Olemme kertoneet kuinka kunnostimme kengittäjän avustuksella vanhasta 1925 vuodelta olevasta savusaunasta varaston pihatarvikkeille, pyörille ja polttopuille.
Homma vaikuttaa helpolta ja halvalta kun siitä kertoo, sitä se ei kuitenkaan ole. Siksi avaamme kyseisen remontin suunnittelua ja toteutusta sekä tätä talouspuolta. Linkit kirjoitukseen kunnostamisesta ja sen suunnittelupuolesta löytyvät tämän kirjoituksen lopusta. Siellä on myös linkki kirjoitukseen, miten aikanamme säästimme kumpikin 1 378€ vuodessa.
Tässä kirjoituksessa ei käsitellä tarkkoja summia, sillä projektin kokonaishinta on vielä laskematta. Savusaunan kunnostuksessa käytettiin esimerkiksi vauvan kummisedältä saatuja vanhoja hirsiä, jotka vuosia sitten siirrettiin maksullisella kuorma-auto kyydillä pihaan.
Tarkkojen hintojen sijaan kerromme tavanomaiset vinkkimme säästää rahaa rakennushommissa, sekä erityisesti tässä urakassa käyttämämme keinot. Tämän lisäksi listaamme, millä tavalla olisimme tälle kertaa voineet säästää enemmän.
Raha
Homma ei ollut ihan ilmainen. Me säästämme koko ajan, joka kuukausi, remontteja varten. Ja samalla me käytämme remonttirahoja joka kuukausi.
Meillä ei ole mitään tiettyä summaa, jonka laitamme sivuun. Emme oikeastaan edes aktiivisesti ajattele kuluja. Harrastuksilla on tapana maksaa. Lisäksi elämme juuri nyt pahinta remonttiaikaa ja se tarkoittaa jatkuvaa rahanmenoa.
Tarkoituksena on tässäkin rakennuksessa tehdä kunnostus huolella niin että seuraavat remontti on noin 15 vuoden kuluttua koittava kattohuovan vaihto. Muita suuria remontteja ei tähän pitäisi joutua tekemään elinaikanamme, joka toivottavasti on hyvin pitkä.
Tavoitteenamme ei kuitenkaan ollut kustannusten minimoiminen esimerkiksi laadusta tinkimällä, vaan niiden suhteuttaminen hyötyyn.
Tavanomaiset keinot säästää urakkaa tehdessä
- Nopeita ruokia täyteen ladatut kaapit
- Lomaa tai muuta vapaata tarpeeksi
- Tarpeelliset työkalut ja tarvikkeet käyttövalmiina
- Oma osaaminen
- Yleinen siisteys
- Lastenvahti
Remontin aikana olisi tehokkainta, jos pystyisi keskittymään vain siihen itse asiaan eli remppaan.
Nopeat ruoat ovat tärkeä säästökohde. Mitä järkeä on säästää hintoja vertailemalla lautatavarasta pari kymppiä, jos homman aikana palaa satanen noutoruokaan? Lisäksi hyvin ravittuna ja levänneenä tapahtuu vähemmän haavereita ja ajatusvirheitä, mikä puolestaan nopeuttaa urakkaa.
Oma vapaa-aika on homman kannalta ensiarvoisen tärkeää. Omalle työllehän ei lasketa hintaa ja vaikka laskettaisiin, on se monesti pienempi kuin ammattilaisen veloittama hinta.
Työkalut ja tarvikkeet tulee olla helposti saatavilla ja käyttövalmiina. Aikanaan vähän kohottelin kulmia kun Kaj halusi ostaa puolikkaan kaivinkoneen. En silloin ymmärtänyt miten näppärä vehje se on. Tähän mennessä olemme itse sillä kaivaamalla säästäneet jo sen hankintahinnan.
Osaaminen, no se on helppoa ja nopeaa kun sen osaa. Jos sitä ei osaa, niin siihen menee aikaa ja monesti joutuu maksamaan niin sanotut oppirahat erilaisten hidasteiden kautta.
Yleinen siisteys ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen säästökeinona. Sitä se kuitenkin on. Epäsiisti työmaa on paitsi työturvallisuus riski, myös hidasta. Väärissä paikoissa olevat tavarat aiheuttavat turhaa kiertämistä ja jokainen minuutti joka käytetään välineiden etsimiseen on turhaan ammattilaiselle maksettu minuutti.
Lastenvahti tilanne on meillä aika niukka. Tämän vuoksi monet tämän kesän työt ovat hoituneet vain toisen meistä tekemänä. Tämän homman aikana meillä ei ollut mahdollisuutta saada ketään katsomaan lasten perään.
Kaksi ihmistä saa enemmän aikaan yhdessä päivässä, kuin yksi ihminen kahdessa päivässä.
Näin säästimme tässä projektissa
- Huolehdimme, ettei työmaa tule seisomaan vuoksemme
- Suoritimme itse rakennussiivouksen
- Vertailimme hintoja
- Hankimme ennakolta tarvittavat välineet
- Otimme tekijän, joka on kova ammattilainen ja nopea
- Hyödynnämme kotitalousvähennyksen
- Käytimme kierrätettyjä tarvikkeita mahdollisuuksien mukaan
- Jätteen lajittelu (lajiteltu jäte on edullisempaa viedä kaatopaikalle)
Kengittäjä saapui työmaalle ennalta sovittuina aikoina. Jotta hän pääsi tekemään töitä oli meidän (lue Kajn) uurastettava tavarahankintojen, siivouksen ja muiden kanssa.
Näin olisimme voineet säästää enemmän
Aina voisi parantaa, aina voisi säästää ja aina voi jossitella. Tässä siis ne asiat, joiden avulla olisimme säästäneet enemmän.
- Tehdä enemmän itse
- Parempi suunnittelu
Bonuksena: Älä osta vanhaa kiinteistöä romuineen, niistä eroon hankkiutuminen vie paljon aikaa, energiaa ja rahaa.
Tehtävien tiukalla rajaamisella olisi voinut säästää. Tarkoitus ei ollut siirtää rakennusta tänä vuonna eikä tehdä sille kattoa. Kunnan annettua helposti ja äärimmäisen nopeasti siirtoluvan karkasi homma käsistä. Päätimme siis siirtää rakennuksen ja laittaa sille katon.
Savusauna purettiin, sen pohjatyöt tehtiin uudelleen ja sitten rakennus kasattiin entistä ehompana takaisin. Saimme enemmän valmista, kuin toivoimme ja se maksoi enemmän kuin olimme ajatelleet. Tosin homma kävi näin helpommin, kuin ajattelemallamme tavalla.
Muutokset urakassa säästivät meiltä aikaa ja Kajlta todella paljon vaivaa.
Lisätietoja
Kirjoitus savusaunan kunnostusurakasta
Hyviä vinkkejä vasta-alkajille.
“Työ tekijäänsä neuvoo”, sanottiin ennen. Neuvoohan se, mutta tulee usein kalliimmaksi kuin jonkun vaiheen teettäminen asiantuntijalla.
Hyvää viikkoa!
Kiitos. Joskus, kun on päässyt tekemään samaa työtä uudelleen ja uudelleen, niin on miettinyt miksei heti alkuun kysynyt pätevämpää neuvomaan. Kaikkea ei aina haluaisi oppia kantapään kautta 🙂
Hyviä vinkkejä. Itselläni on tapana pitää useampaakin jemmatiliä, että saa tarvittaessa pikkuhommia tehtyä ilman, että välttämättä tarvitsisi lisälainaa ottaa 🙂
Todella fiksutapa. Itsekin tykkään ensin säästää ja sitten käyttää 🙂
Monesti järkeilemällä säästää ison summan rahaa. Meillä on edessä sähköremontti josta olisimne voineet säästää muutaman tonnin tekemällä itse mutta se summa olisi tullut takaisin maksettavaksi tarvikkeina mitä pitäisi ostaa jotta sähköremontti saataisiin ylipäätään tehtyä. Periaatteessa tuli +-0 kun teetätämme koko remontin ammattilaisella kuin että nämä tulisivat tekemään vain liitännät mikä itseäni ihmetyttää. Ja ihmetytti muuten sitä miestä joka meillä kävi sopimuksen allekirjoittamassa 😂
Sähköt ovat vähän sellainen asia, että niiden kanssa kannattaa olla tarkkana ja maksaa sen mitä se vaatii. Etsiessämme tupaa kiersimme useissa näytöissä ja siellä tuli vastaan aikamoisia sähkövirityksiä. Tässä rempassa huomasimme, että ulkopuolisen käyttö nopeuttaa projekteja ja koska aika ei vain riitä kaikkeen, niin joskus kannattaa maksaa että homma etenee.
Oma osaaminen onkin varmaan tuollaisiin hommiin ryhdyttäessä oleellista – ilman sitä ei ehkä kannattaisi hommaan ryhtyäkään!
Oma osaaminen on tärkeää, onneksi osa työmiehistä osaavat vinkata jos homma on menossa väärille urille 🙂
hyviä vinkkejä
Kiitos 🙂