Tämä hernekeitto nimesi sen tehnyt äitini ystävä. Meillä oli Saimaan mökillä talkoot ja tämä keitto oli lounaana. Maku kertoi sen, tämä on talkooväen parempi hernekeitto eikä mikään tavallinen hernari.
- 1 kg kuivattuja herneitä
- 400 g jauhelihaa
- 1 joulukinkun luu
- 1/2 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa
- suolaa
- basilikaa
- timjamia
- sinappia
Edellisenä päivänä
Laita herneet edellisenä iltana likoamaan väljään veteen.
Herneet imevät paljon vettä, tarkasta tilanne muutaman tunnin kuluttua ja lisää vettä tarvittaessa.
Seuraavana päivänä
Kaada liotusvesi pois, lisää uutta vettä.
Anna herneiden kiehua 30 minuuttia.
Lisää herneiden joukkoon luut ja suolaa 2 tl ja anna keiton edelleen kiehua.
Nosta luut noin puolen tunnin kuluttua pois, kun niistä on kaikki liha irronnut.
Paista jauheliha ja lisää se keittoon.
Lisää keittoon basilika ja timjami.
Pilko puoli pakettia Koskenlaskijaa ja lisää palaset keittoon.
Lisää joukkoon sinappia.
Maista keittoa.
Lisää tarvittaessa mausteita.
Tarjoile keitto näkkileivän ja juuston kanssa.
Tämä kuulostaa hyvältä. Monesti laitan pakkasesta otettuun hernekeittoon esim. suppilovahveroita. Vaihtelu virkistää.
Kun on ollut iso perhe, hernekeittoa keitin 10 litran kattilassa ja söimme sitä pari kertaa. Tapa on säilynyt, vaikka lapsia ei enää huushollisssa vakituisesti asu. Pakastan vaan loput.
Suppilovahverot kuulostavat mielenkiintoiselta lisältä, täytyy kokeilla 🙂