Villisienikeittokirja

Jutussa affiliate-linkki, mainoslinkit on merkitty *-merkillä
Arvostelukappale on saatu kustantajalta

Villisienikeittokirja jatkaa Tallbergin keittokirjojen tuttua linjaa. Villiyrttikeittokirjoista tuttuun tapaan hän esittelee kirjassa tavanomaisesta poikkeavia raaka-aineita ja niille upeita ohjeita, ohjeita jotka kelpaisivat huippukeittiöihin.

Villisienikeittokirja
Sami Tallberg
Readme.fi
2018

Sienikuvat ja -kuvaukset Lasse Kosonen

Kirjan voit tilata esimerkiksi * Adlibris.fi

Kirjan rakenne

Villisienikeittokirja on muutakin kuin pelkkä keittokirja, se on portti metsäsienten maailmaan.

Kirja antaa vinkit villiruoan keruuseen, kertaa jokamiehen oikeudet ja listaa 14 vaarallista lajia. Kokin näkemys kappale kertoo sienten arvosta kasvisruoissa, antaa ohjeita sienten käsittelyyn, säilömiseen ja kypsentämiseen. Näiden lisäksi se vinkkaa, kuinka nostaa sienten maku taivaalliselle tasolle esimerkiksi katajaöljyn avulla.

Makuparit luku auttaa nimensä mukaisesti löytämään sienille makuparit.

Madeirat ja marsalat ja kaikki näiden alalajit sopivat jokaiseen sieniruokaan, varsinkin jalompia makuja edustavien sienten, kuten matsutaken, mustavahakkaan ja mustantorvisienen, kera

Sami Tallberg, Villisienikeittokirja

Kirjan sesonki taulukko näyttää, että sieniä voi poimia ympärivuoden. Se kertoo myös, että kiireisin aika sienestykselle on kesäkuusta syys-lokakuulle.

Kirja kaipaisi toisenkin sisällysluettelon. Kirjassa oleva sisällysluettelo listaa ohjeet sienten mukaan. Esimerkiksi keltavahveron kohdalla sisällysluettelossa lukee; Keltavahveroita, kvinoaa ja villiyrttejä. Ohjesivulla on lisäksi ohje kukkakaalikreemiin ja annoksen kanssa tarjotaan keitettyjä ruusukaaleja.

Jäin kaipaamaan sisällysluetteloa, josta voisi etsiä eri ohjeet sekä löytää kaikki reseptit myös raaka-aineiden mukaan.

Kirjan ulkonäkö

Kannen hivenen psykedeelisen näköinen sieni ei hivele omaa visuaalista silmääni. Kirjan muu kuvitus sen sijaan tekee sen. Lisäksi Lasse Kososen sienikuvat ovat todella huikeita.

Ruokakuvat säikäyttivät minut ja saivat ensin epäilemään kirjaa. Luulin ruokakuvia katsomalla, että tämä on taas yksi sellainen keittokirja, jossa on liikaa fiinejä aineksia ja monimutkaisia työvaiheita. Olin väärässä. Raaka-aineet ovat yllättävän simppeleitä, kuvien hienouden selittää niiden upea asettelu ja Olga Poppiuksen osaaminen ruokakuvauksessa.

Osa kirjan sivuista on painettu värilliselle paperille ja teksti väri ei aina ole musta. Kaikkien sivujen kontrasti ei ollut ehkä paras mahdollinen, omaan lukemiseeni se ei kuitenkaan vaikuttanut.

Kenelle kirja on tarkoitettu?

Villisienikeittokirja yhdistää keittokirjan, sienikirjan ja lifestyleopuksen. Reseptit ovat mietittyjä ja massasta poikkeavia. Kaikki reseptit ovat lihattomia ja helposti muutettavissa vegaaneiksi. Tämä kirja on ihan ehdoton kokkaamisesta innostuneelle sienestäjälle.

Kirjan ehdoton plussa on sen kotimaisuus, näitä sieniä löytyy meiltä. Lasse Kososen sienikuvat ovat todella hyviä.

Kirjan koko ja paino tekevät siitä hankalan selailtavan ja vajavainen sisällysluettelo aiheuttaa sen, että kirja täytyy lukea läpi ja merkitä mielenkiintoiset ohjeet, niin että ne löytää.

Tämä kirja ei yksinään riitä sienikirjaksi, vaan tämän kaveriksi tarvitsee kunnollisen sienioppaan ja aikaa sen opiskeluun.

Miksi haluaisit lukea tämän kirjan?

Villisienikeittokirja nostaa sienet kunnolla estradille. Niitä lähestytään monesta suunnasta. Kirja on johdatus sienihulluuteen ja sienten aktiivisempaan kokkailuun.

Sienistä löytyy erilaisia makuja ja tekstuureja loputtomiin. Olen joskus heittänyt ilmoille väitteen, että suomalaisilla metsäsienillä voitaisiin korvata suuri osa muista raaka-aineista.

Saimi Hoyer, Villisienikeittokirja

Kirjan on kirjoittanut suomalainen villiyrttiguru Suomen oloihin, kirja sopii siis täydellisesti olosuhteisiimme.

Mitä lukijana saat?

Sami Tallberg osoittaa tämän kirjan avulla miten laaja ja monipuolinen valikoima sieniä kasvaa metsissämme. Lisäksi sienien kuvaukset sisältävät poikkeuksellisen upeat kuvaukset sienien mausta ja tekstuurista.

Keltavahvero

Maku: Aromaattinen, miellyttävän karvas, hieman kirpeä.
Tekstuuri: Lihaisa.
Tuoksu: Miellyttävän hedelmäinen.

Sami Tallberg Villisienikeittokirja

Saat ehdottomasti uuden näkökulman sieniresepteihin. Toisin kuin monissa sieniresepteissä on tämän keittokirjan osassa ohjeita hyödynnetty villiyrttejä.

Miksi tämä kirja puhuttelee minua?

Hankin aikanaan Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjan hyllyyni ja se orastavan sieni-innostukseni kanssa oli syy miksi halusin tutustua tähän kirjaan.

Kokkaamme välillä isommalla porukalla, jolla on erinäisiä ruokarajoitteita. Tämän kirjan ohjeet sopivat hyvin usein koko rajoittuneelle ja vaativalle herkkusuu porukallemme.

Kirja ja omavaraisuus

Jokamiehenoikeudet antavat meille mahdollisuuden kerätä sieniä metsistä. Opettelemalla tunnistamaan eri sieniä, saa kasvatettua sen ruoan määrää, minkä voi vapaasti käydä poimimassa.

Metsäsienet eivät vaadi poimijaltaan muuta työpanosta, kuin sienestyksen ja sadon käsittelyn, toisin kuin moni muu raaka-aine.

Omavaraisuuden tavoittelu helpottuu, mitä enemmän meillä on eri raaka-aineita, joita osaamme käyttää ravinnoksi. Jokainen vuosi on omanlaisensa sadon suhteen ja joinain vuosina sienimetsät pullistelevat ilmaisia herkku, joilla täydentää oman kasvimaan satoa.

Hankkisinko kirjan?

Ehdottomasti hankkisin tämän kirjan. Tämä kirja on raikas tuulahdus sienikeittokirjojen joukossa ja innostaa meitä opettelemaan uusia sieniä lautaselle poimittavaksi.

Kirjan voit tilata esimerkiksi * Adlibris.fi

Katso myös muut kirjaesittelyni.

Vinkkejä aloittelevalle sienestäjälle ruokasienten keräämiseen.

8 thoughts on “Villisienikeittokirja”

 1. Mä niin tarttisin sienikirjan. Meillä kun porukka tykkää sienistä ja uusia reseptejäkin olisi kiva saada. Itse en kuitenkaan sienestä, kun en tunne sieniä.

  Reply
  • Sienten tunnistaminen on tärkeää. Onneksi meillä on muutamia helposti tunnistettavia sieniä, joille ei ole myrkyllisiä näköislajeja. Itse kerään tiettyjä sieniä, niitä jotka varmasti tunnistan. Tarkoituksena on laajentaa osaamista ja saada enemmän lajeja käyttöön 🙂

   Reply
 2. Kuulostaa hyvältä kirjalta! Hyvin esitelty! Tykkään sienistä, mutta tunnistan vain muutaman lajin ja niitäkin löydän vain harvoin.

  Reply
  • Kiitos Minna 🙂 Sienten tunnistaminen on todella tärkeää ja itsekin haluaisin oppia tunnistamaan niitä enemmän.

   Reply
  • Ne eivät ole kaikkien mieleen, sama kirjailija on kirjoittanut kivoja kirjoja myös villiyretistä 🙂

   Reply

Leave a Comment