#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 4

Huhtikuun ensimmäinen maanantai tuo mukanaan juttuja kompostoinnista. #suuntanaomavaraisuus -sarjassa käsitellään nyt kompostointia ja kerrotaan miten suunnitelmat ovat edenneet.

Meillä on erinäisistä syistä ollut aika katkonaisia yöunia nyt kulunut kuukausi, toisaalta mehän emme ole sellainen porukka joka on hyvä nukkumisessa. Vähäuniset lapset eivät ole seikka, joka edesauttaa omavaraisteluhommissa.

Kompostointi

Me bokashoimme, lämpökompostoimme, käytämme kompostoivaa käymälää ja meillä on puutarhakomposti. Missään näissä emme ole erityisen eteviä tai omaa vielä sellaista tietomäärää, että uskaltaisimme jakaa omat tapamme ja kokemuksemme.

Suosittelen bokashointia eli ruokajätteen fermentointia ja mullaksi muuttamista, homma onnistuu näppärästi sisätiloissa. Tosin olen kuullut jonkun tulleen allergiseksi bokashille, joten suosittelen olemaan tarkkana asian kanssa, mikäli omaa allergiataustaa.

Oksat meillä menevät risuaitaan ja luontoon pyritään jättämään lehtipuuta lahoamaan. Kaikkea ei siis tarvitse kompostoida, vaan niillä voi tukea muutoin luonnon hyvinvointia.

Henkilökohtaisena tavoitteena tälle kesälle on saada kompostointi vielä paremmaksi, me nimittäin tarvitsisimme kaiken mahdollisen kompostimullan viljelyksillemme.

Suunnitelman eteneminen

Kaivopihalta kaadetut koivut on pilkottu klapeiksi ja pinottu kuivumaan. Ensi talveksi on siis mukavasti uutta polttopuuta, vanhojen lisäksi.

Huussin tekoa on jatkettu urakalla. Tämän jutun julkaisemista edeltävä päivä meni nikkaroidessa ja yhtään kuvaa nykyvaiheesta ei ole koneella. Kurkkaa kuitenkin video, mistä tilanteesta lähdimme Pääsiäisenä jatkamaan hommaa.

Parvekkeen sitrustarha sai kolme uutta jäsentä. Postimyyntitaimet olivat tarjouksessa, en kuitenkaan olisi ikinä aavistanut niiden olevan niin nuoria ja pieniä. Vanhoista puista kalamondini on aloittelemassa kukintaansa ja puut muuttavat pian parvekkeelle.

Pihatyöt ovat alkaneet saksimalla pensaita ja tuija-aitaa.

Kaj nikkaroi lasten kanssa 4 linnunpönttöä. Kaksi vanhaa linnunpönttöä oli tullut tiensä päähän. Tarkoituksena on jatkaa urakkaa ja kasvattaa pönttöjen määrää.

Tämän lisäksi olemme mietiskelleet mistä haluaisimme ja voisimme olla omavaraisia?

Olemme viettäneet tuvalla kaiken mahdollisen ajan ja opetelleet taas sen rutiineihin ja toimiin. Lapset ovat nyt isompia, kuin syyskesästä muuttaessamme kaupunkiin ja touhut ovat sen myötä vähän muuttuneet.

Linkit

Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/

Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/04/bokashi-kompostointi.html

Vyöhyke 2

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html

Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3 

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/

Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/

13 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 4”

 1. Enpäs tiennyt että bokashi voi aiheuttaa joillekin allergiaoireita. Hyvä että sanoit! Omia sitruksia tekisi minunkin mieli, nyt ehkä Hertaltakin jäänyt jo ahkerin osallistuminen kasvien hoitoon niin uskaltaa ehkä ostaa taas sisäkasvejakin. Jo pelkästään kukkien tuoksun takia niitä olisi ihana kasvattaa vaikkeivät hedelmää koskaan tekisikään. Ja linnunpönttöjä pitäisi täälläkin hankkia/valmistaa. Saatiin lupa laittaa niitä vähän tuonne naapurin puolellekin kun siellä on nyt hyviä tolppia niille. Olisi mahtavaa saada hömö/töyhtötiainen pönttöön pesimään <3

  Reply
 2. Oho, uutta tietoa minullekin tuo allergisoituminen, mutta toisaalta mille tahansa voi olla allerginen, joten miksei bokashillekin.
  Te olette siis omavaraisia hereillä olossa =).

  Reply
 3. Meinasin vallan unohtaa kommentoida tänne, kun kävin samalla lukaisemassa tuon omavaraisuuspohditosi! Siellä on puuhaa taas tavalliseen tapaan. Toivottavasti unitilanne paranee, jotta saatte lepoakin puuhien lomaan 🙂

  Reply
 4. Haaveilen kompostoivasta vessasta myös kaupunkiin. Markkinoilla on ihan kauniita malleja nykyään, hinta vain on niin kirvelevä. Mökille tulee kaupallinen kompostoiva perusvessa heti kun päätösvalta siirtyy minulle……. siihen asti omatekoinen kyhäelmä kakkosvessana saa kelvata. Olen nikkaroinut linnunpönttöjä talven aikana. Omaan pihaan ei enää mahdu, mutta onneksi äidin rivitaloyhtiöön sai luvan viedä myös.

  Reply
 5. Niin kuin jo aiemmin oli puhe, huussi-projekti kiinnostaa ja vieno toive on että laitat sen edistymisestä juttua, saa olla vaikkapa paljon ☺️

  Reply

Leave a Comment