#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 9

Loputtoman pitkältä tuntunut intiaanikesä kääntyi äkkiä viileäksi syksyksi. Me pakkasimme kimpsumme ja kampsumme ja aloimme pääasiassa asua kaupungissa. Tai näin oli tarkoitus. Heti alkuunsa napattu pitkä ja inhottava syysflunssa sai auton keulan suuntaamaan tuvalle.

On taas kuukauden ensimmäinen maanantai ja on #suuntanaomavaraisuus -kirjoituksen vuoro. Tällä kertaa bloggaajat kertovat oman etenemisensä lisäksi aiheena on maidon/marjojen/yrttien/lihojen/kasvisten jatkokäsittely.

Sadon jatkokäsittely

Meillä sadon kanssa mennään tänä vuonna mahdollisimman simppelisti; perunat ja valkosipulit nostetaan maasta ja ne nostetaan varastoihinsa, toki valkosipuleita kuivattiin ensin.

Marjat päätyivät mehustamon avustuksella mehuksi ja osa marjoista pakastettiin. Hilloja syntyi totuttua vähemmän, tarkoitus on keittää pakastemarjoista hilloa. Omenoita mehustettiin maijalla ja mäskistä tuli pakkaseen omenasosetta.

Vähäiset jäljellä olevat kesäkurpitsat nököttävät pöydän kulmalla odottamassa vuoroaan. Sienet on paistettu pakkaseen ja kuivuri on menossa päälle loppuja varten, kunhan tämä teksti on valmis.

Jääkaappi ja tyttären jääkaappi ovat täynnä kananmunia ja pian loput lihat ovat pakastimessa.

Tänä vuonna, kuten aiempina vuosina, olemme myös jakaneet satoa muille. Ja tänä vuonna, kuten aiempina, saamme satoa myös muilta. Kesäkurpitsat ja mehut vaihtuvat kalaan ja päärynöihin.

Eteneminen elokuussa

Tilanteet muuttuvat nopeasti, niin meillä kuin lähipiirissä. Päätimme, että syksyllä -23 meillä on äärimmäisen suuri sato erilaisista kurpitsoista. Tätä hanketta lähdimme edistämään aloittamalla ensimmäisen kurpitsapenkin rakentamisen. Homma on vielä vaiheessa ja siitä on tulossa video, jahka elämä rauhoittuu sen verran, että saan istuttua rauhassa koneen äärelle.

Elokuussa maahan päätyi 5 tyrniä ja muutama hedelmäpuu. Nämä kaikki ovat niitä vanhoja hankintoja, joita emme istuttaneet helteiden aikaan. Kukkia siirreltiin paikasta toiseen ja ruukuissa olleita istutettiin paikalleen.

Ne kesäkanoista, joilla on koti, palasivat kotiinsa.

Syyslannoitukset tehtiin heti elokuun alussa. Meillä on edelleen suurin osa hedelmäpuista ja marjapensaista nuoria ja niitä hoivataan sen vuoksi erityisen paljon.

Tuntuu, että hukumme polttopuihin ja kaikessa muussa taas on huomattavasti niukempaa. Tämän kesän sato on ennakoidusti niukka. Vaikka se on osittain tietoisten valintojen tulos, niin kyllä se harmittaa tähän aikaan kun kaikki muut tuntuvat hukkuvan yltäkylläisiin kasvimaan antimiin.

Jostain syystä esikasvatetut kesäkurpitsamme ovat olleet todella myöhäisherännäisiä ja tuntuu että vasta nyt elämme parasta satokautta. Niitä kesäkurpitsan jötkäleitä on myös viety lasten päiväkodin keittiöön, ihan kaikki ei nyt uppoa meille. Kesällä asia olisi ollut toisin, rakastamme grillata pikkuisia kesäkurpitsoita, nyt kun olen lasten kanssa kaupungissa on grillailu jäänyt vähemmälle ja kesäkurpitsat kerkeävät kasvaa jötkäleiksi.

Tänä vuonna saamme ennätyksellisen suuren määrän lihaa pakastimeen. Tämä on seikka, joka on saanut minut selaamaan entistä enemmän erilaisia kasvisruokaohjeita. Kun liha ei ole kaupan lihaa muuttuu suhtautuminen siihen toisenlaiseksi.

Mitä teemme syyskuussa

Aprikoin kumman otsikon alle tämä kuuluu. Tämän kirjoituksen julkaisua edeltävänä sunnuntaina siirsimme lasten hiekkalaatikkoa metrin verran. Eero tuli katsastamaan omenapuulle aikomamme paikan ja totesi sen hyväksi, ainoastaan hiekkalaatikko tuli siirtää alta pois.

Kaj ja veljeni siirsivät hiekkalaatikon. Se ei ollut ihan pieni urakka, sillä laatikkoon menee uskomaton määrä hiekkaa. Laivanmallinen hiekkalaatikko ohjauskoppeineen on kuitenkin vahvaa ja hyvää tekoa, joten sen siirtäminen oli helppoa.

Nyt Grenman- omenapuu pääsee aurinkoisella paikalle ja aikanaan luo lehvästöllään varjoa oleskelupaikalle. Mikäli pihamme hedelmäpuut kiinnostavat, niin niiden esittely löytyy Puut-sivulta.

Puiden talvisuojaus on niitä harvoja asioita, jotka on aivan pakko hoitaa kuntoon. Viimeiset kanat poistuvat tontilta ja sen myötä elämä helpottuu, niitä on käyty hoivaamassa joka ikinen päivä ja voin kertoa ettei etäkanat ole mitenkään toimivin konsepti.

Puutarhakalusteista valtaosa nostetaan suojaan, rännit putsataan ja toimitetaan vastaavia syystoimia, mitä nyt jokaisessa talossa ja mökissä on.

Kotona raivataan parvekeviljelyn pieni sato ja aletaan siirtämään sitruksia ja muita huonekasveja sisälle.

Esikoinen lupasi syntymäpäivälahjaksi minulle kukkasipuleita. Ne eivät ole pelkkää silmän ruokaa, vaan varhaisilla kukilla on tarkoitus ravita pölyttäjiä. Vanhempi pojista rakastaa kukkasipuleiden istuttamista ja odottaa sitä jo malttamattomasti. Mikäli pölyttäjien ruokinta kiinnostaa, kannattaa kurkata kasvilistauksia kirjoituksesta pölyttäjien ravintokasvit.

Linkit

Käy kurkkaamassa mitä muille bloggaajille kuuluu ja mitä he kertovat sadon käsittelystä.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-9-osterivinokas/

Vyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/09/herukkaurakka.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/09/nokkosen-ja-lipstikan-kuivaaminen.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/09/syyskuu-2021.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-9/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/09/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-9.html

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=828

Evildressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=15881

Caramellia https://caramellia.fi/syyskuu2021/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/09/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/09/tuotteiden-jatkokasittely.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/omasta-takaa-nenan-eteen/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/09/unelmana-omavaraisempi-elama-makoisia.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=685

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/09/06/syyskuu-21-kesan-sadon-jatko-kasittely/

15 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 9”

  1. Peukkua vaihtotaloudelle.
    Hyvin tehty (hiekkalaiva) kestää myös siirtämisen.
    Meillä vaihdetaan kasvihuoneiden ja puutarhan tuotteita, hierontoihin, hiustenleikkuuseen ja riistaan.
    Hyvää syyskuun jatkoa!

    Reply
    • Teillä on hyvän kuuloisia vaihtareita, etenkin nuo hieronnat varmasti tekevät hyvää kasvimaalla puuhastelun jälkeen 🙂

      Ihanaa syksyä!

      Reply
  2. Odottelen just krookuksia saapuvaksi. Tänä syksynä maltoin mieleni, enkä tilannut mitään muuta kuin krookuksia! Opin hiljattain, että kimalaiset suosivat erityisesti violetteja krookuksia, ilmeisesti niiden on vastaheränneinä helppo löytää niihin. Joten nyt lisään violettien krookusten määrää niillä paikoilla pihaa missä lumi sulaa ensimmäisenä. Leskenlehteähän olen kylvämällä kylvänyt, joten keltaistakin väriä on tarjolla.

    Mutta joo, ihan kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Minusta sekin on (paikallista) omavaraisuutta että vaihtaa ja ostaa naapureilta ja oman kylän tuottajilta. Kaikki hyötyvät <3

    Reply
  3. Liha ja sen arvostus kyllä muuttuu hurjasti kun sillä lihalla on kasvot. Me päädyimme pienempii liha annoksiin, jotka menee pakastimeen ja kasvisruoka toi lautaselle enemmän kasvista. Kannattaa pohtia mikä on se oikea pakastus koko tai sen näkee vasta ensimmäisen vuoden jälkeen. Me luultiin ensimmäisenä vuonna , että joku yli 1kg liha pala tulee tehtyä uunilihana, no joo sitten viimeisenä. Mahtavaa syksyä teille!

    Reply
  4. Olen hankkimassa kukkasipuleita, mutta tarkoitus on ostaa vain lumikelloja ja narsisseja. Ensimmäisiä myyrän multakasoja on jo ilmestynyt pihan laidalle enkä niille osta syötävää.

    Reply
  5. Ahh, vaihtotalous <3 On se vaan niin mukavaa antaa ja saada, vaihdella toisen kanssa omiaan.

    Jään mielenkiinnolla odottamaan kurpitsalanne videota. Meillä oli viime vuonna mahtava kurpitsavuosi ja tänä vuonna isoa kurpitsaa kehittyi pyöreä nolla, koska paahteet 🙁 Myskiä saatiin kyllä kasvarista, mutta muiden kanssa tuli täysi floppi. Täälläkin on siis suunnitelmissa luoda kurpitsoille hyvä kasvupaikka, joka kestää myös tällaiset infernokesät.

    Reply
  6. Voi, kun olisikin joku, jonka kanssa harjoittaa vaihtotaloutta! No, osan elukoiden heinistä maksoimme hunajalla. Ja kerran vaihdoin lampaan- ja kaninlihaa tomaatin ja paprikan taimiin. Mutta mieluusti vaihtaisin vaikka tomaatteja hirvenlihaan tms.

    Reply
  7. Vaihdantatalous on kyllä erinomainen tapa. Ehkä siihen itsekin päästään joskus, riistaa olisi kiva syödä enemmän. Uutena naapurina kun nyt lammastila/metsästäjä niin toiveita on.

    Reply

Leave a Comment