Yrttiruutujen äärellä

Jutussa affiliate-linkki, mainoslinkit on merkitty *-merkillä
Arvostelukappale on saatu kustantajalta

Yrttiruutujen äärellä on Hyötykasviyhdistyksen lehdistä tutun Bertalan Galambosin uusi kirja, jossa esitellään 46 uutuusyrttiä kasvatusohjeineen.

Unkarilaistaustainen Bertalan Galambosi on paitsi kirjoittanut Hyötykasviyhdistyksen lehteen mielenkiintoisia artikkeleita, niin myös toiminut yli 30 vuotta yrttitutkijana Helsingin yliopiston ja Maatalouden tutkimuskeskuksen hankkeissa.

*Yrttiruutujen äärellä – Uusia yrttejä kotipuutarhaan
Bertalan Galambosi
Minerva
2020

kansi yrttiruutujen äärellä -kirja

Kirjan rakenne

Tietokirjoista saa mielestäni parhaan kuvan niiden sisällysluettelon avulla, joten tässä olisi kirjan sisällysluettelo:

Lukijalle
Mikä yrteissä kiehtoo?
Elämäni yrttitarhoja
Ratkaisevat hetket
Uutuusyrtit
Uutuusyrttejä Suomessa

Aitokissanminttu ja sitruunakissanminttu
Alppihierakka
Amerikanginsengjuuri
Huiskuvuorenminttu
Kiinalaisessa lääketieteessä arvostettuja suomalaisia luonnonkasveja.
Haisevia yrttejä

Jättikarhunputki
Kalmojuuri
Yrtit Raamatussa
Karhunjuuri
Karhunlaukka
Kesäiiso
Kesämaruna, rikkamaruna
Yrtit kukkasidonnassa
Ketotyräruoho
Kiinansalvia
Kotkansiipisaniainen
Kreikanmäkimeirami
Kumivoikukka
Latva-artisokka
Lännenarnikka
Tiesitkö, että usea kansalliskukka on myös tärkeä rohdoskasvi?
Maca
Kähärämalva
Maurinkiiltomalva
Mukulakirveli
Myskisalvia
Palsamipetaryrtti
Yrttien säilyvyys kotona
Pitkälehtikihokki
Pohjanruusujuuri
Purppuratatar
Rohtopähkämö
Rohtosarviapila
Rohtoputki (Mestarijuuri)
Saksankirveli
Rohtosamettikukka
Kääpiösamettikukka
Haisusamettikukka
Siperiannukula
Sitruunasavikka
Suomyrtti
Hyttyskarkotteen biologinen testaaminen
Suvikynteli
Tummarusokki
Tuoksuampiaisyrtti
Valkohurtanminttu
Piparminttu Naantalin luostarista?
Venäjänjuuri, venäjänaralehti
Varokaa piikkisiä yrttejä!
Veripeippi
Viitapihlaja-angervo
Kesähelttaminttu

Viitteet
Kirjallisuus

Kirjan ulkonäkö

Ulkonäöltään kirja on konstailematon ja selkeä. Kirja ei sisällä kymmeniä koko sivun tai aukeaman tunnelmakuvia vaan kuvat ovat selkeästi tukemassa tekstiä.

Kenelle kirja on tarkoitettu

Tästä kirjasta voi vasta-alkaja ammentaa vinkkejä ja ideoita. Mielestäni kirja on kuitenkin ehkä parhaimmillaan pidempiaikaisen harrastajan käsissä. Tämän avulla voi kotipihan yrttien lajikirjoa lisätä helposti.

Miksi haluaisit lukea tämän kirjan?

Kirjailija on ehdottomasti alansa huippuja ja työskennellyt yrttien parissa ikänsä. Tähän kirjaan hän on puristanut laajan tietämyksensä 46 yrtistä. Tietääkseni tämänkaltaista teosta ei ole julkaistu aiemmin meillä.

Mitä lukijana saat?

Saat aivan varmasti todella laadukasta tietoa ja paljon inspiraatiota siitä, mitä kaikkea voisit vielä hankkia puutarhaasi. Tai sitten opit lisää puutarhassasi jo kasvavista kasveista.

kirja ja kahvikuppi

Miksi tämä kirja puhuttelee minua?

Karhunlaukka, Mäkimeirami, Saksankirveli ja erilaiset samettikukat kasvavat puutarhassamme ja myös näistä Bertalan kertoo kirjassaan. Saan kirjasta siis vinkkejä itselleni tuttuihin kasveihin, sekä ihan vieraisiin. Kaikki selkeästi ja rauhallisesti kerrottuna.

Kirja ja omavaraisuus

Yrttien käyttö ruoanvalmistuksessa ja rohtoina ovat ensimmäiset asiat, jotka tulevat mieleen. Näiden lisäksi kirjassa kerrotaan esimerkiksi Mukulakirvelistä, joka on enemmän herkkuvihannes, kuin yrtti. Kyseistä kasvia käytetään Ranskassa herkkuna.

Mukulakirveliä keitetään 10-12 minuutin ajan ja tarjotaan kalan tai lihan kanssa. Kuorittuna, kokonaisena tai muussina. Mukulakirveli maistuu makealta ja tuoksu on pähkinäinen. Mukulasatoa voi Ranskassa saada satakiloa aarilta. Juurien maku on parhaimmillaan kevättalvella. Juurisatoa säilytetään kellarissa, kostean hiekan peitossa. Myös kasvin nuoret versot ja lehdet sopivat kevätsalaatiksi.

Tämä yrtti ei meillä ole uusi tulokas, vaan sitä on viljelty meillä mukuloidensa vuoksi ennen perunan saapumista Suomeen. Mukulakirveliä on viljelty menestyksekkäästi myös Inarissa.

Tämän kasvin lisäksi omavaraistelijoita kiinnostaa varmasti Haisusamettikukan käyttö puutarhassa ankeroisia ja juurikirvoja vastaan.

sivu kirjasta yrttiruutujen äärellä
Mukulakirveli

Hankkisinko kirjan?

Arvostan todella paljon Bertalan Galambosin tietomäärää. Olen lukenut hänen juttujaan aina suurella mielenkiinnolla. Rehellisesti sanottuna en ole vielä omassa puutarhassani siinä vaiheessa, että voisin lisätä ja kokeilla paljon uusia asioita. Kirja on suunnattu edistyneemmille tai tiedonjanoisemmille ihmisille, kuin minulle.

Toisaalta rakastan kirjojen selailua, uusien asioiden oppimista ja tykkään varata kirjahyllyyni teoksia, jotka haastavat minut. Joten kyllä uskoisin, että olisin hankkinut kirjan mikäli en olisi saanut siitä arvostelukappaletta.

Tämä kirja on muuten mainio lahjaidea pidemmälle edenneille puutarhureille. Kirja on suomeksi ja Suomen oloista kirjoitettu. Tämän tason asiantuntijan kirjoittama teos ei yksinkertaisesti voi olla muuta kuin innostava lukukokemus!

Tilaa kirjasi *Adlibrikseltä

3 thoughts on “Yrttiruutujen äärellä”

    • Sitä se oli. Olen aina tykännyt Bertalan artikkeleista ja tämä kirja oli samaa taattua laatua 🙂

      Reply

Leave a Comment