Vadelmanlehtitee raskaana ollessa, aihe josta kuulee erilaisia mielipiteitä. Minulla oli jonkinlainen käsitys asiasta, mutta päätin kaivaa siitä lisää tietoa ja koota kaiken löytämäni samaan juttuun.
Henriette Kress vakuutti luennollaan, ettei vadelmanlehtitee aiheuta ennenaikaisia supistuksia, vaan sitä voi nauttia jo hyvissä ajoin ennen laskettua-aikaa. Vadelma kuuluu ruusuheimon supistaviin kasveihin. Supistavalla tarkoitetaan Käytännön lääkekasvit-kirjan mukaan seuraavaa: “Supistavat kasvit vetävät turvonnutta limakalvoa (ja ihoa) kasaan. Näin tulehdus laantuu, eivätkä taudinaiheuttajat enää saa jalansijaa. Tulehduksia poistavista eroten supistavat kasvit voivat toimia ainoastaan paikallisesti.”
Henriette Kress sanoo kirjassaan Käytännön lääkekasvit: “Raskaana olevalle vatunlehtitee on sekä mineraalipitoisuuden että lantionpohjan elinten vahvistamisen takia aivan erinomainen rohto.”
Kress neuvoo kirjassaan Käytännönlääkekasvit 2 käyttämään vadelman lehtiteetä lapsettomuuteen ja raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana: “Vadelman lehtitee vahvistaa naisten lantion seudun elimiä. Se on hyvin mineraalipitoista. Teen juontia voi jatkaa kun on raskaana….” Hän suosittelee 3 ensimmäisen raskauskuukauden ajaksi taukoa, jottei juoja saisi mahdollisia vaarattomia välivuotoja. Henriette kirjoittaa samasta asiasta englanniksi sivuillaan.
Toivo Rautavaara kirjoittaa kirjassaan Mihin marjammekelpaavat vadelman marjasta seuraavaa: “Vatuissa on kohtalaisen runsaasti hedelmähappoja, pääasiassa omenahappoa, keskimäärin 1,8%….Metsävatuissa on runsaasti tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita, etenkin magnesiumia ja mangaania.”
Vadelmateen käyttökohteet
Käytännön lääkekasvit kirjassa kehotetaan jatkamaan vadelmanlehtiteen juontia synnytyksen jälkeen, sillä se nopeuttaa synnytyksestä toipumista. Lisäksi teetä suositellaan ripuliin, ienongelmiin, ihottumiin ja erilaisiin kuukautisongelmiin.
Yrttitarha-sivusto kertoo lehtien tepsivän ripuliin ja marjojen puolestaan pehmittävän kovaa vatsaa. Lehdissä ripuliin tepsii parkkiaine ja fragariini-yhdiste puolestaan vahvistaa kohtua.
Kaupan vadelmanlehtitee
Clipper vadelmanlehti yrttiteessä on 50% vadelmanlehtiä ja loppu on muuta. Muut kasvit ovat; hibiskus, nokkonen, ruusunmarja, vadelma-aromi ja muut luonnolliset aromit 5 %.
Health & Heatherin raspberry leaf-teessä taas on vadelmanlehtiä 30 %, hibiscusta, omena uutetta, mustaherukanlehtiä, vadelma-aromia 5 %, viinihappoa, ruusunmarjaa, vadelmia 1 %.
Kätilötalolta sain hankittua Miin Kauppalan kuivattuja vadelmanlehtiä eli aivan täyttä tavaraa. Siellä oli valikoimassa myös vadelmanlehti-minttu-sekoitus, sillä pelkkä vadelmanlehti ei ole maukas. Itse olenkin sekoittanut näitä lehtiä tavallisesti käyttämäni teen joukkoon. Näin saan mieleiseni makuista teetä vadelmanlehdillä höystettynä.
Vadelmanlehtien keruu & kuivaus
Kressin kirjat neuvovat keräämään vadelmanlehdet juhannuksen aikaan ja kuivaamaan ne joko huoneilmassa tai kuivurissa miedolla lämmöllä.
Mikäli teet teetä itse kerätyistä lehdistä, muista olla varovainen, vadelman lehdissä on pieniä piikkejä. Tämän vuoksi tee kannattaa keittää esimerkiksi kahvinsuodatinta apuna käyttäen.
Rautavaara muistuttaa, ettei vatunlehtiä pidä kerätä teeksi paikoista joissa on saasteita, liikennettä, vesakkomyrkkyjä tai jos vattuihin on ruiskutettu erilaisia myrkkyjä eli kasvinsuojeluaineita.
Vadelmanlehdet kannattaa poimia muiden yrttien tapaan nuorina. Ensimmäisen vuoden kasvustosta lehtiä voi korjata kauemmin, kuin toisen vuoden kasvustosta.
Oma vadelmanlehtitee
Säästät pitkän pennin tekemällä oman vadelmanlehtiteesekoituksen. Voit ottaa sekoitukseesi mallia valmisteistä tai yrttikirjoista. Teeainekset kannattaa poimia puhtailta paikoilta, kuivata ja pakata tiiviiseen purkkiin odottamaan käyttöä.
Kress vinkkaa kirjoissaan poimulehteä käytetyn perinteisesti myös vahvistamaan naisten lantion seudun elimiä. Se sopii myös raskaana oleville ja sisältää vadelmanlehtien tapaan runsaasti mineraaleja. Lisäksi laittaisin vielä maamme yhtä superyrttiä nokkosta.
Nokkosesta on Kressin kirjoissa ja netissä valtavasti tietoa ja kehuja. Kasvi sisältää hurjanmäärän hyviä aineita mm. rautaa, kromia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia jne. Vanhoja nokkosia ei pidä poimia teeaineiksi, sillä vanhoihin lehtiin muodostuu kalsiumkarbonaattikiteitä, jotka eivät ole keholle hyväksi. Nokkosia ei myöskään tule poimia hyvin lannoitetuista paikoista.
Omaan teesekoitukseen kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä ja kuivata vadelmanmarjoja lisämauksi.
Miin Kauppalan mukaan 1 dl kuivattuja vadelmanlehtiä riittää 3-5 teekupilliseen. Annostus tuntuu suurelta verrattuna muihin kaupallisiin vadelmanlehtiteihin. Joka tapauksessa keräämällä ja kuivaamalla itse vadelmanlehdet säästää hyvän summan.
Vadelmanlehtiä voi käyttää teenä niin tuoreena, kuivattuna kuin hiostettunakin.
Vadelmanlehdet todella ihana lisä haudutteissa. Yhdistän itse vadelmanlehteä, ahomansikanlehteä ja mesiangervoa ja hiostan ne.. Muuten mielestäni maistuvat ruoholta. 😊 Sopii ns. uniteeksi eli illalla juon. Samoin tuoksuampiaisyrtti on hyvä unitee, Bertalan Galambosi neuvoo sitä rauhoittavaksi teeksi.
Kiitos vinkeistä. En ole koskaan itse hiostanut teetä, mutta täytyy kokeilla. Olisiko sinulla siihen hyviä vinkkejä?
Mesiangervo ei varmastikaan paras ole raskaana ollessa, mm. salisyylihapon takia
En uskalla suositella sen käyttöä raskaana ollessa.
Täytyypä lähteäkin etsimään vadelmanlehtiä! Mulla iho aiheuttaa haasteita, joten olisi ihana nähdä, olisiko tästä apua. Kiitokset tietorikkaasta postauksesta! 🙂
Pidetään peukkuja, että saisit tästä apua 🙂
Olen kuullut ystäviltä todella paljon tästä, että ovat juoneet lasketun ajan aikoihin tätä, jotta synnytys starttaisi. Tätä voisin itsekin testata jos se auttaisi suolisto-ongelmiin. Kiitos informatiivisesta artikkelista 🙂
Meillä tuo tee ei viimeksi tepsinyt, mutta se oli ihanan makuista ja lämmintä juoda. Ja ainakin sen lipittäminen piti huolen siitä, että tulee juotua tarpeeksi 🙂
En olekaan koskaan itse valmistanut teetä. Tämä kyllä herätteli mielenkiintoa sen verran, että josko kesällä sitten menisi keräämään vadelman lehtiä 🙂 Kiitos tästä <3
Vadelma on todella monikäyttöinen, mutta pelkät lehdet kuivattuina eivät ole herkkua. Parhaan maun saa lisäämällä muita yrttejä tai kuivattuja marjoja joukkoon.
Täytyy vinkata miehelle kun itse en juo teetä.
Toivottavasti se on hänen makuunsa 🙂
Hiostettuna ja kuivattuna vadelmanlehdistä tulee tosi maukkaita itsekseenkin. Ainakin omaan makuun ei vaadi mitään muita teeyrttejä kaverikseen 🙂
Tästä minulla ei ole kokemusta. Olen pidempään aikonut kokeilla tuota, joten oli ihana kuulla kehusi 🙂