kärrysaunan. Se vaatii oman jumppansa. Sitä pitää vähän siirrellä paikasta toiseen, pois muiden hommien tieltä ja takaisin. Kiuas pitäisi uusia, portaat tehdä, pukuhuone sisustaa ja ennen kaikkea saunoa.

Miksi omavaraistelemme

Tulemme Kaj:n kanssa perheistä, joissa sienestettiin, marjastettiin, pidettiin kasvimaata ja laitettiin ruokaa itse. Ajatus siitä, että olisi punainen tupa ilman perunamaata on meille radikaali. Niin ei vain tehdä, koska onnelliseen elämään kuuluu parhaimmillaan molemmat; koti ja puutarha.

Tämä aihe tuotti sen verran ajatuksia, että kirjoitan tästä aivan oman juttunsa. Siinäkin aion julkaista oheisen kuvan yhtenä vastauksena kysymykseen.

maslow'n tarvehierarkia

Näin löysimme punaisen tupamme.

Vuoden 2019 suunnitelmat

Vuoden 2019 yhteenveto

Kasvuvyöhyke 1 

Omavarainen https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2020/
Wannabee Farmari https://farmertobee.blogspot.com/2020/01/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2020-1.html
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/kuudes-vuosi-iso-orvokkiniitylla
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/01/06/urbaania-omavaraisuutta

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarha https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/01/suunnitelmia-talle-vuodelle.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1068
Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/01/omavarainen-puutarhan-maan-parantaminen.html
Rouva yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/01/rouva-yrttinen-esittaytyy.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2020/01/tammikuu-2020.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2019/12/rapparina-ja-nuohoojana.html

Kasvuvyöhyke 3

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/01/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-1.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/01/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-1.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html
Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu-2020/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-1-keta.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki – suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3005

Kasvuvyöhyke 5

Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=972

34 thoughts on “#suuntanaomavaraisuus2020 osa 1”

 1. Kaivon kunnostaminen tai vähintäänkin huolto pitäisi täälläkin tehdä. Kaivoja on itse asiassa kaksi, toinen on käyttövesikaivo ja toinen vanhempi kaivo on tällä hetkellä käyttämättä, siellä kun näkyy pohjalla jännittävä kokoelma jyrsijöiden luurankoja… Mutta olisihan se hyvä jos senkin saisi puhdistettua ja käyttökuntoon.

  Veteen liittyen mietin vähän väliä vesivessasta luopumista. Täällä siis oli sellainen valmiina ja talon viemäri menee pienpuhdistamoon, mikä kuluttaa sähköä ja minkä huolto maksaa maltaita. (Lähde)kaivoveden käyttäminen huuhteluun on tragikoomisen hullunkurista. Mutta tätäkin täytyy ajan kanssa miettiä, että miten ja mihin lisää lämpökompostoreita jätteiden käsittelyyn kokovuotista kuivakäymälää varten. Aina riittää parannettavaa!

  Reply
  • Se vesi vain on ihan ykkösasia. Ilmans itä ei pärjää ja sen rahtaaminen muualta on vaivalloista.

   Silloin kun mietimme rakentamista ja muuta sellaista, siis aikana ennen tupaa, olimme sulkeneet vesivessan pois vaihtoehdoista sen kalleuden, vaivan ja muun vuoksi. Käymäläseura Huussilla on hyvin tietoa eri vaihtoehdoista. Ja Luomulaakso-blogissa on useampia postauksia aiheesta, kannattaa kurkata jos aihe kiinnostaa 🙂

   Reply
 2. Mainio tuo sauna! Onnea uudelle saunalle! Tuosta vessajutusta. Kun remppailette ja puuhailette siellä, pohtikaa joskus olisiko teillä tilaa nikkaroida joku nurkka torpasta sellaiseksi, että sinne voisi laittaa separett-vessan. Se helpottaisi elämäänne merkittävästi, uskon ja se ei tosiaan vaatisi kuin yhden komeron verran tilaa – sen verran, että pönttö mahtuu sinne sisälle ja tietenkin pöntöllä istuja. Meillä vedetön vessa on toiminut niin loistavasti, se on helppo, hajuton ja käyttövarma. Vaikka me asustellaankin nykyajan mittapuulla vaatimattomin mukavuuksin, ulkovessassa rappaamiseen en ole halunnut lähteä, eikä ole tarvinnutkaan, kun vessa-asian on voinut hoitaa muullakin tavalla 🙂 Sen vessan asentaminenkin oli muuten todella nopea puuha. Pönttö vaan nostettiin sille valitulle paikalle ja kattoon puhkaistiin reikä tuuletusputkelle ja toinen ohuen ohut reikä pissaletkulle. Pistoke seinään tuulettimelle ja se oli siinä.

  Reply
  • Meillä olisi varmasti sisävessa, jos neliöitä olisi enemmän. Nythän meillä on alle 30 neliötä.

   Tuota saunaa mietimme pitkään ja muistin mm. sinun kehuneen kärrysaunaratkaisua, niin päätimme kokeilla tätä. Ja tällä kokemuksella olemme todella tyytyväisiä. Jahka saadaan se paremmalle paikalle, niin voimme nikkaroida siihen kunnon portaat ja muut semmoiset.

   Reply
 3. Tuo teidän puuvaja hivelee kyllä silmää. Siinä on ollut varmasti aikamoinen työ. Kätevältä näyttää myös tuo siirrettävä sauna. Meilläkin on siirrettävä sauna, mutta sen siirtämiseen tarvitaan kuorma-auto. Ei yhtään niin kätevä kuin tuo teidän.

  Reply
  • Puuvajassa oli oma askartelunsa, se oli yksi niistä päähänpistoista joihin on humpsahtanut aikaa. Tosin se maastoutuu ihan kivasti ja on näppärän lähellä.

   Kuorma-autolla siirrettävään saunaan mahtuu enemmän ja se on varmaan komea. Meillä on sen verran pieni piha, ettei mielellään oltaisi edes traktoria otettu tähän pyörimään, mutta tällä nyt mennään 🙂

   Reply
 4. Kaivon kunnostukseen tai peräti uuden kaivon tekemiseen kannattaa kyllä satsata. Mekin räjäytimme uuden ,syvemmän kaivon, vaikka vedimme samalla kunnallistekniikan. Olisimme olleet ihan pulassa esim. viime kesänä kasteluveden kanssa, jos tuota kaivoa ei olisi ollut.

  Reply
  • Veikkaan, että pitää laittaa ihan uusi ja jätetään tuo vinksinvonksin kaivo ihan vain kastelukaivoksi. Nämä pari kuumaa, kuivaa kesää ovat näyttäneet ettei sen vesi oikein riitä. Pitäisi olla syvempi.

   Reply
 5. Ensimmäiset asiat jotka mökilläni oli tehtävä olivat tie ja kaivo. Kolme tyhjää rengaskaivoa löytyi, oli pakko teettää porakaivo. Vettä löytyi yli 100 metrin syvyydestä, sitä riittää, mutta siinä on usein rikkivedyn hajua, joka kyllä häviää, kun vesi saa seistä. Pitäisi tehdä vesianalyysi, en keittämättä käytä porakaivon vettä. Mutta arvaan, että minulle ehdotetaan jotain kalliita suodattimia hajun poistamiseksi Tänä syksynä löysin metsästä kivistä tehdyn kaivon, jonka vesi näyttää pysyvän lasiastiassa kirkkaana. Toivottavasti se on lähde ja ratkaisee ongelmani.

  Reply
  • Kulkureitti ja vesi ovat todella tärkeitä. Toivottavasti se on puhdas lähde, niin ongelmasi olisi ratkaistu 🙂

   Reply
 6. Voi että tuo kärrysauna on suloinen ja olenkin sitä jo aiemmin instagramissa ihaillut. Suurena saunafanina pitää kyllä sanoa ettei ole ulkosaunan voittanutta ja se on ehdottomasti yksi tulevaisuuden haaveista. Tulevaan kotiin en halua sisälle vesivessaa, mutta suihkumahdollisuuden kuitenkin. Puolisolle olen sanonut että sisäsaunaa ei tarvita kunhan saadaan ulkosauna ja puukiuas! <3

  Reply
 7. Aivan ihana paikka teillä ja ihan oikea asenne, että sen tietyllä tavalla vasta täydentää kaikki se puuha, mitä pihapiiriin liittyy kasvimaineen yms. Tuli mieleeni, että pystyisittekö mitenkään keräämään sadevettä enemmän? Meillä myös on keskikesällä todella iso pula makeasta vedestä, koska saaressa meillä sataa huomattavasti vieläkin vähemmän kuin mantereella. Saimme viime kesänä uusien talon rännien avulla huomattavasti enemmän vettä kerättyä kuin aiemmin ja nyt aiomme laittaa vielä lisärännit puuliiteriin, jotta vesi riittää paremmin niin saunomiseen kuin kasveillekin. Kaivosta kun ei ole keskikesällä mihinkään, niin kuiviin se vetää.

  Reply
  • Kiitos vinkistä. Olemme keränneet sadevettä, valitettavasti sitä ei oikeasti tullut viime vuonna. Toivottavasti viime kesän kaltainen ääri-ilma on poikkeus ja jatkossa säät pysyvät tasaisempina.

   Reply
 8. Aina vaan jaksaa ihastuttaa tuo puuvaja😁. Se on sitten kaunis. Samalla idealla olisi kiva toteuttaa itsekin jotain, mutta pihassa on jo pikkutötterö toisen lisäksi. Kiitoksia jälleen mahdollisuudesta osallistua tämmöiseen yhteiskirjoitukseen, täältä saa itselleen todella paljon virtaa tehdä kotona kaikkea uutta.

  Reply
  • Pihapiirissä tahtoo kattojen määrä kasvaa, ainakin oman kokemukseni mukaan 🙂
   Kiva, kun olet taas mukana. On ihan huippuinspiroivaa lukea erilaisista tavoista elää omavaraisemmin.

   Reply
 9. Voi kaivo. Pitikin muistuttaa nyt kun se toimii. Ihailen teidän touhuja suuresti ja kekseliäitä ratkaisuja. Hieno tuo kärrysauna, jota ehdinkin jo vakoilla aikaisemmin kuvista. Muistakaakin toteuttaa tuo tärkein tehtävä eli saunoa ja nauttia siitä mitä olette jo saavuttaneet. Hommat ei kyllä karkaa vaikka välillä nauttisitte.

  Reply
  • Hommat ei karkaa, mutta olisi se ihana saunassa peseytyä lotraten. Nyt mennään niukan veden ehdoilla. Pakko sanoa, että yllättävän vähälläkin saa itsensä puhtaaksi, kun on pakko 😀

   Olisi se sinunkin ehdottamasi sauna ollut komea.

   Reply
 10. Hyvää alkanutta vuotta 2020 ☺️
  Hyvät on teillä suunnitelmat tälle vuodelle, haastetta riittää. Toivottavasti ei mene työleirin puolelle.

  Reply
  • Kiitos samoin 🙂
   Ja voin sanoa, että kyllä se sinne työleirin puolelle taas menee, kuten aina.

   Reply
  • Kiitos Tiiu ja hyvää alkanutta vuotta 🙂

   Meillä ei ole kunnan vettä eli kunnon kaivo olisi ihan ehdoton, olisi ollut jo aikaa sitten. Tänä vuonna se on pakko saada, ihan arjen toimivuuden vuoksi.

   Reply
 11. Minäkin tahtoisin oman saunan vaikken oikeastaan edes ole niin kova saunomaan. Mutta että pääsisi omaan hiljaisuuteen silloin kun siltä tuntuu. Tuo teidän kärryversio on aivan loistava ja tavallaan myös helppo vaihtoehto. Ei muuta kuin lempeitä löylyjä vain!

  Reply
 12. Tuntuu ainakin ystävillä eri puolen suomea olevan ongelmana myös tuo kaivon kuivuminen, vaika nyt lorottaa vettä miten, mutta varmaan nuo kaksi sateetonta kesää on heittäneet tilanteen ihan päälaelleen. Kärrysauna on jo ajatuksena aivan ihana, joku ihan perus ulkosauna kyllä kelpaisi meillekin, kesäaikaan se varsinkin olisi oikein mukava. Mukavaa alkanutta vuotta!

  Reply
  • Nyt kyllä on tullut vettä aiempien kuukausien edestä. Piha on yhtä mutalillinkiä.

   Ihanaa alkanutta vuotta teillekin 🙂

   Reply
 13. Asumme ihan kaupunkitaajamassa ja haaveilen vedettömästä vessasta, sitten joskus. Vaihtoehtoja on monia, mutta niiden ongelma on korkea hinta. Normi-kaupunkiasuntoon ei yleisimmät kompostoivat ja erottelevat versiot oikein onnistu. Mutta uskon, että vielä se sopiva vaihtoehto meillekin lyötyy. Teillä on ihana miljöö ja upeat suunnitelmat taas kuluvalle vuodelle.

  Onnea teille uuteen vuoteen!

  Reply
  • Huussiseuran sivuilla on paljon eri vaihtoehtoja. Itse olen perehtynyt vain näihin ulkohuoneversioihin 🙂

   Kiitos ja ihanaa alkanutta vuotta teillekin.

   Reply
 14. Tuon kaivo asian ja maakellarin kanssa painimme mekin. Pihassa kaksi kaivoa joiden veden puhtaudesta ei ole tietoakaan. Maakellaria joudun odottamaan. Onneksi on talon alla kellari sekä navetan jääkellarista ja siilosta tulisi kellareita. Meinaa vain terveys puskea taas ongelmia tielle ja suunnitelmia joudutaan lykkäämään taas

  Reply
  • Puhdas vesi ja kaivo joka ei kuivu, ovat aarteita. Veden voi helposti tutkituttaa ja mikäli kaivo on ehjä (meillä ei ole) niin sen puhdistus onnistuu ihan näppärästi. Tuo meidän kaivo on vedetty vinksinvonksi ilmeisesti metsäkoneella. Sen saisi kuntoon vain rakentamalla sen uusiksi. Tosin, kun siinä ei vesi piisaa, niin hommassa ei olisi järkeä…

   Olen seurannut haasteitasi, kovasti voimia <3

   Reply

Leave a Comment