#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 6

Kuukausi on kulunut sukkelaan ja on taas hyvä hetki pysähtyä miettimään mitä kaikkea olemme saaneet aikaiseksi. On siis kuukauden ensimmäinen maanantai ja #Suuntanaomavaraisuus -yhteiskirjoituksen vuoro.

Kesäkuussa omavaraistelevat bloggaajat kertovat oman etenemisensä lisäksi mikä heillä on omavaraistelun tausta, mikä innosti heitä? Postauksista saattaa selvitä miten he päätyivät nykyiseen paikkaansa ja millaisia tulevaisuuden haaveita ja heillä on.

Omavaraistelumme taustat

Olemme kasvaneet perheissä, joissa oli tapana käydä sienestämässä ja joiden pihalta löytyi pieni hyötytarha marjapensaineen. Meille ruoan kasvattaminen, polttopuiden tekeminen ja sen sellainen on tuttua lapsuudesta.

Alunperin meidän piti muuttaa maalle, niin ei kuitenkaan käynyt. Löysimme silti mökistä tavan saada elämäämme samanlaista puuhastelua, kuin lapsuudessamme oli. Saatamme tarjota omille lapsillemme vastaavia kokemuksia kuin mitä olemme itse saaneet.

Tämän lisäksi pidämme laadukkaista raaka-aineista kokkaillessamme sekä haluamme saada marja-aikaan syödä marjoja yllin kyllin.

Miten löysimme punaisen tupamme?

Olemme kertoneet tarinan jo aiemmin blogissa. Lyhyesti juttu meni näin; etsimme tietyltä kartasta aika tiukasti rajatulta alueelta omakotitaloa ja päädyimme hankkimaan mökin määrittämältämme alueelta.

Omaa paikkaa etsiessämme olimme miettineet mitä paikalta haluaisimme, mitkä olisivat tarpeemme. Tuohon maailmanaikaan tarpeemme poikkesivat paljon nykyisestä, olimme juuri ulkomaille muuttaneen aikuistuvan nuoren uusioperhe. Nykyisin olemme pikkulapsiperhe ja esikoinenkin on, ainakin toistaiseksi, palannut maailmalta Suomeen (tosin omaan kotiinsa).

Tulevaisuus haaveineen

Elämäämme määrittää hyvin paljon vanhemmuus, se antaa tietyt raamit haaveillemme. Olemme siis hylänneet ajatukset vakinaisesta elämästä tuvassamme, se ei vain ole lasten kanssa ja heidän kasvaessaan meille sopiva vaihtoehto. Koetamme löytää kompromissin tilavan asunnon ja tuvalla olemisen kanssa.

Toukokuu

Miten nopeasti päivät kuluivatkaan puuhastellessa. Viime kuiseen tapaan koostin kuukaudesta pienen videon, jonka voit katsoa alta tai osoitteessa https://youtu.be/AkIkVGYuxsM

Mitä kaikkea siis teimme:

 • uusi kanala
 • 3 x kesäkanat
 • aitaamista
 • puutarhahommia

Videot

Olemme taltioineet menneen kuukauden hyvin videoihin:

Saimaa

Kesäkuu

Kanavahdit saapuvat elelemään tuvalle maalaismaista elämää ja me puolestamme avaamme lasten kanssa saarimökkikauden. Kaj oli muiden mukana avaamassa saarta kesää varten, joten hänelle vierailu ei tule olemaan kauden ensimmäinen.

Työlistalla on paljon maalaamista, seikka joka siirtyi viime kesältä tälle kesälle. Loputtomiin rakennusten huoltotoimia ei kuitenkaan voi lykätä, etenkin kun olemme pikku hiljaa saamassa niitä kuntoon.

Linkit

Kurkkaa mitä muut bloggaajat ovat puuhanneet ja mikä on innostanut heidät omavaraistelemaan.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

26 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 6”

 1. Itseäni on kovasti harmittanut, kun lapsena haahuilin mummon kanssa sienimetsällä ja olin ollut sangen reipas sienimetsäläinen, joka tunnisti parhaat ruokasienet tuosta noin vaan. Jossain vaiheessa sienimetsällä käyminen jäi ja nyt en uskaltaisi poimia mitään, kun en varmuudella mitään tunnista. Toisaalta selän vuoksi minkään kerääminen ei onnistuisikaan, mutta harmittaa silti hukattu taito. Ihanaa, kun teidän lapset saa kokea tuollaista elämää. Paljon kivoja puuhia, kuralammikoita ja kanoja. Ihanaa kesää sinne 🙂

  Reply
  • Sienten tunnistaminen on taito, jota haluaisin kehittää. Oma mummoni tunnisti ne muutamat sienet, joita käytimme ja oma sienituntemukseni on yhtä niukka.

   Olen ollut äitini kanssa sienessä siten, että hän osoittelee minulle sieniä jotka kerään. Alkuun kun tuntuu siltä, että oma silmä ei erota niitä sieniä maastosta ja kaipaa siksi tarkemman apua 🙂 Ja äitini myös osaa kertoa kerätyistä sienistä itseäni paremmin mitä ne ovat, sekin on hyvä taito joka ei vaadi kumartelua 🙂

   Reply
 2. Ihania muistoja ja taitoja teillä on mahdollisuus lapsillenne antaa. Itselläni ei ollut lapsena mitenkään läheistä kosketusta oman ruuan kasvattamiseen, mutta silti muistan erittäin hyvin harvinaisen tapahtuman, kun sain kerran itse poimia porkkanan ja pestä sen sadevesisaavissa. Teki minuun vissiin lähtemättömän vaikutuksen 🙂 Kauniita kesäpäiviä sinne!

  Reply
  • Ihana lapsuusmuisto <3 juuri tuommoiset pienet hetket ovat niitä suuria hetkiä joista jää elinikäinen muisto.

   Reply
 3. Teillä lapset saavat hyvät eväät elämään. Oppivat kaupunkielämän kiemurat ja maalla luonnon kanssa yhteiselon.

  Mukavaa ja puuhakasta kesää!

  Reply
 4. Lapsille kosketus maaseutuun on toivottavasti tulevaisuudessa jotain hyvää tuova asia. Ja teille perheen aikuisille ☺️.
  Kaupunki, nii in kaupunki, mitä se oikeastaan on?
  Tunkemisen kohde, tunkio?
  Sinne tungetaan ihmiset ja liki kaikki maailman resurssit, eli tunkio siis!
  Ja miksi, sitä tiedä en. Mutta järjetöntä kuitenkin. Sinne tungetuille ihmisille pitää keksiä tekemistä, kaikenlaisen turhakkee valmistusta ja kulutusta, ja pitää sitten heidän mieli hyvänä, leipää ja sirkushuveja. Ei ole maailma itse asiassa muuttunut joihin tuhansiin vuosiin yhtään.
  Anekauppakin kukoistaa taas, osta hiilidioksidi päästösi anteeksi. Jopa joo..

  Päästö on päästö ja ei se anella poistu, tehtyä ei saa tekemättömäksi.

  No, tää oli taas tätä taivaanrannan merkityksetöntä filosofiaa.

  Ottakaa kesä vaihteeksi rauhallisesti, tuumailkaa, olkaa ja eläkää. Lapset kasvavat nopeasti ja pian on taas teillä aikaa toteuttaa inspiraatioita.
  Olkoon kesä teille suopea ja kiva. ☺️

  Reply
  • Huomasin juuri mitä sanoit, kaupungissa tulee helpommin ainakin itseni ostettua vähän “turhaa” sillä aikaa ja houkutuksia on siellä eri tavalla.

   Meillä lapset kasvavat vauhdilla ja nelivuotias on yllättävän hyvä maalaamaan. Ongelma on ennemminkin se, että hän haluaisi tehdä kaiken itse eikä antaisi meidän tehdä. Hommiin menee siis runsaasti aikaa 😀

   Reply
 5. Teillä on ihanat, virikkeelliset puitteet lastenne ensimmäisten vuosien elämyksille ja lapten omaa oivallusta tukevalle havainnoinnille.
  Aikoinaan tunsin syyllisyyttä, kun kodin rakentaminen ja pihan kunnostus veivät aikaa lasten kanssa puuhailulta.
  Nyt lapsemme ovat aikuisia, eikä kukaan heistä sano kärsineensä askareistamme. 😀
  Mukavaa kesää!

  Reply
  • Rakentelu ja pihanlaitto vievät aikaa, toisaalta niissä hommissa aikuinen on kuitenkin omalla pihalla ja mahdollisesti voi samalla osallistua lasten juttuihin ja olla jollain tavalla läsnä, toisin on laita niissä toimissa jotka ovat poissa kotoa ja kaukana lapsista 🙂

   Reply
 6. Mahtavaa miten paljon te aina saattekin aikaiseksi, koko ajan näyttää olevan jotain touhua! En siis tarkoita että epäilisin, ettette osaa ottaa rennosti, vaan että arvostan tämmöistä toimeliasta ja aktiivista elämäntapaa ☺️

  Reply
  • Koko ajan on hommaa, sen siitä saa kun hankkii paikan, jota ei ole huollettu aikoihin. Lisäksi lapsille on keksitty kaikenlaista lelua, jotka ovat vaatineet hommia kuten esimerkiksi keinut ja sellaiset. Lapset ovat nyt siinä iässä kun haluavat tehdä “oikeita hommia” ja niitä koetetaan järjestää heille. Tulevina vuosina aktiivisuus suuntautunee myös enemmän oman pihan ulkopuolelle, kuten uimarannoille jne jahka taidot niihin aktiviteetteihin ovat vähän tästä parantuneet.

   Reply
 7. Miten upeat puitteet teillä siellä onkaan, lapset saavat elää ja kasvaa niin kauniissa ja mielenkiintoisessa paikassa. Teidän kanaset on ihan älyttömän söpöjä, olen haaveillut että mekin voisimme jossain kohtaa hankkia muutaman kesäkanan. Minulla olisi ystävällä paikka, jonne saisimme kanat talven ajaksi.

  Reply
  • Lämmin suositus kesäkanoille ja vielä suurempi ankoille. Ne ovat mukavia otuksia, vaikka vapaana ollessaan aiheuttavat aikamoista tuhoa puutarhassa 😀

   Reply
 8. Tuo on tärkeää, että molemmilla on tekemisen meininki takaraivossa ja lapsuudenperintonä. Helpottaa huomattavasti yhteiseloa ja asioiden etenemistä. Lepo on toki tärkeää, mutta tuokin, että näkee työnsä tuloksen palkitsee.

  Reply
  • Meillä tekeminen painottuu näihin lumettomiin aikoihin ja sitten talvella kerrostalossa kerkeää hyvin kaivata puuhaa ja käsillä tekemistä. Ei tätä vauhtia varmaan jaksaisi ympäri vuoden 🙂
   Ja itselle kun tekee niin saa määrätä vauhdin ja tavan itse, siinä voi ottaa muutamat päiväkahvit välissä ja silloin tekeminen on ihan erilaista kuin tavoitteellisemmissa hommissa 🙂

   Reply
 9. On aina niin mukavaa kuunnella, kun lapset muistelevat kaikkea touhua puutarhassa, mökillä, luonnossa, reissuissa. Usein ihan häkeltyy, miten erilaisia asioita lapset oikeasti ovat havainnoineet ympäristöstään ja mitä he muistelevat. Maailmaa voi nähdä niin monin eri silmin. Aikuinen voi vain antaa mahdollisuuksia ja niitä on teidän lapsilla ihan valtavan paljon.

  Reply
  • Näiden vauhtiveijareiden kanssa tuntuu kyllä että maailma on vaarojen karikko, oltiin sitten missä vain. No ainakin maisemaa vaihtamalla vaarojen laatu vaihtelee 😀

   Reply
 10. Vaikka teillä touhutaan ihan valtavasti ja saatte paljon aikaan, niin jokaisesta kirjoituksesta huokuu hetkessä eläminen. Selkeästi nautitte kaikesta.

  Reply

Leave a Comment