#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 4

Huhtikuun ensimmäinen maanantai tuo mukanaan juttuja kompostoinnista. #suuntanaomavaraisuus -sarjassa käsitellään nyt kompostointia ja kerrotaan miten suunnitelmat ovat edenneet.

Meillä on erinäisistä syistä ollut aika katkonaisia yöunia nyt kulunut kuukausi, toisaalta mehän emme ole sellainen porukka joka on hyvä nukkumisessa. Vähäuniset lapset eivät ole seikka, joka edesauttaa omavaraisteluhommissa.

Kompostointi

Me bokashoimme, lämpökompostoimme, käytämme kompostoivaa käymälää ja meillä on puutarhakomposti. Missään näissä emme ole erityisen eteviä tai omaa vielä sellaista tietomäärää, että uskaltaisimme jakaa omat tapamme ja kokemuksemme.

Suosittelen bokashointia eli ruokajätteen fermentointia ja mullaksi muuttamista, homma onnistuu näppärästi sisätiloissa. Tosin olen kuullut jonkun tulleen allergiseksi bokashille, joten suosittelen olemaan tarkkana asian kanssa, mikäli omaa allergiataustaa.

Oksat meillä menevät risuaitaan ja luontoon pyritään jättämään lehtipuuta lahoamaan. Kaikkea ei siis tarvitse kompostoida, vaan niillä voi tukea muutoin luonnon hyvinvointia.

Henkilökohtaisena tavoitteena tälle kesälle on saada kompostointi vielä paremmaksi, me nimittäin tarvitsisimme kaiken mahdollisen kompostimullan viljelyksillemme.

Suunnitelman eteneminen

Kaivopihalta kaadetut koivut on pilkottu klapeiksi ja pinottu kuivumaan. Ensi talveksi on siis mukavasti uutta polttopuuta, vanhojen lisäksi.

Huussin tekoa on jatkettu urakalla. Tämän jutun julkaisemista edeltävä päivä meni nikkaroidessa ja yhtään kuvaa nykyvaiheesta ei ole koneella. Kurkkaa kuitenkin video, mistä tilanteesta lähdimme Pääsiäisenä jatkamaan hommaa.

Parvekkeen sitrustarha sai kolme uutta jäsentä. Postimyyntitaimet olivat tarjouksessa, en kuitenkaan olisi ikinä aavistanut niiden olevan niin nuoria ja pieniä. Vanhoista puista kalamondini on aloittelemassa kukintaansa ja puut muuttavat pian parvekkeelle.

Pihatyöt ovat alkaneet saksimalla pensaita ja tuija-aitaa.

Kaj nikkaroi lasten kanssa 4 linnunpönttöä. Kaksi vanhaa linnunpönttöä oli tullut tiensä päähän. Tarkoituksena on jatkaa urakkaa ja kasvattaa pönttöjen määrää.

Tämän lisäksi olemme mietiskelleet mistä haluaisimme ja voisimme olla omavaraisia?

Olemme viettäneet tuvalla kaiken mahdollisen ajan ja opetelleet taas sen rutiineihin ja toimiin. Lapset ovat nyt isompia, kuin syyskesästä muuttaessamme kaupunkiin ja touhut ovat sen myötä vähän muuttuneet.

Linkit

Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/

Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/04/bokashi-kompostointi.html

Vyöhyke 2

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html

Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3 

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/

Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/

30 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 4”

  • Linnunpönttökuume iski täälläkin, nämä neljä ovat ok, määrä tälle keväälle, mutta enemmän pönttöjä saisi olla pihapuissa.

   Reply
  • Tämä on tavoitteemme ja toiveemme 🙂 Ja lisäksi luoda heille vahva luontouhde, sillä luonto on meille tärkeä.

   Reply
 1. Enpäs tiennyt että bokashi voi aiheuttaa joillekin allergiaoireita. Hyvä että sanoit! Omia sitruksia tekisi minunkin mieli, nyt ehkä Hertaltakin jäänyt jo ahkerin osallistuminen kasvien hoitoon niin uskaltaa ehkä ostaa taas sisäkasvejakin. Jo pelkästään kukkien tuoksun takia niitä olisi ihana kasvattaa vaikkeivät hedelmää koskaan tekisikään. Ja linnunpönttöjä pitäisi täälläkin hankkia/valmistaa. Saatiin lupa laittaa niitä vähän tuonne naapurin puolellekin kun siellä on nyt hyviä tolppia niille. Olisi mahtavaa saada hömö/töyhtötiainen pönttöön pesimään <3

  Reply
  • Sinulla on tarkemmat linnunpönttösuunnitelmat 🙂 Meillä oli tämmöinen “joku yleispönttömallivaan”, seuraavaksi pitää opetella tunnistamaan lisää lintuja ja miettiä vähän tarkemmin juuri niille sopivia pönttömalleja 🙂

   Reply
 2. Oho, uutta tietoa minullekin tuo allergisoituminen, mutta toisaalta mille tahansa voi olla allerginen, joten miksei bokashillekin.
  Te olette siis omavaraisia hereillä olossa =).

  Reply
  • Univajeisena tämä on näköjään jäänyt juttelematta sinulle. Piti silloin heti kysyä oletko kuullut asiasta. Tosin en ihmettele tuota, onhan se omanlaisensa prosessi ja kuten sanoit, mille tahansa voi allergisoitua.

   Reply
 3. Meinasin vallan unohtaa kommentoida tänne, kun kävin samalla lukaisemassa tuon omavaraisuuspohditosi! Siellä on puuhaa taas tavalliseen tapaan. Toivottavasti unitilanne paranee, jotta saatte lepoakin puuhien lomaan 🙂

  Reply
  • Näin kuukauden myöhässä raportoin unitilanteen parantuneen, ei se vielä loistava ole, mutta ei pidä valittaa. Suunta on oikea!

   Reply
 4. Haaveilen kompostoivasta vessasta myös kaupunkiin. Markkinoilla on ihan kauniita malleja nykyään, hinta vain on niin kirvelevä. Mökille tulee kaupallinen kompostoiva perusvessa heti kun päätösvalta siirtyy minulle……. siihen asti omatekoinen kyhäelmä kakkosvessana saa kelvata. Olen nikkaroinut linnunpönttöjä talven aikana. Omaan pihaan ei enää mahdu, mutta onneksi äidin rivitaloyhtiöön sai luvan viedä myös.

  Reply
  • Kompostoivien vessojen hinnat ovat kyllä hurjia. Kirpaisi isosti, kun tuon hankimme.

   Todella mahtavaa, että laitat pönttöjä laajalle alueelle, linnut arvostavat <3

   Reply
 5. Niin kuin jo aiemmin oli puhe, huussi-projekti kiinnostaa ja vieno toive on että laitat sen edistymisestä juttua, saa olla vaikkapa paljon ☺️

  Reply
  • Huussista on pian julkaistavalla videolla taas pikkuisen juttua. Nyt se on saatu käyttöön ja jossain vaiheessa pitäisi laittaa sellaiset ylellisyydet kuin ikkunat, ovi ja lattia 😀

   Reply
  • Lämmin suositus, se ilahdutti meitä, tuttuja ja naapureita. Sienestys on ihanaa, mutta joskus voi oikaista ja hakea satoa omalta viljelmältä 😉

   Reply
  • En itseasiassa tiedä. Se on varmaan vähän hankala testailla kotona. Käsittääkseni kyse ei ollut siitä, että boka-pönttö olisi vetänyt homeeseen, bokashi toimi tarinan mukaan kuten piti. Tuskin tuo kamalan yleistä on, herkän ihmisen kannattaa tämä kuitenkin huomioida ja sijoittaa pönttö vaikka parvekkeelle tms.

   Reply
 6. Allergia asia oli aivan uusi – mutta kaikki on mahdollista nykypäivänä. Nyt aloinkin miettiä omaa jatkuvasti kuivuvaa otsaani, että…. olen pitänyt sitä stressin aiheuttamana, mutta kuka tietää. Tätä sinun blogia on ilo seurata, teillä kun projektit etenevät taattua tahtia ja aina on jo valmiiksi pohdinnassa uusia juttuja!

  Reply
  • Meillä oli tänä talvena kaupungissa ihot aika kivassa kunnossa, vaikka oli pakkasia ja siksi kuiva huoneilma. Me hankimme vanhan Ufox- ilmankostuttimen ja huonekasvien lisäksi iho ja nenän limakalvot kiittivät. Tuvalla taas huoneilma on hellempi ja siellä porisee jatkuvasti kattila liedellä lämmittämässä pesuvesiä käsille ja tiskeille.

   Reply
 7. Linnunpöntöt on ollut mielessä tässä muutaman hetken. Eilen tuijotin lampolan päädyn pönttöä, joka on laitettu siihen joskus 80-90 lukujen vaihtuessa ja vieläkin ihan kunnossa. Pohdinkin lentoaukon kokoa, että onkohan se terä jossain meillä tallessa tai siis on mutta missä se on. Olisi kiva luoda lapsille sellaisia kevään omia muistoja joita voisi sitten vanhana näin pohtia, että silloin tuon isä tuonne kiipesi ja putosi ja kiipesi ja… Nyt on kuitenkin se aika kun niitä muistoja luodaan. Mahtavasti olette touhunneet siellä. Kiitos, että jaksat olla porukan liima ja koota meidät yhteen.

  Reply
  • Olet ihan oikeassa, tämä on se vaihe, kun muistoja luodaan. Niin itselle kuin lapsillekin.

   Meilllä haaveillaan tilavasta työkaluvarastosta jossa kaikki olisi paikallaan ja samassa paikassa. Sieltä vain ottaisi kuin kaupan hyllyltä. Nopeuttaisi arkisia hommia huimasti.

   Reply

Leave a Comment