Tsajut-blogi kertoo elämästä punaisen tuvan pihapiirissä kasvuvyöhykkeellä 3. Kirjoitamme ruoasta, puutarhasta, nikkaroinnista, omatoimisuudesta sekä lapsiperheen arjesta.
Kirjoittana toimin pääsääntöisesti minä, Satu, puolisoni Kajn neuvoessa taustalla. Perheeseemme kuuluu meidän kahden lisäksi kotona asuvat lapset , koululaiset ja päiväkotilainen sekä kotoa muuttanut esikoinen (-96), Miina. Ideoita, inspiraatiota ja koemaistajia löydämme lähipiiristämme. Lue lisää blogin taustajoukoista täältä ja täältä tässä kirjoituksessa (klick). Uusin kirjoitus löytyy täältä.
Tsajut.fi:n tarkoitus on yhdistää kaikki mielenkiinnonkohteet samaan osoitteeseen. Täältä löytyy kaksi vanhaa blogia: Tsajut-ruokablogi ja Korpinkiven tupa (www.maa-tuskat.blogspot.fi)-lifestyleblogi.
Blogien tarkoitus on vaihdellut elämänvaiheen mukaan. Tsajut toimi vuosia julkisena reseptipankkina, kun taas Korpinkiven tupa toimi kirjeenvaihtoblogina minun ja esikoiseni Miinan välillä Miinan opiskellessa Walesissa kansainvälissä lukiossa. Nykyään Tsajut toimii meidän omana inspiraatio- ja oppimispäiväkirjana, josta toivomme olevan iloa ja apua myös muille.
Tupa ja pihapiiri
Näin alkuun kerrottakoon, että paikka on pieni. Se on paljon pienempi kuin mistä haaveilin. Haave noin neljästä hehtaarista omaa maata muuttui tosielämän alle neljään tuhanteen neliöön. Onneksemme Kaj sai lunastettua rajanaapurista pienen kaistaleen metsää.
Haaveissani tiluksilla kohoaisi vanha talo, luonnollisestikin se olisi tilava. Meidän tupamme, se kutistui tosielämään tultaessa hätkähdyttävän paljon. Pirtissämme on tilaa 20 neliömetriä ja verannalla sen verran lisää, että kokonaisuus on kolmisenkymmentä neliötä.
Tila sijaitsee kasvuvyöhykkeellä 3 ja maa tontilla on joko tiukkaa savea tai kuusikon pohjaa. Tarkoituksenamme on kunnostaa tontilla olevat rakennukset, muuntaa piha permakulttuurista vaikutuksia saaneeksi puutarhaksi ja viettää tiluksillamme puuhakasta elämää.
Tunnisteella Mökki-merkityt kirjoitukset kertovat sukumme kesäpaikasta Saimaalla, ei pikkutilastamme. Saarimökki sijaitsee kasvuvyöhykkeellä 2, siellä emme kuitenkaan viljele vaan saari on pääosin luonnontilassa.
Tuvan sisälle pääsee kurkistamaan tässä postauksessa (klick) sekä tässä (klick) ja uusin juttu on täällä.
Täältä pääset lukemaan miten löysimme punaisen tupamme.
Tällä sivulla kerrotaan, mikä on #suuntanaomavaraisuus- sarja.
Tsajut Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa.
Pihakierros https://youtu.be/LBhUId1ZX0g
“Kun vanhempani vuosisadan vaihteessa muuttivat Helsinkiin, se merkitsi todellisempaa maaltapakoa, kuin nykyisin. Maaseudun ja kaupungin – varsinkin talonpoikaisen maaseudun ja pääkaupungin – asumisen ja elämisen muodot olivat silloin erilaisemmat kuin nykyisin…..
Eino Kauppinen, Vanhempani 20 tunnetun henkilön muistelmia 1967
…Vanhempani olivat syntyneet pian 1860-luvun suurten nälkävuosien jälkeen – 1871 ja 1874 – jolloin maaseudulla oli todellista köyhyyttä ja perheiden oli hajaannuttava; lähdettävä oli niiden, jotka uskalsivat ja kynnelle kykenivät.
–
Hänet (Vanhaäidin) muistan suurena originaalina ja kuin kuvana kaukaisilta ajoilta. Hän teki keväisin talossa tarvittavat taiat lehmien päästessä laitumelle, hän seurasi tarkoin maan kasvua ja teki pitkiä yksinäisiä kävelyretkiään, joilta palatessaan hänellä aina oli esiliinassaan jotakin tuotavaa lapsille; ensimmäisiä marjoja, herneenpalkoja, nauriita, pitkiä viljankorsia kasvun edistymisen merkiksi, koiranputki, ensimmäisiä kukkia, saunavihdan aineksia….”