Ruokavaraston järjestäminen ja sesonkien mukaan syöminen ja hävikin ehkäisy. Ruokailutottumusta mukauttaminen kausittain ja paikallisesti ja uudet ravintosuositukset omavaraistelijan näkökulmasta. Sekä emmikkien hyvinvointi talvella ja talviruokinta metsän eläimille puhuttavat #Suuntanaomavareaisuus -postaajia tässä kuussa.
Meillä on ollut touhukas syksy, enkä tämän vuoksi ole antanut tavanomaista panostani bloggaamiseen ja linkkien keruuseen. Näin vuoden vaihteen lähetessä mietin taas onko blogeile ja yhteiskirjoituksille olemassa minkälaista tilausta. Kuulisin mielelläni mielipiteesi.

Olemme nyt asuneet kolmessa eri asunnossa uudessa elämässämme Etelä-Savossa. Kokeilimm kaikki asumisen muodot, omakotitalon, rivitalon ja kerrostalon, mikään asunnoista ei ollut uusi. Uudessa kotipaikassamme on kaksi pientä kauppaa ja torilla vierailee liha- ja vihanneskauppiaita, kalaa saa ostaa paikallisilta kalastajilta ja kalankasvattajalta.
Pyöritän arkea säännöllisesti ainoana läsnäolevana aikuisena. Vaikka aikatauluni sallisi päivittäisen ostosreissun kauppoihin, en mukavuuden haluisena halua toimia niin. Sen sijaan ostamme kaappeihin ruokaa ja täydennämme varastoja säännöllisesti.
Syksyisin, näin voi jo sanoa, onhan meillä jo kaksi syksyä täällä Savossa elettyä elämää takana, on kiirettä sienestämisen, marjastamisen ja talvivarastojen täyttämisen kanssa. Siellä etelässä tuvan pihamaalla kasvavat omenapuut tuottavat pääsatonsa hyvin ajoissa. Täällä uudella paikkakunnalla olemme päässeet nauttimaan ensin oman pihan omenoista ja sen jälkeen naapureiden omenapuiden antimista.

Ruoan säilytys ja ruokavarastojen kokoaminen alkaa mielestäni jo siitä, että mietitään minkä kokoisiin astioihin ruoka säilötään. Meillä suositaan perheen koosta huolimatta pienempiä pakkauskokoja hillojen ja muiden kanssa. Mikäli yhteen hillopurkkiin törkätään likainen lusikka, ei suurta määrää hilloa likaannu, lisäksi pienesti purnukasta napataan vähemmän tuotetta kuin suuresta.
Muuttojen positiivinen puoli on ollut se ,että olemme päässeet kokeilemaan erilaisia keittiöitä ja ratkaisuja säilyttää ruokaa. Ehdottomasti näppärin säilytys tapa purkeissa olevalle ruoalle on ollut kirjahyllyn syvyinen hyllykkö. Hylly, joka ei ole liian syvä, pitää ruoat hyvin näkyvillä ja silloin takareunaan ei unohdu niin helposti tuotteita pahenemaan.
Osa ruokatarvikkeista löytää vahingossa säilytyspaikkansa. Meillä on aktiivisessa käytössä yksi kova kylmälaukku. Pehmeä kylmälaukku on aikalailla käyttämättä ja olemme keränneet siihen “texmex” -tyyppisiä lämpimässä säilyviä tuotteita.

Suuri viileävarasto löytyy koneellisesti viilennetystä kylmäkellarista Helsingistä. Siellä säilytetään itse säilötyt herkut sekä daalian juurakot ja muu sellainen. Tästä kylmäkellarista otetaan purkki kerrallaan tai mehupussi kerrallaan tuotteita mukaan aikalailla välittömästi käyttöön.
Mehustamolla tehtyjä mehuja ei olisi välttömättömästi tarve säilyttää viiläessä, kylmäkellari vain on on tuntunut järkevimmiltä säilytysratkaisulta niille.

Tuvalla olemme pyrkineet pakkaamaan ruoat lasipurkkeihin tai karkkirasioihin. Karkkirasioilla tarkoitan tiiviisti sulkeutuvia rasioita, joissa kauppoihin tuodaan irtokarkkeja. Kaupat antavat näitä elintarvikekäyttöön sopivia rasioita ilmaiseksi. Sukumme mökillä on myös jäätelökioskista saatuja tyhjiä jäätelörasioita, niissä säilytämme esimerkiksi maustepusseja ja kynttilöitä, kaikkea sellaista jonka haluaa pysyvän yhdessä kasassa.
Erilaisissa astioissa olevia ruokatuotteita ei satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta ole otettu pois alkuperäisistä pakkauksistaan.
Osa ruoasta säilyy meillä maassa. Viime vuosina emme ole käyttäneet maa-artisokkaa eli se talvehtii maassa ja olisi sieltä kaivettavissa esille ennen roudan tuloa.

Linkit
Kurkkaa mitä muut kirjoittivat
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat Sarin puutarhat
Pilkkeitä Pilpalasta Pilkkeitä Pilpalasta
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2025-osa-11/
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo Sivua ei löydy – Korpitalo 🍀 BackcountryHouse
