Terveyttä sienistä -kirja

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä, Arvostelukappale saatu kustantajalta

Terveyttä sienistä
Sinikka Piippo
Pertti Salo
Minerva
2020

Oman kirjan voit hankkia esimerkiksi *Adlibrikseltä.

Kirjan rakenne

Mikäli Sinikka Piipon aiemmat kirjat ovat tuttuja, niin tiedät mitä odottaa. Esipuhetta seuraa muutamia lukuja, joissa aihetta käsitellään yleisemmillä tasoilla ja sen jälkeen otetaan sienet lajeittain/ryhmittäin käsittelyyn. Lopuksi on liitteet, lyhenteitä ja selityksiä ja sen sellaista.

Eri sienten esittelyt noudattavat kaavaa; sienen esittely (nimet, yleistä jne), historiaa, vaikutus ja rohtokäyttö, ainesosat, kyseinen sieni ruokana, resepti, varoituksia.

Sisällys

Esipuhe
Sienten hyödyt
Mitä sienet ovat
Sienten käytön historiaa
Sienten keruu ja viljely
Sienten käyttötavat
Sienimyrkyt ja varoitukset
Sienet

Enoki eli talvijuurekas
Haperot
Herkkusienet
Huhtasienet
Lakkakääpä eli reishi
Lattakääpä
Loisikat
Maitake eli koppelokääpä
Matsutake eli tuoksuvalmuska
Mesisienet
Vyökäävät
Muut käävät
Orakkaat
Pakurikääpä
Puunkorvat
Rouskut
Siitake
Suomumustesieni
Tatit
Vahverot
Valkohytykkä ja keltahytykkä
Vinokkaat
Liitteet
Sienten arvo ravintona ja rohtona
Lyhenteet ja selitykset
Sanasto
Kirjallisuus
Hakemisto

Kirjan ulkonäkö

Terveyttä sienistä -kirja on tietokirja. Se ei flirttaile suurilla kuvituskuvilla, vaan sen ensisijainen tarkoitus on välittää tietoa selkeästi.

Kahdessa sarakkeessa kulkeva teksti, infolaatikot, reseptit ja valokuvat on asteltu läpi kirjan samalla logiikalla, mikä tekee kirjasta helposti luettavan. Kun omaksut kertaalleen kirjan rakenteen, löydät sieltä haluamasi tiedot nopeasti ja helposti.

Kenelle kirja on tarkoitettu

Teos on omiaan sieniä käyttäville ja niitä muille tarjoaville. Liian usein “sienet” termin alle laitetaan kaikki lajit ja ryhmät, vaikka niissä on eroja. Kaikki sienet eivät sovi kaikille ja osassa sienistä taas kannattaa panostaa siihen, että ne ovat tarjottaessa varmasti kypsiä.

Eräät sinänsä myrkyttömät sienet aiheuttavat huonosti kypsetettyinä vatsavaivoja. Tästä tunnetuin ryhmä on punikkitatit, mesisienet, härmämalikka (Clitocybe nebularis), koivunkantosieni, lehtikuusenkääpä ja siitake.

Terveyttä sienistä, Sinikka Piippo, Pertti Salo

Kirja sopii hyvin myös kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattaville, vaikka sen ruokaohjeet ovatkin sekasyöjille suunnattuja. Kirja antaa valtavasti lisää tietoa eri sienistä ja innostaa käyttämään niitä monipuolisesti, kirjan reseptit voi muuttaa omaan ruokavalioon sopiviksi tai etsiä reseptit muualta ja napata tästä kirjasta muun tiedon.

Miksi haluaisit lukea tämän kirjan?

Terveyttä sienistä -kirja on ensimmäinen laatuaan eli kirja on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka keskittyy sienten terveysvaikutuksiin. Mikäli käytät sieniä tai tarjoat niitä muille, on tässä kirjassa useampi asia sienten terveysvaikutuksista, joista olisi hyvä olla tietoinen.

Kuusenleppärousku värjää virtsan punaiseksi, mutta ilmiö on vaaraton.

Terveyttä sienistä, Piippo ja Salo

Mitä lukijana saat?

Sienissä on usein melko vähän energiaravintoaineita. Niiden energiapitoisuus on alhainen, yleensä vain noin 25 kcal/100 g tuorepainoa. Ne ovat terveellinen lisä ruokavalioon sisältämiensä ravintokuitujen ja antioksidantteina toimivien suojaravinteidensa takia. Sienissä on erittäin hyödyllysiä ainesosia, osa sellaisia, joita kasveissa ei ole. Sienet muistuttavat joiltakin ravintoarvoiltaan kalaa ja lihaa. Monet ainesosat toimivat synergisesti toisiaan tukien. Sienten ainesosien määrät riippuvat hyvin paljon siitä, missä ne ovat kasvaneet ja onko ne poimittu luonnosta vai kasvatettu, tai ovatko ne peräti sienirihmastokasvustoa tai itiöitä.

Terveyttä sienistä, Piippo ja Salo

Sinikka Piippo, toinen kirjan tekijöistä, on tunnettu tietokirjoistaan, joilla on laaja lähdeluettelo. Hän nojautuu kirjoja tehdessään vahvasti tieteeseen ja tutkimuksiin. Pertti Salon teoksista olen lukenut aiemmin vain yhden kirjan Pihan perinnekasvit ja sen perusteella luokittelisin hänet Piipon kanssa samantyyppisiksi kirjan tekijäksi.

Kahden ammattilaisen kirja on täynnä helposti omaksuttavaan muotoon puserrettua tietoa. Kuvat ovat selkeitä ja tekstin kanssa samaan tyylisiä, selkeitä, tietokirjamaisia ja laadukkaita.

Lukijana saat Terveyttä sienistä -kirjasta todella paljon tietoa, tämä kirja on oiva täydennys niiden erilaisten sienikirjojen (tunnistusoppaiden ja keittokirjojen) viereen.

Miksi tämä kirja puhuttelee minua?

Käytän lääkäreitä ja apteekin tuotteita, uskon tieteeseen. En ole aikeissa käyttää sieniä apteekkilääkkeiden tilalla enkä missään tapauksessa suosittele sitä muillekaan.

Etsin kirjasta tietoa, joka on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle. En esimerkiksi tiennyt, että aikeeni tarjota yhdelle lähimmäiselleni pakuri-juomaa oli todella huono, hänellä kun on penisilliiniallergia.

Pakuri ei sovi penisilliiniallergikolle.
*
Veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa eivät sovi reishi, pakuri, puunkorvat ja siitake.

Terveyttä sienistä, Sinikka Piippo, Pertti Salo

Kirja ja omavaraisuus

Sienten kerääminen tai kasvattaminen tuo mukavan lisän ruokaomavaraisuuteen. Sienistä on yllättävän vähän tämän tyyppistä tietoa (tai sitten en ole törmännyt niihin) ja tämä kirja opettaa uusia asioita.

Pehmeää pökkelökääpää on perinteisesti käytetty neulatyynynä sekä partaveitsen ja muiden terävien veitsien “tuppena”, mistä se on saanut norjankielisen nimensä knivkjuke eli veitsikääpä.

Terveyttä sienistä, Sinikka Piippo, Pertti Salo
Pökkelökääpä neulatyynynä

Hankkisinko terveyttä sienistä -kirjan?

Totta puhuen aihe, sienten terveysvaikutukset, eivät kiinnostaneet minua pätkääkään ennen kirjaan tutustumista. Pidän näiden tekijöiden muista teoksista ja aloimme kasvattamaan osterivinokkaita 2020 tuvallamme. Syitä tutustua kirjaan oli siis monia.

Vaikutuin kirjasta heti ensi selaamalla. Kirja sisältää oikeasti minulle tärkeää tietoa, kuten se ettei pakuria pidä tarjota penisilliiniallergikolle.

Vastaus kysymykseen nykyisellä tietämykselläni on selkeä, kyllä, hankkisin, ehdottomasti. Ja samaa suosittelen kaikille muillekin!

Kirjan voi hankkia esimerkiksi *Adlibriksen kautta.

Osterivinokas sienipedissä tuvan pihapiirissä 2020

Blogissa olleet kirjat olen kerännyt Kirjat-sivulle, käy kurkistamassa mitä muita kirjoja olen esitellyt.

Raakana huhtasienet voivat aiheuttaa oksentelua, ripulia ja kutinaa jopa viikkojen kuluttua. Sienten keittäminen auttaa, ja se poistaa myös punaisia verisoluja tuhoavat ainesosat. Huhtasienet keräävät itseensä tehokkaasti lyijyä, joten on syytä katsoa, mistä niitä poimii.

Terveyttä sienistä, Piippo ja Salo

Sinua voisi myös kiinnostaa kirjoitus neulatyyny pökkelökäävästä.

5 thoughts on “Terveyttä sienistä -kirja”

 1. Tämä on kyllä kattava tietokirja sienistä. Meillä oli koulun kautta mahdollisuus hankkia se syksyllä sienineuvojakoulutuksen yhteydessä hieman edullisemmin.
  Tosiaankin kirjassa paneudutaan sieniin syvällisemmin, kuin jossain pelkissä tunnistusoppaissa. Sienineuvojakurssilla ei niinkään käydä näitä lääkevaikutuksia läpi, vaikka taas villiyrttineuvojakurssilla käytiin villiyrttien. Sienten käyttö lääkinnällisissä tarkoitusperissä on meille nykyihmisille ehkä vieraampi käsite. Itse aion ensi syksynä uuttaa punaisesta kärpässienestä kiputinktuuraa ulkoiseen käyttöön. Piti tehdä jo menneenä syksynä, mutta meilläpäin ei ollut kuin yksi punakärpässieni ja lampaat ehtivät sen nakertaa, ennen kuin ehdin sen nappaamaan. Lampaat eivät kyllä tainneet saada siitä mitään oireita. En ainakaan huomannut.

  Reply
  • Mahtavaa saada sinulta kommentti. Mietinkin miten tätä sienten terveys puolta käsitellään koulutuksissa. Sienet ovat arvostettuja lautasella ja siitä huolimatta tuntuu, ettei niistä puhuta laajemmin. Lukuisat lajikkeet vain laitetaan termin ‘sienet’ alle ja ollaan, kuin ne olisivat kaikki toistensa kaltaisia.

   Reply
 2. Kyllä, nyt osui ja upposi :). Tämän kirjan aion hankkia. Olen noin viiden viime vuoden aikana ihan hurahtanut sienestämiseen ja nyt kiinnostaa juuri tämän kirjan aihe, sienten terveysvaikutukset. Se, että siinä käydään kotoiset sienilajit läpi, kuulostaa myös hyödylliseltä. Ja kirja näyttää kauniilta! Kiitos vinkistä ja mukavaa ystävänpäivän iltaa sinne sinulle!

  Reply
  • Kiitos Pilvi. Olen viime vuosina muuttunut kovaksi tietokirjojen kuluttajaksi ja Piipon kirjat ovat ihan omassa sarjassaan. Toivottavasti kirja kolahtaa sinuun yhtä positiivisesti kuin itseeni. Mukavia sienestyshetkiä <3

   Reply

Leave a Comment