Taaperon työkalut

Taapero haluaa olla kuten muutkin. Hän haluaa osallistua ja tehdä. Hän nappaa työkaluja käteensä ja kokeilee niiden käyttöä. Aikuisten työkalut vain tuppaavat olemaan hankalan kokoisia pienen käsitellä. Sen vuoksi meillä on kasa taaperon kokoisia työkaluja.

lasten kottikärryt
Kaksi ja puolivuotias kottikärryttelijä

Kottikärryt

Serkkujen vanhat kottikärryt ovat ihanat, ne ovat samanlaiset kuin vanhemmilla. Ja niihin mahtuu hyvä määrä kiviä, savea tai polttopuita, mitä milloinkin on tarve kuskata.

Nämä kottikärryt taapero otti käyttöönsä vasta kaksi vuotiaana, edellisenä kesänä hän oli alle puolitoista vuotias ja nämä olivat liian hankalakäyttöiset hänelle.

lapsi täyttää kottikärryjä
Tässä oli pressuautotalli
Punainen tupa ja taapero hangella

Taaperokärry

Johannan meille kirpparilta bongaama taaperokärry on ollut todella ihana. Tämän kanssa on juostu ympäri pihaa ja kuskattu erinäinen määrä tavaraa paikasta toiseen. Taaperokärry oli kovassa käytössä kauan ennen kuin tuli kottikärryjen vuoro.

lapsi tekee lumitöitä

Lapiot

Meillä tehdään paljon lapiohommia. Tämän vuoksi taaperollakin on kokoelma omia lapioita. Jostain syystä kuviin on valikoitunut usein tämä yksi ja sama iso lapio.

lapsi kaivaa kuoppaa lapiolla

Tämän lisäksi on pienempi pitkävartinen lapio ja joukko hiekkalapioita. Niiden lisäksi taapero lainaa sujuvasti istutuslapioita aina kun muutkin niitä käyttävät.

Näiden muovisten lisäksi taapero sai naapurilta kenttälapion. Sitä käytetään vanhempien valvonnassa, ihan vain ettei sillä intouduttaisi taputtelemaan pensaita, auton kylkiä ja muita sellaisia.

kaivinkone ja lapsi

Harava ja hara

Harava ja hara ovat tärkeitä, sillä ne löytyvät vanhempien käsistä todella usein. Tuo kuvassa oleva muovipiikkinen hara on äidin suosikki, sillä se metallipiikkinen terävine piikkeineen pelottaa vähän. Pelkään sen jäävän taaperon alle piikit pystyssä.

Haravat ovat meillä niitä muovipiikkisiä lastenharavia. Toimivat ihan hyvin, mutta eiväthän ne ole mitään älyttömän kestäviä. Ajan kuluessa sää ja kova käyttö saa piikit katkeamaan. Mikäli olisimme hankkineet haravan itse olisimme koettaneet metsästää metallipiikkisen yksilön.

lapsi heijastinliivissä

Hyvin erottuvat vaatteet & työvaatteet

Alle metrin pituinen lapsi jää helposti katveeseen eikä tätä välttämättä muutenkaan tahdo nähdä. Ensin Kaj hankki taaperolle Reiman kirkkaan keltaisen hellehatun. Seuraavaksi nappasimme syksyn alennusmyynneistä hänelle heijastinliivin. Näiden vaatteiden yhtenä tarkoituksena on tehdä taaperosta helposti havaittava.

punainen haalari lapsella

Vaatteidenvaihto-tapahtumasta löytyi punainen autopipo ja kaveri kierrätti meille punaisen haalarin. Molemmat helpottavat taaperon löytymistä. Taannoin hän paineli metsään tumman sinisiin pukeutuneen kaverinsa kanssa ja kyllä tämä punaisen punainen erottui syksyisestä metsästä paremmin, kuin hillitty sininen.

Kaikki tuvalla käytössä olevat vaatteet ovat sellaisia, ettei niitä tarvitse varoa. Ne ovat työvaatteita. Työnteosta ei tule mitään, jos joka välissä on varottava päällä olevia vaatteita.

lapsi heijastinliiveissä kuulosuojaimet päässä

Kuulosuojaimet

Nämä ovat taaperon lempparit. Kun hänelle kerran laittaa kuulosuojaimet, on niitä hankala saada riistettyä pois. Kuulosuojaimet ovat uutena hankittu ja hyvin usein käytössä.

lapsi kuulosuojaimet päässä

Aurinkolasit

Aurinkolasit ovat toimittaneet meillä myös suojalasien virkaa. Näin hämärään vuodenaikaan kaipaisimme ihan oikeita suojalaseja pienelle apurille.

lasten kaivinkone

Kaivinkone

Isä tekee pihassa hommia omalla kaivinkoneella, niinpä taapero matkii perässä omilla kaivinkoneillaan. Tämä päällä istuttava kaivinkone on serkkupuolen vanha ja todella tärkeä. Usein tässä on vieressä taaperokärry, jonka kyytiin lastataan kuormaa.

Tämän lisäksi taaperolla on hiekkaleluina kaivinkoneita, rekkoja, traktoreita ja vastaavia, joilla voi jäljitellä työntekoa.

lapsi kantorepussa

Lapsilla on ihana into osallistua aikuisten töihin. Koetamme vaalia intoa ja malttaa opettaa osaamamme eteenpäin.

EDIT. Juttu on alunperin julkaistu 27.10.2019. Nyt juttuun on lisätty videot.

10 thoughts on “Taaperon työkalut”

 1. Ihana postaus! Meidän on pitänyt alkaa hankkimaan taas kaikenlaisia työkaluja, kun ollaan mummula. Oman tyttären jäljiltä tuli jo kaikki hävitettyä.
  Tuollaisten kottikärryjen ja isomman lapion hankinta on meillä ajan kohtaista. Kuukuna on myös kova tekemään hommia mummulassa ja täytyy olla kunnon vehkeet!

  Reply
  • Olen seurannut instasta teidän pikkuisen hommia, kova työihminen jo nuorella iällä <3
   Kyllä ne oikean kokoiset työkalut tekevät hommasta mieluisaa kaikille, niin lapsille kuin aikuisille.

   Reply
 2. Minusta on hienoa että pienille lapsille on kehitelty työkaluja. Lapset ovat pienestä pitäen valmiita ottamaan oppia vastaan ja kun pienestä pitäen tekee niin siinähän sitä taidot karttuu. Itseäni huvittaa nuo kuulosuojaimet sillä minun pääni on niin pieni että lasten kuulosuojaimet mahtuvat itsellenikin.

  Reply
 3. Hurmaava postaus! Tuo kuva missä taapero istuu omassa pienessä kaivinkoneessaan on hellyyttävä <3 Tärkeää saada osallistua niihin isin hommiin ja olla osana rakennusprojektia. Ihana taapero!

  Reply

Leave a Comment