Maaliskuu alkoi ja tämän kuukauden aiheena #Suuntanaomavaraisuus -blogeissa on elämä vuodenkierron mukana – omavaraisuuden ja hyvinvoinnin tasapaino.
Maaliskuussa kevät alkaa heräillä ja luonnon sykli kutsuu meitä valmistautumaan tulevaan kasvukauteen. Tämä on täydellinen hetki pohtia, miten omavaraisuus ja oma hyvinvointimme kulkevat käsi kädessä.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, koska se antaa voimia arjen askareisiin, parantaa jaksamista, helpottaa palautumista ja auttaa varautumaan kiireisiin aikoihin. Kokemuksesta voin kertoa, että kun on hoppua, stressiä ja tunnekuohua ja sitten kun on vielä unohtanut pitää omasta jaksamisestaan huolta, huomaakin kahlaavansa aikamoisessa suossa. Tehkää siis mieluummin kuten opastan, ei kuten olen toiminut.

Maaliskuun omavaraisuusvinkit
1. Esikasvatus käyntiin
Maaliskuussa voi kylvää tomaatit, paprikat ja (ikkuna)kurkut sisälle.
2. Polttopuuvaraston täydentäminen
Kevät on hyvää aikaa tehdä polttopuita, sillä kaadettu puu ehtii kuivua kesän aikana. Talvella huomasi, kuinka paljon puuta kului – nyt voi arvioida, riittävätkö varastot ensi talveksi ja varautua sitä seuraavaan.
3.Kunnon parantaminen luonnossa liikkuen
Omavarainen elämäntapa hyötyy hyvästä peruskunnosta ja tällä ajattelen niin henkistä kuin fyysistä kuntoa. Nyt on täydellinen aika aloittaa keväiset kävelylenkit, halkojen hakkuu tai kunnostaa pyörä käyttöön. Liikkuminen luonnossa parantaa myös palautumista.
4. Korjaa ja huolla työkalut sekä vaatteet
Kevät on kiireistä aikaa, joten työkalujen on oltava kunnossa. Tarkista työkalujen kunto ja käy varastot läpi, onko kaikki tarvittava hankittu, saatavilla ja järjestyksessä? Keväällä voi parsia talvivaatteita ja valmistautua kaivamaan kevyempiä vaatteita esille. Meillä on järjestelty romahtamispisteessä ollutta työkaluhyllykköä, parsittu hanskoja ja tarkastettu että kaikilla lapsilla on kevääksi sopivat saappaat (aikuisilla niitä ei ole vieläkään).
5. Opettele uusi säilöntä- tai ruoanvalmistustaito
Vaikka satoa ei vielä ole, nyt voi harjoitella säilöntää talven kotivarasta. Kokeile esimerkiksi hapattamista tai kuivattamista. Mikäli haluat helpon ohjeen, kokeile kotiviiliä.

6. Suunnittele tulevaa
Mitä viime vuonna olisi voinut tehdä paremmin? Käy läpi viime kausi: tarkista ruokavarastot, mieti energiankäyttöä ja pohdi, kuinka voisit lisätä omavaraisuutta. Pienet parannukset tekevät elämästä sujuvampaa pitkällä aikavälillä.
7. Yhteisöllisyyttä: järjestä talkoot tai tapahtuma
Yhteistyö tekee omavaraisuudesta helpompaa ja hauskempaa. Vaihtakaa siemeniä, jakakaa taimia tai järjestäkää talkoot, joissa kaikki saavat kevättyöt vauhtiin.
8. Kerää kauden ensimmäiset villiyrtit
Huhtikuussa voi jo löytää nokkosta, vuohenputkea ja ketunleipää. Villiyrtit tuovat monipuolisuutta ruokavalioon ja niiden etsiminen on kevään ensimmäisiä mukavia retkiä.
Pienetkin askeleet vievät kohti omavaraisempaa elämää.

Vuodenkierto opettaa varautumaan – luonnon rytmi auttaa arjessa
Omavaraisuudessa vuodenkierron seuraaminen on paljon enemmän kuin vain vuodenaikojen vaihtelua – se auttaa myös ennakoimaan ja varautumaan arjen yllätyksiin. Jokaisella vuodenajalla on omat työt ja oppinsa, jotka voivat auttaa myös yllättävissä tilanteissa.
Koen vaihtuvat vuoden ajat sekä niiden kokemisen ulkona asiaksi, joka rytmittää elämääni vahvasti. Lisääntyvä valo ja. lintujen äänet virittävät minua kohti kevättä. Tunnen miten se osa minusta, joka tykkää talvella käpertyä nojatuoliin tulen rätinää kuuntelemaan ja suunnittelemaan uutta, alkaa taas muuntua toisenlaiseksi, keväiseksi versioksi minusta.
- Talvi: Opettaa, miten varautua sähkökatkoihin, kylmään ja pimeyteen. Ruokavarastojen riittävyys punnitaan erityisesti silloin, kun kaupassa käynti ei ole helppoa ja osa ruoista on kaupassa kalliita. Myös polttopuiden teko ja tulevien kausien lämmityksen suunnittelu kuuluu tähän vaiheeseen.
- Kevät: Suuntaa katseen tulevaan kasvukauteen. Se on ennakointia ja pitkäjänteisyyttä – taimia hoitaessa tai pihapiiriä kunnostaessa oppii suunnittelemaan ja odottamaan työn tuloksia.
- Kesä: Omavaraisuuden kiireisin aika, mutta samalla paras mahdollisuus opetella säilöntää ja sadon varastointia. Se, kuinka paljon ruokaa onnistuu säilömään, vaikuttaa talven kauppalaskuun.
- Syksy: Sadonkorjuuajan loppupää on tilaisuus testata, kuinka hyvin varastot ja säilytysmenetelmät toimivat. Piha ja rakennukset valmistellaan talvea varten.
Kun elää vuodenaikojen mukaan, arki muuttuu ennakoitavammaksi ja sujuvammaksi (nyt ei puhuta muuttuneesta ilmastosta, jonka ennakoiminen tuntuu todella arpapeliltä). Se myös opettaa oman jaksamisen hallintaa: jokainen vuoden aikansa on omanlaisensa ja vuoden ajan vaihtuminen on hetki jolloin on aina hyvä tarkastella omaa tekemistään ja tehdä tarvittavia muutoksia.
Meillä levätään ja palaudutaan eri vuodenaikoina eri tavoin. Toki me aina rentoudumme saunassa, muutoin kesällä makaamme riippumatossa tai katselemme laiturilla aaltojen loppumatonta kuviota vedenpinnalle, syksyisin kävelemme sienikorien kanssa metsissä aistien kaikki värit.
Talvella rentoudumme tulen ääressä ja keväällä nautimme ensimmäisistä auringonsäteistä päiväkahvien lomassa.
Omavaraisuus ja varautuminen eivät ole vain materiaalisia asioita – ne ovat myös tapa ajatella ja toimia arjessa. Kun oppii toimimaan luonnon rytmin mukaan, on valmiimpi myös niihin yllättäviin tilanteisiin, joita elämä tuo tullessaan.

Terveys ja kunto keväthommissa
Omavaraisuuden työt ovat luonnostaan fyysisiä, mutta samalla on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mieltä, etenkin jos talvella ei ole liikuttu samaan tapaan. Itselläni on tästä kokemusta. Hoidin kevään vauvoja ja jo valmiiksi jumissa olevilla käsillä ja yläselällä aloin vääntämään lapiolla savimaan kanssa. Lopputulos oli täysin juntturassa olevat hartiat.

Mielen hyvinvointi ja palautuminen
Näinä aikoina ja tässä vaiheessa elämää tuntuu joskus siltä, että jokaisella, myös itsellä, on jotain aina joskus mielen päällä. Asioita ei kannata vatvoa itsekseen, niistä kannattaa puhua tai hakea ammattailainen auttamaan Niinhän me teemme usein fyysisenkin vaivan kanssa, kun emme saa sitä pois, käännymme tohtorin puoleen.
Tiesitkö, että Mielenterveystalo -sivulla on erilaisia omahoito-ohjelmia? Omahoito-ohjelmat ovat asiantuntijoiden laatimia kokonaisuuksia joita voi käyttää nimettömästi ja kirjautumatta. Suosittelen kurkistamaan jutun: Mitä voin itse tehdä mielenterveyden hyväksi? Sivustolla on omahoito-ohjelmia, niin parisuhteeseen, unettomuuteen, tunnelukkoihin kuin rahaongelmiin.
Keinoja palautumiseen arjessa
Omavarainen elämäntapa tai arki ylipäätään voivat olla kuormittavia. Siksi on tärkeää huolehtia palautumisesta, jotta jaksaa pitkällä tähtäimellä. Tässä joitain tapoja, joita olen yrittänyt aktiivisesti harjoittaa täällä maalla asuessani.
1. Saunominen
Meillä Kajn kanssa on ollut hyvin vähän rauhallisia hetkiä. Olemmekin keksineet jo aiemmin salasaunomisen rentoutumiskeinoksi. Lapset unille, kännykkään päälle whatsapp-puhelu (vrt. itkuhälytin) ja salaa saunomaan.
2. Luonnossa liikkuminen

3. Hiljaiset hetket ja mikrohengähdykset
Palautuminen ei vaadi pitkiä lomia, jo pienet, arjen lomassa otetut tauot auttavat.
4. Hyvä ja ravitseva ruoka
5. Laadukas uni ja päivärytmi
Riittävä uni on yksi tärkeimmistä palautumisen keinoista. Syksyllä saamani älykellon (Polar) seuraaminen on opettanut minulle paljon uutta siitä, miten erilaista väsymystä tai jaksamista voi olla. Tiesin, että en ole hyvä tulkitsemaan kehoni viestejä, se miten heikko siinä olen, on nyt vasta selviämässä.
6. Puhelu ystävän tai sukulaisen kanssa
Asuminen kaukana läheisistä ei tunnu niin suurelta, kun varaa aikaa, kävelee ympäri pitäjää luurit korvilla ja vaihtaa ihan tavallisia, arkisia kuulumisia.
Pienillä arjen teoilla voi edistää palautumista ja jaksamista pitkällä aikavälillä, tämä on asia jonka olen täällä asuessani havainnut todella vahvasti.
Tätä pätkää kirjoittaessa nautin kupillisen kahvia, kirkas aurinko paistaa ikkunasta sisään ja voin tuntea sen lämmön. Pian lähden hakemaan nuorimmaista ja viemään hänet jumppaan. Matkaa on reilu kilomtri suuntaansa. Jumpan ajan liikun keskustassa luurit korvilla puhuen samalla jonkun tärkeän kanssa.
Jumpan jälkeen kiiruhdamme kotiin ja syömme etukäteen valmistelemani ruoan ja kiirehdimme avantosaunaan. Löylyttelemme ja polskimme hyisessä vedessä yhdessä paikallisten kanssa. Saunan päätteeksi on tarjolla pientä välipalaa.
Saunan jälkeen kotona iltatoimet suoritetaan ripeästi, vaihdetaan iltahalit ja painutaan koko konkkaronkka ajoissa untenmaille.
Tämä tilapäinen maalla asuminen on vahvistanut käsitystämme siitä, mikä on meille sopiva laadukas elämä.

Kuulumiset
Muutimme viime kuussa omakotitalosta kerrostaloon, jossa aiomme asua lukukauden loppuun. Rymsteerasimme tavaroita täällä Etelä-Savossa ja kotikotona kaupungissa. Kaj korjasi ja uudelleen järjesteli työkaluhyllykön ja pohdimme muutaman puun kaatoa.
Tuttuun tapaan olemme odotelleet esikasvatusten kanssa, kunne hiihtoloma on ohitse. Vasta sen jälkeen meillä alkaa taimishow. Tänä vuonna tuo ajankohta on aiempaa myöhäisempi, sillä täällä lomaillaan vasta viikolla 9. Pääsen siis juuri aloittamaan kylvöt.
Helmikuussa oli hiihdon, luistelun ja avantouinnin (sekä uikkareissa käytyjen lumisotien lisäksi) keksittävä jotain kivaa. Kaj teki hienon maljakon läheiselleen lahjaksi. Tämä oli hänen ensimmäinen kosketuksensa lasin puhaltamiseen. Homma maksaa reilusti alle satasen ja maljakon saa mukaansa. Paikka on Lasiruusu Puumalassa.

Linkit
Kasvuvyöhyke 1
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraisuus-ja-jaksaminen-suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2025/
Kasvuvyöhyke 2
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2025/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2025/03/kevatta-kohti.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/03/puutarhan-vuodenkierto-omavaraisuus.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2025-osa-3/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=19232
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2025/03/luonnon-kiertokulku-ja-sen-vaikutus.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/03/02/maalis-25-vuodenkierto-omavaraisuus/

Kivoja ohjeita olet laatinut! Ja huh, kylläpä olet jaksanut paneutua kirjoittamiseen! Kunnioitukseni!
Tässä taisi pikkuisen runosuoni pulppuilla 😀